RPG odborně

Vannax
9.2.2007 10:43
Filipika nad RPG inspirací
Určitě se všichni shodneme, že největším zdrojem inspirace pro hráče RPG je seriál Xena. A kdo tvrdí opak nebo říká, že to nesledoval, tak sprostě lže.
Tahle úchvatná princezna válečnice s dovednostmi McGyvera, ostrovtipem Kolomba a akčností party z Kobry 11, je prostě ideální představou pro hraní hrdinů v RPG. Ovšem nastává tady trochu problém do jakého historického období jí zařadit. Mnohé by napovídalo, že do období gotiky, někdy jsem měl i pocit, že do období ještě staršího. V seriálu se však objevilo několik drobných, takřka nepovšimnutelných detailů, které mi tuhle doměnku vyvrací.

Xena nosila minisukni z dokonale vydělané, navíc lesklé a barvené kůže. Vzhledem k technologiím, které se na zpracování kůže používaly ve středověku je zhola nemožné, aby si jí tu minisukni spíchnul nějaký krejčí z té doby. Pak by se to dalo vysvětlit ještě jako dar bohů. Pak ale nastává otázka, když by bohové takovou technologii znali už v té době, proč jí lidstvu nepředali dříve? Takže zase nic. Nabízí se tedy vysvětlení, že Xena přicestovala z budoucnosti. Tedy asi z doby konce 20. století, kdy se přesně tyhle technologie využívaly, k tomu mi však zase nesedí to, že k boji využívá zbraně daleko zaostalejší, než se ve 20. století používaly. Nakonec ještě zbývá jedna možnost, že Xena je mimozemšťan.

Zamysleme se prosím nad tímto mystériem.
Autorská citace #1
9.2.2007 11:18 - wraiths
Xena je "kebule" :-)) ale ta Monika ci jak se jmenovala to je uz jina ;-). no ja myslil ze Xena spada do doby staroveku, viz ty kratky mece, kozene zbroje a sem tam prizen bohu. neco jako pribeh "opileho" mozna spise "zhuleneho" Homera. ale s tou barevnou kuzi mas asi pravdu....co kdyz je Klingonka :-))
Autorská citace #2
9.2.2007 11:22 - Rytíř
Zaostalé zbraně? Já tedy viděl jen asi 4 díly (bohužel, fakt sem chtěl víc, ale nedařilo se mi tehdy být ve správný čas na správném místě..), ale ve všech ta holčina mocně machrovala s jakýmsi podivným blyštivým superostrým diskem, jenž zcela popíral fyzické zákonitosti naší planety.. :))
Takže podle mýho je to jasný, Xena je ET. (btw Vanax na to káp - pak se divte, že jsme frustrovaný z pravidel, když chcem pořád hrát někoho jako je ona.. a divíme se, že nám to furt nějak nejde)
Autorská citace #3
9.2.2007 11:31 - Vannax
Spousta věcí se dá v tom seriálu logicky vysvětlit - ten létající superdisk jsou určitě dva spojený bumerangy (protože se jí vždycky vrátí do ruky). Větší záhadou je, že jí nikdy neusekne ruku, když ho chytá. To by skutečně ukazovalo spíš na klingonský původ.
Xena je sice pro nás RPGčkáře něco jako bible pro katolíky. Pokud si neujasníme kdo vlastně Xena byla, tak si to budem stejně jako katolíci vysvětlovat tím, že je to dítě bohů. Ale přiznejme si, kdo by tomu věřil. Vzhledem k dokonalosti, která všude kolem ní panuje, bych možná kromě klingonského původu tipoval i na to, že je to ségra Sedmé z devíti. Třeba to bude Druhá z devíti. Kdo ví….
Autorská citace #4
9.2.2007 11:37 - Dalcor
Já na Xenu nekoukal
Autorská citace #5
9.2.2007 11:39 - Vannax
Takže tu máme prvního kacíře.
Autorská citace #6
9.2.2007 11:47 - taira
Ze Xeny jsem viděla snad jen dva díly a z nich si pamatuji jen že tam byla nějaká Gabriela. ;-)
Autorská citace #7
9.2.2007 11:55 - Vannax
RE Taira: Tak to máš rozhodně lepší základ než Dalcor. (I když ho stejně podezřívám, že lže a potají teď shání videokazetu s nahrávkou....)
Autorská citace #8
9.2.2007 12:19 - Alnag
Tak já jsem na Xenu koukal hlavně ze začátku dost pravidelně a nyní rozlousknu to tajemství. Všechno je totiž jasné, když si uvědomíte, že je to odštěpený seriál od Herkula. A kdy žil Herkules? Přece v časech "mýtů a legend". Čas "mýtů a legend" je jak známo historické údobí, tzv. "zlatý věk lidstva", tedy doba, kdy ještě žili krejčí schopní střihnout obleček s mírně fetišistickým laděním a ručičky ani nožičky se jim za to netrhaly.
