Kultura

sirien
14.8.2014 18:57
Kontroverze a nekorektnost v RPG
strany 1 - 16 (20 postů/strana): Numenera a později nějaké obecné gender tlachy

#313 a dál rasismus v RPG
9.7.2020 13:21 - Jerson
Jezus píše:
I když hodně lidí opravdu vidí DxD rasy jen jako bonusy k vlastnostem (a jiné schopnosti podporuicí jejich build), není úplně fér kvůli tomu odmávnout ty ostatní hráče, kteří vidí rozdíly mezi fantasy rasami také v bonusech k vlastnostem.

Určitě bych to nechtěl odmávnout. Jen mám dojem, že hráčů nejde ani tak o rozdíly mezi rasami, jako spíše o rozdíly mezi postavami v jejich skupině na začátku hry. Nebo možná o rozdíly v možnostech pro tvorbu jejich postavy. Tím myslím to, že si chtějí udělat nejsilnějšího válečníka (btw. většina příkladů je o síle), a když mají na výběr sedm nebo dokonce dvacet ras, tak je to příliš mnoho možností, zatímco když mají některé rasy k síle bonus +2 a jiné postih -1, tak to dost zužuje možnosti a zjednodušuje výběr.

Nemůžu to přímo srovnat, ale třeba v CPH byli také hráči, kteří chtěli mít co nejobratnější postavu, a tak si vzali elfa, protože se k tomu hodil (a protože to mohl být jakoby_Drizzt), i když mechanicky to fungovalo úplně stejně, jako kdyby si vzali člověka. Měl jsem dokonce hráče, který chtěl hrát mohutnou zavalitou postavu, tak si zvýšil sílu, a záměrně snížil obratnost, aby čísla postavy odpovídaly jeho představě. Nevím, zda takhle běžně uvažují hráči DnD, když si chtějí vytvořit charakter své postavy. Spíše mám dojem, že v tom hraje roli také zaměření na boj a nutnost vyvážit postavy, které mají díky svým schopnostem velké DMG, nebo naopak více slabších útoků, a vzájemné porovnání průměrného DPS (nebo tedy uděleného DMG za bojové kolo), které by individuální ruční nastavování zkomplikovalo a otevřelo další cesty k různým exploitům. A třeba že by hráči měli tendence vymýšlet rasy, které mají vysokou sílu a zároveň vysokou obratnost, což by byla pro bojovníky optimální kombinace, takže a kvůli existenci takového optima by klesla herní zajímavost. A podobné nastavení by asi šlo vymyslet i pro další vlastnosti. Z tohoto důvodu je existence omezeného počtu pevně daných sad modifikátorů pochopitelná. Ostatně Apocalypse World je má taky, jen vznikají a používají se jinak.
9.7.2020 13:24 - Xeth
Log 1=0 píše:
Vezmeme pro názornost toho trpasličího kouzelníka...

OK, díky, za upřesnění. Chápu, jak to myslíš, ale za mne je to pohled příliš zblízka. Když se na to podíváš s odstupem, uvidíš namísto mnoha různých archetypálních možností jednu velkou šeď, kdy jsou všechny rasy a podrasy co do atributů stejné. Přitom ta různorodost je podle mne právě důvodem vzniku různých ras pro RPG. Opravdu doufám, že zůstane jen u tohoto „sblížení.“

Log 1=0 píše:
Tak pokud je to ani nenapadne, tak o to asi moc nestojí a nechápu, proč jim to chceš "nutit".

Asi jsme se nepochopili. Představ si, že bys potkal na ulici nebo někde v autobusu příjemného maníka. Pokecal byste spolu, možná by sis s ním dal i kafe. Rozloučili byste se a šli byste každý svou cestou. Ty bys netušil, že to byl nějaký boháč, který měl zrovna rozdavačnou náladu, a že kdyby sis mu řekl, dal by ti milión korun. Znamená to snad, že bys nestál o milión korun jen proto, že tě nenapadlo se zeptat? Myslím si, že ne. Ale kdyby ten maník nesl velkou kartonovou ceduli s nápisem „jestli chceš peníze, řekni si“ možná, že by ses zeptal, prostě proto, že bys věděl, že ta možnost je. Snad to dává smysl.

