Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
9.12.2018 22:55 - Log 1=0
malkav píše:
Opět ve snaze shodit oponenta překrucuješ.

Obávám se, že nepřekrucuje. Pouze reaguje na jiný komentář, než který uvádíš ty:
Efram v příspěvku 5042 píše:
Podle čeho usuzuješ, že to je zcela mimo? (neberu to nijak osobně, aby se tu zase nerozjel nejakej flame). Čerpal jsem z jedné práce na toto téma. Pokud autor uvádí poměr 1:5-10 tak si nepředstavuji nutně jednu loď. Tedy pokud horní hranici rozdělíme na tři případně dvě lodě, dává to větší smysl a je to vlastne v kontextu toho co píšeš

Takže bych byl s těmi soudy mnohem opatrnější.
Stejnětak bych byl opatrnější s tou křížovou výpravou.
Probíhala tu nějaká debata o pirátech a posádkách (s celkem rozumnými čísly s gausovským optimem někde mezi 30 a 40).
Efram do toho napsal něco mimochodem, s čím Sirien nesouhlasil (možná i kvůli formě*).
Sirien na to reagoval něčím zhazovačným.
Efram se naštval (což chápu, na zamyšlení pro Siriena) a začal oponovat z nejasné a neudržitelné pozice a tím rozjel velký flame (což už nechápu, na zamyšlení pro Eframa).

K té bakalářce a poměru 5-10:1.
Tady Efram stojí dost na vodě. V té bakalářce je to zmíněno asi dvakrát (takže i kdyby to byla blbost, tak to není důvod práci nepustit, jen se o tom pobaví při obhajobě, student rozvine v původním kotextu zdroje, možná uzná, že to není až tak věrohodné a jede se dál).
Navíc ten poměr je v rozporu s údaji v té bakalářce samotné, protože dává výsledky 65-170, zatímco lodě slavných pirátů zmíněné v patřičné části tomu neodpovídají. O tom, že to počítá s útokem více lodí, je už jen Eframova spekulace, v bakalářce samotné to napsáno není. I když je organizaci pirátů věnována celá kapitola. Takže se mi to moc nezdá. Shrnuto, ten poměr bude nejspíš bug. Práci jako celek tím nehodnotím.

malkav píše:
Ale taky jsem se utvrdil v tom, jak ty osobně debatuješ s názorovými oponenty. Snad s nikým jiným na tomto fóru není tolik ostrých názorových střetů, jako s tebou.

To je dost nefér, Sirien je hlavní admin a je tu často, často diskutuje, je logické, že často flamuje. Tím echci obhajovat jeho arogantní a konfrontační vystupování, ale v přepočtu na jeden koment tu budou nejspíš i horší. Např. zrovna u Eframa (prosím neprat osobně, jsi na ráně a jedná se o čistě můj subjektivní dojem) si pamatuju skoro jen samé flamey, se sirienem i spoustu normálních debat.
malkav píše:
Add. zpochybňování vysokoškolské práce - podle sebe soudím tebe? Světe div se, znám vysokoškoláky, kteří si se svou bakalářkou dali sakra práci a jejich výstup je opravdu kvalitní.

Svět se divit nebude, je to tak, a všichni to víme, že je takových dost. O celkové úrovni absolventských prací v ČR to ale moc nevypovídá.

*Mám pocit, že Sirienovi přišlo, že je jeho vlastní zkušenost popírána zkušeností z druhé ruky. Což je vždy ošemetné, ale může to být i pravda. Jen je to trochu legrační, kdiž si vezmu, jak vytočený byl Efram z víceméně toho samého (možná i méně problematického, ale na tom se nemusíme shodnout) o dvě vlákna vedle.
10.12.2018 10:13 - efram
LokiB: Pravě proto, aby nedošlo k zmatení pojmů snažil jsem se hledat zdroje a nestavět jen na svých dojmech.

Opravdu jsem neřekl, že loví pomocí nějakých smeček. To bylo prostě překrouceno. Nabídl jsem to jako možné vysvětlení toho poměru. V chování pirátů středověku a současných somálských pirátů až tak velký rozdíl nevidím. V podstatě provedou také vylodění na plavidle, které se pak snaží silou ovládnout. Piráti mohou například využít svou rychlost, protože loď po několika měsíční plavbě bude zpomalena přítomností různých organismů přichycených na bocích a dně lodi. Tedy je zcela reálné, aby menší loď (-e) ve vhodný okamžik přepadly obchodní loď a ovládli ji.

