Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
14.8.2019 15:43 - ShadoWWW
Dvě mé dcery (9 a 6 let) DnDčko baví. Nevím, ale předpokládám, že v 7. třídě už je bude bavit víc Fate nebo WoD, nebo něco úplně jiného.

Souhlasím se Sirienem, že ve věku 12-15 let, na které DnDčko primárně míří, si kluci stále ještě hrají spolu - na vojáky, fotbal, deskovky, RPGčka. Holky jsou v tomto věku už obvykle jinde. K DnDčku se pak dostávají později, zpravidla až spolu se svým partnerem, když se dozví, že on hrál jako kluk nějakou storytellingovou hru/Dračák (ať už to znamená cokoliv!). Nejvíc herních skupin se taky rozpadá na střední škole, kdy se kluci věnují víc holkám než RPGčkům, nebo pak odchází na VŠ do jiného města.
14.8.2019 15:45 - York
Je fakt, že když jsme kdysi na základce a na střední hráli Dračák, tak nás nikdy nenapadlo ptát se holek, jestli si nechtějí zahrát taky.
14.8.2019 15:57 - wlkeR
Snad lidi uklidní, že v současnosti jediné revize textů, co plánuju, mají co k dočinění se strukturou vět a řídce používanými slovy. Od 2. kapitoly dál bude tykáním konzistentně oslovována postava, a to v mužském rodě (český default).

Mojí základní motivací ale zůstává právě banda holek ze 7./8. třídy, které bych do hry rád zaháčkoval, a v ideálním případě by velkou část té práce potahala pravidla.
14.8.2019 15:58 - sirien
Log 1=0 píše:
pokud samozřejmě neprodáváš bikiny

A co chudáci prodejci opalovacích krémů?

Jezus píše:
"Pokrok" byl myšlen v deklarovaném záměru "udělat text/dojem ze hry takový, aby nepůsobila jako hodně klučičí záležitost"

Problém je, že podle mě je vztah mezi zvoleným gramatickým rodem a touhle problematikou v podstatě veškerý žádný, takže i kdybys to celý napsal v ženskym rodě, tak žádnýho "pokroku" nedosáhneš.

Jezus píše:
Je vtipné, že zmiňuješ "girl-fantasy"

Protože - narozdíl od mnoha jiných - mám naprosto nulové zábrany k používání zbarvených termínů. A protože jim přisuzuju nulovou reálnou váhu a ze vší diskuse nad vhodností slov mám vcelku srandu (popř. z ní občas teda brečim), tak je často házim okolo jen tak jako provokaci.

Nicméně zcela seriózně - věci jako Algar tarch nebo Kniha prokletých (Rečková; nezaměňovat s Knihami padlých) prostě sou holčičí fantasy. I kdybys nevěděl kdo to napsal, tak poznáš, že to psala žena a cítíš, že to je cílené především na čtenářky. Což neříká nic o kvalitě, je to úplně stejné jako když Howardova Conana označim za klučičí fantasy a při čtení snadno poznáš že autor byl muž a že to je cílené na mužské čtenáře (btw Algar Tarch je dost klišéoidní béčkovka, ale ujde, Kniha prokletých je za mě co pamatuju docela dobrá).

Mimochodem zbytečné se omezovat na "čistou" fantasy. Celá ta slavná "teen fiction" neni ve skutečnosti nic jinýho než úplně normální girl-urbanfantasy. (Dobře, pod "teen fiction" je k tomu přimotané i trocha girl-SF, ale tak +-) A máš toho plný regály.

Každopádně některé tyhle věci sem čet a nevidím problém se ohrazovat proti Pravé lásce - ono totiž čím víc ty věci tíhnou k Pravé lásce, tím pozdější písmenko abecedy mívají.

LokiB píše:
otázkou je, jestli to není právě stereotypy a překážkami, které byly případným pilotkám kladeny do cesty.

ne, ve skutečnosti je to hlavně protože pilotování je typický příklad "working with objects" což jsou věci které mají u žen populačně mnohem menší preferenci než u mužů.

(To se mimochodem dá vztáhnout zpátky k RPG - systém který dává systémový důraz na bojové schopnosti a artefakty a ne třeba na vyjádřené vztahy bude tímhle faktorem zasažený taky. A DnD 5e sice udělala v tomhle trochu posun, ale pořád to je dost málo.)