Jde o to, že přišli o tu možnost. Stále se bavíme o omezení možností.
9.7.2020 13:37 - LokiB
Xeth: tedy pro tebe, když má nyní jedna rasa natvrdo +2 Str, +1 Con, a ty místo toho do pravidel dáš, každá rasa může dát +2 do jedné vlastnosti a +1 do jiné (jako příklad), tak tím hráč nějakou možnost ztratil? I když tu původní kombinaci s tím vytvoříš také. pro tebe je ztráta možnosti to, že už to není výlučné, je tomu tak?

A že těch rasových charakteristik kromě atributů je více:
věk, velikost, rychlost, vidění ve tmě, proficiency ke skillu, u orka třeba relentless Endurance, Savage Attacks, Languages ... to je málo, nebo to pro odlišení nestačí. důležitá jsou ta čísla?
9.7.2020 13:54 - Log 1=0
Xeth píše:
Chápu, jak to myslíš, ale za mne je to pohled příliš zblízka

To je pro mě pohled při tvorbě postavy. Já se nekoukám na to, jestli nějaké rasy něčím vyčnívají (a už vůbec ne počátečními staty, liší se v mnohem zajímavějších věcech), ale co která dá té mé postavě. Jako PJ na nějaké opravy kašlu, kdo by se s tím počítal.
Xeth píše:
Přitom ta různorodost je podle mne právě důvodem vzniku různých ras pro RPG.

No, asi nemá cenu diskutovat o tom, že rasy odlišené bonusy jsou o něco odlišnější, než ty se stejnými. Je to tak. Ale není to jediný, nejlepší ani nejzajímavější způsob, jak je odlišit.Xeth píše:
Jde o to, že přišli o tu možnost. Stále se bavíme o omezení možností.

Ne, o nic jsme nepřišli. V příručce je možnost X, možnost Y chybí. Bude možnost Y, možnost X chybí. Zkušený hráč na tu chybějící přijde, nováček možná ne, ale tak to nabere později.
9.7.2020 14:06 - Jezus
LokiB: Například pro mě jsou ta čísla také důležitá, a to právě v jejich výlučnosti. Jsou další vrstvou rozlišení ras, které podtrhují ten dojem a fikci silných orků a mrštných pulčíků. Kvůli dalším vlastnostem budou orkové (půl-orkové) stále "vhodnější" válečníci, ale už ne fyzicky silnější hovada.

Což pro mě je naopak ztráta (jednoho z několika) rozlišení a přiblížení se tomu ůvšechny rasy jsou mechanicky stejné", což je pro mě nudnější. Jasně že stejně půjde v první řadě o roleplay a fikci (když jsem velkej, asi někam nepolezu komínem, nebo to alespoň patřičně okomentuju), ale prostě trocha té mechanické zajímavosti a rozlišení se tím ztratí. Ne zásadní, ale dost na to, aby to pro mě bylo meh.

Jerson: Takhle - pozorování, že hodně hráčů chce mít nejsilnější postavu oproti jiným, je v zásadě správné (a skládaní mechanických bonusů a cílení na největší DPR je jedním z aspektů hry - tím mechanickým, pro někoho důležitým, pro jiného ne).
Jen bych základě toho neodmítal to, že tím systém sleduje a nabízí i jiným lidem něco dalšího (což teda říkáš, že neodmítáš, takže v poho).

btw, nejvíc příkladů je o síle, protože je snadno představitelná a u půl-orků a hobitů dobře "viditelná". Kdybych mluvil o inteligenci, najdou se tu tací, kteří budou zcela irelevantně debatovat o tom, jsou-li elfové ti největší bedny, nebo to jsou gnómové a proč jakože ne trpaslíci...

