Pravidla

Quentin
29.2.2012 09:36
Zkušenosti
Čau holky, posledního půl roku používáme tenhle způsob expení. Pro nás to funguje celkem v pohodě (jak v odnd, tak ve 4e), ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že zbytečně nevyužíváme jeden z nejefektivnějších motivátorů ve hře.

Píše:
krátká hra - 1 bod zkušenosti
dlouhá nebo opravdu povedená hra - 2 body zkušenosti
dlouhá a opravdu povedená hra - 3 body zkušenosti

Požadavky pro postup na další úroveň
1.úroveň – 0 zk
2.úroveň – 2 zk
3.úroveň – 6 zk
4.úroveň – 12 zk
5.úroveň – 20 zk
6.úroveň – 30 zk
7.úroveň – 42 zk
8.úroveň – 56 zk
9.úroveň – 72 zk
10.úroveň – 90 zk


Co používáte vy?
Napadá vás, jak použít expy, aby neovlivňovali jen, jak rychle se budou postavy zlepšovat, ale i samotný obsah hry?
Autorská citace #1
29.2.2012 09:43 - ShadoWWW
S docela zajímavým přístupem přišlo kdysi DrD+.
DrD+ píše:
Popisy u každé z kategorií slouží pouze jako inspirace pro PJ a příklad pro hráče. U žádné z nich nelze uvést přímo nějakou činnost, kterou musí tvoje postava vykonávat, aby tyto body určitě získala, a nelze podat naprosto zevrubný výčet všech takových činností.
1. Hra postavy – tyto body mohou být vydělané velmi snadno, stačí jen pořádně hrát roli své postavy. Body zkušenosti tedy tvá postava získává skrze tebe samotného, skrze to, jak dobře ji zahraješ. A čím lépe ji budeš hrát a spolupracovat na tomto hraní s ostatními, tím více bodů budeš mít.
• 1 bod – dobré hraní postavy
• 2 body – výborně a věrohodně zahraná neobvyklá situace, bez chyb na straně hráče. Hráč dobře využívá psychických vlastností své postavy v nastalé situaci tak, že nahrává ostatním hráčům, aby mohli zajímavě zahrát svou postavu. Díky jeho hraní vznikají romantické, dramatické, komické či jinak zajímavé situace, které mají původ v psychických vlastnostech jeho postavy.
• 3 body – u postavy se až do krajnosti projevily její psychické vlastnosti, překonala nějaký otřesný zážitek, hráč elegantně zvládl neobvykle těžkou situaci.

2. Řešení překážek – sem spadají všechna řešení setkání s CP, nestvůrami, ale i vyřešení na první pohled bezvýchodné a především nebezpečné situace. Vyřešení setkání v žádném případě nemusí vždy znamenat zabití všech nepřátel, naopak, složitější herní řešení, které nevede k boji, může být ohodnoceno mnohem lépe.
• 1 bod – postava se v průběhu sezení bravurně oháněla mečem, hráč vymyslel řešení podstatných otázek dobrodružství
• 2 body – postava velmi přispěla k vyřešení zápletky, hráč dostal ohromující nápad
• 3 body – hráč svou hrou dokázal zachránit životy ostatních postav

3. Použití schopností – tato kategorie zahrnuje prastarou pravdu, že „opakování je matka moudrosti“. Nepřímo vyjadřuje, že postavy využívající a zkoušející možnosti svých schopností se v nich zdokonalují. Zloděj bude v lezení po stěnách lepší, bude-li zkoušet, co dokáže, pro čaroděje se jím často sesílaná kouzla mohou stát hračkou
• 1 bod – v průběhu sezení postava často využívala schopností svého povolání
• 2 body – celé sezení bylo pro postavu velmi náročným tréninkem
• 3 body – hráč záměrně zkoušel, co všechno jeho postava dokáže, postava se pohybovala na samém kraji svých možností

