Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
20.8.2019 21:58 - Jarik
Když jsem dneska koukal na Crtical Roll, tak tam přesně nastalo: Kouzlo Tma, postavy i nepřítel na lodi.
Bylo to bráno jako, že když ví směr k nepříteli, tak útočit může s nevýhodou.
20.8.2019 23:26 - ShadoWWW
Vtipný. Když Wizardi i na ofiko twitteru zveřejnili vydání Eberron příručky, tak dnes Jeremy přišel s tím, že ten cover, co všude zveřejnili, je jen neofiko placeholder a vnitřní ilustrace z knihy, ale finální cover bude jiný.

Spekuluje se, jestli to byla chyba a plánovali jiný cover od začátku, nebo jestli je to reakce na vlnu negativních ohlasů. Většina se přiklání k variantě B.
20.8.2019 23:34 - sirien
lol. Ten původní (současnej) je dost hroznej, člověk by jim tu cover story skoro i věřil :D
20.8.2019 23:38 - Log 1=0
Ten cover jsem doteď neviděl, a... je hrozný. Skoro si říkám, jestli by i nějaká vkusná neilustrovaná obálka nebyla lepší, než tohle.
Takže ne, nevěřím, že by Wizardi omylem vyrobili obálku se špatným obrázkem a pak ji omylem pustili ven. Ale že se někdo podíval na ten obrázek a řekl si "jo dobrá obálka" mi přijde taky docela neuvěřitelné.
EDIT: Týká se té ženské se špatným botoxem, ty lodičky v modré jsou OK.
20.8.2019 23:55 - ShadoWWW
Ty lodičky jsou cover z limitky, ta vyjde. Jsem zvědavý, jaký cover nakonec vydají u té normální verze. Řekl bych, že na té ilustraci ještě teď schnou barvy. ;D
21.8.2019 00:48 - LokiB
Tak nechtěl jsem být věčný škarohlíd, co jen kritizuje, tak jsem tedy nepsal, že mi ten cover nepřišel k Eberronu až tak zajímavý a líbivě přitahující. Prostě se mi moc nelíbil, ale snažil jsem se to potlačit :)
21.8.2019 08:46 - Log 1=0
Myslel jsem ty, co by u té základní byly na zadní straně obálky. Ne ten alternativní obal.
22.8.2019 15:51 - JanoS
K velke mape sveta: Kdysi davno jsem nasekal mapu Sword Coastu na tiles a udelal tuhle stranku:

http://haluz.org/sword_coast/
22.8.2019 17:02 - LokiB
JanoS: to jsem dělal kdysi s Eberronem pro 3.5E ... ale kde to mám :(
22.8.2019 18:50 - efram
sirien píše:
A to já bych to klidně kombil. Nepřítel bude neviditelnej, navíc ve tmě a ještě k tomu Tě oslní bonuskou těsně předtim, než na Tebe sešle slepotu!


ted uz jen chybí aby hráci nad hlavou vyskocil nápis "combo, combo, combo, kill!! :)) a cinknutí malého zvonecku :))
23.8.2019 00:06 - LokiB
23.8.2019 11:31 - ShadoWWW
Vidím, že složité pasti (viz Xanatharův průvodce vším) fungují obdobně jako dovednostní výzvy v 4E. Tak přece jen se nakonec někde uplatnily.
25.8.2019 01:10 - LokiB
Poznámka k tomu videu z 5641: od cca 16:20 tak mají celou sekci ohledně témat, která se tu probírala - menšiny, jejich přijímání v komunitě RPG atd. I tam je vidět, že v Americe je to celkem velké téma. A že tam otevřeně říkají, že se i v rámci designu snaží myslet na to, že ovlivňují další a že k tomu přihlížejí.
25.8.2019 01:24 - sirien
Bylo, dával sem to do vedlejší diskuse s dokumentama o RPG (kam ještě časem plánuju přihodit nějaké další, ale nějak se k tomu nedostávám)

Zrovna tady mi ale nepřijde, že by nějak řešili zrovna tohle téma, jako spíš to že to dřív byl sociální prostor pro lidi ze sociálního okraje. Což je koncept, kterej se popravdě v čechách dost špatně vysvětluje (...a pokud chce teď někdo říct, že jen asi nevim o čem je řeč, tak nejspíš nemá vůbec tušení; důvod proč to vim je, že sem tuhle subkomunitu potkal v Austrálii napřímo a mimo to částečně i soukromě online a celá ta společenská dynamika v anglosaskym světě je - nebo minimálně dlouho byla - prostě totálně jiná a mnohem víc škatulkující a tříděná a je/bylo to tam i systémově podporovaný...)

Což jako samozřejmě dost souvisí, ale fakt bych to úplně nemíchal.
26.8.2019 23:22 - LokiB
27.8.2019 00:15 - sirien
Kdosi o kom nejspíš skoro nikdo nikdy neslyšel se rozhodl říct pravdu - v době kdy je DnD mediálně vděčný a kdy jsou lidé o nichž se pravda říká pohodlně mrtví, takže to nemůžou rozporovat. Čichám čichám něčí ukřivděnej attention whoring. (Ani nemluvě o tom, že osobní svědectví o událostech 45-50 let starejch je krajně pochybný samo o sobě.)
27.8.2019 00:29 - LokiB
Mně je celkem jedno, jak si to kdo vysvětluje. Odkaz mi přišel zajímavej pro někoho, kdo je do historie DnD zažranej (což já nejsem).
Takhle ... já bych se tomu ani nijak nedivil, kdyby to tak bylo. To není nic proti GG, můj pohled na něj by se tímhle nezměnil. Chce někdo zpochybnit, že tenhle člověk tehdy byl "u toho"? Možná, ale nevsázel bych na to. Že by z toho chtěl něco vytlouct? Jak?
27.8.2019 00:43 - sirien
Tak ono v tom článku ve skutečnosti neni nic moc novýho ani převratnýho.

Že byl Arneson ten "víc vizionář" který "vytvářel koncepty", zatímco Gygax byl spíš ten co to "analyzoval a sepisoval" se ví. O tom, že se rozhádali a rozešli se sporama o tvůrčí i finanční podíly se ví taky. Že smetanu veřejného kreditu slíznul Gygax z části na Arnesonův úkor taky.

Viz Alnagovy vývoj DnD, kde je věcně vzato řečeno totéž, jen bez toho zbytečného dramatu a popisů osobních sporů, které, narovinu, mi osobně přijdou jako dost nevkusně lacinej bulvár - a asi stejně tak důvěryhodný.

Že tam byly křivdy a nějaký vzájemný hnusy je jistý - tvůrčí skupiny se nerozejdou se vzájemnejma žalobama kamarádsky, že jo. Na druhou stranu vyprskávat interní storky o takovém rozpadu takhle zpětně a jednostranně - jako zní mi to hodně jako že si někdo chce užít svých pět minut slávy plus si možná veřejně "srovnat účty" ze starých ubližků. Ta jednostrannost zde předloženýho výkladu je fakt řvavá a z mojí zkušenosti se podobné věci takhle jednostranně rozhodně neodehrávaj - spíš naopak.
29.8.2019 21:51 - ShadoWWW
Nová příručka Eberronu by měla mít 320 stran, což je nejvíc od doby, co v roce 2014 vyšlo základní trio příruček.

Byl potvrzen divotvůrce (artificer) se třemi obory: Alchymistou (Alchemist), Artileristou (Artillerist) a Zbrojířem (Battle Smith).
3.9.2019 09:38 - ShadoWWW
V Černém rytíři už mají Essentials Kit.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11596298217773 secREMOTE_IP: 18.206.160.129