Jinak to, že je tvorba o rozdílech mezi postavami je dobrý postřeh. Ale imho je to logické. Jednak je o tom herní design (aby každý vynikal někde jinde a družina se tak doplňovala) a hlavně tam totiž nejvíce vynikne, že je někdo elf a někdo půl-ork. Při hře se totiž málokdy rovnáš s "obyčejnými lidmi", ale hrdiny oproti sobě vidíš pořád (stejně jako Gimli viniká oproti Legolasovi nebo Aragornovi). Btw já doufám, že se tohle "přiblížení" nepromítne i do NPC. Protože i tam bývá znát, když tě sekerou přetáhne ork nebo pulčík...

EDIT: Jo, ještě k tomu, že rasy s +2 k síle ti pomohu vybrat mezi dvaceti, když chceš hrát válečníka. IMHO pak dělají, co mají - podporují archetyp.
9.7.2020 14:27 - Jezus
LokiB píše:
tuhle rovnici třeba u válečníka a jeho síly nechápu. můžeš to rozvést? proč si myslíš, že to tak je?


Na základě tohoto ShadoWWWova příspěvku. Pokud to tak není, prosím oprav mě (nejlépe odkazem). Z ADnD si pamatuju akorát tabulky THAC0.

LokiB píše:
Hmm, protože to, že jsou tyhle věci v PHB podle mě nic pozitivního nepřináší. Takže proč volit horší a složitější variantu, než raději lepší a jednodušší?

Jak horší? To je snad to, o čem tu debatujeme, ne? Pro mě je větší rozdíl mezi fantasy rasami naopak lepší :-) Ano, škrtnout je, je jednoduší. Nejjednoduší pravidla jsou žádná pravidla. Ale ty nebývají nejlepší...
Jinak jsem psal, že pokud zmizí z PHB, ale budou v FR nebo Eberronu, tak asi ok. Akorát si pak podle PHB nevytvořím postavu přímo pro FR, ale budu ji muset domodifikovat.
Pokud by bonusy odpadli i tam, pak je to to, na co tu mrmlám - rasy příjdou o jeden z rysů, který je dělá rozmanité. (Co mají Wizardi proti diversity? :-P)

LokiB píše:

Takto je to i ve vícero běžných RPG, proč by to zrovna u DnD vadilo tobě? A ne třeba u Fate? Když si vezmeš základní příručku Fate, tak tam tyhle věci zadrátované nejsou. Vadí ti to?

Ne, u Fate mi to nevadí, protože tam se přímo u tvorby postavy počítá s tím, že tam tyhle rysy dostanu já sám. Dám aspekty "ork", "válečník" a "silný" a je to tam. U DnD bych dělal "půl-ork", "válečník", "silný" (volba nejvyššího statu) a "atletika" (kvůli proficiency). Teď mi ale u věcí souvisejících se silou vypadne to "půl-ork", protože za tuto volbu nic k "silového" mechanicky nedostanu.

U Fate a podobných se tedy od začátku počítá s tím, že ty aspekty napíšu a hra jim dá mechanický význam. U DnD-like musí být tyhle volby už rovnou v pravidlech podložené, aby se mechanicky projevili.
9.7.2020 14:37 - Jezus
Jerson: Jen poznámka. Rozdíl +1 ve Vlastnosti se u DnD v hodech d20 (testy vlastností, zásah, záchranné hody - což je vlastně pořád stejné pravidlo, jen v jiné situaci) skutečně projeví jen 5-ti procenty.
U hodů na zranění je to ale už asi 10 % (zpravidla 1k8+Vlastnost) a to se týká i některých kouzel. V pozdějších fázích hry na tom záleží stále méně (přibývá kostek i jiných bonusů, takže relativní rozdíl ve vlastnostech klesá), ale třeba bonus za INT ovlivňuje počet kouzel, která můžeš mít připravená (ne počet seslání za den, ale počet ze kterého seslání vybíráš). Podobně u životů je rozdíl v bonusu zhruba 10 % u některých povolání i víc (mají menší kostku životů).
Je to tedy voleno tak, aby sis všiml rozdílu, ale nebyl zase tak základní, aby sis kvůli němu musel brát půl-orka.

