Kultura

Gurney
31.12.2015 19:32

Hotové překlady

- Základní triáda (PHB, DMG, MM) - ShadoWWW
- Basic rules + Starter Set - ShadoWWW
- Úvodní sada - Essentials Kit - ShadoWWW

- Dobrodruhův průvodce Mečovým pobřežím - Chrochta, Merlin, ShadoWWW, Sirien
- Xanatharův průvodce vším - Log 1=0, Maelik, ShadoWWW, Pan Bača
- Volův průvodce netvory - by Merlin, ShadoWWW, Sirien

- Strádovo prokletí - Pan Bača, Demonica & exi
- Poklad dračí královny - MartinCZ, Pan Bača, Pilchowski
- Hlubina: Dračí loupež - exi, pan Bača
- Drak z Ledového štítu - exi, ShadoWWW, wlkeR, Pan Bača
- Ztracený důl Fendelveru - exi, wlkeR, Pan Bača
- Alcrosský řezník - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Pobřeží snů - Demonica, exi
- Rudá ruka zkázy - Chrochta, exi
- Kaple na útesech - Ugy, Aegnor, Pan Bača
- Hrobka anihilace - Merlin, Pan Bača, Pilchowski, Tarfill
- Sestup do Avernu - exi, Pan Bača Pilchowski, ShadoWWW
- Nádherná zima - Chyba, Pan Bača, Heznick
- Příběhy ze Zejícího portálu - Chrochta, Pan Bača
- Různé doplňky a samostatné dílčí věci vč. nějakých těch dobrodružství: Materiály a odkazy pro pátou edici D&D

Dílčí překlady

Různé
- Witchhunter (Matova classa pro D&Diesel) (by Sirien&ShadoWWW)


Běžící překlady

- Xanathar - ShadoWWW (& Maelik a Log), Chyba
- Misty fortunes - wlker
- Storm Lord's Wrath
- Storm King's Thunder
- Princes of the Apocalypse
- Tasha Cauldron of Everything- Hranolky
- Duchové slaniska- Chrochta



Tasha - zdroj pro SRD
23.4.2018 16:11 - Merlin
Nespamujte tu, ať nezanikne oslavné prohlášení HOTOVO :)
23.4.2018 16:15 - LokiB
ještě je level 0, a to je bez originálního zvuku, aby nerušil ;)
a pak je level 10, opět bez originálního zvuky, kdy odezíráš hercům ze rtů. v levelu 11 i kresleným postavičkám.

jinak ovšem souhlas, na titulky jsem ve svém odsouzení překladů zapomněl.
26.4.2018 00:19 - ShadoWWW
Mám dotaz. Proč se "arcane magic" překládá jako "mystická magie"? Co jsem googlil historii, tak první s tím přišel Rytíř, že se to tak překládá u nich ve skupině a nikdo to nerozporoval.

Už delší dobu nad tím přemýšlím a přijde mi to divné. Vždyť mystika je to v užším slova smyslu náboženská praxe a v širším slova smylu taky spojena s náboženstvím. Pak to dělení na mystickou a božskou magii moc nedává smysl.

Asi by spíš opravdu dávala víc smysl jako "mysteriózní" nebo "tajuplná", případě "okultní", ale to mi zas nesedí s tradičním pojetím DnD kultů. Na druhou stranu to "okultní" tam významově sedí asi nejlíp. Protože „okultismus“ pochází z latinského „occultus“ - tajný, skrytý, utajený a okultizmus bylo hledání buď poznání nebo moci z jiného zdroje než z boha. Byl to protiklad "božský", tedy přesně to, jak magii dělí DnD.

P.S. Beta verze Vola by mohla být na konci příštího týdne.
26.4.2018 07:26 - wlkeR
Já používám Mystická a zatím se nad tím nepozastavili ani největší hnidopiši. A ty další varianty neznějí tak dobře.
26.4.2018 08:00 - LokiB
ShadoWWW: a pamatuješ na classu Mystic z původních DnD? resp. i její revival v 5E? Ti nemají nic společného s náboženskou praxí. Ten pojem na wiki je imho hrubě zavádějící. Typicky "východní mystika" nemusí mít s "božstvím" nic společného. Ale to platí i pro západní. To, že se mystickému často věnovali na západě lidé spojení s náboženstvím je dáno historicky, protože v té době byli s náboženstvím spojeni všichni a učení nejvíce.