LokiB píše:
a studie na téma "je to dáno tím, že to do nich od útlého dětství někdo masíruje

...byly vcelku neseriózní nebo vyvrácené, protože v realitě se experimentálně ukázalo že to je vrozený trait který se případné snaze o odlišnou výchovu přímo vzpírá. Ale to sme už fakt totálně OT.
14.8.2019 16:03 - sirien
wlkeR píše:
Mojí základní motivací ale zůstává právě banda holek ze 7./8. třídy, které bych do hry rád zaháčkoval, a v ideálním případě by velkou část té práce potahala pravidla.

To máš smůlu, protože tohle prostě nefunguje obecně - pravidla mají na tohle minimální vliv, RPGčka se vždycky šířila a podle všeho vždycky šířit budou především virálně (ostatně stejně jako deskovky, larpy, wargaming a další typy her). V současnosti se do toho přidaly různé online streamy, ale to je ve své podstatě taky pořád virální.

Pravidla Ti v tomhle v principu moc nepomůžou, přinejlepším spíš neodradí. Celkový text příručky může být přínosný, pokud bude obsahově zajímavej a inspirativní, což je ale věc která přesahuje "pouhé příklady" (a DnD jí - nic ve zlém - za mě spíš nesplňuje. V5 mě v tomhle asi napadá jako mnohem lepší příklad).
14.8.2019 16:11 - Jezus
Jezus píše:
Jenže těch je ve skupině "kluci" přirozeně víc

Log 1=0 píše:
Dolož.


Nemám to jak doložit, takže tohle tvrzení nebudu (zde) dále používat. Ostatně nebylo myšleno jako argument, spíše jako názor.

Mimochodem, je tu někdo, kdo si myslí, že poměr mezi hráči a hráčkami rpg je alespoň 60:40? (Kdyby to mohl nějak doložit, bylo by to ještě lepší). Tohle je totiž věc, které bych rád věřil, ale mé (omezené) zkušenosti jí prostě neodpovídají...

Log 1=0 píše:

Pokud prohlásíš toto o čemkoliv, co vzniklo v kultuře na vyšší úrovni než cca konec mezolitu, tak bych pro to rád viděl nějaké silnější podklady než "mě to tak přijde".

Chápu. A pokud bychom se bavili na toto téma nějak zásadně, pak bych zkusil něco dohledat. Nicméně vzhledem k povaze věci by to byla celkem fuška a já nemám potřebu vás o tom nějak přesvědčovat. Berte to čistě jako osobní přesvědčení, nic co chci v diskusi nějak složitě obhajovat nebo o tom někoho přesvědčovat.

LokiB píše:
otázkou je, jestli to není právě stereotypy a překážkami, které byly případným pilotkám kladeny do cesty.


Ne není. Tedy otázkou to je, ale odpověď na ní je "má to jen malý vliv." Stereotypy a překážky v současnosti nemohou za výrazný poměr mezi piloty a pilotkami (v euroatlantické kultuře, samozřejmě).

LokiB píše:

podobně jako je hraní si s vojáčky "výsadou kluků" a s panenkami "výsadou holek" ... a studie na téma "je to dáno tím, že to do nich od útlého dětství někdo masíruje, že tohle je hračka pro kluky, s tou si hraj, a tohle pro holky, s tou si nehraj ...


Je to spíš ideologie než solidní studie. Samozřejmě dříve hodně platilo, že některým ženám a některým mužům, bylo kvůli stereotypům zabráněno rozvíjet se tak, jak by se "přirozeně" (bez překážek s dostatkem podnětů) rozvíjeli.
I v současnosti to částečně přetrvává (neseženete dětskou kuchyňku na hraní v jiné než "holčičí" barvě) , ale ani když to zmizí, nebude si polovina holčiček hrát s vojáčky a polovina kluků s panenkami. (A pokud bude, budou vojáčci "rodina", zatímco panenka bude nejspíš akční hrdinka :-) )

York píše:
Čili i kdybys vydal nařízení, že pilotovat mohou jen ženy, pořád bys měl víc než dost vhodných kandidátek


Neměl. Měl bys pouze dostatek žen, které by to zvládly, kdyby musely, ale které by to nechtěly dělat (pokud by třeba nebyla válka nebo nutnost).
14.8.2019 16:27 - Jezus
sirien píše:
Protože - narozdíl od mnoha jiných - mám naprosto nulové zábrany k používání zbarvených termínů.