Což ovšem nikterak nevyvrací úvahu, že Xena nebyla člověk. Ono totiž "lidé" z období "zlatého věku" nebyli tak docela lidé. To byla ještě Atlantida (nebo se teprve nedávno potopila), po Zemi pobíhalo kde co od titánů po bohy a tak nás nemusí překvapovat, že i Xena je třeba nějaký tvor svou podstatou blízký člověku leč přesto člověku vzdálený.
PS: Dalcore, dobrý pokus... ale už se přiznej!!!
Autorská citace #9
9.2.2007 12:19 - Jarik
S ohledem na puvod serialu bych se podival na to, co proste skutecnost ci neskutecnost je. Kdyz si tak uvedomim, kolikat hraci chteji, aby si mohla postava koupit neco co v danem prostredi neni mozne a nebo si to sami vyrobi, tak se nedivim, ze Xena ma takove moznosti. Zadna pravidla nevytvari ABSOLUTNI skutecnost. A tak je to i ve filmove branzi. Na zaklade nejake (nekdy i slabsi) myslenky se pise scenar. Stejne tak mi pri hrani prece piseme scenare. Herci jsou oblecei do kostymu (a vsichni vime, ze kdyz nejde o dokument, tak se tam vloudi i nejake hlouposti). A sahneme si do svedomi - davame postavam nekdy veci, ktere by mit nemely? Myslim, ze vsichni vime, ze jo.
A ted k zaverecne myslence. Tak proc si kazit ukazku nasi tvorby rozborem realisticnosti? Ja to nedelam.
Autorská citace #10
9.2.2007 12:40 - andtom
Vannaxi, z koho si utahuješ tentokrát? Vypadá to značně výživně :)
Abys neřekl, že nehraji Tvoji zpravodajskou hru :) , tak zcela vážně odpovídám: Xenu jsem nesledoval.
Autorská citace #11
9.2.2007 12:52 - Dalcor
Přísahám při Kiri-Jolith že já vévoda z Rytířů kraje Dalcor Mar-Blakgaard, pán na Černé skále, Patriarcha Kiri-Jolithův a Rytíř meče dle cti jsem nesledoval seriál Xena až na pár náhodných vyjímek.
Přesto se těším na hlas Lucy Lawless jak Zlatoluny.
Autorská citace #12
9.2.2007 12:58 - andtom
A seriál o Sindibádovi jste někdo nesledoval? Tak z toho jsem pár dílů viděl a nebylo to vůbec špatné. Zvlášť se mi vryla do paměti čarodějka ... ;)
Autorská citace #13
9.2.2007 13:01 - Alnag
Andtom: Jj. Souhlas. Čarodějka byla velmi eh... sexy. :-)
EDIT: Našel jsem ten seriál ve wiki: The_Adventures_of_Sinbad, kdyby to někoho zajímalo.
Autorská citace #14
9.2.2007 13:12 - andtom
Jmenovala se Maeve a fotky jsou tady: http://www.geocities.com/jacqueline_collen_net/
Toto není OT prosím, toto je skutečná RPG inspirace! :))
Autorská citace #15
9.2.2007 13:40 - Rytíř
Hm, tak o serioš o Sindibádovi sem ni okem nezavadil.. chjo, patří mi to, Maeve je kus baby, jak tak koukám! :)
Autorská citace #16
9.2.2007 13:54 - Dalcor
Maeve - Nic moc... Pamatujete na filmy Beastmaster? Tam hrala v prvnim dile krasna kocka a tim nemyslim toho Tygra.
Autorská citace #17
9.2.2007 15:00 - wraiths
taira : to je ona :-)) ta Gabriela!!! ta vyda za 5 Xen
Autorská citace #18
9.2.2007 15:12 - wraiths
jo jo a nebo Jestřábí žena. ;-) tam to Michale P. dost sluší. A pry nejlepsi film byl Poslední jednorozec....tam prej hraje Tomicek :-)) ale opravdu ma asi Alnag...Xena patri do mytu a legend. ale stejne myslim ze je to dost rizly Reckem( viz ten Herkules...nebo to byl Herakles :-/)
Autorská citace #19
9.2.2007 15:24 - Jerson
Prý "zaostalé zbraně" - a co ty kladkové luky? Takové zbraně gotika neznala. Ale jsou tedy hezčí holky v kůži, Xena nic moc. Navíc jsem jí viděl jen párkrát a pořád nosí to samé - kdyby se alespoň jednou svlékla, aby vzbudila dojem, že své oblečení někdy pere.
Autorská citace #20
9.2.2007 16:05 - Rytíř
Jerson: Jo tak svlékat bys jí chtěl. I ty jeden. I ty jeden! :)
Hele, fakt tam měli kladkové luky? Ty brďo. Tak to se tvůrci fakt odvázali, to už snad ani do časů mýtů a legend nepatří..
Autorská citace #21
9.2.2007 16:11 - Alnag
Vy snad neznáte mýty o kladkových lucích?
Autorská citace #22
10.2.2007 16:25 - sirien
Jerson: Svlíkla se! V prvnim díle. Pravda, že pak to na sebe zase natáhla...