Esoterická by bylo významově celkem blízko, jen to u nás kontextově má dnes v běžné řeči zprofanovaný význam. Tajuplná je pro mnoho lidí zase spíše "pohádkové", málokterý hráč by o svém čaroději rád prohlašoval, že provozuje "tajuplnou magii" :)
Mystická mi tak nepřijde jako dobrý "překlad", má to v dnešní češtině ale pochopitelný význam s nádechem toho, co mají hráči rádi.
26.4.2018 12:35 - PanOndrej
ShadoWWW: Ano, mystika v jednom ze svých významů souvisí s náboženstvím (ve smyslu víra v boha), ale tenhle význam se čím dál více vytrací (obzvlášť pokud se jedná o spojení se západními náboženstvími) a to slovo je čím dál častěji používané jako synonymum ke slovům jako záhadný, tajemný, tajuplný, případně když se mluví o víře ve víceméně cokoliv nadpřirozeného (což nemusí být jen bůh) atd. Obecně prostě spojení mystika = náboženství napadne jen minimum lidí a většinu z těch, co je to napadne, bude za to moct právě ta nešťastná stránka na Wikipedii, protože nebudou vědět, co to znamená a bude to první odkaz, co jim google vyhodí (a přitom stačilo se podívat do slovníku).

Mimochodem jediným rozdílem mezi arcane a divine magic, je že u divine do procesu sesílaní vstupuje bůh jako prostředník, jinak se v podstatě jedná o tu samou sílu, nebo se mýlím?
26.4.2018 13:43 - sirien
ShadoWWW: protože to je vhodnej a skoro bych řekl až "správnej" překlad a Rytíř to svého času trefil dobře, zatímco Ty se zaplétáš do studijního překombinování :)

Jako obvykle u magicky-okultních pojmů čeština nemá pro "arcane" přímý překlad ani obdobu a jako obvykle platí, že anglických pojmů se vzájemně rozdílným významem je více, než těch českých, tudíž nelze provést žádné jednoduché párování (obdoba typického problému ghost, wraith, spirit, genius)

Arcane znamená něco ukrytého, tajeného, obskurdního, nejasného, zahaleného. V různých kontextech lze cokoliv z toho použít jako vhodný překlad - a v dalších kontextech lze použít různé další překlady.

Arcane magic je magie která je držená v tajnosti, která není zcela odhalena a pochopena, která je zahalena tajemstvími, která je jen pro zasvěcené.

Efektivně můžeš použít jako překlad Tajemná magie, ale to má ve skutečnosti zavádějící konotaci, protože to je proti původnímu "arcane" hrozně významově úzké.

Mystická magie není ideální, ale vůči původnímu "arcane" to je nejpřesnější, co můžeš najít.

Tebou odkázaný pojem "mystika" je naprosto zcestný, protože ten odkaz popisuje jen jeden z mnoha významů toho pojmu. V tomhle sousloví ve vztahu k magii to označuje to co je na cz wiki cos odkázal popsané pod nadpisem "Původ". A vůbec - Tvoje zmatení je Tvůj trest za to, že i když umíš anglicky tak místo originální kvalitní En Wikipedie používáš její lacienj českej derivát mizerné hodnoty (note: vyjma pár specifických oblastí typu matematika).
26.4.2018 14:25 - Merlin
používám mystickou magii a není s tím žádný problém
26.4.2018 15:11 - sirien
Merlin: Aha!? Tak neni problém, jo? Očekávej návštěvu bratrů inkvizitorů zítra někdy mezi třetí a pátou.
26.4.2018 17:36 - Kosťa
Ehm správný překlad slova arcane je tajemno tzn jedná se o tajemnou magii vycházející z odhalování tajemstí a ze získávání znalostí. Jejím opakem je magie božská pocházející od spojení s bohem (nebo bohy).
26.4.2018 17:48 - Merlin
sirien píše:
Očekávej návštěvu bratrů inkvizitorů zítra někdy mezi třetí a pátou.


přivítá je mých nemystických 16 krát 9mm
26.4.2018 17:49 - sirien
Kosťa píše:
správný překlad slova arcane je tajemno

To takhle fakt říct nejde. U některých slov ano, u jiných ne a u tohodle zejména ne. Je možné, že to takhle najdeš v nějakém slovníku, ale to nic moc neznamená.
26.4.2018 20:08 - LokiB
Ještě bych k té jazykovědě zkusil nadhodit, že u nás se za posledních 70 či kolik let všechno spojené s magií, mystikou, náboženstvím pro většinovou populaci slilo do říše pohádek pro děti.