Tady jsem se úplně minuli. Vtipné mi nepřišlo to označení, s tím problém nemám, ale to, že nejdřív napíšeš, že scéna z Titaniku je špatná obálka k přitáhnutí dívek-hráček a pak říkáš, že fantasy pozitivních holek je fůra, protože čtou "girl-fantasy"/teen fiction, která je ale Lásky (byť ne Pravé), vztahů a rozpolcené hlavní hrdinky plná.
Takže ne obálka se scénou z Titaniku, ale hrdinka opírající se zády o vlkodlaka (bez košile) ;-)

Něco takového mi to spojení těch dvou vyjádření evokovalo, proto mi to přišlo vtipné. Jinak samozřejmě vím, že si tohle nemyslíš, ale přišlo mi, že jsi to jakoby omylem naznačil, ani já si to nemyslím.

Nicméně pokud bych měl navrhnout obálku pro přitáhnutí sedmaček, asi bych vsadil na něco, co naznačí nějakou dynamiku v týmu, ne boj s nestvůrou.

sirien píše:
(To se mimochodem dá vztáhnout zpátky k RPG - systém který dává systémový důraz na bojové schopnosti a artefakty a ne třeba na vyjádřené vztahy bude tímhle faktorem zasažený taky. A DnD 5e sice udělala v tomhle trochu posun, ale pořád to je dost málo.)


Přesně.
14.8.2019 17:04 - sirien
Jezus píše:
ale hrdinka opírající se zády o vlkodlaka (bez košile)

actually... :D

A popravdě, ono jestlis viděl Vampire diaries (což jestli ne, tak zcela seriózně doporučuju), tak on ten historickej úspěch WoDčka u hráček nebude tohodle faktoru prostej. (EDIT: ale ono z druhé strany úspěch sword&sorcery zas nebude prostej sexy otrokyň a povolnejch princezen /EDIT)

Jinak spojovat girl-fantasy s červenou knihovnou je fakt neznalost girl-fantasy. Ono to obsahově není moc jiné, než boy-fantasy, jen jsou ty věci psané trochu jiným způsobem (bylo by dost laciné teď ukázat třeba na způsob psaní erotických scén a na to kam v nich jsou kladeny důrazy, ale...) Někdy to je osvěžující, někdy prostě jen jiné, jindy... jindy to prostě není dobře napsané (ale ono víš jak).
14.8.2019 17:18 - Jezus
sirien píše:
Vampire diaries (…) zcela seriózně doporučuju)

To se fakt dá napsat do jedný věty? :-D
Nicméně pokud to myslíš vážně... nabídne to něco jinýho než Beverlly Hills s přidanejma akčníma scénama? Je to alespoň trochu Buffy nebo proč bych na to měl koukat? (Upozorňuju, že nemám potřebu balit teenky :-D )

Jinak přestože si z toho trochu utahuju, tak ve skutečnosti nemám nic proti holčičí literatuře. Větší obsah erotických scén je stejně legitimní jako větší obsah akčních scén u té klučičí. Někdo kouká na romantické filmy, někdo na Bonda…
Nicméně ji nečtu. Ostatně nestíhám číst ani těch 10 % literatury, co za něco stojí, takže... O co přicházím? Detektivní zápletky? Originální uchopení andělů (tady fakt těžko zůstat vážný ;-) ), vtipné dialogy?
14.8.2019 17:33 - York
Jezus píše:
Neměl. Měl bys pouze dostatek žen, které by to zvládly, kdyby musely, ale které by to nechtěly dělat (pokud by třeba nebyla válka nebo nutnost).


Pokud se shodneme na tom, že predispozice s tím v tomhle případě nemají moc společného (ať už jsou jakékoliv) a je to hlavně o tom, komu se to chce dělat, tak za mě dobrý.
14.8.2019 17:35 - sirien
Jezus: oh, my... nevim kde začít :D Viz tahle diskuse, strany 11, 12, 26-31, 33, 36, 38, 40, 42-45, 48, 61, 64-65 a 77 :D

Má to fakt dobře napsaný postavy s dobře zvládnutou vztahovou dynamikou, velmi dobrej mystickej lore na pozadí, hezky vyobrazený upíry a kill-count co po pár úvodních dílech co se tváří fluffy romanticky najednou proletí stropem.

Přitom celej ten příběh je se všema svejma linkama uzavřenej na konci 4. série (existujou další série, ale ty už jedou zas nový témata - já to dokoukal do konce čtyřky, ale vim že některý lidi tady pokračovali pak i dál - na pár sérií to de prej dolu a pak se to zas zvedne).

