Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
7.3.2022 22:42 - Šaman
A tohle je natvrdo zadrátováno v pravidlech? :o
Představoval jsem si to o hodně volnější, aby se to snáz přenášelo i na jiné settingy.
7.3.2022 23:27 - Log 1=0
Co "tohle"? Rozdíly mezi Klerikem a Černokněžníkem?
To ti tak nějak definuje rozdíl mezi povoláními. Když není mezi povoláními rozdíl, není důvod mít je rozdílné.
A je to settingově téměř úplně neutrální, nevím, co chceš kam přenášet.
7.3.2022 23:43 - sirien
Necromancer píše:
Teoreticky jako Night-king, Ledový obr nebo třeba Witch-king.

To zní použitelně, vzhledem k těm settingům. Nižší nazgûlové spíš ne, ale Králi bych to uznal - stejně jako většině silných Maiar.

Zajímavý ale hodně setting specific by mohl být Černokněžník Prstenu (někdo kdo si ho přivlastní a ovládne jeho moc...), případně Saurona skrze Prsten, ale popravdě jako s obecnou věcí bych se s nim nedělal, to je hodně nejen pro konkrétní svět, ale pro specifickou kampaň specifické skupiny.

Šaman: tak v mechanikách to zadrátované není, ale v logice a stylizaci té hry ano - a tím i v dílčích schopnostech (jednotlivá Vzývání, Pakty...). Můžeš si to přefluffovat a do některých světů to může dávat smysl, ale je to nemálo práce.

Settingově to je neutrální hodně - většina světů takové bytosti má (ne všude budeš mít ty samé Patrony, ale to je stejné jako s výběrem ras třeba).
8.3.2022 00:08 - LokiB
sirien: abych tvou odpověď Šamanovi správně chápal - to, jak jsi tu popsal patrony (nesmrtelní, nižší než bohové, atd ...) ... to je "pouze" tvoje interpretace, nebo je to ofiko DND popis, nebo je to ofiko JaD popis?

+ pro Loga:
třeba sepětí klerika s Bohem a čenrokněžníka s Patronem vidím dost odlišně, ne zejména proto, jaký je rozdíl mezi Bohem a Patronem, ale na čem je ten vztah založen.
Jakože ten vztah je fundamentální odlišné kvality a pro mě právě definuje rozdíl mezi klerictvím a černokněžnictvím.
I kdybych měl černokněžníka a klerika toho samého "boha", takby jejich přístup k tomu bohovi byl natolik odlišný, že mi ospravedlňuju dvě samostatná povolání.
8.3.2022 02:37 - sirien
Loki: v DnD to není takhle deklarativně napsané, ale je to jasně implikované, jak popisy Černokněžníka už v PHB, tak i samotným výčtem oficiálních (a popravdě co jsem viděl tak i neoficiálních) patronů. Horní příčka jsou demigodi (s tím, že ale i entity jejichž božství je trochu do diskuse - např Lolth - mají už Kleriky, nikoliv Černokněžníky) nebo služebníci bohů na úrovni jejich pravých rukou a osobních heraldů, dolní příčka jsou nejmocnější Lichové (a i ti pokud se nepletu jsou spíš neofiko - z těch ofiko jsou nejníž asi arcivíly popř šlechta elementárních sfér). Dál se to docela zřejmě propisuje i do dalších detailů (u schopností atp). Výklad komunity tomu odpovídá (nedávno jsem procházel dost fan made patronů a v podstatě všichni byli v těhle mantinelech).

JaD to opět nijak extra nedeklarují, ale dodržují to - šli jsme v nich s patrony spíše z těch nižších kategorií, protože se nám to hodilo do stylizace, ale i protože ti vyšší obecně stylizovaní - démoni, víly... - byli už hodně vybraní ofiko 5e materiály.

