Kultura

idol02
7.9.2017 20:47
Dračí hlídka
Kontakty na autory:

Facebook
Discord
Web & mail


Recenze - Jerson
5.12.2020 20:34 - Xeth
Já tedy taky nechápu Jersonův problém. Plná pravidla mají bez mála 200 stran, pokud je to stažené na téměř polovinu, tak si to podle mne označení "Lite" zaslouží. Jako ano, bylo by super, kdyby to bylo na výrazně nižší počet stran (třeba 10), ale že by to byla nějaká tragédie, to tedy není. Tedy pro mne ne.
5.12.2020 20:50 - LokiB
Kdyby to vzali grafickým stylem GURPS 4e lite, do 40 stránek by se asi vešli v pohodě.
I to může někomu přijít moc, beru. Jen by to bylo férovější srovnání.

DH ponechalo grafiku i styl zcela jako v plné verzi, například obrázky zbraní a zbroje jsou tam také (což může někomu přijít zbytečné).
Důvodem bych řekl že je, že by to jinak museli "přepsat" a "vysázet", což je dost práce.
5.12.2020 21:02 - Corny
Jako za mě musím říct, že abych tomu říkal Lite, tak bych od toho chtěl nejméně poloviční délku, co je to teď. Jinak bych po tom ani nesáhl raději, než po plné verzi (pokud je to jen o poloviční délce, tak to raději sáhnu po plné verzi).
5.12.2020 21:15 - LokiB
Corny: ale lite verze je zdarma ke stažení, plná ne (esi se nepletu) ... tak tam může být ten rozdíl :)
5.12.2020 21:24 - Corny
Loki: A jak je to podle tebe relevantní?
5.12.2020 21:28 - LokiB
Že někdo po lite verzi sáhne, protože ji má zdarma k dispozici. Tím nezpochybňuju tvoje rozhodnutí po lite verzi nesáhnout, doplňuju ho důvod, proč někdo jiný po ní třeba sáhne.
5.12.2020 21:36 - Log 1=0
Ono nejde o to, že Lite verze nemůže mít výhody. Jde o to, že Lite o více jak 50% Full je dost mizerné Lite.
5.12.2020 21:38 - Corny
Loki: Jako v tomhle máš asi pravdu, ale to přecijen asi není smysl Lite verze ne? Resp. alespoň já od toho nečekám "Free Demo".
5.12.2020 21:44 - York
Corny: Co od lite verze očekáváš?
6.12.2020 16:58 - Aegnor
LokiB píše:
Aegnor: které kapitoly z GURPS lite bys zařadil do těch pro GMa? Nemám gurps nahráné, takže jsem v lite verzi neobjevil nic specifického pro GM, možná jsem to přehlédl.

Aaah, nepřehlédnul jsi nic. Měl jsem pocit, že v kapitole "Playing the Game" něco bylo, ale pamět je očividně špatná.
7.12.2020 12:51 - Jerson
LokiB píše:
proč? že si stanovíš obskurní kritéria, a pak se rozesmutníš, že to nějaká konkrétní hra nesplňuje ... co je cílem?


Xeth píše:
Já tedy taky nechápu Jersonův problém. Plná pravidla mají bez mála 200 stran, pokud je to stažené na téměř polovinu, tak si to podle mne označení "Lite" zaslouží


Lite verze různých pravidel RPG, se kterými jsem se setkal, byly něco jako demoverze, nebo zjednodušené verze, určené pro základní vyzkoušení. Lite verze Dračí hlídky ale obsahuje pouze pravidla potřebná k vytvoření postavy na 1. úrovni a její hraní, ale neobsahuje žádná pravidla pro vedení hry, takže jen s Lite verzí si hru nelze vyzkoušet.

DH Lite je určena jako doplněk oficiální příručky ve skupině, aby si hráči mohli vytvořit vlastní postavu, aniž by se museli dělit o jednu příručku hráče.

I tohle zjednodušení pro první úroveň má ale plnoformátovou grafiku, čímž rozsah zbytečně natahuje.

I přes to všechno je Lite verze Dračí hlídky různými lidmi nabízena jako "Startovací systém", protože tihle lidé byli mystifikováni slovem "Lite" a domnívají se, že jde o samostatně hratelnou verzi.

Můj smutek vychází z toho, že je DH Lite na FB hromadně oslavována jako skvělý počin, a výše vypsané skutečnosti dotyční lidé nejspíše vůbec netuší.

Jen pro srovnání - plná verze DrD bez gamebooku na začátku má 120 stran, bez bestiáře a včetně ukázkového dobrodružství má 94 stran. Lite verze Příběhů impéria má 100 stran a jde o samostatně hratený produkt.

Předpokládám, že i GURPS Lite je hratelná verze pravidel.
7.12.2020 15:40 - LokiB
Tak si stáhni GUPRS 4e lite a řekni mi, co je v ní obsahově navíc proti DH. nic z části pro GM v ní není, aspoň jsem to nenašel a Aegnor mi to potvrdil ...
7.12.2020 16:37 - LokiB
nebo Jersone, to bude bližší, co je v DnD 5E essetial kitu obsahově navíc proti DH lite?

přemýšlím, jak tyhle dotazy psát, aby se zas neutrhl sirien ze řetězu s tím, že se zbytečně zastávám DH, jen abych ti oponoval. Fakt ale úplně nerozumím tomu, co ti tam, oproti jiným lite verzím typu Essential kit z DnD nebo ty Lite GURPS chybí, nebo Savage Worlds Test Drive (což je taková lite verze).