Každopádně to nebylo sarkastický doporučení, za mě to je fakt dobrej seriál :)
14.8.2019 17:51 - Jezus
York: Neshodneme, protože ty do jisté míry určují i to, jestli tě to bude zajímat a hlavně nakolik pro tebe bude náročné to dělat. A tohle bude zastoupeno nestejně u obou pohlaví.
Nicméně hádat se mi o tom nechce a hledat studie (na které z nějakého důvodu nechce nikdo dávat peníze) už vůbec ne.

Sirien:
Díky ;-) Počtu a možná někdy skouknu... (To, že to někam dospěje je velice sympatické).
14.8.2019 17:54 - shari
ShadoWWW píše:
(Shari to už asi vzdala.)

Shari hlavně neni cílovka, že...
Do 7. třídy jsem chodila tak před cca 20 lety a už si ani nepamatuju, jestli jsem tehdy koukala na Power Rangers nebo Pokémony (ano, věci určené pro podstatně mladší děti).
Taky neznám nikoho, kdo by byl v 7. třídě (či okolo), abych se mohla zeptat.
A taky... svůj pohled jsem už napsala. :)
14.8.2019 18:36 - LokiB
sirien píše:
...byly vcelku neseriózní nebo vyvrácené, protože v realitě se experimentálně ukázalo že to je vrozený trait který se případné snaze o odlišnou výchovu přímo vzpírá.


Nebudu po tobě přímo chtít, abys to doložil ... v praxi na malém okruhu dětí (několik desítek) jsem ale pozoroval, že kluci, kterým nikdo doma neříkal "tohle je hračka pro holky" (ale ani jim nikdo panenky nevnucoval) si byli schopni bez problémů hrát s panenkami, společně s děvčaty, oproti klukům, kteří měli macho tatínka, který měl potřebu při každé příležitosti pokřikovat "jé, panenky jsou pro holky, s tím si pořádný kluk nehraje".

nevydávám to za potvrzení čehokoli, ani za studii

nevím, možná se jednou zjistí, že "hravost" je geneticky více daná dnešním mužům (protože svoje geny předávali dál zejména ti hraví), zatímco u žen je v daleko menší míře ... všechno je možné.

Co by si o tom mysleli asi amazonky.
14.8.2019 18:55 - sirien
Tak dát si "gender toy preference study" do Google (nebo rovnou do Scholaru) asi nebude moc náročný. Hlavně nezaměňovat preferenci A nad B za averzi (či absenci averze) k B.
14.8.2019 23:39 - York
sirien píše:
Tak dát si "gender toy preference study" do Google (nebo rovnou do Scholaru) asi nebude moc náročný.


Děti to viděj všude kolem sebe. Bylo by fakt divný, kdyby to vyšlo jinak.
14.8.2019 23:52 - LokiB
no jo, tak to jo, můžu tomu klidně věnovat hodiny ... hned první meta studie uvádí třeba:
"Gender differences in toy choice exist and appear to be the product of both innate and social forces."
na tom se zdejší diskuse již dá stavět :)
15.8.2019 00:01 - sirien
Loki: výborně, máš zábavu na celý další týden. Zkus svá zjištění prosím filtrovat tak aby tu byla pokud možno in-topic :)

York: taky si zagoogli, zjistíš, že lidi co to zkoumali nejsou úplně blbý a některý ty experimenty byly relativně izolovaný. Anyway, teď už zase vypadávám do OT já... chjo.
15.8.2019 09:01 - wlkeR
Now for something completely different: Essentials rulebook obsahuje vybraná povolání od 1. do 6. úrovně. Ve schopnostech povolání se knížka chová, jako kdyby žádné vyšší úrovně neexistovaly, tzn. když se třeba schopnost podle PHB zlepšuje na 4. a 8. úrovni, Essentials pravidla zmiňují jenom tu 4.

Výjimkou jsou kouzla, která jednak mají v povoláních tabulku až do 9. úrovně (byť většinou plnou pomlček) a popisy kouzel samotné zmiňují progresi dál než do lv 6, ať už odkazem na 4. a vyšší úroveň kouzel (kterou postavy z Essentials nemůžou dosáhnout), nebo přímo level postavy.

Přijde mi to vnitřně nekonzistentní a vzal bych kouzla dle vzoru povolání, tzn. omezená na daný rozsah. Thoughts?
15.8.2019 09:40 - Jezus
wlkeR píše:
Now for something completely different

Thank you, Goddess! :-D

Řekl bych, že u kouzel je to prostě copy paste. Může to být ale záměr, aby kouzla měla stejné znění ve všech příručkách.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12600302696228 secREMOTE_IP: 3.87.133.69