Jinak vztah Klerika a boha je odlišný i proto že bohové jsou tak mocní, že mohou svou moc "nabízet" poměrně plošně a masově a najdou se tací co jim ochotně slouží sami (popř jsou tak mocní že z nich ta moc "přetéká" do světa atp) - Patroni tak na "rozhazování" nemají a své stoupence pořád řeší v nějaké míře individuálně (pakty). (Tenhle odstavec je už jen moje perspektiva - ale myslím že docela odráží ofiko DnD přístup).
8.3.2022 07:52 - Efferwyck
cernokneznik/klerik - patron/buh cela tahle problematika bude hodne zaviset na settingu, a tim jak tvrde je nalinkovano rozdil v moci mezi buh/polobuh/opravdu tvrdej smrtelnik sou svety kde je tohle hodne volne napr v malazu je normalni ze i bohy muze nekdo sejmout stejne jako smrtelnik se muzu stat bohem + sou tam polobohove kteri sou mocnejsi nez vetsina bohu ale i smrtelnici kteri dokazu zabit boha. /spoiler alert/ napr Anomander, syn noci je jen demigod ale zvladnul zabit boha smrti mistra kape aby o par minut pozdeji umrel v sermirskem souboji z dassemem coz je obyc smrtelnik. oproti tomu napr v LOTRovi je nepredstavitelny aby nejaka Maia dokazala konkurovat 1v1 nejakymu Valar. prijde mi /to nemam jeste tak moc nastudovane/ ze ve forgoten lands je to taky pevne nalinkovane a zadnej sebetvrdsi kouzelnik se nemuze postavit bohovi a vyhrat.
jeste bych uvedl zajimavej priklad, archiv bourne zare kde pouto mezi sprenem a rytirem paprsku je v podstate cernokneznickej pakt jen ten jeden spren si vaze poutem jen jednoho smrtelnika.
jako zajimavej pakt pro cernokneznika mi prijde nejaka lokalni nadprirozena bytost nebo i skupina v nasem svete by treba vypadalo zajimave mit pakt z Blanickymi rytiry. v cechach by to urcite fungovalo ok a zajimavy by bylo jak by to fungoval kdyz by ten cernokneznik jel nekam dal.
jo a abych nezapomnel tak super patron pro cernokneznika by byl Q /StarTrek/.
jeste me napada Valkyra.
8.3.2022 08:28 - shari
Efferwyck píše:
jeste bych uvedl zajimavej priklad, archiv bourne zare kde pouto mezi sprenem a rytirem paprsku je v podstate cernokneznickej pakt jen ten jeden spren si vaze poutem jen jednoho smrtelnika.

No, ten rytíř ale může svého sprena zabít, když se zprotiví jeho ideálům. To mi přijde jako dost slabý patron.

Ale tahle diskuze mi připomněla, že jsem kdysi našla PDFko se seznamem docela dost patronů a byly tam věci jako "Zapomenutý archiv", "Prokletý portrét" (tady si nepamatuju přesně jméno, ale bylo to podle Obrazu Doriana Greye), "Stínová kočka" (ta byla hodně pěkná), "Střepina světla" (nebo tak něco)... ale už si nevzpomínam, odkud to bylo. Zkusím to pohledat večer.

EDIT:
Našla jsem to tady - odkaz.
8.3.2022 09:09 - RoVan
sirien píše:
Stejně jako Osud mi to zní spíš jako bohové, kteří mají kleriky, ne Černokněžníky.


Záleží na settingu. Mně to zní něco jako Endless (viz Sandman), což bych asi jako patrona bral.

Já uvažoval o černokněžníkovi nějakého ultra mocného Zříciho, nebo twistu s nějakým patronem-parazitem (jako Star gate, nebo ilithidí pulec, nebo homunkulus v láhvi z FMA), který se k velikosti teprv povznese.
8.3.2022 10:22 - Chyba
Pro představu moci patronů: Farideh (minochodem je její obrázek v PHB u tieflingů) má patrona, který je potomkem smrtelníka a ďábelské generálky sloužící Arciďáblici Glasye (Dceři Asmodea)
8.3.2022 13:17 - Šaman
sirien, Log 1=0 Jj, "tohle" jsem měl na mysli mantinely pro černokněžnického patrona. A to, že je mnoho sfér a patron musí být schopný fungovat ve všech apod.