Že je lite verze v plné grafice, s 25 prázdnýmmi stránkami ... to je jistě validní námitka a někomu to může přijít úplně zbytečné. Moje vysvětlení (ale nejsem autor, tak si tím nejsem jistý) je, že se nikomu nechtělo investovat práci do přesázení pravidel do kondenzované podoby.

To, že mně délka Lite verze nevadí, neberu jako rozhodující, někomu tedy asi vadí ... třeba kdyby si ji chtěl někdo vytisknout. V PDF ... je mi to celkem jedno, jestli to má 10 nebo 100 stran (ale i to může tobě vadit, protože něco).
7.12.2020 16:51 - Jerson
Loki, fakt nemám čas to porovnávat.
Napsal jsem, že Lite verze DH má více stránek méně obsahu potřebného ke hře než její vzor starý 30 let.

Pokud máš dojem, že DH lite je hratelný produkt pro začátečníky, tak já ten dojem nemám, i když jiní lidé si to myslí. Zda je to z neznalosti obsahu nebo naopak kvůli němu taky nevím, ale prostě nad tím nejásám hromadné nadšení nechápu (tedy kromě faktu, že fanoušci DH nekriticky chválí úplně všechno.)

Taky už vydali první verzi Errat - devět stran textu v bodech vypsaných chyb, a (zatím) dvě strany errat. Opět si myslím, že je to poněkud předčasný počin. Ale grafiku mají také.
7.12.2020 17:13 - LokiB
No jo, čas na to nemáš, ono, kdo jo ... uronit slzu nad tím, že na FB je lidé chválí za lite verzi, to šlo rychleji.
Působí to dojmem, že v podstatě už cokoli, co udělají, tě nečiní šťastným ... jen pak chápej, že mnohé hodnocení pak vidím jako předpojaté.

Z toho, co jsem viděl, je Lite verze DH obsahem i rozsahem TEXTU srovnatelná s jinými systémy.
Rozdíl je hlavně v tom, že to zůstalo vysázené v původní grafice, rozložení textu na stránce, fontu atd, což počet stránek natáhlo.

Za mě je takováto lite verze ZDARMA rozhodně počinem přínosným a dobrým. Sice to nevykompenzuje mnohé jiné chyby DH, ale jako servis pro fanoušky a případné nové fanoušky to hodnotím zcela kladně.

EDIT: proč do toho zase tahat začátečníky? lite verze je na vyzkoušení a osahání před KOUPÍ ... co to má společného se začátečníky?
7.12.2020 17:20 - York
LokiB píše:
lite verze je na vyzkoušení a osahání před KOUPÍ


Tj. pokud by hra měla plnou verzi v pdf volně ke stažení, tak je lite verze zbytečná?
7.12.2020 17:37 - LokiB
Podle mě, kdyby DH mělo plnou verzi v PDF volně ke stažení, tak by motivace dělat Lite verzi byla minimální. Mohu se však plést, netlumočím nijak pohled autorů na věc.

A já, jakožto uživatel, bych v takovém případě neměl žádnou motivaci dívat se na lite verzi. Opět, moje preference může být jiná než tvá či kohokoli jiného.
7.12.2020 18:57 - Jerson
LokiB píše:
proč do toho zase tahat začátečníky? lite verze je na vyzkoušení a osahání před KOUPÍ ... co to má společného se začátečníky?

Protože lidé se - zřejmě na základě zkušeností z jinými Lite verzemi RPG - domnívají, že jde o samostatně hratelnou verzi, takže když se objevily otázky na doporučení RPG systému pro osmiletého začátečníka, tak tuhle verzi doporučovali.
7.12.2020 19:06 - Šaman
A není to spíš problém těch lidí?
Jinak já se o ttRPG docela zajímám, ale zkušenosti s Lite verzemi nemám. Teda, mám jen minimální a na základě těch bych je začátečníkům spíš nedoporučil. Ono první, co se oseká, jsou vždycky pomocné texty, které mazák nepotřebuje, ale nováčkovi se hodí.
7.12.2020 21:29 - LokiB
Jerson píše:
zřejmě na základě zkušeností z jinými Lite verzemi RPG


Ok, já tuhle zkušenost nemám, do hlavy těm lidem nevidím, jestli tohle byl ten důvod, mně to přijde divné, že by tam byla nějaká spojitost mezi lite verzí a začátečníky a jestli to někdo používá, podle mě se mýlí ... ale to se netýká DH, to se týká Lite verzí obecně

Na lite verzi DH je výhoda pro českého dětského začátečníka, že je česky a je zdarma a má hezké obrázky, což 8 letý ocení. Samotný systém bohužel pro začátečníky už tak dobrý není.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.092630863189697 secREMOTE_IP: 3.142.98.108