4. Pomoc družině – tato kategorie může být na pohled velmi podobná druhé – Řešení překážek. Nejde v ní však o to, jak byl hráč sám úspěšný v řešení konfliktů,alejakdokázal pomoci ostatním hráčům a jak přispěl k úspěchu celé družiny. Zde mohou být speciálně odměňováni vůdcové družin, postavy, které pro ostatní něco zařídily, vytáhly je z bryndy a vůbec přispěly k uvědomění, že při hře je nejlepší spolupráce.
• 1 bod – postava dodržela plán, na kterém se družina dohodla, nehrála pouze pro své dobro
• 2 body – herní sezení by pro ostatní postavy dopadlo velmi zle, kdyby odměňovanou postavu neměly ve své družině
• 3 body – takto vysokou odměnu je velmi těžké získat. Postava musí být alfou i omegou pro přežití družiny v herním sezení. Nesmí to však být zápletka dobrodružství od PJ, postava se natolik důležitou musí stát sama.

5. Přispění ke hře – toto je kategorie velmi odlišná od čtyř předchozích, a proto ji vysvětlíme o něco podrobněji. Není celá závislá na PJ, takže bys jí měl správně porozumět i ty. Nelze jednoduše napsat, přibližně kolik bodů bys měl kdy dostat, každý bod je charakteristický a dostáváš ho zvláš.
V této kategorii získáš bod velmi jednoduše. Stačí když si přijdeš s ostatními zahrát. Ano, tento bod získáš opravdu vždy, když přijdeš, jako odměnu za to, že si ostatní mohou také s tebou zahrát.
Další bod může přidělit PJ, pokud jste hráli všichni vážně výborně a všem se hra líbila. Tento bod by však měl být výjimečný, a pokud si on i vy myslíte, že jste si pouze dobře zahráli, dostat byste ho neměli. PJ ho může také přidělit při splnění opravdu dlouhého dobrodružství, které jste hráli po mnoho sezení a vám se ho povedlo výborně vyřešit. Tento bod se přiděluje buto nikomu nebo všem hráčům, kteří se hry zúčastnili.
A úplně poslední bod si můžeš přidělit ty jako hráč. Platí to samé, co u výše uvedeného. Přidělování bodu sám sobě by nemělo být pravidlem, ba naopak, než si ho přidělíš, měl bys být sám přesvědčen o tom, že jsi hrál opravdu dobře a že i ostatní byli s tvou hrou spokojeni. Pokud si bude PJ myslet, že bys tento bod dostat měl, může ti ho rovnou bez tvého přemýšlení přidělit, ale nemůže ti sám jeho přidělení zakázat.
Autorská citace #2
29.2.2012 09:48 - Vojtěch
Zajímavý systém.

Osobně jako DM nechávám úroveň když řeknu. Jedu AP od Paiza a zrovna tam je rovnou rozepsáno, na kolikáté úrovni by měly postavy kdy být, takže se snažím je tamto držet a nezbývat se počítáním, ale v případě nějaké nepřipravené kampaně bych musel účetnictví vézt a tohle vypadá jako VELMI zajímavá alternativa. Odměňuješ nějak třeba zvláštní výkon hráče - jako třeba že počítáš kdo byl lepší?
Autorská citace #3
29.2.2012 09:56 - ShadoWWW
Vojtěch: Co teď z AP hrajete? Hrajete už ten poslední 6. díl Jade Regent? Docela se těším na příští tažení na moři (Skull & Shackles), i když jsem četl, že Pirates of the Inner Sea je docela slabé.
Autorská citace #4
29.2.2012 10:23 - Vojtěch
Hrajeme Rise of the Runelords (konec 3. části), ale tam je to ještě dost předpotopní struktura (později třeba začali vyčleňovat část dobrodružství jako samostatnou, volitelnou lokaci) Ty nové tabulky postupu a extra vyčleněné NPC, jak je dělají v Jade Regentovi a taky extra PDF mapek se mi docela líbí (ještě tak kdyby je dělali formátované pro tiskárny a vypnutelné tajné lokace, to by byly ty pravé orgie).

Pirates of the Inner Sea už jsem četl - jsou to popisky pirátských organizací v oblasti - od Andoranských korzárů přes svobodné bukanýry po hrdlořezy a garundské otrokáře. Je to sešítek určený pro postavy, aby si mohli najít zajímvosti pro character background. Jsou tam nějaké ty archetypy (ranger je lahůdka IMO) a featy. Pirátské lokace budou v Skull and Shackles a Islands of the Shackles - to bude DMská příručka se zápletkami atd.
Autorská citace #5
29.2.2012 10:27 - Beltar
Odměňování každého hráče zvlášť je dobré možná pro bandu kluků, kteří se chtějí předhánět, ale jinak mi přijde hloupé. Navíc extrémě hloupé ve 4e, kde se časem nazbírá rozdil několika urovní mezi postavami a systém to neunese.