Popravdě, já si toho Krakonoše dovedu představit, ale ve hře, která nebude rozmáchlá napříč celým kontinentem, sférami a světy. Ale kdyby se hrál jako kampaň Robin Hood, tak třeba takový Čarostrom uprostřed Sherwoodu by mi vůbec nepřišel špatný.

A taky si říkám, že mnoho pozemských bohů (hlavně v rozsáhlých panteonech) by spíš odpovídalo Patronovi, zatímco Prastarého draka srostlého s podstatou světa máme zrovna u nás jako prapůvodní zdroj veškeré božské moci.


Nicméně díky za odpověď a víc to pro mě rozebírat nemusíš. Ptal jsem se spíš ze zvědavosti, než že bych do téhle problematiky potřeboval skutečný vhled. (Koupil jsem, viděl jsem, ale hrát to nebudem - naše hry jsou čím dál víc pravidlově vágnější, takže pro DnD/JaD nejsme cílovka.)


Efferwyck píše:
napr v LOTRovi je nepredstavitelny aby nejaka Maia dokazala konkurovat 1v1 nejakymu Valar

Co Maia, ale elf… ;)
(Ale uznávám, že je to výjimka potvrzující pravidlo.)
9.3.2022 12:53 - Chyba
Asi se po dlouhé době době dočkáme Dragonlance.
9.3.2022 21:01 - Kunnik
Ahoj, rád bych se zeptal jestli někdo nemá nějaký odkaz na české kartičky monster ideálně připravené pro tisk. Případně jestli nemáte někdo informace o tom jestli JaD plánují vydání podobných kartiček jako má DnD (se stejnými monstry). Mám česky hrající hráče a přijde mi že koupit kartičky v aj a překládat si to během hry dost kazí atmosféru.
11.3.2022 12:50 - Sarifal
chrochta píše:
Měsíčniny jsou už nějakou dobu kompletně přeloženy. https://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?p=448394#p448394
13.3.2022 14:55 - Gergon
Chyby v překladu k Tashe hlásit sem?
- Spirit shroud/Duchovní rubáš je seslání bonusová akce a nikoliv akce.
- V seznamu kouzel Dunivá čepel v Kouzlech uvedena jako Hromová čepel.
3.4.2022 11:13 - Aillas
Ahoj, nevíte prosím někdo, jak je to s verzí překladu u PPJ? Tady je uvedeno, že se jedná o verzi 1.60, ale ve staženém souboru je napsáno 1.53. Díky.
8.4.2022 16:42 - renee
Zdravím, chci se jen zeptat jestli tu někdo plánuje překlad "Mythic Odysseys of Theros"?
20.5.2022 10:31 - pedro20
Aillas píše:
Ahoj, nevíte prosím někdo, jak je to s verzí překladu u PPJ? Tady je uvedeno, že se jedná o verzi 1.60, ale ve staženém souboru je napsáno 1.53. Díky.


Také by mne toto zajímalo. Děkuji za odpověď.
25.5.2022 20:17 - Jarik
A dodnes tady ani V Materiálech... v záhlaví nevidím Želvácký doplněk :/
28.5.2022 08:25 - Gergon
Taková myšlenka... možná blbá ... ale co =)
Probíhají nějaké překlady, čeká se celé roky na to až se dodělají tabulky v Xanatharovi, pak se čeká na sazbu a některé příručky ani asi nikdo celé překládat nebude --- nešlo by alespoň do SRD nasázet ty dílčí užitečné věci? Teď mám na mysli stejně jako do kartotéky kouzla nebo magické předměty, tak do srd obory povolání a rasy? Xanathar i Tasha přeložený jsou takže tam by snad stačilo překopírovat texty a když pak vyjde nějaká příručka ve které je jeden dva nové obory, nebo jedna nová rasy, tak je to opět překlad "na chvilku" ve srovnání s celou příručkou a mít to alespon v SRD by bylo super.
prostě by jen v základní příručce pro hráče bylo u povolání těch podoborů víc než jen ty ze základní příručky. A ras taky víc. Ani by nemusely být s celým fluffem, jen herní/pravidlové věci.
28.5.2022 13:34 - sirien
Pokud vím, tak Xanathar i Taša jsou v tomhle směru in progress.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089836120605469 secREMOTE_IP: 54.144.233.198