Maeve byla hustá :)) . A když pak v n-té sérii odešla, tak ta psionička co přišla po ní byla taky cool. A ta záporácká čarodějka - v těch červenejch šatech... mňam. Sindibád byl suprovej :)
V Xeně byla výtečná Gabriela a některý Amazonky. A Xena se prostě musí odehrávat v časech mýtů a legend, nebo v časech které znají genetické inženýrství a umělé oplodnění, protože jiný způsob, jak by Amazonka mohla mít dítě s Kentaurem, si představit nedokážu a snad radši ani představovat nechci...
Beastmastera moc nepamatuju... vim že sem pár dílů viděl, ale...
Autorská citace #23
11.2.2007 15:04 - Merlin
co čekáte od americké produkce????!!!! možná v dobách, kdy tady nebylo po fantasy ani vidu ani slechu bych se na nějaký ten seriál podíval....ale teď? armáda čítající 7 lidí terorizuje stejně silné vesničany, chodí oblečena ve zbroji ze které se mi jako milovníkovi historie chce zvracet-a by ušetřila produkce, tak pokud možno ve všech seriálech ve stejné! Navíc jsou soboje a vůbec vše zcela nereálné. Ne že bych byl detailista, ale aby sromy a to košaté, rostly na úpatí hradeb nedobytné pevnosti je i na mě dost, ale co už. A není to jen seriál co mě z usa historické produkce nadzvedává. taková troja( což je teda pěkná sr..ka)....možná nejsem odborník, ale nejsou náhodou lamy jihoamerická zvířata? asi teda na to řecké tržiště doplavaly. on i ten keltský nákrčník není až tak škaredý :o))
ale to bych mohl pokračovat dál a dál....rozhodně závěr je tento: pokud se chci nechat inspirovat nějakým movie, pak rozhodně ne z ameriky...
Autorská citace #24
11.2.2007 15:14 - sirien
Jsi nechutný detailista a ignorant!! Vůbec nerozumíš kouzlu časů Mýtů a Legend *uražený xicht*
Autorská citace #25
11.2.2007 15:54 - Alnag
Samozřejmě, že lamy nedoplavaly. Ale to nevíš, že existují úvahy o tom, že jihoameričtí indiání (Inkové) podnikali cesty přes oceán, kterými zalidnili oblast Indonésie. No a odtud už je to jen krůček k Číně, hedvábné stezce a tedy i na řecká tržiště. :-D (Ok, tohle je vtip!!!)
Autorská citace #26
11.2.2007 16:21 - wraiths
merlin: hmm a co te treba zvedne na Ben Hurovi..? to by me docela zajimalo... co tam vytknes ty milovniku historie. to je myslim take film USA. ale jinak mas pravdu ze si americani docela nektery veci delaji dle sebe a blbe.
Autorská citace #27
11.2.2007 16:55 - Merlin
wraiths: filmů z 50-60 let se nedotýkám, zaprvé jde o to, že jejch znalosti nebyli na stejné úrovni jako dnes ( například co se týče práce otroků na egypských pyramidách) a zadruhé jsem Bena Hura viděl už dávno, takže ti na to neodpovím :o).... na mysli jsme měl především díla od cca 90 let do dnes....pochopitelně existují jasné výjimky...jsou díla, která jsou skvělá i když pochází z usa...mylím tím historická/fantasy...určitě bych dokázal najít dost filmů, které se mi dost líbili...ale byli to především ty starší... to nač jsem narážal jsou druho až třediřadé seriály typu Xena, Herkules, Sindibád, Robin Hood/myslím tím toho co běžel asi před třemi lety nabo kdy a byl natočenej někdy v té době..)atd.....prostě ty díla ve kterých se každý vesničan pohybuje v perfektně padnoucí vyprané haleně, všichni jsou čistí, mrtví padají hned po první ráně bez kapky krve, padající kameny se odrážejí do 3 metrové výšky, zbraně a zborje jsou tak nereálné, že by každý kdo by v nich musel bojovat raději umřel studem atd...atd... omlouvám se všem, kterých jsem se nějak dotkl...i já mám velmi rád fantasy, at jednoduchou nebo propracovanou, v knižní i filmové podobě...ale boom konce 20 století s sebou přinesl tak obrovské množství trapných seriálů, že to můj pohled dost změnilo.
a abych nehanil jen filmy a seriály....tak z ilustrací zbrojí a zbraní v DnD je mi taky zle :o)))... Alnagu: k tématu zbraní v DnD jejich překladu a vývoji se opravdu, ale opravdu nechci vracet :o))))))
Autorská citace #28
11.2.2007 17:01 - Alnag
A co říkáte na seriál Rome od HBO a jeho historickou "věrnost"?
