Chyba: Jo, asi to nebyl nejlepší příklad. V zásadě jsem tam udělal jeden dost odvážně optimistický předpoklad - tak nějak jsem očekával, že když vydávám re-edici (určitě ne novou edici :-) ) hry, k níž jsem průběžně vydával dodatky, tak že ty zásadní věci zapracuji už rovnou do toho nového vydání.
Stejně jako věci z Taši, co se tvorby postavy týká, byly nějak zapracovány (upraveny, ale vzaty v úvahu), tak jsem předpokládal, že tieflingské bloodlines z Mordenkainena byly vzaty, podrobeny kritice, zkomprimovány s cílem udělat jich míň, ale více osobitých, a hozeny do základní příručky. Aby byli tieflingové stejně "kompletní"*, jako třeba ti elfové.
*protože například ty miriády elfů z rozšíření nepočítám jako "základní subrasy", protože jsou ve skutečnosti velice vázány na konkrétní settingy, v nichž vycházely (jsou to erebonští elfové, spelljammeští z jiných světů, elfové z astrálních plání...). Určitě jsem nepočítal s tím, že když budu hrát DnD, automaticky můžu hrát za Astrálního elfa. Když bych ale hrál za tieflinga, nabízel se výběr z hromady bloodlines.
Pokud tenhle svůj troufalý optimismus rozvinu dál, tak bych právě rád viděl tradiční rasy - pardon rody :-) - s minimem... podrodů? ... které by pokrývaly jen ty archetypální věci. Takž elfové: lesní, vysocí, temní. Tři typy tieflingů max. atd.
A zbytek v budoucích rozšířeních vázaný na konkrétní setting. Klidně ať přidají astrální elfy nebo nějaké eldar... ale ať je rovnou navážou na konkrétní setting a dají jim tím pádem důvod existovat (tedy komplexnější než že budou mít jiné traity). To samé tieflingové - v příručce o Avernu si umím představit více krevnních linií s tím, že se vyskytují především v pekle/v místech, kde se peklo dotklo jiných světů a jsou vzácní... cokoli. Ale prostě necpat je do "základního loru", který základní příručky i jejich klasická rozšíření, chtě nechtě zavádí a formují tak i vlastní (osobní) světy pro DnD.
Prostě ať to zase není multikulti eintopf, který má pak skoro každý autor pocit závazku zapracovávat, nebo s ním pak hráči těchto světů automaticky počítají.