Mimochodem trochu paradox: Zaznívá tu, že někteří hájí bonusy kvůli tomu, že by přišli o mechanickou možnost zesílení své postavy. Zároveň tu zaznívá, že jen odstranění těch bonusů umožní hrát skutečně jakoukoli kombinaci rasy a povolání. Znamená to tedy, že většina přiznává, že se bez toho bonusu (případně kvůli rozdílu v primárních vlastnostech) cítí nesvá a tedy taky bude volit podle bonusu? :-)
9.7.2020 14:38 - Jerson
Jezus - já se v téhle debatě nechtěl moc bavit o tom, jestli rasové bonusy ano nebo ne (i když mě ta otázka zajímá, i to jak ShadoWWW myslel svou poznámku). Fakt mi šlo o to, že rasové bonusy, nebo tedy odstranění rasových bonusů je věc, která by způsobovala problémy sama o sobě, aniž by byla jakkoliv spojená a nějakým hnutím, nebo kontroverzí, nebo rasami či rasismem, takže je celkem zbytečné řešit, že v tomto případě část hráčů na takový aktivistický návrh reaguje podrážděně. Tedy, on to ani není návrh, jako spíše možnost, směr úvah o dalším vývoji - ale to prostě stačí.

Takže pro mě i pro mnoho jiných hráčů je to naprosto nulový problém, nebo možná i výhoda, zatímco pro jiné hráče je to podobné, jako když by jim někdo řekl, že vyhráli milión dolarů, a o den později se opravil, že to byl omyl - prostě hluboké zklamání a znechucení.

Čímž se dostává k tomu, že třeba to co se pokouší vysvětlit Log 1=0 Xethovi je sice logicky správný argument, kterému nelze nic vytknout, nicméně protože (podle mě) jsou bonusy k atributům pro danou skupinu hráčů důležité spíše z pocitového hlediska, tak logické argumenty postavené na tezi nebudete o nic ochuzeni podle mě nepovedou k pochopení.

Takže už jen k tomuto:
Jezus píše:
ještě k tomu, že rasy s +2 k síle ti pomohu vybrat mezi dvaceti, když chceš hrát válečníka. IMHO pak dělají, co mají - podporují archetyp.

Pokud jsi přijal nebo jsi ztotožněn s archetypem "silnější válečník = lepší válečník", tak určitě ano. Pokud bys chtěl hrát jiný archetyp, tak ti v tom tohle pevné navázání modifikátorů na rasu spíše brání. I když to není tak úplně problém DnD, které má (údajně) možnosti jak udělat dobré válečníky založené i na jiném atributu. V DrD to jinak nešlo.
9.7.2020 14:46 - LokiB
Jezus píše:
Na základě tohoto ShadoWWWova příspěvku. Pokud to tak není, prosím oprav mě (nejlépe odkazem). Z ADnD si pamatuju akorát tabulky THAC0.


V ADND 2E, o které jsme psal (ADND 1E ne, tam pouze oDND, které rasové bonusy nemělo) se ve výpočtu úspěchu útoku počítá THAC0, opravené o BONUS za sílu, tedy +1 rasový bonus (které používá ADND 2E) má menší váhu, viz tabulka Síly a důležitý sloupec: Hit prob. (a také Dmg Adj)



takže pro zásah není rozdíl mezi Silou 8 a 16, a ti nejsilnější "postavy" mají se silou 18/00 bonus +3 (to už není na obrázku vidět)

Stejně tak bonus ke zranění mezi silou 6 a 15 je stejný (0).
Mně to jako větší váha spíš nepřijde, ale tak třeba někomu jo.
9.7.2020 14:53 - Jezus
Jerson: Jo, chápu, že ty se téhle větve diskuse na téma "bonusy ano či ne" tak úplně neúčastníš, jen předesíláš jiný pohled. Ten pocit ztráty tam nejspíš skutečně bude hrát roli (a čím zjitřenější diskuse či spíše okamžitý reakční výkřik tím větší).

