RPG odborně

(poslal Snekoun)
25.1.2014 20:24
Před rokem 1974 žádné hry na hrdiny neexistovaly. Lidé, kteří se chtěli účastnit imaginárních bitev, zpravidla hráli tzv. válečné hry, které se dělí na dvě hlavní skupiny: deskové hry simulující vojenská tažení a bitvy pomocí kartiček na papírových deskách a figurkové hry simulující historické bitvy pohybem útvarů cínových figurek po stole.
Autorská citace #21
6.10.2024 14:52 - Loddfafni
Narazil jsem na tuto magisterskou práci, obhájenou na Karlovce, která v části Vznik RPG her použila text tohohle článku (možná ne odtud, ale ze Zlatého draka, nebo přímo jako překlad původního článku), nicméně je to neocitováno. Nevím co s tím, tak jsem si řekl že to alespoň napíšu sem.
Autorská citace #22
7.10.2024 00:09 - LokiB
Loddfafni: hezký úlovek :)

Nechci nijak hodnotit kvalitu celé práce, konec konců je to jen diplomka. Některé, pro ostatní zcela nepodstatné, body však mají celkem vtipné osobní konotace :)

Píše:
Martin Semerád byl absolventem Matematicko-fyzikální fakulty UK. Na přelomu let 1992 a 1993 se stal šéfredaktorem klubového časopisu Zlatý drak. Participoval také na vývoji pravidel Dračího doupěte.

To bolí, cítím se tak starý, že pamatuji doby, na které lidstvo ve svých nových kronikách již zapomnělo :D
... Martin Semerád, který skutečně nějakou dobu Zlatého Draka šéfredaktoroval, je můj kamarád a spoluhráč ze šachů už od 80. let, o kterém mohu s určitostí prohlásit, že i když je velmi inteligentní, tak v roce 1992 ani 1993 rozhodně nebyl absolventem MFF UK ... a to proto, že v roce 1992 na danou školu teprve nastoupil. Je totiž stejný ročník jako já a v létě roku 1992 mu bylo 18 :)

Je hezké v přímém přenosu pozorovat, jak se současnost mění na minulost, minulost na historii, historie v mýty a legendy, které postupně řídnou až zcela zmizí :)
Autorská citace #23
7.10.2024 04:53 - York
Loki: To víš, zárodek matfyzáka je taky matfyzák ;-)
Autorská citace #24
7.10.2024 17:37 - sirien
Loki: z hlediska sémantické analýzy je ta věta v pořádku, byď neformálně je zavádějící (formální pravdy co se zdají říkat něco jiného jsou nejlepší lži :) )

Martin byl absolventem MFF. Tečka, sdělení ukončeno, další věta: ...tehdy se stal šéfredaktorem... Nikde se výslovně neříká, že tato sdělení jsou v chronologickém spojení :)

Loddafni: Určitě díky za info :D

Nejenže to je vcelku vulgární přepis, ale ještě navíc chybnej ("konvergentní vývoj" fakt nejde synonymně nahradit za "postupnou evoluci", to říká něco úplně jiného - jeden příklad co vidim jen od pohledu při rychlém scrollování).

Jako je to solidní vykrádačka (a vcelku bezdůvodná, stačilo by celou pasáž odcitovat jako parafrázi). Nemluvě o tom že tam jsou tvrzení co by beztak měl odcitovat kde bere - a fakt že vezme text odtud a na vulgára k němu přihodí citaci jiného zdroje je třešnička na dortu :D

Jestli to chce Šnekoun jako autor challengenout za sebe je asi čistě na něm. Že kolega naprosto zbytečně neuved Kostku jako zdroj mě samozřejmě mrzí, ale za to mu s tim dělat nějaký problémy to asi nestojí.
Autorská citace #25
7.10.2024 17:56 - LokiB
Sirien: ale fuj. Taková semantická analýza do diplomové práce nepatří. Neuč se od zlých lidí sofistiku. ;)
Autorská citace #26
8.10.2024 16:55 - snekoun
Jééé já úplně na to zapomněl, ani jsem nevěděl, že to tady ještě pořád je :-).To je dobrá historie to jsem ještě tehdy stahoval obrázky z webu WotC, zrovna nedávno jsem na to vzpomínal :-)
Jen ať to slouží ....autorem nejsem, tehdy jsem to někde náhodně našel, když jsem prahnul po jakýchkoliv informacích týkajících se D&D a tajně chodil na internet v práci.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.067365884780884 secREMOTE_IP: 18.97.14.85