Podle mě je nejlepší nechat levelovat družinu, když zvládla nějakou dílčí část příběhu.
Ano zní to jako socialismus, ale u hraní RPG nám nehrozí a vlastně ani nevadí, když se někdo jenom poveze na nápadech ostatních.
Autorská citace #6
29.2.2012 10:35 - wlkeR
Moje banda sbírá XP dohromady. Původně to byl systém podle 4-edičního, že 1 level = cca 10 encounterů, ale teď to trochu šidim a nechávam je postupovat jak se mi to hodí (aniž by to věděli, hohoho.)

Co se odměňování dobrého hraní týče, dřív jsem používal žetony co dávaly +1 k hodu, teď se spíš přikláním k "máš to u mně," pokud někdo udělal něco zajímavýho, co zrovna nepotřebilo check (v opačnym případě dávám bonus nebo auto20.)
Autorská citace #7
29.2.2012 10:49 - Almi
wlkeR kýblohlav: Já ve svých hrách používám mix Beltarem zmíněného (postup postav na vyšší level v závislosti na příběhu) a odměn za dobré hraní v nejrůznějších podobách.

Ty odměny jsou konkrétní a většinou okamžité (byť se jejich přínos může projevit později).

Takže často se u mne hráč dočká okamžitého DMského bonusu k hodu za dobrý popis útoku či scény (dávám max. +2 v souladu s DMG), ale pokud postava udělá něco zajímavého či obětavého (typicky - namísto útoku tráví kolo pokusem o vyjednávání, protože "by to jeho postava udělala" i když ví, že hnusky na to nekývnou, neváhám odměnit i výrazněji - mimořádný save hod, přízeň okolí, scény prostě cokoli, co dá hráči pocit, že nemarní čas a umožní mu to si scénu líp prožít a víc užít.

A to si pamatuji, že jsem až do příchodu 4e vedl vždy pečlivé statistiky expů apočítal je až s fanatickou přesností..až jsem nakonec přišel na to, že největší část toho stejně tvoří "bonus za účast" a bonusy za dobré hraní.
Autorská citace #8
29.2.2012 11:22 - ShadoWWW
Vojtěch: RoRL znám. To byl první AP, co jsem hrál. A právě od Jade Regent vychází ke každému dobrodružství i speciální PDF s interaktivními mapami, kde se dá vypínat grid či tajné info pro GM.
Autorská citace #9
29.2.2012 11:27 - Vojtěch
Vypnout jde popisky a grid, ale nevšiml jsem se, že by mizely tajné dveře a tak.

EDIT: Jinak odměňování hromadně se mi taky jeví jako lepší, ale byl jsem zvědav, jestli to bylo v systému nějak řešené.
Autorská citace #10
29.2.2012 12:56 - Choranzanus
Dobrá otázka...

Jak už jsem říkal jinde můj systém je takový, že mám kus papíru, deník družiny, na který hráči můžou v kterékoliv chvíli napsat nějaký úkol nebo cíl (quest) a já jim tam připíšu kolik za to dostanou zkušenosti (podle toho jak je to těžké). Když úkol splní pak hned dostanou zkušenost. Jako mnozí další používám jen skupinovou zkušenost. Všimni si ale, že postavy dostanou zkušenost i za osobní cíle některé z postav, protože se dá deklarovat jakýkoliv cíl jako quest, takže když kouzelník shání nějaké kouzlo například nebo válečník legendární zbraň, tak zkušenost dostanou všichni pokud se jim podaří ho získat.

Při hodnocení počtu bodů v podstatě vycházím ze dvou cejchů a to jsou poklady (tj. co zlaťák to bod zkušenosti) a množství xp za poražení nestvůr (která je daná). Pokud v questu nejde ani tak o souboj ale například o vyhnutí se, zpřátelení apod. protivníků, tak to prostě jen vynásobím nějakým koeficientem.