Nicméně já se snažím mimo jiné ukázat, že to mechanické odlišení má větší než jen pocitovou váhu (na tom bonusu to nestojí, ale projeví se, ne že ne), a že nejde jen o pocit ztráty, ale skutečně o ztrátu jemného mechanického "doodlišení" ras v DnD (kterýžto pocit rozdílů je u mě ve fantasy rpg důležitý, protože mechanicky podtrhuje moji herní volbu).

Btw pokud by to bylo jen o tom, že mají lidé pocit, že jim bereš něco, co před tím dostali, jak vysvětlíš touhu jiných lidí, ty bonusy vzít, když teda vlastně nic nedělají :-) To jako zase "závidí", že to vypadá, že někdo něco má?

Jinak, abys neumřel nepoučen o DnD - minimálně v 5-té edici lze u "vytříbených" (="šermířských") zbraní používat místo síly obratnost. Takže "nejlepší" válečník skutečně může být mrštný elf, který díky tomu i lépe uhne ohnivé kouli (ale už hůř skopne nepřítele z útesu). A když rasové bonusy tento rozdíl podtrhnou, imho líp.
9.7.2020 14:54 - Jerson
Jezus píše:
Znamená to tedy, že většina přiznává, že se bez toho bonusu (případně kvůli rozdílu v primárních vlastnostech) cítí nesvá a tedy taky bude volit podle bonusu? :-)

Nevím jak u jiných, ale u mě to určitě platí. Tedy preferuju systém bez čísel, ale není to proto, že by čísla neovlivňovala mé rozhodování, ale právě naopak - čísla, a zejména čísla u atributů mé rozhodování ovlivňují docela dost, přestože bych byl rád, aby se to nedělo. A "nutí" mě powerplayerovat, a protože nechci powerplayerovat, tak se jim vyhýbám.

Takže to znamená, že když hraju DnD a vyberu si rozdělení bodů, nebo sady schopností, tak jsem nespokojen, protože když bych si postavu nahazoval, mám šanci, že bude lepší. Když si postavu v DnD nahodím a padnou mi podprůměrná (ve skutečnosti i lehce nadprůměrná) čísla, tak jsem nespokojen, protože rozdělením bodů bych z postavy mohl vytřískat víc. Takže jsem nespokojenější, když si postavu nahodím "dobře", tedy padnou mi vysoká čísla. Přitom ještě docela hraje roli, zda mi padnou sudá nebo lichá, protože stejná suma čísla může při rozložení o 1 jiném znamenat bonusy lišící se až o 5 bodů celkem. A když pak hraju a o jedničku nehodím hod, tak mě i ten bonus o 1 nižší velmi irituje, byť kdybych nevěděl, jak těsně jsem neuspěl, tak to nepoznám.

Takže narovinu přiznávám, že jsem powerplayer, možná i munchkin, a zrovna pravidla DnD pro rasy a vůbec tvorbu postavy tohle mé založení silně podporují, což jim mám za zlé. (Tady si někteří můžou vložit poznámky, že kdybych nebyl založením munchkin, tak s DnD nemám problém. To je pravda, ale je pro mě výrazně snazší změnit pravidla než vlastní založení, dokonce mám dojem, že je vrozené a dědičné :-)

Tedy pokud se bonusy k atributům navázané na rasy z DnD odstraní, bude pro mě DnD na hraní zase o kousek přijatelnější (nebo přesněji o kousek méně nepřijatelné). Ale protože je stále vzdálené mé představě vhodného herního systému, tak to stejně nehraje roli, a tak na jejich další existenci ani nechci mít vyhraněný názor. (Dobře, názor mám - kdyby DnD potlačovalo nastavení hráčů "vyšší čísla = lepší postava" místo aby ho podporovalo, možná bych si rozuměl s větším počtem hráčů - nicméně není to otázka, kterou bych se cítil oprávněn řešit :-) )

Edit - jsem s odpovědí o příspěvek pozadu :-)
9.7.2020 14:56 - Xeth
LokiB píše:
Xeth: tedy pro tebe, když má nyní jedna rasa natvrdo…

Ano, ničí se tím archetypy. Zatím ne zcela, ale je to k tomu krok. Jak jsem psal výše, snad poslední. Alespoň na dlouhou dobu.

