Já myslel, že ten designovej záměr souvisí se skillama na ty atributy navázaný. Aby se caster netloukl s bojovníkem o to, kdo vyrazí dveře (a tradičně si luštil ty svoje tajemný nápisy nebo oblboval draky :-) ).
Xyel: Já myslím, že je to hodně o tom, jak se na to chceš dívat. Samozřejmě každá činnost vyžaduje hned několik vlastností a bez inteligence si ani nezavážeš boty :-) Stejně tak mlácení mečem je také o obratnosti, přesto je v DnD rozhodující síla.
Pokud vezmu magii, pak je to tradičně o nějakém formování energie a zásobě vlastní síly (ať už čerpáš z ní nebo ji používáš k usměrňování síly "z vnějšku").
Abych věděl jak na to, potřebuji samozřejmě znalosti a praxi. Jenže to v DnD reprezentuje povolání a úroveň. Pak už je to o tom, kde je "úzké hrdlo". Tedy co mě hlavně omezuje, když předpokládám, že ostatní vlastnosti mi postačují (když přidám tu praxi a naučené znalosti =/= INT). Tedy v tradiční magii rituálů a formulí je to právě INT. Ve vztahu k čerpání síly od patrona je to CHA. A při divokém rituálním tanci, kdy skrze mne proudí primární síly přírody to klidně může být CON.
(Protože ten tanec mě naučil stařešina (a učil jsem se ho rok), ale čím převišuji ostatní "učně" je to, že ho zvládnu tančit šíleným tempem déle a divočeji než ostatní. A těm pendrek pomůže, že svojí vůlí donutí své tělo tančit déle, když nakonec stejně omdlí, kdežto já mám ještě dost sil, abych přidal...)
Samozřejmě že nejspíš nemůžu být "úplně blbej", ale není nutně podmínkou, že mi to rychle myslí a dokážu řešit hlavolamy. Prostě se ty rituály učím dýl, ale protože jde o divokou magii, stejně nezáleží na přesném provedení, ale spíš na tom, kolik vlastní síly mohu použít.