Pravidla

Xeth
25.12.2004 13:01
Ovlivní se sesílající kouzelník vlastním kouzlem ?
Je možné aby se sesílající kouzelní sám ovlivnil kouzlem jako je Color Spray (tuším Barevná Sprška) ? Myslím tím konkrétně v siuaci, kdy jsou kolem něj malé potvory jako krysy nebo stonožky a on jich chce zasáhnout co nejvíce, tak nutne zasáhne i své nohy. V popisu kouzla píší, že nevidící cíle jsou immuní vůči tomuto kouzlu a tak z toho vyvozuji, že pakliže si to kouzelník nestřelí přímo do obličeje, tak je mu jedno jestli si zasáhne nějakou část těla nebo ne.

K tomu mne zajímá ještě jedna věc, a to, když bych chtěl při takovémto sesílání zavřít oči (z jakéhokoliv důvodu, třeba abych byl nevidící pro případ, že bych kouzlo neznal a chtěl se ušetřit problémů), musím nebo nemusím se starat o třeba jakési penalty na zásah ?
Autorská citace #1
31.12.2004 13:00 - alef0
Na toto sa da pozriet uplne exaktne: Color Spray je ,,cone shaped burst" (neviem, ako sa oficialne preklada burst, ale dolezity je ten ,,konus"). Konusovy ,,burst" vychadza z tebou zvoleneho rohu stvorceka na ktorom stojis a rozsiruje sa do stvrtkruhu. Takze nestrielas sebe pod nohy. (Stale sa vsak mozes posunut).
S tou neviditelnostou by som to vyriesil takto: ak sucastou kuzla je dotyk (touch), ci uz na blizko (melee), alebo na dialku (ranged), tak zavretim oci sa stavas na chvilu slepym -- najdolezitejsie z toho je, ze ostatni nepriatelia maju 50% concealment, teda ak sa do niekoho trafis, tak si hadzes 50% sancu na to, ze si sa don netrafil.
Ach, jednoducho milujem exaktnost noveho D&D...
Autorská citace #2
31.12.2004 13:54 - Xeth
alef0: No, to ale počítá s tím, že pouštím kouzlo kolem sebe. Dle mého názoru ho mohu směrovat jak chci (nahoru, dolu, atd.), jinak by spousta kouzel ztrácela své uplatnění (sakra, jak ho mam střelit na toho skřeta na kopci...;D). S tím neviděním efektu kouzla jsem myslel to, zda bude mít na mne nějaký efekt - je samozřejmé, že když jsem na moment slepý, že nevidím a soupeři z toho mají jisté výhody - pakliže nejde o hromadné kouzlo typu burst nebo spread, kdy jen určím cíl (5 stop vpravo, atd.) a netrefuji konkrétního oponenta. :)
BTW: Na tu exaktnost pozor....:)
Autorská citace #3
1.1.2005 19:33 - alef0
Podla mna to nevylucuje strelbu do 3D v zmysle ,,na kopci, v doline" a pod, len si to treba predstavit v reci kociek, a nie stvorcov.
Tvoj pripad je ale podla mna iny -- háveď je na takej istej vyskovej urovni ako ty (uplne technicke detaily, akoze mucha je 30 cm pod tebou sa neuvazuju).
Este mi napadlo, ze ten spominany stvrtkruh mozes nasmerovat tak, ze pojde cez tvoje policko. Potom by som hadam by som udelil napr. +4 circumstance bonus na tvoj Will save, ked uz sa silou-mocou stavias do uzemia kuzla.
Autorská citace #4
2.1.2005 11:10 - Xeth
alef0: Ale o to mi právě šlo. Totiž střelit to do vlastního čtverce. :) My tedy na čtverce nehrajeme, spíš zdravý selský rozum než propočítávání detailů. A tak pakliže má potvora (potvory) u mých nohou 30 cm do výšky (1 stopa), tak já mám k ní nějakých 60 cm (2 stopy) k rozprostření kouzla, což znamená, že můj color spray bude mít v prostoru potvor rozptyl 60 - 90 cm do šířky (což je průměr kruhu, který tvoří podstava mnou vytvořeného jehlanu). To je myslím dost na to abych zasáhl nějaké 3 krysy, které se mne snaží okusovat - čili maji hlavy při sobě, akorát na to, aby jsem je všechny zasáhl mým kouzlem. :) Tolik k čtverečkování. Teď, když sešlu color spray na někoho, kdo nevidí, nemá to na něj žádný efekt, nebo ano ? Jestliže ne, tak ani já, kterýžto bych neviděl (měl zavřené oči nebo byl oslepen kouzlem) a byl bych zasažen cizím kouzlem color spray bych neměl být ovlivněn a to žádným způsobem. A pakliže bych já vystrčil ruku zpoza rohu, zrovinka v okamžiku, kdy by tam nekdo seslal color spray (a ruka by byla zasažena - nic jiného jen ta ruka), tak bych taktéž neměl být ovlivněn, takže pakliže si zasáhnu nohy, tak je efekt stejný, tj. žádný. Kdybych si z nějakého důvodu chtěl střelit color spray do obličeje (například by mi kolem hlavy poletovala jakási havěť, která by mě znepříjemňovala život), tak mohu zavřít oči a pak bych měl být vůči efektům kouzla imunní. A save ? Bonus k savu by měl být, pakliže bych očekával, že někdo něco udělá a já jen odhaduji, že a kdy to bude, ne když kouzlo sesílám já, jelikož vím přesně kdy a kam to půjde. :)
Autorská citace #5
2.1.2005 20:48 - alef0
Som zastancom skor exaktneho pristupu v D&D 3.5, pokial sa to da, a hadam si uz neviem predstavit suboje bez bojoveho pola a miniatur (rozumej: vytlaceny stvorcekovany papier a figurky z Clovece). V druhej edicii sme hrali intuitivne, v tejto chvili je mi zahadou, ako sme to vtedy zvladali...