Jsou dvě základní pravidla která používám, a sice:
1)Dva úkoly se nesmí překrývat, respektive zkušenost dostaneš jen jednu, takže pokud například deklaruješ vyloupení trezoru záporáka a zároveň jeho zabití, dostaneš zkušenost jen jednu (pokud není ono vyloupení po jeho zabití netriviální, ale jistě bude podstatně snažší).

2)nesmíš deklarovat cíle které jsou příliš krátkodobé, respektive dostaneš zkušenost jen za to co sis naplánoval a splnil. Takže například nedostaneš žádnou zkušenost za náhodná setkání, i kdyby si před rozuzlením setkání (například zabitím nepřítele) deklaroval nějaký cíl.



Tento systém má podle mě dvě výhody:
1)zaprvé hráči mají dlouhodobé cíle a skutečně agresivně za nimi jdou protože jinak prostě nedostanou zkušenost.
2)máš před sebou doslova papír na kterém máš napsáno co hráči chtějí ve hře, takže se můžeš připravit (flags). Často ovšem i samotná diskuze hráčů mezi sebou o tom co chtějí tě velmi osvítí jako DM...
Autorská citace #11
29.2.2012 16:38 - Shako
Pouzivam modifikovany system z DrD+, ktery tu predhodil Shadow. Jen jsme zrusili kategorie a hodnotime proste 0-15 expu. Konkretne tedy prvni zhodnotime vsichni, jak moc se nam sezeni libilo - jak moc to bylo zajimave, zabavne, jak jsem se vsichni bavili, jak dlouho jsem hrali. Podle toho udelame nejakou stredni hodnotu - tak 7-10 expu na sezeni. Jednotlivy hraci pak dostavaji +/-2 expy (nejcasteji +/- 1) podle toho, jak se zrovna snazili, podporovali jine postavy, hazeli dobre hlasky.... Vyhoda je, ze to nedela propastnou diru mezi postavama - vsichni mame stejny lvl., max nekdo postoupi o 1 sezeni driv/pozdeji nez zbytek druziny (kazdopadne rozdil mezi postavou s nejvice expy a nejmene expy je porad 0-1 lvl). Prekvapive i tech par bodu navic hrace tak nejak motivuje se trosku snazit neco na sezeni dosahnout. Navic to resi ten problem, ze nekdo rad dava dobre hlasky, nekdo rad proziva svoji postavu, nekdo rad posunuje pribeh - kazdy tech svych par bodu muze nabrat kde chce.

V DnD 4e pak pouzivame system priblizneho pocitani expu a encounteru, jak je pospany v DMG tj. level za nejakych 6-8 encounteru + jednotlive questy. Resime to vzdycky az po skonceni hry. Obcas si reknem, ze ted by to jeste nebylo na lvl (radove chybi stovky xp), ale tak hraci si ho udelaji a ten dalsi, at se nemusi postupovat po 1. encounteru na dalsim sezeni. Ten dalsi level je pak o neco delsi.
Autorská citace #12
29.2.2012 16:54 - Ebon Hand
Odměňuji hlavně docházku, to je hlavní parametr, ze začátku je level za dvě hry, pak pořád zvyšuji počet her. Operuji s tím, že zkušení hráči hrají skoro pořád velmi dobře, není nutné počítat drobnosti. Pokud někdo předvede něco opravdu epického, že všichni říkají hustý, dávám za to level. Pokud předvedla družina epický výkon spolu, ptám se všech hráčů, kdo si myslí, že by měl level dostat a většinou jedna až dvě postavy postoupí, ale někdy řeknou hráči, že by to mělo být až příště, tak je to až příště. Až se to zdá jako inflační, opak je pravdou. Po více jak 50 hrách byla nejlepší postava na 10.levelu (2e).
Autorská citace #13
29.2.2012 17:09 - Gurney
Nějak moc nechápu co vidíte tak pozitivního na DrD+ přístupu. Mě vždycky přišel jako nepoužitelně složitý (nečekaně, je to DrD+ ..), s nepromyšlenými důsledky, s příliš vágními kategoriemi a představa že budu z pozice GMa hodnotit jak kdo roleplayuje nebo jestli správně používá svoje schopnosti (tohle se poměrně snadno může dostat do konfliktu btw) je mi ne-li přímo odporná tak aspoň nepříjemná. Nemluvě o tom že je to pro GMa zbytečná povinnost navíc. Mrkvička v podobě pár expů navíc mi vážně nechybí.

