sirien píše:
wrong, big time, viz výše odkázaný rozhovor s jejím původním spolutvůrcem; OGL byla psaná s ohledem na textovou tvorbu (print nebo e-forma, PDF, e-book...)
- Pro počítačové hry nastane kritický problém s OGL požadovaným vymezením SRD/Identity obsahu protože zdrojový kód, binárka a jiné.
- Video-obsah v dnešní formě a rozsahu byl v době psaní OGL naprosto nepředvídaný, OGL na něj nepamatuje a efektivně ho nekryje (je ale možné, že ho kryje nějaká fair use nebo něco jiného podobného). Teoreticky by na něj šla vztáhnout, kdyby tvůrci do videa přiložili její znění, což je ale samo o sobě diskutabilní, i kdyby to dělali (jakože nedělají)
Tohle si budu muset poslechnout ještě jednou, ať nekecám. S tím, že s některejma věcma nepočítali (například stremování hraní), máš samozřejmě pravdu, ale Ryan tam imho říká, že OGL záměrně nespecifikuje žádný omezení.
sirien píše:
...ale bez přijetí OGL jí může referovat, včetně natvrdo napáleného "plně kompatibilí s Dungeons and Dragons 5. edice" (a to i s DnD logem, i když tam jsou nějaká omezení - to sem ale už moc nestudoval). Přijetím OGL se tohodle práva (a mnoha dalších) dobrovolně vzdáváš.
Zrovna o tý kompatibilitě někdo mluvil, buď Legal Eagle nebo ten týpek, co napsal dizertačku k OGL. Tipnul bych si, že se k ní klidně můžeš hlásit, i když OGL použiješ. Použitím OGL se sice zavazuješ, že nebudeš ve svym produktu používat nic z Product Identity odkazovanýho produktu, ale deklarování kompatibility k jinýmu produktu je explicitně povolený nějakym zákonem.
sirien píše:
Starší verze jsou podle všeho replikovatelné z 3e SRD, protože je argument že tam je evoluční řetězec a ADnD a oDnD můžeš dostat "ořezáním" 3e. Možná musíš trochu kličkovat místy, ale mělo by to fungovat.
Ok, ale to je spíš doplnění, než že bych tvrdil něco, co není pravda, ne?
sirien píše:
V USA a nejspíš všude možně jinde
Hmm, good point, o to, jestli to platí i jinde, nic nevim. Opravim to.
sirien píše:
Jenže není šedá jako šedá.
Ano, ale moje pointa byla, že mimo šedou zónu jsou jen ty dva zmiňovaný body (+ teda ta product compatibility, ale to si nepamatuju tak dobře, abych to chtěl tvrdit).
sirien píše:
Důvod je, že CC dává až příliš mnoho práv a nijak neomezuje práva která existují sama o sobě - např. vůbec nijak nechrání "product identity" (...což je jen fancy název pro "to co nechceme abyste používali i když byste mohli") takže nijak nebrání v přímém odkazování DnD nebo v používání pojmu Dungeon Master.
Zároveň se CC nesnaží tvářit že dává práva k něčemu, k čemu žádná práva/omezení neexistují - jmenovitě k systémům a pravidlům, která CC fakt neřeší, zatímco OGL výslovně ano. Tohle bylo od Wizardů svého času gesto, podle mě to už od začátku bylo napůl gesto, napůl ale i bluff... a časem se z toho stal plnej (a velmi úspěšnej) bluff.
To máš asi pravdu, ale já jsem rekapituloval jen to, co tvdili lidi v těch videích, tohle konkrétně Ryan Dancey. A ten k tomu říkal fakt jen to, co jsem napsal (leda že bych to o nemožnosti vymezení product identity přeslechl).
sirien píše:
Zaprvé si všimni že na konci OGL je copyright na samotnou OGL.
Zadruhé by šlo argumentovat že OGL samotná je obchodní značka nebo její součást atp.
...tzn. kdybys v tom chtěl vyrábět bordel jinym zněnim kterýmu budeš říkat taky "OGL", tak by ti taky Wizardi (teoreticky) mohli dupnout na prsty. (S jak velkou šancí netušim.)
Tohle už je komentář k další diskusi, ne k tomu mojemu shrnutí. Použití stejnýho textu v nějaký smlouvě nebo licenci (což je taky druh smlouvy) imho určitě žalovatelný není. Pokud teda v tý smlouvě netvrdíš něco protiprávního, třeba že mi dáváš právo používat název Dungeons and Dragons, přestože ho sám nemáš.
Možná by mohl bejt problém, kdybys upravenej text označoval jako "OGL 1.0a", ale kdo ví. Právníci jsou schopný dělat věci jako "Tuto smlouvu uzavírá pan Jaroslav Mařík (dále Špejbl) a jeho syn pan Karel Mařík (dále Hurvínek)... Špejbl daruje Hurvínkovi nemovitost na adrese Kurátorova 332b..." s tím, že to je platná smlouva.