Autorská citace #29
11.2.2007 17:09 - Dalcor
Bohužel jsem dostatečně nesledoval. Takže nemůžu soudit. Rád bych podotkl že nad historickou úrovní fantasy filmů a fantasy seriálů se nepozastavuji. Ona je to totiž "fantasy", ne historická studie. Stejně tak DnD není Encyklopedií zbraní a zbroje, na druhou stranu popis Falchionu mě dohání k slzám... Beru to z nadhledem a sám se řídím znalostmi.
Autorská citace #30
11.2.2007 17:35 - sirien
Viděl jsem první díl a byl dost hustej
Ale myslim, že HBO o historickou věrnost moc nešlo. Ale na Římu je perfektní to hrozný množství detailů - když třeba prochází tím trhem, jak tam vyvolávají novinky, v pozadí ty prodejci a tak. Je vidět, že si s tim fakt vyhráli.
Autorská citace #31
11.2.2007 17:37 - Merlin
Řím se mi docela líbil...neviděl jsem ho teda celý, jen několik dílů, ale mám zbytek na dvd...takže se asi podívám na celek :o)
Autorská citace #32
11.2.2007 17:45 - Alnag
BTW: Řím se teď točí druhá sezóna. Ono tam je historická věrnost v několika úrovní. Myslím si, že co se týče výpravy (kostýmy, kulisy... a tak) ty jsou hodně na úrovni. Pak jsem tam viděl nějakou scénu bitvy z které se mi chtělo plakat... a pak je tu ještě rovina událostí kolem těch významných osob té doby (taky ne úplně všechno sedí). Celkově je to ale dobrá podívaná... byť třeba ne ukázková učebnice dějepisu.
Autorská citace #33
11.2.2007 17:57 - Merlin
v tomhle musím jenom souhlasit( když už nesmím radit)
Autorská citace #34
11.2.2007 18:03 - Alnag
Ale to víš, že smíš radit... :-)
Autorská citace #35
11.2.2007 22:40 - Vannax
Pánové a dámy, vy jste se tady od bible RPG dostali teda pěkně daleko. Teda hluboko. Od výtečného seriálu Xena až po slaboduché seriálky. Z téhle debaty jsem vysledoval, že Dalcor konečně uznal, že Xenu viděl (což jsem ostatně předpokládal :) a ještě se tu rozjela debata nad tím, jestli se Xena převlíká nebo ne a jestli si pere. To je, myslím si, taky docela důležitý téma.
Takže jedinej kdo stále zapírá, že viděl Xenu, je Andtom. Ale ten taky nevydrží zapírat věčně. Pokud jde o to převlíkání - už jste někdy někdo ve filmu nebo seriálu viděl skutečnýho hrdinu, který by se převlíkal? Já teda ne. A je to pochopitelný. Stejně jako bojovníci používají bojový pokřik, aby zastrašili nepřítele, tak k jejich charismatu patří i bojový puch. Také se tím zastrašují nepřátelé. Dovedete si snad představit neohroženého hrdinu, jak si před soubojem odběhne koupit čistý kamaše? Ne. Navíc kdyby se hrdina převlíknul do něčeho jinýho, tak ho někteří protivníci nemusí poznat. No a na závěr k tomu praní. Po pravdě si neumím představit, jak si Xena pere svoje kožený minišaty. Těžko říct, jestli se to pere na 40 nebo na 60 a hlavně si nemyslím, že by v dobách mýtů a legend znali předpírku. Kurńa, teď by mě zajímalo, do kterého období spadá doba Mýtů a Legend.....
Autorská citace #36
12.2.2007 10:54 - andtom
Viděl jsem ze seriálu Xena asi 3 minuty úhrnem (nikoliv v kuse), vážně. Když někdy přepínáte programy, tak se takové věci stávají. Pak jsem ještě kdysi v nějakém TV týdenním programu četl článek o Xeně, jediné co si z něj pamatuji je že ta herečka má přebarvené vlasy. Xena se mi fyzicky nelíbí, případným obdivovatelům se tímto hluboce omlouvám :)
Autorská citace #37
12.2.2007 10:57 - Alnag
Já myslím, že obžalovaný se právě doznal. :-)
Autorská citace #38
12.2.2007 11:18 - Xeth
Když už jsme v tom doznává ní, tak jsem Xenu taky viděl... a celou. :)
Autorská citace #39
12.2.2007 11:20 - Rytíř
Andtom: Prej omlouvám!
Máš smolíka, kámo, Vannax už skenuje net, obvolává všechny tvý známý a kolegy, opisuje adresu bydliska, práce, tchyně, milenky a sekretářky. U nohou mu leží vak s rozloženou kladkovou kuší a tři šípy se žiletkovými loveckými hroty, maskáče visej přes opěradlo :)))
Autorská citace #40
12.2.2007 12:35 - andtom
Rytíř: Jestli je Vannax až po uši do Xeny, tak by spíš měl být rád. O konkurenta méně, ne? :)
Alnag: Ty to mihnutí se na obrazovce v rozsahu 3 minuty přerušovaně dáváš do rovnítka s "vidět Xenu"? Ale to přece nemůžeš brát jako v RPG diskusích, kdy někdo prolistuje pravidla, zahraje chvilku a už to jakože zná :)
Autorská citace #41
12.2.2007 12:40 - Jerson
Když už je tu řeč o těch ženách v Xeně - co takhle postnout nějaké obrázky na ukázku, no? (Svlečenou Xenu jako sedmou, dřív ne :-)
Jinak já jsem taky neviděl víc než 10 minut v kuse, ale těch kladkových luků jsem si všiml. A taky tam byl Herkules, ne?