Já vedu levl jednou za pár sezení (počet dle levelu) nebo u systémů, kde je postup svázán s XP (nakupují se za ně schopnosti) určitý počet za sezení (příp. víc za delší sezení).

Quentin píše:
Napadá vás, jak použít expy, aby neovlivňovali jen, jak rychle se budou postavy zlepšovat, ale i samotný obsah hry?

Tak XP za GP určitě znáš ne?
Autorská citace #14
29.2.2012 20:08 - skew
Quentin píše:
Napadá vás, jak použít expy, aby neovlivňovali jen, jak rychle se budou postavy zlepšovat, ale i samotný obsah hry?
Skoro se mi nechce věřit, že to píšu, ale DrD pravidla "XP za nápady, XP za hraní postavy, XP za využívání schopností" do tohohle nespadají?

EDIT: trochu koketuju s myšlenkou odměňování "achievementů" - první kill, první nenásilné vyřešení konfliktu, upadnutí do bezvědomí, první opilecká rvačka a podobný věci. Nevím teda, jestli se ti to hodí do old-school-ish hry.

Dalo by se to přidělovat
  • "vždy, když postava udělá X", nebo
  • "první postavě, která v tomhle dobrodružství / dnes / tento měsíc udělá X", nebo
  • nebo "když postava poprvé v životě udělá X, dostane achievment" (což je dost byro, takže první dvě varianty zní použitelněji)
.

Beltar píše:
Odměňování každého hráče zvlášť je dobré možná pro bandu kluků, kteří se chtějí předhánět, ale jinak mi přijde hloupé.
Protože jenom banda kluků co se chtějí předhánět oceňuje hru a... hm, řekněme autentičnost?
A případně se ji pak snaží skloubit (s určitými ústupky) s čímkoliv jiným, co oceňují i velcí chytří kluci?
To mi rve koule Beltare.

Jinak ohledně socialismu - ona už odměna za quest, kterou dostane každej, je takový sociální zabezpečení, ne?
Autorská citace #15
29.2.2012 20:34 - Vojtěch
Autorská citace #16
29.2.2012 20:36 - Jerson
Jak už jsem psal jinde, nechávám hráče, aby dávali odměnu za hraní všem ostatním, kdykoliv se jim hráčův výkon v dané scéně líbil (a neplánovaně začali odměňovat i mě jako Vypravěče). Tuto odměnu používají jako vypravěčské pravomoci ve scénách.

Druhý typ "odměny" je počítání výsledků všech provedených testů - vše na co si hráč hodí (nebo v našem případě táhne kartu) se počítá buď jako dobrý výsledek, nebo jako komplikace. Body z dobrých výsledků hráč investuje do přiblížení k úspěchu (mise, osobního cíle) a do zlepšování postavy v poměru, který si sám zvolí.
Autorská citace #17
1.3.2012 11:46 - Merlin
Začali jsme hrát kampaň Legacy of Fire z AP. Jak píše Vojtěch, je tam rozepsáno, kdy by postavy měly postoupit a s jakou úrovní by ještě neměly vstupovat do určité fáze dobrodružství...zkouším to dodržovat.
Jinak jsem už dávno upustil od přidělování expů jednotlivým postavám, buď postoupí všichni nebo nikdo...takový ty začátky, kdy byly rozdíly mezi postavama třeba 2 lvl. si myslím nejsou úplně dobrý
Autorská citace #18
1.3.2012 11:47 - Merlin
skew píše:
trochu koketuju s myšlenkou odměňování "achievementů" - první kill, první nenásilné vyřešení konfliktu, upadnutí do bezvědomí, první opilecká rvačka a podobný věci. Nevím teda, jestli se ti to hodí do old-school-ish hry.

v Legacy of Fire - hráčské příručce jsou tyto věci řešeny: za xy vyléčených životů, zabitých gnolů atd....
Autorská citace #19
1.3.2012 11:56 - Gurney
Merlin píše:
je tam rozepsáno, kdy by postavy měly postoupit a s jakou úrovní by ještě neměly vstupovat do určité fáze dobrodružství...