Naozaj nechcem rypat, ale ked pri ked vidim tie hodnoty rozptylu spreja, tak mam dojem, ze uvazovanie v stvorcekoch je jednoduchsie (nehovorim, ze prirodzenejsie) :-)
Color Spray nema vplyv na ,,nevidiace" tvory (doslova "sightless creatures") -- v popise kuzla je to explicitne uvedene. Osobne by som uvalil v tomto pripade ten bonus na save.
Spominal si, ze ked ty zosielas kuzlo, tak vies presne, kedy a kade pojde -- napada mi (mozno nesuvisiaci a zvrateny) priklad fireballu tri metre pred seba.
Autorská citace #6
3.1.2005 00:32 - Xeth
alef0: Je pravda, že čtverečky mohou být hodně názorné, ale zatím jsem jim nepřišel na chuť. :) Rozptyl není zas až tak složitý, prostě je to rovnostranný trojúhelník, s jedním cípem u kouzelníka - prosté a jednoduché to jen já to rozepsal do detailů. :)
Já vím, že je to tam napsané, ale jelikož mě DM nechal házet obranu, když jsem si ti střílel do nohou, tak jsem se radši zeptal. :)
Ano s tim fireballem souhlasím...;)
Autorská citace #7
3.1.2005 09:40 - alef0
Podla mna stvorceky vyjasnuju dost vela veci -- minimalne clovek ma globalnu predstavuju, ako to vyzera v globale na bojovom poli (ked vytiahnem velky zlty valec zo serie ,,staviame hrad pre deti do 3 rokov", tak hracom vstanu vlasy dupkom -- ide Large prisera. Ked budem musiet pouzit flasu od Mattoni(tm), tak nastane plac a skripanie zubami ;-)
Vas DM to vyriesil, zda sa, uplne dokonale a v presnom sulade s pravidlami -- si v uzemi oplyvnenom kuzlom? Pakuj sa ,,sejvovat"!
Autorská citace #8
3.1.2005 10:39 - Xeth
:)
To je právě to, čím si nejsem tak úplně jistý. Kouzlo mi do obličeje neprsklo a jestli bych si měl save házet jen kvůli tomu, že ho vidím, tak taky všichni okolo, kdo se na to dívají, ale to by bylo již o něčem jiném. :) A rozhodně ne na 1. úrovni kouzel. ;)
Autorská citace #9
4.1.2005 08:04 - Rytíř
Tak jako ve všech ostatních spešl případech, i zde záleží zejména na pohledu DM. :)) On si např. může představovat, že když je v kuželu tý barevný fontány chycena podstatnější část nějakého tvora, obklopí ho celého barevná sprška a už si hází na záchranu. Tedy pokud není slepý... Pak by to vypadalo, jak to popisoval Xeth a bylo by to v naprostém pořádku - BTW, použít (kor takto) kouzlo na 3 krysy, to už mi opravdu připadá jako extrém, to si ten kouzelník fakt koleduje.. :))
No anebo může DM říct, ne, jde jen o to, jestli v rozsahu kuželu jsou nebo nejsou zrakové orgány tvora a zas to bude jinak. Záleží ale na něm! Příp. na jeho dohodě s hráčem, když je hodnej. Je to kouzlo, nezapomínejte, nemusí se chovat přesně tak, jak očekáváte... (dyk to by byla nuda). :)) A pravidla nejsou podle mýho záměrně právě proto natolik exaktní, aby tuhle svobodu DM poskytovala.
Autorská citace #10
4.1.2005 12:09 - Xeth
Rytíř: Ono já se spustil do jakési propasti, kde nebylo nic živého vidět a najednou namne z jakehosi harampádí, na kterém jsem stál vyskočili 3 krysy azacaly mne ohlodavat a tak jsem mel na vybranou - lézt nahoru (i bez toho ohlodávání jsem mel malou šanci na nespadnutí - nebyt toho, že jsem si mohl vzít 10, tak jsem dolu nelezl) nebo seslat kouzlo a) burning hands b) color spray. Upozornuji, že jsem v dobe sesílání měl 4 HP. :) Opravdu mi to pripadalo jako nejschůdnější. Mimochodem mí 2 spolubojovníci válečníci zůstali nahoře, jlikož ti neviděli vůbec nic. To bylo taky naposledy, co jsem nekam lezl první. Od příště jsou mími kannonfootery oni. ;)
Autorská citace #11
5.1.2005 12:11 - Xeth
Tak mě ještě napadlo pro upřesnění to převést do většího měřítka. Řekněme, že se skupinou půjdu na draka (několika políčková potvora) a zatímco ho bude zbytek skupiny zaměstnávat zepředu (ať už jsme se do takovéto pozice dostali jakkoliv ;D), já coby zdatný kouzelník se do něj pustím zezadu. Ale jelikož je to v jeskyni a není tu moc místa, tak se mi nanejvýš podaří 'usmažit' mu špičku ocasu pomocí kouzla primasic spray (nebo o něco silnější color spray - nějaký co pojme drakovu HD, jinak identický s 1. levelovým kouzlem stejného jména). Přestože drak o mně neví a netuší jaká jsem to strašlivá hrozba, ba dokonce si ani nevšimne mnou seslaného kouzla (při velkém vypětí a invenci mně vlastní mu zasáhnu celý jeden zadní čtvereček), bude ovlivněný mým kouzlem ?
Nick:
Velikost okna: [1] [2] [3]
Zobrazit náhled Zobrazit náhled
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16781497001648 secREMOTE_IP: 35.153.73.72