Zvony Londýna
Osmý díl série Řek Londýna (tedy Série Petera Granta, ale myslím, že už se tomu tak říká i oficiálně).
Dávat doporučení nebo varování na osmý díl série je zbytečné, ti co četli většinu předchozích knih už ví, jestli si to chtějí přečíst, ti co ne, sáhnou spíš po těch starších.
Ale dojmy, jak si novinka stojí v rámci série.
A musím říct, že jsem celkem zklamaný. Ale zas to není nějaký zabiják série, pořád to je kniha, co stojí za přečtení, pokud se vám líbily ty předešlé.
Určitě to není finále série, jak je inzerováno na zadní straně, spíše takový dojezd. Ale linky se uzavřou, takže v tom smyslu funkční závěrečný díl.
Vedlejších postav už je tolik, že jsem se v nich trochu ztrácel. A to jsem poctivý čtenář předešlých knih, pokud by přeci jen někdo zkoušel "naskočit za jízdy" v poslední etapě, tak je bez šance se chytit-ale to ani není výtka, to je po sedmi knihách s metaplotem normální. Navíc občas jejich spotlight brzdí děj.
Ale zas jsou tam i velmi pěkné momenty, ať jen nenadávám. Shledání po mnoha letech mne dojalo.
Hodně to sráží závěr, který je trochu přilepený po mezifinále, přišel mi uspěchaný, pořádně jsem nepochopil plán hlavního záporáka a motivaci jeho pomocníka. Tedy ne že by mi nedávalo vůbec smysl, spíš že ten smysl někde byl, ale já ho nebyl s to ho pobrat. Ti, co to četli, a mají pocit, že mu rozumí, mi mohou poslat SZ, budu za to rád.
Skoro mám pocit, že autor plánoval ještě jednu knihu, ale vnější či vnitřní okolnosti ho donutily to uzavřít už v téhle.
Jak už jsem řekl, není to špatné, sérii jako celek stále klidně doporučím, ale čekal jsem tedy víc.