Autorská citace #42
12.2.2007 12:50 - Vannax
Tak pozor, tady se bavíme čistě o inspiraci ze světa RPG a podobných filmech. Nejsem až po uši do Xeny :) Kdyby vás zajímalo, která představitelka filmových postav mi asi nejvíc učarovala, tak asi jednoznačně Leonor Valera (například hrála upírku, do který se zabouchnul W. Snipes ve filmu BLADE 2).
Autorská citace #43
12.2.2007 12:57 - Dalcor
Kate Beckinsale (Underworld) a Natalie Portman (Star Wars a V jako Vendetta)
Autorská citace #44
12.2.2007 13:07 - Vannax
Autorská citace #45
12.2.2007 13:11 - Vannax
Mimochodem, když už jsi Dalcore načal N. Portman a StarWars, tak herečka je to hezká, ale mizernější dubbing, než v jejím případě, jsem u filmu už dlouho nezažil.
Autorská citace #46
12.2.2007 13:39 - Alnag
S Dalcorem se shoduji na Kate Backinsale, pak třeba ještě Alyssa Milano (např. z Charmed, česky jako Čarodějky). Ale ani ty ostatní, které tu padly nejsou k zahození (teda Xenu teď nemyslím...)
Autorská citace #47
13.2.2007 07:48 - Xeth
Jo, pěkných hereček ve fantasy a sci-fi produkci je dost, koneckonců spousta hlavních a často i vedlejších postav vypadá, že kromě biochemie, historie, popř. boje dělají i modeling na poloviční úvazek. :)
Leonor Valera je kráska, to je beze sporu, ale musím říct, že se mi daleko víc líbila v Klepatře než v Bladeovi. Podobně jako spousta jejích kolegyň prostě vypadala v bojových scénách nevěrohodně (mně tak připadala).
Kate backinsale se mi v Underworldu (dvojku jsem neviděl, tak nemohu soudit) nelíbila, daleko lepší byla ve Van Helsingovi. :)
A pokud jde o Lucy Lawless (Xena), tak ta si své fanoušky taky určitě najde. Mně se docela líbí. Sice to není kdoví jaká kráska, ale tím že je to kaskadérka, tak její bojové scény vypadají rozumně a neruší (nevypadá, že si s mečem ublíží a když dá někomu ránu, nehrozí jí zlomení zápěstí). Pochopitelně to beru tak, že celý ten seriál je tak trochu nadsázka. No, možná trochu víc. :)
Autorská citace #48
13.2.2007 08:00 - wraiths
no me se treba docela (Xena lib souhlasim s Xechtem)..ale nevim jak bych ji doma zkrotil.ale z tohohle serialu byla lepsi ta GAbriela. ale Pfeifraovka v Jestrabi zene...super. btw: jinak vsiml si nekdo Xena....Xecht toho X na zacatku ....:-)) ted mi to je jasny.
Autorská citace #49
13.2.2007 08:57 - Xeth
Gabriela se bila docela slušně, bylo vidět, že představitelka dělala kickbox (aspoň jsem to někde četl). :) Líbila se mi ale víc když nebojovala, coby bardka.
Michelle Pfeifer byla v Jestřábí ženě úžasná, ale byla to klasická dáma co potřebuje ochranu, ne bojovnice... takže nevím jak moc sem zapadá. :)
wraiths: Je to Xeth, ne Xecht, ne Xicht... XETH. ;) Jsem rád, že je ti to jasné, jen nevím co. :D
Autorská citace #50
13.2.2007 12:17 - wraiths
Xeth : prijmi OBROVSKOU omluvu za zkomoleni nicku. :-/ tak potom jako dost dobrou bojovnici a ne uplne osklivku beru Morgan z "Ostrova hrdlorezu". a co je mi jasne prece...to X a proc te ucarovla Xena.
Autorská citace #51
13.2.2007 17:06 - Xeth
wraiths: Jo, to bude ono.... :)
Autorská citace #52
2.6.2007 13:05 - Alnag
Poslední dobou si připadám stále zaostalejší, protože stále okatěji vykrádám stále známější díla. Paradoxně je to ale čím dál tím obtížnější to nějak kamuflovat. Zvláště Star Wars :-D
Autorská citace #53
4.6.2007 16:19 - Jerson
A co na tom, pokud vykrádání nikomu nevadí. (Jednou jsem byl kritizován za to, že jsem chtěl použít tu samou zápletku pro dvě skupiny, jako hlavní argument zaznělo, že "hráči RPG mají právo na originální zápletku". Jasně že mi spadla brada, a argumentoval jsem, že nedokážu vymyslet nic, co ještě nebylo vymyšleno. Marně. Tehdy jsem se dozvěděl, že když neumím nic vymyslet, tak bych se neměl pouštět do vedení her :-)
Autorská citace #54
4.6.2007 16:52 - Vannax
Alnag: No, jestli jsi hráčům jako familiara odsouhlasil R2D2, a jestli "chief villain" byl generál Grievous, tak se ani nedivím :)
Jerson: No, tak to je docela hustý! Asi by to chtělo vyrobit nějaký generátor originálních zápletek. Neuměl by to někdo naprogramovat?