Okultismus a další oblasti byly velmi a vlastně především populární za první republiky, kdy český okultismus, hermetismus atd. nebývale rozkvétal a čeští okultisté byly takříkajíc "na špici".
Pak ovšem to vše bylo spolu s náboženstvím zařazeny tvrdě do sekce "pavěda". To konstatuji, aniž bych předjímal zda oprávněně nebo neoprávněně.
Způsobilo to i posun vnímání jednotlivých pojmů a slovních spojení. Tím se ještě víc přetrhaly vazby mezi původními významy slov, tak jak se třeba i dříve překládaly.

Slova jako: tajemný, tajuplný, mystický, esoterický, nadpřirozený, magický, hermetický, atd. mají ten význam oproti dřívějšku stále ještě dost posunutý. I když se to po roce 89 začalo opět měnit (zase neříkám, jestli k lepšímu či horšímu), protože mezi částí populace byl po tomto hlad.

Já bych arcane jako mystický sám nepřeložil, protože by mi pak vzhledem k historii DnD, kde jsem na to byl zvyklý od první edice, kterou jsem znal, chyběly pojmy pro mystica a s ním spojené schopnosti a směry.
Pro mě má i to slovo samo o sobě trochu jiný význam.
Uznávám, že v překladu mystická magie zní lépe než tajemná magie :)
Pro sebe si pro daný význam používám v češtině okultní nebo esoterický. Hádat se, jaký je pro koho rozdíl mezi occult a arcane bych ovšem nechtěl
27.4.2018 09:20 - Mildar
Pokud vemu nazor cloveka bezneho (mě) tak mystika pro mne nema s nabozenstvim nic spolecneho tudiz se vyznam posunul do "akceptovatelneho" prekladu.

Co by ale mohlo byt zajimave je optat se na nazor Rusa, ti totiz nejsou tak velci ateisti a maj minimalne podobny start.
27.4.2018 16:35 - PanOndrej
Zajímavé by to možná bylo, ale výpovědní hodnotu by to mělo úplně nulovou, důležité je, co je součástí úzu cílové audience, tj. současných Čechů, nikoliv co si myslí náhodný uživatel úplně jiného jazyka.
2.5.2018 09:12 - Mildar
To mas Ondreji sice pravdu, ale pak nema smysl ani cele toto diskusni tema, protoze uzivatele kostky rozhodne nereprezentuji plnou skalu obyvatel CR, naopak vsichni zijou v podobne socialni bubline, kterych je velke mnozstvi.

Takze nam zbyvaji 3 moznosti:
a) zahazovat tato temata
b) Na kazdou ptakovinu reagovat plosnou anketou
c) Smirit se s odhady
2.5.2018 09:39 - Aegnor
Mildar píše:
To mas Ondreji sice pravdu, ale pak nema smysl ani cele toto diskusni tema, protoze uzivatele kostky rozhodne nereprezentuji plnou skalu obyvatel CR


Nikdo neříkal, že se máme zaměřit na celou populaci české republiky, ve skutečnosti se zaměřuješ na "širší sociální bublinu", ve které je celá rpg-positive komunita. A stejně, názor průměrného čecha je podle mě užitečnější než názor průměrného rusa.
2.5.2018 10:00 - Merlin
ShadoWWW píše:
P.S. Beta verze Vola by mohla být na konci příštího týdne.


efram: chystej štípačky, pajzr a náplasti na díry po hřebících
2.5.2018 10:23 - Aegnor
Merline, to aby se mohl připravit na druhé kolo čekání?
2.5.2018 10:24 - Merlin
Aegnor píše:
Merline, to aby se mohl připravit na druhé kolo čekání?

Je to vyšší forma mučení...dáš naději a pak zařízneš

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074301958084106 secREMOTE_IP: 3.17.150.163