Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
20.9.2021 10:49 - snekoun
Jasně chápu to. Třeba si na to časem zvyknu. Jak přesně píše Corny, je to kombinace únavy, fyzických ran i psychiky. A zrovna slovo poškození se vleze do všech kategorií. Prostě zásah mi tam nesedí. Ale to je jen můj pocit.
20.9.2021 11:00 - Corny
Loki: Aegnor to asi myslel tak, že když jsem týpek na 1 levelu a týpek na 20 levelu, a pokaždé do mě, pro jednoduchost například na holé tělo, sekne ten samý nepřítel, tou samou zbraní a tou samou silou a dá stejně vysoký zásah, tak působí poněkud nesmyslně, pokud by se ten zásah bral jako čisté "zranění", aby mi v prvním případě způsobil zranění, z kterého skoro umřu a v druhém případě se mi magicky za těch několik levelů zocelila kůže a vnitřní orgány a zlepšila přirozená regenerace a najednou mi tentýž zásah téže síly udělá daleko menší zranění. A protože je stejně tak nesmyslné, že ten nepřítel za těch mých 20 levelů nějak zázračně oslábl a najednou jeho zranění z čista jasna nic nedělají (ostatně když vedle mě bude stát vesničan, tak ho tentýž zásah úplně v klidu rozsekne), tak z toho plyne, že ten zásah takhle jen jako pouhé fyzické zranění brát nejde.

EDIT: A BTW, proč by "zásah za 12 životů" neměl být pokaždé rámcovitě stejně silná rána? Kde se píše, že to tak není a z čeho kromě nějakého krajně lokalizované zvyklosti to vyplývá (jako to, že zásah za 12 HP je pokaždé plusminusautobus stejně silný mi přijde u hry jako je DnD mechanicky i logicky poměrně samozřejmé, tak bych čekal, že pokud to tak není, tak to je někde zmíněné)? Dýka dává 1k4 dmg, kentaur má 45 hit pointů. To jako jak se moje postava posouvá po levelech výše a výše, tak se moje dýka stává horší a horší a všichni kentauři na světě se stávají slabší a slabší?

snekoun: Což o tom, mě to na začátek asi taky sedět nebude.
20.9.2021 11:15 - Šaman
No, přijde mi to jako omáčka, která má dodatečně (a ne moc dobře) vysvětlit zažitý herní mechanismus. To se taky může stát, že postava přijde k felčarovi a on jí řekne "Vždyť nemáš žádné zranění, které bych mohl léčit. Jdi se vyspat."

A jsem přesvědčený, že 85% hráčů (vycucaný odhad, spíš víc) to bude stejně brát jako fyzické zranění.

Ale nešť. Všichni beztak víme z čeho to za ta desetiletí vzniklo a že se v současné edici snaží mechanismus trochu schovat za omáčku je prostě věc aktuální hráčské chuti.
20.9.2021 11:19 - LokiB
Corny píše:
sekne ten samý nepřítel, tou samou zbraní a tou samou silou a dá stejně vysoký zásah, tak působí poněkud nesmyslně, pokud by se ten zásah bral jako čisté "zranění",


ale jistě, pro lidi, kteří mají progresivisticky potřebu razit, že "zranění" je vlastně "stres" (protože si na to zvykli v jiných hrách), to je nesmyslné.

Ale opět, když dáváš falešné předpoklady, tak se nemůžeš dobrat smyslplných závěrů.
Zásah za 12 hp není "ten samý zásah" do postavy na 1. úrovni a do postavy na 20. úrovni.
12 hp je údaj relativní vzhledem k celkové kapacitě hp obránce. to je jaksi premisa celého toho konceptu, když ji odebereš, nemůže zbytek konceptu pochopitelně fungovat.

jestliže tě bude ten samý nepřítel zasahovat za konstantních 12 hp po celou tvoji kariéru, je tvoje "zvýšení Hp" obrazem toho, že tě je schopen ohrozit méně a méně. Na tom není nic nesmyslného.
Proto taky útočníkům, jak se zlepšují, roste zranění, kterou jsou schopni udělovat.

Jako není to o tom, že "fyzické zranění" je jediný a jediný správný výklad. je to určitý mix fyzických, psychických zdrojů. Koneckonců 5E v tom jde těmto tendencím vstříc.