K tomu jak mohla vypadat obchodní loď mohu jen podtrhnout post, ve kterém jsem uvedl obepluti mysu s brigou a stav její posádky plus ten samý příklad s posádkou ozbrojenou. To jasně dokládá, jaký počet osob může obsluhovat obchodní loď a loď stejného typu právě s vojáky. Zrovna v tomto příkladu mi rozpětí uvedených poměrů od do koresponduje.

Jako další zdroj je možné uvést historický román Odysea kapitána Blooda, který popisuje takové boje.

A mohl bych pokračovat dál a dál.
10.12.2018 10:37 - Aegnor
Eframe, o jakém faktu se nás tady snažíš přesvědčit? Já jsem tu informaci asi ztratil. Dokážeš ten fakt nějak stručně (ideálně v jedné větě) popsat?
10.12.2018 10:41 - LokiB
efram píše:
LokiB: Pravě proto, aby nedošlo k zmatení pojmů snažil jsem se hledat zdroje a nestavět jen na svých dojmech.


I když riskuju další offtopic, tak vůbec nevím, na co je toto reakce. Přijde mi, že sis mě zaměnil s některým jiným diskutujícím, protože já posledních několik stránek mlčel :)
10.12.2018 11:30 - Merlin
popravdě...jděte už do háje...koule stačí zvážit na kuchyňské váze...a napište si to do PM
10.12.2018 12:07 - efram
Lokimu se omluvám, bylo to určeno Log 1=0,

obecně jsem rozporoval a snažil se dokázat, že počet lidí na lodi mohl být klidně i menší. Viz ta Brigantina, ale popravdě je to fuk, fakta byla vložena a domnívám se, že si je každý použije podle sebe
16.12.2018 23:37 - Log 1=0
Mně už asi hrabe. Četl jsem v novinách rozhovor s dispečerem záchranky a můj mozek automaticky vygeneroval tohle:
Zázemí: Dispečer záchranné služby
Svými radami, pouhými slovy, jsi mnohokrát pomáhal těm, kteří viděli své blízké nemocné a umírající, a žádali od tebe pomoc. Mnohokrát jsi zažil, že právě tvá slova zabránila tomu, že někdo přešel tu hranici mezi životem a smrtí. A mnohokrát, že nezabránila.
Zdatnosti v dovednostech: Lékařství, Přesvědčování
Jazyky: Libovolné dva
Vybavení: Soubor poznámek co dělat v různých situacích, psací potřeby, děkovný dopis od někoho, komu jsi zachránil život, obyčejné oblečení, 1O zlatých (nebo spíše jejich ekonomický ekvivalent)
Schopnost: Sametový hlas, železné nervy
Tvorové, kteří jsou v ohrožení, stresu, vyděšení nebo pod extrémním tlakem se uklidní, pokud dostávají tvé rady. Navíc jsou podle nich schopni vykonávat i poměrně náročné úkony, pokud jsou přesvědčení, že své rady míníš dobře.
Charakteristiky jsem nevymýšlel, ale určitě by šly. Celkově mi to přijde jako funkční, krom toho, že se to absolutně nehodí snad do žádného DnD settingu.
17.12.2018 01:06 - sirien
A ten dispečink se sestává z místnosti plné křišťálových koulí v chrámu boha-léčitele?

To je ve skutečnosti dost cool představa.

Ten povolávací kruh s divine sorcererem co si přiteleportovává zraněné místo sanitky...

