RPG odborně

Alnag
3.8.2007 10:07
Jako doušku za mou přednáškou na Gameconu a díky příležitosti, která se naskytla, pár fakt o prodejnosti různých RPG... Nejlépe prodávaná RPG za květen 2007
9.8.2023 15:21 - York
V Amazonu nejspíš jo, ale ve speciálkách to může vypadat výrazně jinak.
9.8.2023 15:25 - sirien
Výrazně jinak to může vypadat i na tom Amazonu (základní knížky vidim jako potenciálně o dost častější dárek, než dobrodružství např. - což na Amazonu může hrát nemalou roli).
9.8.2023 15:41 - LokiB
sirien: o tom právě mluvím "výrazně jinak" si to každý zargumentuje, jak chce.
já tvoje čísla nezpochybňuju, podložil sis je. ale když pak přijde někdo jiný a řekne "mně to ze zkušenosti přijde jinak, protože ...", tak to stejně nerozštípnete.

Ok, moje nedůvěra v tyhle průzkumu je dána i tím, že mám (nepracovní) historii se statistickým úřadem, agenturami na výzkum veřejného mínění a sběrem dat. Jsem tedy ztracený případ.
9.8.2023 16:48 - ShadoWWW
York píše:
ve speciálkách to může vypadat výrazně jinak.

V těch seznamech ale jsou i speciálky. Jen ale takový, co jsou v rámci řetězců typu Barnes & Nobles apod. Mimo ty řetězce existují v Americe nezávislé speciálky, typicky jde o obchůdek, co si založil nějaký bývalý hráč Magicu nebo DnD. Nedá se přesně určit, kolik toho prodávají, protože svá data nikam nereportují (ty řetězcovité speciálky reportují svá čísla do rozvojového programu Bits and Mortar, případně ICv2). Dá se ale předpokládat, že americké obchody mají docela dobrou představu, kolik toho kdo z konkurence prodává, i když ne takovou, aby se jejich přesná čísla dala zanést do této tabulky.
10.8.2023 07:53 - Jerson
LokiB píše:
to je takový hezký případ, kdy tě zajímá něco úplně jiného, než k čemu komentář připojujueš

Šlo mi o to, že ShadoWWW ukáže čísla o prodejích a následně mluví o "většině hrajících skupin".

Z prodejů Monopolů (u nás Dostihů a sázek) to v 80. letech taky mohlo vypadat, že jde o velmi hranou hru, ale přitom o 30 let později se ukázalo, že se líbila jen 15% hráčů a 60% ji nenávidělo, po jedné až několika málo hrách ji uklidili do skříně a už nikdy nevytáhli.

Není to moc srovnatelné, ale i dneska hodně her kupují lidé proto, že se jim líbí, ale k hraní se nedostanou buď nikdy, nebo jednou a tím to skončí. Přičemž to platí nejen pro deskovky, ale i hry na Steamu, a dokonce i o různém specializovaném domácím nářadí, malých kuchyňských spotřebičích a podobně. Tak nevím, proč by to zrovna u DnD mělo být jinak.
10.8.2023 09:46 - LokiB
Jerson: do záznamu ... jen letos jsem viděl 3 rodiny, které opakovaně Dostihy a sázky s dětmi hrály :) já jsem tu hru třeba také jako děcko částečně nenáviděl, když jsem prohrával :D, ale hráli jsme ji poměrně často ... ono taky co jiného, když nic nebylo. Přeci jen na Klouboučku Hop! jsme už byli moc staří :D

sirien dodal čísla z průzkumů, které (snad) mají šanci ti na tvé otázky v doplnění k ShadoWWWovým číslům odpovědět.
Moje důvěra v ně je sice malá (obor RPG her je dost roztříštěný a nejednotný na to, abych měl v podobné průzkumy a jejich vypovídací schopnost důvěru), ale pro toho, kdo daným průzkumům věří, z toho požadovaná čísla nějak lézt mohou. Stejně nic lepšího neseženeš, protože narozdíl od Steamu není jak objektivně měřit "čas strávený ve hře" :)
3.11.2023 15:58 - sirien
Píše:
Monopoly v nedávné době opět zaznamenaly růst a získaly zpět titul nejprodávanější deskové hry

Faith_in_humanity--

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074365854263306 secREMOTE_IP: 44.221.43.88