Snaha z toho fyzické zranění odstranit skoro úplně na úkor "stresu" ale není lepší. Já ten důvod chápu, když přichází někdo z Fate, tak mu to přijde zcela přirozené, brát ohlodávání cíle v měřítku "stresu".

Jestli někomu přijde opakem nesmyslného, že s tebou někdo 10kol šermuje rapírem, k žádnému fyzickému krvavému zranění nedojde a nakonec tě jednou ranou propíchne k smrti (když tě dostane na 0 hp či níže) ... ok, může být, i takové situace nastávají .... Já v tom výhodu nevidím. V knihách a filmech se diváci setkají s tím, že jsou bojovníci posekaní a zakrvácení ... ale holt si při hře budou muset vystačit s tím, že je ten velký "mamut" jen vystresovaný, než ho postavy finálně pošlou nezraněného jednou poslendí ranou k zemi
20.9.2021 11:22 - Corny
Šaman: Tak proč by nešlo, že by postava přišla k felčarovi a ten jí prostě řekne "no žádné velké zranění nemáte, ale tady je nějaký natažený sval a modřina, tak tady na to máte mast a na tu únavu vám tu namíchám takový fajn odvar"? To je docela rovnocenné s jednoduchým léčením. Ostatně hráč nemusí "zranění" řešit pokaždé jen cestou k felčarovi. Může říct, že si potřebuje jít odpočinout a tak si zaplatí lázeň, nebo že se potřebuje zbavit stresu a tak si zajde někam pro nějaké dobré kuřivo. A konec konců pokud to hráči chtěj brát jako zranění, nic jim v tom nebrání (ostatně v DnD si to taky hrají dle všeho po svém).

Loki:
1) Z kterého textu pravidel při těchhle svých závěrech vycházíš?
2) Tobě by dávalo smysl, za předpokladu že HP představují pouze fyzické zranění (což je ta hlavní premisa, kolem se teď točíme, pokud tvrdíš, že to tak není, tak se vlastně není důvod o tom bavit, protože vycházíme z "HP nemůžou být jen o fyzickém zranění, protože...) že síla tvých zbraní (která je mechanicky relativně konstantní v daném rozmezí) se, klidně i v tomtéž boji, dynamicky mění v závislosti na tom, na co útočím, takže pokud útočím na cíl s větším počtem HP, tak ten útok najednou oslábne?
Plus teda je opět docela zkreslující interpretace, že prostě to funguje tak, že celý boj vystresovávám mamuta a až nakonec ho štípnu do ucha, tak umře. Tak ten princip "odklonu od čistého zranění směrem k únavě, stresu, štěstí atd." prostě nefunguje a ani fungovat nemá (resp. pokud si to tak někdo chce ve hře vykládat a hrát, tak je to asi jeho věc - je to ale podobně nesmyslný extrém, jako odsuzovat čistě zranění proto, že přece je blbost, abych dýkou musel nějakého hodně naexpeného dobrodruha 20x bodnout, aby konečně umřel a i po 10 bodnutích je defacto úplně v pohodě.)
20.9.2021 11:45 - LokiB
ad 2) "síla zbraně" ... co si pod tím představuješ? tu zbraň někdo používá. nebo počítáš "volně padající sekeru z výšky H"?

Píše:
takže pokud útočím na cíl s větším počtem HP, tak ten útok najednou oslábne?


útok najednou neoslábne, ten stejný útok jednomu cíli způsobí větší a jinému menší zranění.
nemám s tím problém, jako ho nemám s tím, že jednoho zraněním 2d6 za 2 a jiného za 12 ... takže dva stejné cíle, jednoho vystresuju obdobným útokem jen maličkato a druhému hned useknu hlavu.

jsou to všechno snahy mechanicky znázornit vývoj boje. Nic z toho není "přesný popis". V té snaze "všechno je stres" prostě vidím progresivistický přístup lidí, kteří přišli z jiných systémů, které jsou na stresu postavené, a ten přístup se jim líbí, tak ho chtějí používat i v DnD. Jen by nemuseli kolem toho tak razit, že ten přístup je "lepší, protože nepřináší nelogičnosti". Pochopitelně přináší také nelogičnosti, jen jiné. Dokud budeš používat číselné diskrétní HP jako měřítko "výdrže", tak vždycky budeš mít nelogičnosti. A je věc chuťi, které ti přijdou snesitelnější.