Autorská citace #55
5.6.2007 10:03 - Jerson
Vannax - myslím, že naprogramovat něco, co bude dávat originální prvky je protimluv :-) Mě bohatě stačí, že se mi podařilo vymyslet poměrně originální svět, který můžu předhodit na ukázku. Ale hrát ho nikdo nechce. Lidé nechtějí originalitu, chtějí to co znají.
Autorská citace #56
5.6.2007 11:07 - Rytíř
Není třeba originálních zápletek, stačí originální hra.. :)
Kdo nevěří ať běží do kina - všude se dá dohledat nějaká inspirace.. a přece se některý film líbí velmi a některý vůbec. Na základním tématu záleží, ale nikdy pouze na něm. Takže se Jersone vůbec nedivím, že ti spadla brada.. a předpokládám, že s tim, kdo ti řikal, abys to vůbec nehrál, když na to nemáš, jsi pak taky radši teda vůbec nehrál? :)
Autorská citace #57
5.6.2007 11:15 - Jerson
Rytíř - byla to moje tehdejší holka, takže šlo o velmi složitou situaci. (spou jsme hráli velmi otřepané klišé on a ona v mnoha různých situacích, takže problém rozhodně nebyl v neoriginalitě. No nic :-)
Hra by měla být originální, ale zjevně ne moc. Většinou, když hráč řekne, že chce hrát "něco jiného", míní že chce hrát člověka v jiném převleku. Nabídni jim placatý svět plný kruhů, a budou nechápavě koukat :-)
Autorská citace #58
5.6.2007 11:20 - Rytíř
Jerson: ok, tak to je jiná.. :)
Ano, problém toho, že něco chtějí a nevědí vlastně co, je vlastní všem hráčům.. a nejhorší je, že fakt nedaj pokoj, dokud to nedostanou, co :)))
Autorská citace #59
5.6.2007 11:21 - Joe
Musím povedať, že XENA by mi ani nenapadla... teda ako zdroj RPG... lebo som ju ani nepozeral a ani nemusím. Tak ako Herkulesa a podobné "fantasy".

Ako inšpirácia pre RPG by skôr bola moja fantázia, ktorá sa búri najmä pri počúvaní hudby a po zhliadnutí originálnych snímkov - či už anime, filmu alebo nejakého krátkeho skeču.
Autorská citace #60
5.6.2007 11:29 - wraiths
Jerson: no tak ho predhod. a vzdyt na to neni nic spatnyho kdyz nekdo zna malinko zapletku alespon ma DM trochu oddychu a hraci sami jsou polinii jakou asi chtel nastinit.
Autorská citace #61
5.6.2007 11:29 - Argonantus
Tak jen průletově - hlásím se k těm, co Xenu nesledovali (viděl jsem asi půl hodiny doghromady, a spíš jsem toho litoval). Prakticky všechny fantasy hrdinky jsou hezčí, než Lucy Lawlesová (omlouvám se příznivcům), snad s výjimkou Trinity (která spíš patří do scifi). Když to tak vezmu - Beckinsale, Mila, Keira, Cate Blanchett, Liv Tyler, Miranda Otto, není co řešit, a to jsme ještě nevytáhli suverénní vítězku Michelle Pfeiffer (co Jestřábí - ale ta prapůvodní Kočičí žena...!)
Coby vzor RPG nebo bible... no promiňte... asi jsem si spletl lokál. Medvídek Pů je pro mne užitečnější vzor, i když uznávám, že s RPG souvisí dosti volně.
Coby období - tuším, že Alnag na to kápl - je to odštěpek Herkula (taky dost hrozného), takže ten zhulený Homér je asi nejpřesnější zařazení.
Coby výzbroj - no, vždyť říkám, autor byl zhulený.
Americká produkce - jinou už pomalu nesleduji a přestává mne zajímat. Na jedné straně spousta odpadu, ale na druhé straně také nejlepší věci. V oblasti fantasy není co řešit.
