Tak tenhle článek úplně přesně popisuje to, co se nám stalo při posledním sezení. Družina 2. úrovni našla kouzelné válečné kladivo a zkoušela zjistit o co se jedná. Pro svého válečníka jsem chtěl zároveň získat lepší meč, ale nešlo mi o kouzelnou zbraň, jen o něco co se hned nezlomí, když padne 1 na kostce.
Při jednání s překupníkem/kouzelníkem v jedné osobě vyplynulo, že kladivo je asi dost drahé. Nechtěl jsem ho prodat s poukazem na to, že se jedná o artefakt. Bohužel GM potvrdil názor družiny, že je to prostě nějaké +1 kladivo a to je vše. Tváří v tvář realitě jsem tedy souhlasil s prodejem, knězi bylo obouruč kladivo naprd a já mám s postavou také jiný záměr.
Dále jsme tedy pokračovali v nákupu meče, přičemž padla nabídka koupit +1 magic sword za výhodnou cenu, která by ovšem vytáhla z družiny všechny prachy. Nesouhlasil jsem a argumentoval tím, že přece na orky stačí normální meč, stačí aby něco vydržel. Ten den jsme bojovali proti potvoře zranitelné mouze mgaickou zbraní. I když teď vím, proč se meč nabízel, stejně bych si ho nevzal. Je mi to prostě proti srsti.
Tento příklad dobře ilustruje problém. Nalezený artefakt je jen jiná forma peněz, tak jako drahé kameny, v tomto případě spíš hoší, protože se hůře skladuje. To obecně vede k degradaci hry, kdy se postavy ani nedívají co vlastně našli, jen to nahrnou k překupníkovi.
Pak je tu ta běžnou zbraní nezranitelná potvora, která nemá jediný důvod k tomu touto vlastností disponovat. Nějakou resistenci bych pochopil u named potvory, která sužuje celý kraj. Na tu snad nikdo bez přípravy nenaběhne. Pokud ale beru jednoduchý kšeft přines, doprovoď, nemám důvod dělat výčet všech možných útočníků a příslušných resistencí. Je-li to duch a může-li mne máznout, tak já můžu jeho. Když ho já zranit nemůžu, neměl by ani on.
Celý problém resistencí je pak jen o tom, vsunout do hry tzv. taktické hledisko. Spočívající především v tom, jaké infomrace je družina schopná předem zjistit. Jak jsem již napsal, tohle má smysl u hlavního bose. Je-li to aplikováno na běžné potvory, zamená to jediné. Buď má každý po ruce golfový vak, nebo je svět pustina, protože resistentní nestvůra bude alfa predátorem a vše ostatní si podřídí.
My jsme nakonec zvítězili díky jedné dýce, která JE artefaktem a proto nebyla prodána s ostatní veteší. V opačném případě by na místě zůstalo pár mrtvých :).