LokiB píše:
to je jednoduche, kdyz to nevis, tak ten presny rok nepis, nemuzes udelat chybu. chapu, zes tim myslel "velmi brzo", coz je pravda. imho to bylo na zacatku roku 1992, pravidla pro pokrocile 1.1.
Když to nevím, použiju google, který mi řekl, že pravidla pro pokročilé vyšla v roce 1991. Pokud to bylo v na začátku roku 1992, přijde mi to jako nepodstatný rozdíl.
LokiB píše:
Otazka je, Jersone, kolik rozhovoru jsi takhle poskytoval?
Jeden, přes mikrofon, k mému působení jako překladatel War Thuderu. Měl jsem představu, že mi předem pošlou otázky, na které se budou ptát, ale to prý bylo zbytečné, tak jsem odpovídal rovnou. Pokud chceš můj výkon posoudit,
tady je odkaz. Kromě toho také přednáším před cizími lidmi (nejvíc před cca 150) a dostávám nečekané otázky a komentáře z řad posluchačů, takže představu mám.
Na rozdíl odemně to pro LK nebyl první rozhovor na téma Krotitelů, četl jsem jich už několik a taky má mnohem víc zkušeností s mluvení s neznámými lidmi o svém projektu.
Připomínám, že otázka se netýkala
podobnosti, ale byla v ní použita slova
"nikdy, nikdo, nikde neviděl". Třeba Gergonem zmíněná magie pomocí chodeb se tomuto požadavku přibližuje o dost víc.
Na narovinu říkám, že mi vadí, jak LK opakovaně zmiňuje v souvislosti se svými projekty, že je to první věc svého druhu (u nás), která nemá obdoby. Ne proto, že by to říkal zrovna on, nebo že by to říkal o svých projektech, ale prostě proto, že to není pravda.
efram píše:
me ten jeho "nápad" neprijde nijak mimo, respektive ne tak, ze by to muselo být tady prezentováno jako neznalost a plagiatorství.
O plagiátorství jsem neřekl ani slovo a ani mi nevadí, když něčí projekt nemá žádný originální prvek, protože za důležitější považuju zpracování a kombinace těch prvků. Navíc to že se autoři dobrý a uznávaných věcí inspirovali jinde je naprosto normální věc.
LokiB píše:
a tady mi to přišlo, že se jednak podobnost hledá, protože ji tam chce autor vidět
Nicméně abych zjistil, zda tu podobnost vidí ještě někdo jiný, položil jsem otázku ve dvou skupinách zabývajících se RPG. Můžeš to udělat také jako nezávislý test.
Já tu podobnost nehledal, prostě jsem poslouchal a
první věc, která mě napadla, byla "vždyť mluví o Astrálních sférách z Dračáku." Vůbec nic jsem nehledal.
Ano, jsou v nich rozdíly, protože sféry obsahují informací víc, a je autory definováno, že si hráči nemůžou (nebo by alespoň neměli) do světa Dračáku přidávat vlastní vynálezy, protože vše co mohlo být ze sfér tímto způsobem vydolováno už vydolováno bylo.
V tom mi pojetí Knihovny jako možnosti hráčů rozšířit svůj svět libovolným směrem přišlo docela originální a zajímavé.