Někdy musím zpracovat nějaký konzistentní fakt high magic svět...
17.12.2018 18:37 - Tarfill
Ale jo, pěkný Logu, zasmál jsem se... ;-)
17.12.2018 18:46 - Šaman
Co je na tom vtipného? Jen další důkaz, že s námi bohové hrají hry. Už staří řečtí filosofové hledali prazákon: Hlavní modul pravidel. :)
19.12.2018 14:52 - Kropy
Ještě v rámci nedávné debaty o pirátství. Není možnost uvedeného poměru převahy pirátské posádky počítán efektivní bojový potenciál? Ne všechny osoby na palubě obchodní lodi budou zruční v boji, dokonce se nemusí ani samotného boje účastnit (kuchař,nějaký lodní účetní a podobně), poté by uvedený poměr pokud by šlo o efektivní bojovou sílu vycházelo už při ubrání bojeschopné posádky o dva až tři lidi s uvedenými poměry zamíchá, zároveň to samé neplatí pro posádku pirátské lodě, kde určitě budete i po takových osobách jako je kuchař, aby byl schopný "někomu podříznout hrdlo" viz. třeba Jack Silver (vím jedná se o beletrii ne o fakta, ale mě jde spíš o příklad jak si takového pirátského kuchaře představovali v té době). Zároveň si úplně nemyslím, že v době kdy spolu začali lodě bojovat, posádky nechali lodě unášet bez jakékoliv kontroly takže jak uváděl Sirien se část posádek obou lodí stále musela věnovat své práci (co by bylo platné pro piráty pobít posádku kdyžby poté obě lodi najeli na podmořský útes :)). Čímž se dostaneme na již hodně blízké hodnoty uvedeného poměru navíc jsem relativně nezkušený v plavbě na plachetnici typu La Grace, ale pokud je loď certifikovaná při dlouhodobé plavbě na 38 pasažérů nemyslím si, že by na ní v té době plulo méně lidí (při použití piráty).
19.12.2018 15:00 - sirien
...jak už vysvětlil výše Log, to číslo je prostě blbě přímo u zdroje, takže fakt nemá žádnou pointu snažit se zjistit jak by to mělo být aby náhle začalo dávat smysl - je blbě, smysl nedává.
19.12.2018 15:16 - Merlin
Kropy píše:
Ještě v rámci nedávné debaty o pirátství


už bych v tomhle topicu nerozfoukával oheň, který může klidně hořet jinde....
19.12.2018 15:22 - efram
To cislo je naprosto v pohode, precti si Kropy uvedene priklady a urcite se od nich do sveho dobrodruzstvi dokazes odrazit.
19.12.2018 15:26 - Kropy
Dobře :D nepíšu kvůli hádání spíš se snažím o objektivnost. A právě některá zmíněná čísla mi přišla zavádějící proto jsem se ozval. Loď dimenzovaná na 38 lidí v dnešní době mnoha omezujících pravidel se záhadně nenafoukla. Spíš naopak zmenšila :D ale to je vedlejší a jak říkáš nechme vášně vychladnout.
19.12.2018 15:42 - Log 1=0
efram píše:
To cislo je naprosto v pohode, precti si Kropy uvedene priklady a urcite se od nich do sveho dobrodruzstvi dokazes odrazit.

Myslíš ty příklady, co jsou v rozporu s tím číslem?

Že na průměrné pirátské lodi mohlo být tak 35 lidí, to se tu všichni shodli, a pak se začalo řešit jedno ustřelené číslo. To je fakt na nic.
19.12.2018 15:44 - efram
Tady nejde o vasne. Cerpat z ceho mas tak cerpej
19.12.2018 15:45 - efram
Log 1=0 píše:

Nevim jake cislo presne myslis, ale to co myslim ja (pomer) to je v pohode.
19.12.2018 16:12 - Merlin
Efram, Log, kropy /kdokoliv další/: Založte si vlastní topik! Prosím. Je to vážně tak nutné se sem srát s nějakýma stupidníma loděma? Vážně? Na 5 stranách stříká testosteron a nemá to s DnD nic společného.
19.12.2018 16:28 - Kosťa
Otázka pro všechny co mají nějaké zkušenosti s oficiálními dobrodružstvími. Mám kamaráda co má zkušenosti s hraním dnd jako hráč a chtěl by zkusit dělat DMa je nás konzistetní banda lidí co se znají, ale on trochu váhá jaká kampaň je pro něj do začátku dobrá (Strada teď dohráváme, Mad mage a Prince apokalypsy hraju s jinou družinou takže tyhle padají). Čas od času mu pošlu nějakej odkaz na článek jak vést a jak hrát, ale snažíme se teď přijít na nějakou ofiko kampaň která je vhodná pro začátečníka máte někjaký návrh? Ztracenej důl je prej dobrej pro začátečníka, jinak prej je slušný tomb of anihilation, poradíte co je dobrý a taky proč?
Díky
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10589599609375 secREMOTE_IP: 44.201.131.213