To se tam fakt vyskytuje? V těch samých Adveture Paths o kterých se tak básní?
Autorská citace #20
1.3.2012 12:01 - Merlin
Gurney: no spíš se jedná o doporučení...kdy jednotlivé části dobrodružství (např. Howl Carrion king)jsou např pro postavy pro 1-5 lvl. A v odstavci v textu je přibližně napsáno: postavy by měly dosáhnout 2 level někdy ke konci 2 části tohoto dobrodružství, třetí level po prozkoumání většiny této části a neměly by scházet do krypty před 4 levelem.
Chápu to jako doporučení s tím, že EL by na postavy mohl být smrtelný...nicméně to neberu jako dogma, pokud tam postavy vlezou :)

nicméně u jednotlivých setkání v dobrodružství je psáno jaký má EL a CR, takže si to klidně DM může počítat sám a přidělovat. Jen by asi bylo blbý hrát quest pro postavy na 4-5 levelu, když mají postavy už 8
Autorská citace #21
1.3.2012 12:19 - Vojtěch
Vzhledem k tomu, že je to propočtené cca podle toho, kam by se postavy dostaly, kdyby se XP počítaly a ony jely jen věci tak jak jsou napsané, tak je to myslím fajn věc pro skupinky, které se počítat s ničím nechtějí.

Co se týče rady, že by tam postavy chodit neměly... mno, občas jsou některé encountery tužší, zvlášť někteří hlavní záporáci.
Autorská citace #22
23.3.2012 10:48 - Magor
Ze zkusenosti vim,ze odmenovat hrace kteri se "vice snazi" ve hre a prijdou s nejakym dobrym napadem,nebo pbiji vice nepratel atd. atd. my prijde nesmyslne.Nekdo ma prusvih doma,ve skole v praci nebo deckam rostou zuby a prijde do hry v ne zrovna extra nalade.Nebo to jiny hrac ma vice v krvi,nestydi se tolik co ostatni,rychleji mu to mysli apodobne.Po porvnich 2 lůetech hrani sem od toho upustil a zkusenosti zcela vynechal.Pokud to slo v klidu a lidi se bavily,rekl jsem mate lvl a bylo vymalovano.Pokud to bylo slabsi,dostaly lvl dalsi hru.Na vyssich lvl to pak bylo radove za 2-3 sezeni pri hre cca 4-8 hodin.Mezitim jsme stejne jeste kecaly o zenskejch,autech a nepolitickych udalost pro zabavu.Velka vyhoda je proste mit grupu se kterou tak jako ja hrajete uz skoro 16 let.Jako tvurce hry uz sve kamarady znam zkrz naskrz,takze vim co od nich cekat.Kaslete na Expeni,hrajte pro zabavu,casem ty postavy stejne dosahnou lvl i bez Experience.
Jednoducha rovnice..Dobra zabava = 1 lvl ,prumerna 0,5 lvl.A pak stejne oni sami si reknou zda jedou nahoru moc rychle nebo pomalu a ja se podle nich zaridim.Protoze chci mit spokojene hrace a ne lidi ktere to bavi mene a mene s kazdym dalsim hranim. :).
Autorská citace #23
23.3.2012 11:03 - Gurney
Ke Qentinově původní otázce - nedávno jsem někde (Grognardia?) viděl úpravu původního systému "expy za prachy" na "expy za prokalené prachy". Má to evokovat ten správný s&s feel, kdy hrdinové získávají obrovské bohatsví, ale nakonec ho stejně prokalí a do dalšího dobrodružství nastupují s jen s mečem a v sandálech.
Autorská citace #24
23.3.2012 11:18 - Vojtěch
Tohle zní příjemně :)
Autorská citace #25
23.3.2012 11:23 - Quentin
Gurney: To byl asi jeff a jeho nejslavnejsi houserule. Ale má to tam jen jako možný bonus k běžným expům.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.080549955368042 secREMOTE_IP: 3.87.133.69