Přijde mi zbytečné se snažit "oblíbenější přístup" stavě jako "méně nelogický". To je zbytečné a vede to k těmto diskusím.
Kdyby se řeklo "je to sice stejně blbé, ale nám se to líbí víc", tak je to zcela legitimní
20.9.2021 11:54 - Corny
Mluvíš tu o opakovaně o "progresivistickém přístupu" z jiných systémů, ale pořád nevidím, z jakého textu pravidel DnD, ne jiných systémů, tahle tvoje interpretace vychází. Mě ve finále moc nezajímá, kdo to do DnD přitáhl, jestli progresivní nebo konzervativní designéři, ale co v těch pravidlech aktuálně je.
20.9.2021 12:01 - Šaman
Corny píše:
Tak proč by nešlo, že by postava přišla k felčarovi a ten jí prostě řekne "no žádné velké zranění nemáte, ale tady je nějaký natažený sval a modřina, tak tady na to máte mast a na tu únavu vám tu namíchám takový fajn odvar"?

Určitě šlo. Ale pak by se myslím hodilo použít spíš jiné mechaniky, než HP v té podobě, jak je to v DnD.
Ale je pravda, že v tak magickém systému jako DnD netřeba řešit, jestli je někdo jako jahelníček, nebo je jen vyčerpaný. Větší množství HP se stejně léčí pomocí kněze, nebo lektvaru. Jak přesně úbytek HP vypadá je z pohledu systému jen kosmetika a může se v různých družinách lišit.
20.9.2021 12:03 - Aegnor
Šaman: větší množství HP se v DnD řeší tak, že se vyspíš.
20.9.2021 12:10 - sirien
Loki: ta terminologie "zranění" a "životů" je tak rozbitá, že si většina hráčů radši ani nic nepředstavuje a vnímá to úplně abstrahovaně. To co zkoušíš tvrdit je nějaké okecání co může fungovat Tobě, ale fakt to nemůžeš zobecnit. Popravdě z toho co píšeš září jen obhajoba "starého dobrého zažitého" na úkor změny.

Chápání HP se během edic měnilo, což se propsalo i do mechanik. Nejen samotná progrese HP a jejich výše citovaný popis v samotném DnD, ale i odpočinky, kostky obnovy, léčivá kouzla, mnohé schopnosti, mechanika dočasných HP... To vše jasně říká, že to chápání věci v DnD odpovídá JaD terminologii (a ne třicet let staré DrD/ADnD legacy překladové terminologii původem z red boxu).


Šaman: nebudou. Zaprvé nová terminologie je všudypřítomná v celé knize, zadruhé dává větší herní smysl a snáz ladí s popisy a zatřetí by se takový popis tloukl s (volitelnými, ale přesto přítomnými) pravidly pro (skutečná) zranění.


snekoun: pokud hráči co mají zažitou stávající terminologii zůstanou u ní, tak se tak moc nestane - jen v knížce bude pár termínů jinak než je budete říkat u stolu. Minimálně dokud nepoužijete pravidla pro skutečná zranění, tam by se pak ta terminologie začala tlouct. Popravdě, očekávám, že mezi stávajícími hráči dne bude takových konzervatistů hodně, ať už těch z lenosti nebo těch pár "rebelů" pro které bude otázka cti zůstat u staré dobré DrD terminologie - přece když budou mít pyrofora a chodce, tak se nevzdají ani pána jeskyně a životů!
20.9.2021 16:21 - Corny
A vůbec, odkdy je chápání Hit points v širším slova smysl, tj. že to není jen fyzický zranění "progresivistický"? Nikdo neříká a ani neříkal, že všechny HP jsou jen stres nebo jen únava ale ani DnD už léta letoucí netvrdí, že jsou HP jen fyzické zranění.
20.9.2021 16:38 - sirien
Pro Lokiho je trendový módní progresivismus cokoliv co je starší než ADnD :)
20.9.2021 16:39 - LokiB
sirien píše:
Popravdě z toho co píšeš září jen obhajoba "starého dobrého zažitého" na úkor změny.