Autorská citace #62
5.6.2007 16:31 - Jerson
Wraiths - měl jsi namysli, abych předhodil (sem?) svou zápletku pro placatý svět? :-)
Autorská citace #63
5.6.2007 17:23 - Vannax
Argonantus: Když jsem zakládal tenhle okatě ironickej topik, tak jsem ani nečekal, že se do toho někdo takhle zhusta "opře" :o)
Jinak teda nesouhlas s tou Kate nebo (Cate?) Blanchett - ta je všechno jenom né hezčí než Lucy Lawless. Jestli si dobře vzpomenu, tak to byla právě ona, která hrála v Lord of the Rings takovou tu elfku z toho lesejka. Nějak mi vypadávají jména. Jo - Galadriel. Je to tak? Tak to je snad jediný, kam skutečně pasovala. Tu elfku vystihla dokonale: studená jak psí čumák, nezúčastněná, povýšená....nadřazenecká přehlíživost, kterou dovedně maskovala shovívavostí k ubohým hobitkům v nesnázích... jo jo, Galadriel se jí povedla, ale jinak je ta herečka vzhledově dost o ničem. A na Michel Pfeiffer se asi taky neshodnem.
Autorská citace #64
5.6.2007 17:52 - Rytíř
Teda jak si někdo nemůže vzpomenout na jméno Paní Galadriel... to nechápu :)) Blanchet tam sedla dokonale, souhlas. Skvěle sedí i na vznešenější anglické dámy. Asi je dobrá herečka (já to moc nepoznám), ale že by to byla krasavice nesmírná.. to mam taky jiné favoritky. :) Akorát, že je, ostuda ostudná, neznám jménem.. :( Vždycky mi totiž záleží nejen na vzhledu, ale i podání a taky tématu filmu... Nejlepší fór je, že si teď za žádnou cenu nedokážu vybavit film, kde by nějaká taková favoritka hrála :)))
Leda tak v Mumii ta potřeštěná archeoložka anebo v Pátém elementu ta co hrála pátý element :) (Mila Jovovich, že?) To jsou - v těch filmech - krásný holky a krásně do příběhu sedí..
Autorská citace #65
5.6.2007 18:26 - Argonantus
Rytíř:
Á, Rachel Weisz, zapomněl jsem. A ještě bych sem měl dát pro Jersona Jenifer Connely. Milu jsem nezapomněl; ten element nebo Johanka se prostě zapomenout nedá.
Vannax: Teď zpětně přiznávám, že se mi tam promítl dojem z toho, že některé ty osoby dokonce i umí hrát (ne všechny), což je třeba u Cate Blanchett dost zásadní; viděl jsem ji hrát už nejméně pět úplně rozdílných lidí. Tvůj popis Galadriel dokazuje, že se to dokonale povedlo; a překvapuje mne, že tě taková pěkně záhrobní krása nezaujala.
Jinak fajn veselé téma, kde o nic nejde.
Autorská citace #66
5.6.2007 18:40 - Alek
No tak ona se u hereček ta krása těžko posuzuje, je to film od filmu. Např. zmiňovaná Liv Tyler je jinak ve filmech docela pěkná, ale v Pánu prstenů z ní nemohli vytvořit nic vzdálenějšího oné princezně večernici. Nebo skvělá Jennifer Connelly v Čistý duši, nádherná, skvělá herečka. Ale v posledním filmu Little Children je z ní hotová škaredka i v porovnání s Kate Winslet. ;)
No jinak Lucy Lawless je opravdu příšerná. Michele Pfeiffer je co se týče inspirace jasná vítězka, jak už pravil Argonantus.
EDIT: A, tak s Connelly jsem byl nakonec pomalejší, koukam. ;) S Weisz souhlasim, a přihodil bych i Keiru Knightley (sic s Pirátama pořád hubne, už by neměli radši točit další díly).
Autorská citace #67
5.6.2007 18:51 - Vannax
No jo, to hodnotíme dvě různý měřítka. Vzhled herečky a její inspirativnost při ztvárňování rolí.
Když je to tedy takhle, tak:
Vzhled: 1. místo - Leonor Valera (Blade II, Cleopatra r.1999)
Inspirace: 1. místo - Mila Jovovich (Fifth Element)
Autorská citace #68
6.6.2007 10:15 - Argonantus
S Leonor Valerou mne Vanax docela zmátl; dokonce i google v Čechách toho moc nenašel (okolo dvacítky odkazů). Takže fakt nevím.
Michelle mne dostala s těmi kočkami v druhém Batmanovi. To byla tak úžasná scéna, že se hned tak nevidí.
Keiru už jsem taky chválil. Jestli umí hrát, v tom dosud nemám úplně jasno; ani vážná role v té Austenové mi to nevyjasnila. Při tom dnes hraje prakticky všude.
Jsem dost skeptický stran Hale Berry, Salmy Hayekové nebo Sharon Stoneové, kolem kterých se nadělá plno kraválu a celkem zbytečně.
Autorská citace #69
6.6.2007 10:50 - Jerson
Mno, když je řeč o catwoman, asi nejsi sám, Argonante, koho to dostalo - pokud vím, od té doby jsou populární i latexové kočičí oblečky :-) Jednu hráčku takového založení mám i v družině, v první části kampaně chtěla prostě černou uniformu - pak jsem z ní dostal, že černá latexová kombinéza by byla ještě lepší, tak jsem přidal nepřátele (tedy nepřítelkyně) v takovém oblečku, i když tedy bez kočičích uší.
