Kultura

Rytíř
25.4.2017 18:48
Pleskání plachet ve větru, skřípání lanoví a šumění vody pod přídí, zatímco se loď pod vašima nohama žene k neznámým dálavám, cizím národům a novým dobrodružstvím; kdo z nás to kdy netoužil zažít?
Autorská citace #1
18.2.2022 15:24 - sirien
Basic Fleet Tactics - 1,000 years of holding the line

Dokument který mapuje historii taktiky v námořních bitvách - tj. především to jak přesně vypadala a jak se v dané době používala bojová stěna (řada... linie...) a kdy a proč docházelo k jejímu dočasnému opuštění.

Zajímavé momentky:
- jak v různých obdobích splývaly vojenské a obchodní lodě - nebo se od sebe naopak vyčleňovaly
- jak se námořní taktika postupně projevovala na designu lodí, např. na zvýšených příďových palubách...
- ...odkud prý podle dochovaných záznamů v jednom období skákali z lodě na loď týpci v plném armoru.
- jak od starověku úpadek části technologií efektivně revertoval boje jen na abordáže (přiražení a boj muže proti muži - na úkor dřívějších alternativ typu katapultů, balist a taranů a pozdější dělostřelby...)
- jak i v období děl stále nakonec námořní boje končily abordáží, jen po nějaké té úvodní přestřelce, protože kadence, přesnost, dostřel...
- který technologický průlom v té nebo oné době narušil paradigma bojové linie a k jakým alternativám vedl... a v jaké podobě se bojová linie vrátila zpátky hned, co všechna námořnictva daný průlom začlenila do svých flotil.

Celkově velmi zajímavé video.
Autorská citace #2
18.2.2022 15:28 - sirien
add: jinak samozřejmě pro zájemce o historii je vždy dobré podívat se na to jaký content k věci má Invicta; osobně můžu pro další dokreslení zejm. starověkého kontextu doporučit:

Battle of Ecnomus (256 BC) - Largest Naval Battle in History (Jak si Řím a Kartágo rozbily tlamy v jediné bitvě měřítku, který už nikdo nikdy nezopakoval...)

popřípadě cokoliv z tohodle search querry nebo nějakého podobného určitě nezklame.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.075269937515259 secREMOTE_IP: 54.166.223.204