Nikoli, z toho, co píšu, září to, že změna se klidně může udělat, ale není třeba ji okecávat tím, že "staré bylo úplně nesmyslné, to nové je ve všem lepší".
prostě se řekne "teď jsme u vesla my a nám se to více líbí takhle". a to je fér.
20.9.2021 16:43 - sirien
Loki: jenže ono to staré skutečně špatné bylo - bez ohledu na to, jak to máš zažité a jak moc si na to zvyklej.
20.9.2021 16:48 - LokiB
a to je právě to okecávání :)
to nové je také špatné, jen trochu jinak.
a věř, že o moje zažití nejde ... hrál jsem systémy, kde HP bylo fyzické zranění, i kde to byl jen stres a pro mě to velký rozdíl není. jsou to abstraktní pohledy na nějaký zdroj, se kterým bez problémů dokážu pracovat tak i onak, protože, i když máš jiný pocit, jsem flexibilní.
takže já pro sebe nepotřebuju, aby věci byly stejné jako před 30 lety :) přizpůsobím se snadno. ale to mi nebrání smát se těm snahám o ospravedlnění změny těžkopádným způsobem.

a zároveň se mohu smát při vědomí, že za pár let přijdou střelci, kteří budou pokřikovat boomer boomer na vás, budou plácat svoje bábovičky a ty vaše oblíbené pomažou pryč a nezmůžeš s tím nic :)
20.9.2021 16:50 - Corny
sirien píše:
Pro Lokiho je trendový módní progresivismus cokoliv co je starší než ADnD :)

Jakože já nevím, ale už v ADnD příručce z 1978 je docela jasně řečeno, že by bylo úplně nesmyslné brát HP čistě jako fyzickou výdrž-zranění :D (a je tam uvedeno, že HP jsou i další aspekty, např. skill nebo štěstí)
20.9.2021 16:53 - LokiB
Corny: to vysvětli Jersonovi, který tu debatu tak nějak začal, viz

Jerson píše:
Jenže HP v JaD nesymbolizují zranění, ale vyčerpání, tak to asi nepůjde.


Takže nepsal "symbolizují nejen zranění", ale natvrdo "nesymbolizují zranění". a tam ta debata vznikla.


EDIT: někomu se více líbí popis "přiletěl šíp a strážného zasáhl do ramene, krvácí, rukou se mu bude bojovat asi hůř, ale nepadne kvůli tomu k zemi. a když přežije, tak se z toho za pár dnů zotaví".

než

"přiletěl šíp, strážný měl co dělat, aby se mu vyhnul, dost ho to vyčerpalo a rozhodně nebude mít takové štěstí asi při mnoha dalších útocích, takže některý z dalších šíp ho asi rovnou pošle k zemi. ale když přežije, tak se z toho stresu snad za pár dní vyspí."
20.9.2021 17:15 - sirien
Loki: to není okecávání, to jen Tvoje staromilectví klasickým způsobem odmítá, že to co Ti osobně fungovalo by mohlo být špatné - Tobě to přece fungovalo!

A když čtu Tvojí predikci toho jak budoucí generace zase zneuznají nás... mám nějaké starší příbuzné, s nimiž by sis mohl rozumět :p

Jinak na to, že si ty texty korekturoval, máš zajímavou tendenci zapomínat, co v nich je - v JaD se explicitně píše, že chápání Výdrže je nesymetrické a že popisy ztráty Výdrže (a tedy to, co reprezentuje) se u hráčských postav a u protivníků běžně liší (stejně jako nař. užití nebo neužití Záchran proti smrti)
20.9.2021 17:58 - LokiB
sirien: ale tak ten příklad bude fungovat se šípem stejně u hráčských postav. jde o to, že některé popisné možnosti přímo fungují se zraněním z boje. Netvrdím, že všechny a nutně (ani nevím, proč mi to opakovaně podsouváte), ale bez nich některé nefungují, nebo fungují hůře než s nimi.

Ten kolovrátek s tím, že jde o moje staromilectví ... jsem se ti v postu ze 16:48 snažil vysvětlit, ale zjevně jsi ho nečetl nebo ti nějak unikl :)
20.9.2021 19:44 - Markus
Tak ono když ve starém DnD má drak všehovšudy 50 životů, zatímco v páté edici má tolik zivotu mírně pokročilý dobrodruh… to to vnímání toho, co “život” znamená, trochu pokřiví.

Edit: tím chci říct, ze be starých edicích jsou hp proste fyzické zranění a díky nízkému rozsahu to funguje v pohodě. Což je jen irelevantní historická vsuvka.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10892987251282 secREMOTE_IP: 44.200.210.43