Proto se mi to nelíbí.

Log 1=0 píše:
Já se nekoukám na to, jestli nějaké rasy něčím vyčnívají...

Jasně, to je tvá volba, tvůj přístup. Ale to, že se na to ty nedíváš, neznamená, že to neexistuje, nebo že tomu někdo jiný nepřikládá větší význam.

Log 1=0 píše:
… není to jediný, nejlepší ani nejzajímavější způsob, jak je odlišit.

To máš pravdu. Ale to není o nic menší důvod pro to, aby se mi to zamlouvalo. Zatím došlo jen na něj.

Log 1=0 píše:
Ne, o nic jsme nepřišli. V příručce je možnost X, možnost Y chybí. Bude možnost Y, možnost X chybí. Zkušený hráč na tu chybějící přijde, nováček možná ne, ale tak to nabere později.

V příručce je široká rozdílnost archetypů, ta se zúží. O to se přijde.
A zkušený hráč vs nováček? Chtěl bych mít tvou jistotu. Nicméně i kdyby (cože je velké „kdyby“) to tak bylo, je to zase použití jiné možnosti, namísto toho, co se ztratí.
9.7.2020 14:58 - Jezus
LokiB: Je to možné, jak říkám, odkazoval jsem se hlavně na ShadoWWWa.
9.7.2020 15:08 - LokiB
Xeth píše:
Ano, ničí se tím archetypy. Zatím ne zcela, ale je to k tomu krok. Jak jsem psal výše, snad poslední. Alespoň na dlouhou dobu.


No ano, jestliže máš definovaný archetyp "půlskřet válečník jako nejsilnější postava ve hře", tak ano, takový archetyp to zničí. Mně chybět nebude,ale rozumím, že tobě ano.
Archetyp "půlskřet válečník jako namakaný zuřivý bojovník" to nezničí. Zničí to jen ty archetypy, které jsou založené na tom "XYZ (rasa) jako nejlepší v ABC (disciplíně) ve hře".

Ale zas dostaneš možnost jiných, nových archtypů, které jsi doteď neměl ... třeba "lidský válečník, jako jeden z těch nejsilnějších ve hře" ;)
9.7.2020 15:13 - Jerson
Jezus píše:
Nicméně já se snažím mimo jiné ukázat, že to mechanické odlišení má větší než jen pocitovou váhu (na tom bonusu to nestojí, ale projeví se, ne že ne), a že nejde jen o pocit ztráty, ale skutečně o ztrátu jemného mechanického "doodlišení" ras v DnD

Jak jsem psal - ztráta toho jemného mechanického odlišení tam fakticky je. Ale když ji hráči nebudou znát, tak si jí nevšimnou.

[nadsázka]
Stejně jako si po dvě generace nevšimli toho, že "přišli" o polovinu jemného číselného dělení - které by měli, když by do vzorců nepočítaly opravy za vlastnosti, ale přímo hodnoty.
Jenže hodnoty se v DnD nepočítaly snad nikdy, takže proto hráčům tenhle dvojnásobný rozdíl v jemnosti rozlišení nijak nechybí.
[/nadsázka]