Jinak zmíněné slečny většinou jménem neznám, vím jen jesli se mi v té které roli líbily hodně nebo prostě normálka.
Jinak jsem už zjistil, která kousek filmu je pro mě naprosto nejinspirativnější - prvních pět minut Sky Captain a Svět zítřka (a taky druhá část názvu. "Svět zítřka" je prostě dokonalý název, kdyby to nebylo vykrádání, tak stejně nazvu celou kampaň.)
Autorská citace #70
6.6.2007 13:24 - Alnag
Hm... latexové oblečky... no zrovna Michelle Pfeiffer nemusím, ale Kate Beckinsale v Underworldu byla nezapomenutelná! Zvlášť v druhém dílu teda...
Autorská citace #71
6.6.2007 13:37 - wraiths
no ja latexovy oblecky teda vubec nemusim,ale M. Pfeiffer je gut myslim skoro v kazde roli.
Jerson: ano presne tak to jsme mel na mysli. ten placatej svet. sice jsme myslil ze to bude nejaky "protosacky" svet plny psi energii. ale myslim ze ta "placicka" je zajimavejsi. :-)
Autorská citace #72
6.6.2007 13:56 - Jerson
Wraiths - OK, budeš druhý, kdo to uslyší (spolu s ostatními).
Takže máme placatý svět, který jsem popsal jinde. V tom světě žijí kruhové bytosti, které mají různé vlastnosti. Jednou z těch vlastností je, že čím jsou "moudřejší", tedy čím víc informací mají v sobě, tím jsou větší, a tím hůř se pohybují.
A teď zápletka (docela klasická): Jeden kruh, který rád uvažuje nad světem se rozhodl zjistit, jak vypadá svět jinde, třeba jestli náhodou není uzavřený v 3D kruhu (tedy v kouli), nebo jestli někde neexistuje prostorový uzel s více než čtyřmi spojnicemi, jestli někde není kruh, který tohle všechno už ví - prostě cokoliv zajímavého.
Proto osloví pár menších kruhů poblíž sebe, kterým dá úkol jít a objevovat svět. Každému z nich dá část svých informací, aby byli pohyblivější a operativnější. Jedne bude třeba "kruholog" (= biolog), druhý "čárolog" (fyzik), třetí "navigátor", čtvrtý "velitel", pátý "pozorovatel" ... atd.
Poté se kruhy vydají na cestu - nutně musí spolupracovat, protože jsou omezeni fyzikou světa, takže musí získávat informace, ale zároveň nesmí příliš vyrůst, protože pak by se nemohli vrátit.
Mám promyšleno, s čím vším by se mohli setkat, včetně fyzického nebepečí (kruhy sice nemůžou napadnout jiné kruhy, ale vhodnou manipulací jim můžou znepříjemnit život nebo je zbavit informací a uvěznit ...)
Vcelku klasická objevitelská zápletka okořeněná dobrodružstvím a hlavně spoluprácí. Oproti jiným světům má tento výhodu v tom, že hráči nemusí na začátku vědět o okolním světě prakticky nic, protože jejich postavy to také neví.
Autorská citace #73
6.6.2007 14:07 - wraiths
Jerson : hmm to je slozity az je to jednoduchy :-)) a dost zajimavy uz mas na to hrace...
Autorská citace #74
6.6.2007 14:28 - Argonantus
V kruhovém světě jsou pouze poměrně unifikované kruhové slečny... což je jistá vada.
Stran latexu mi bylo nedobře rozuměno; ta scéna mne zaujala zejména PŘED tím, než si ušila ten latexový nesmysl (i když tím šitím to končí).
Autorská citace #75
6.6.2007 14:33 - Jerson
Wraiths - ne, jediný kdo se přihlásil je Treven, jinak to nikdo nechtěl hrát. Osobně si myslím, že v RPG se dá hrát opravdu cokoliv, co si hráči dovedou představit, a jednou bych se nechtěl omezovat na humanoidní nebo skorohumanoidní postavy. Když je RPG, kde hraješ loutky, ať na špejli z papíru, nebo maňásky, nebo marionety, proč by se v RPG nedalo hrát tohle?
Argonantus - ano, veškeré rozdíly mezi kruhy jsou ve veliskoti a obsahu myšlenek. Navenek by se jeden domníval, že jsou všichni lidé stejní. Eh, pardon - všechny kruhy stejné :-)
Kterou scénu máš namysli? To jak zmagoří, posprejuje šatník a začne šít?
Autorská citace #76
6.6.2007 14:54 - Argonantus
Jerson:
Jo, ale nejlepší je to od vypadnutí z okna a těch koček. V té chvíli se ze mne definitivně stal Burtonista.
Autorská citace #77
6.6.2007 15:36 - Jerson
Hm, tak to jsem nějak nepobral, co je na té scéně nebo Michalle tak zásadního :-)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13301992416382 secREMOTE_IP: 3.21.100.34