Jako technik bych řekl, že rozdíl parametrů menší než 3 dB (jako decibely) nemá smysl řešit, ale to se pro stopnici -4 až +5 (nebo +10) prakticky nedá vypočítat, takže je to nepožitelné kritérium. Vím, že rozdíl o 1 při rozptylu náhody 1 - 20 je na poloviční hodnotě toho, co jsou lidé schopni rozlišit bez použití opravdu sofistikované statistiky, tedy že tohle rozlišení je až příliš jemné. Navíc otázka přeci nestojí na tom, zda to rozlišení takto jemné bude nebo nebude, ale zda bude nebo nebude pedně přidrátované ke všem rasám už z výroby, tedy v příručce hráče, ne? Takže by se to dalo otočit a ptát se, zda hráči, kteří chtějí zachovat natvrdo vypsané modifikátory u ras se náhodou nebojí, že si je GM nastaví podle svého, nebo že je nepoužije vůbec. :-)
Jen to by zase naznačovalo, že nevěřím GMmům - nebo že naznačuju, že hráči DnD nevěří GMmům, takže ... jaký důvod pro zachování současného pevného navázání rasy a oprav atributů máš třeba ty? Opravdu je to jen to jemné rozlišení ras, které se v jedné skupině mezi různými rasami, různými classami a dokonce případným náhodným nahazováním prakticky vůbec neprojeví? :-) )
9.7.2020 15:16 - Jezus
LokiB: No, já bych teda neházel termíny "nejsilnější postava ve hře", protože to je na skutečně dlouhou diskusi (která IMHO nejspíš skončí někde kolem nekromantů a černokněžníků nebo alespoň sesilatelů :-D)

Pokud se budeme držet toho, že půl-ork by měl být imho archetypálně fyzicky nejsilnější (pokud na to herně míří) z "běžných ras", pak je to skutečně to, co do archetypálního rpg typu DnD chci. A dokonce jdu až tak daleko, že chci, aby půl-ork byl i nejvhodnější k hraní základních buildů válečníka a barbara, protože to je taky archetypální.

Stejně jako je archetypální vznešený elfí kouzelník.

Jsem rád, že jsme si vyjasnili preference, třeba to diskusi pomůže :-)

Edit: Nějak nerozumím tomu, proč by měl být "nejsilnější člověk" archetypální. Źe existují rasy vhodnější pro brutální boj a že jsou to orkové, to je naopak součástí fantasy kánonu už hezky dlouho.
9.7.2020 15:45 - Jezus
Jerson: Už jen stručně, protože začínám opakovat, co jsem už řekl.

Fakt, že nová generace nezaregistruje, že zmizela nějaká možnost rozlišení nic nevypovídá o tom, je-li to funkční, zajímavý, a smysluplný design nebo ne. Vypovídá to jen o tom, že je design robustní a obejde se bez toho. Ne ale to, jestli pak bude hra zajímavější nebo ne.
Obecně se říká, že je dobré, když mají herní volby mechanický vliv. Rasy tím o jeden prvek mechanického vyjádření přijdou.

DnD není jen hod d20, i když je nejčastější (i proto se tyto stránky tak jmenují). Rozdíl bonusu +1 se u spousty hodů projeví jako cca 10-ti procentní rozdíl (a to už si teda všimneš).

Má vliv i na jiné věci jako třeba, že si připravíš kouzlo navíc. To může být v případě, že ti zrovna tohle kouzlo chybí a uvažoval jsi o něm, jen se ti "nevešlo", docela zásadní věc.

Na desáté úrovni znamená rozdíl +1 v odolnosti 10 HP. Což je rozdíl mezi tím, kdy stojíš na nohou a hraješ plné kolo (nebo dvě či dokonce tři) a mezi tím, kdy ležíš a házíš death savy. A to je zase v kolovém systému, kde záleží na počtu akcí každé strany (a vy jste v partě čtyři) dost zásadní rozdíl.

Klidně o tom můžeme debatovat dál (a já se třeba i poučím, protože ve skutečnosti DnD neznám tolik, jako množí jiní), ale 5 % rozdílu je to jen někdy.

Hodnoty se v DnD nepočítají "nikdy" protože jsou tam kvůli nahazování. Tabulkový převod na bonus má za cíl snížit (!) vliv náhody při tvorbě postav - tedy dopady špatného naházení na sílu postav. Hráči si tedy neměli čeho všimnout.

I tak spoustě hráčů vadí, že nahazování postav vede k přílišným rozdílům v "síle". Proto existují alternativní pravidla vytváření postav. Pokud se vaše družina dohodne (a já sám to tak preferuji), nic se házet nebude.
Někdo má zase raději postavy jako loterii případně se těší, jak bude nízké staty hrát a "kompenzovat" jako hráčskou výzvu. Každému, co jeho jest.

Sám jsi psal, že je rozdíl v lichém a sudém hodu. Takže i +1 jen k vlastnosti hraje roli častěji, než bys čekal (zejména, když si sám můžeš vybrat, jestli danému atributu přiřadíš sudý nebo lichý "hod").
Sám fakt, že přiřazuješ hody vlastnostem (a tedy vybíráš ze šesti "hodů" - každý čtyřmi kostkami, kdy nejnižší vyřadíš) způsobuje, že máš vlastně dost velkou šanci mít primární stat v dost úzkém rozptylu - takže si tam zase připočtení +1 nebo +2 (případně odečtení -1) dost pravděpodobně všimneš. Ale to už jsem psal ShadoWWWovi.

Svůj důvod k pevnému nastavení bonusů u ras jsem už psal. Chci, aby hra odrazila moji hráčskou volbu rasy v mechanikách. Chci mít prostě "jistotu", že něčí půl-ork bude pravděpodobně fyzicky silnější, než něčí půlčík, pokud oba pojedou povolání s primárním silovým statem.
Podobně chci, aby když cílím kouzlo na orka, abych mohl na základě toho, jak jeho rasa vypadá a chová se ve fikci, mohl odhadnout, zda bude lépe útočit na jeho sílu nebo inteligenci (který záchaný hod pravděpodobněji hodí). Pokud to bude výjimečný jedinec, budu rád, když se spletu, ale popis by měl odpovídat (orčího čaroděje asi poznám - a pokud ne, je to opět fikční zajímavost).

Jsem srozumitelný?
9.7.2020 16:14 - Šaman
No vida, a na tohle všechno jsem u DnD už zapomněl, přestože u DrD jsem si to pamatoval a je to v principu skoro stejné. A přesně proto už nehraju ani DrD, ani DnD. Resp. byly to první upravené věci (rasový bonus byl spíš doporučení, protože když jsme měli setting pouze lidský - pseudostředověk - tak hráči o své bonusy nechtěli přijít). A to, že důležitý byl bonus, který se měnil každou druhou hodnotu, kromě středu, kde se nezměnil po tři hodnoty. Takže za "dobře" naházenou postavu se považoval ten, kdo měl jentaktak ten vyšší bonus a za "špatně" naházenou se považoval ten kdo na ten vyšši bonus o 1 nedosáhl.

Ale to už jsme opravdu odbočili od tématu… té svíčkové.
9.7.2020 16:25 - Jezus
Šaman: Asi takhle - přesně proto není DnD můj primární systém, ale zároveň si ho právě proto moc rád zahraju :-)

A určitý powerplay k podobnému typu her imho patří. Nemusíte ho mít rádi, nemusíte to tak hrát, ale samotný fakt, že to systém umožňuje, by vám neměl vadit.

(Já osobně vážně za největší "slabinu" považuju asi to nahazování. Nemám rád, když se s někým smůla v jedné serii hodů táhne celou hru (když má štěstí, tak mi to paradoxně tak nevadí - asi vítám posílení party :-) ). Ale nejspíš je to vykompenzovaný tím, že takové postavy bývají "extrémnější", takže nakonec ty důležité staty stejně půl mínus stejně mají).
9.7.2020 16:41 - Xeth
LokiB: Vypadá to, že se poměrně rozcházíme v tom, jak každý z nás chápe pojem archetyp. :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.08753514289856 secREMOTE_IP: 3.215.183.194