Kultura

ShadoWWW
4.7.2014 06:20
Dungeons & Dragons 5e (II)
Diskuse o páté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání.

Překlady pravidel najdete ZDE (do diskuse k nim vstoupíte napřímo tudy)

Errata

Základní pravidla v angličtině ke stažení zdarma - Basic D&D

SRD

"Vy víte kde" pro ty z vás, co nevědí kde.

D&D Adventurers League - dobrodružství pro hraní v hernách. Dobrodružství si můžete zahrát i doma, ale pokud jste z Prahy, můžete si přijít zahrát každou středu do Mephitu. Pokud jste z Brna, můžete si přijít zahrát každou středu do Risahdy. Pro domácí hry si je můžete zakoupit online přes DMs Guild.

CAVALIER
Povídání o oboru na Youtube (zatím nejaktuálnější zdroj)
Říkají tam, že výsledný Cavalier bude něco mezi původním Cavalierem v UA a Knightem v UA.
Jak přeložit Cavaliera? Hlasujte v anketě.
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
3.12.2018 17:21 - Vojtěch
Jak není kde expit? Když to všechno svatoušci vYsvatouškovali, tak k čemu, sakra, máte u přesvědčení tu spodní řádku?
7.12.2018 08:58 - ShadoWWW
UA tento měsíc odložena na 17.12. A opět to prý nebude artificer, ten se znovu odkládá. Tak snad v lednu...
7.12.2018 23:43 - sirien
jak obvykle zmiňuju, že si autoři DnD dělaj domácí úkoly, tak co se pirátů a námořnictví týká, tak to zjevně spíš neplatí... (čtu si o těch pirátech z ToA a jako... ty posádky jak tam sou popsaný - buď je úroveň námořnictví v DnD k smíchu už starověkejm Féničanům, nebo sou ty jejich lodě droboučký kocábky, nebo sou všechny ty posádky vcelku prořídlý...)

Srsly, jedna pirátská posádka a nemá dohormady ani 20 lidí? To nestačí na rozumný obsazení ani pro blbou brigu.
8.12.2018 00:27 - Šaman
sirien píše:

Srsly, jedna pirátská posádka a nemá dohormady ani 20 lidí? To nestačí na rozumný obsazení ani pro blbou brigu.

To je snad minimální posádka i pro drakkar. Na ty velký se vešlo myslím 40 veslařů, ale zvládaly přepravit až 70 mužů.
8.12.2018 10:37 - LokiB
Šaman: no, ale posádka u veslic moc nesouvisí s posádkou u plachetnice.

rovnou říkám, že nejsem odborník na lodě, co vím, že moderní jachtu dokáže ovládat jeden člověk :)

na wiki píší:
Dvojstěžňová brigantina díky svému oplachtění nepotřebuje velkou posádku, ta podle velikosti lodě čítala kolem 8-18 mužů. Posádka korzárské nebo válečné brigantiny byla početnější, 30 i více mužů.

Což souvisí s tím, že na ovládání lodě zas tak moc lidí nepotřebuješ ... ale když už chceš s ní válčit, tak pochopitelně se lidi hoděj, protože s 10 lidma na palubě moc silnou muziku ostatním nezahraješ.

Řekl bych, že do RPG se to často změnšuje proto, aby se nemusely za každou cenu řešit velké posádky. Hra by to zvládla, ale autoři se spíše snaží držet u nízkých čísel, aby se GMům a dalším nekomplikovala moc hra.
Tedy realita trochu přiohnutá, ale snad ne úplně do absurdna.
8.12.2018 11:13 - ShadoWWW
BTW Víte, jaký font použili Wizardi pro písmo Xanathara? Psycho Killer. ;-) Ale jako vážně.
8.12.2018 12:51 - sirien
LokiB píše:
rovnou říkám, že nejsem odborník na lodě, co vím, že moderní jachtu dokáže ovládat jeden člověk :)

To je asi jako říct, že dnešní auta dokážou jezdit i bez koní v zápřahu :)

LokiB píše:
podle velikosti lodě čítala kolem 8-18 mužů

To je minimální posádka potřebná jen pro samotnou kontrolu lodi za rozumných podmínek, nikoliv běžná velikost posádky. Navíc pro brigantinu, kterou třeba briti ani nepovažovali za seriózní loď. (A to ovládání lodi vyžaduje víc lidí, než se zdá - rozhodně pokud chceš aby se tam něco dělo rychle.)

LokiB píše:
autoři se spíše snaží držet u nízkých čísel, aby se GMům a dalším nekomplikovala moc hra

Rozumný hry mají pravidla pro skupiny.
A nikdo autory nenutí, aby tam dávali 3 pirátský posádky do jednoho kotviště.
8.12.2018 13:26 - efram
Podle dostupných zdrojů (až tolik jsem jich nestudoval) se uvádí počet členů posádky obchodních lodí na konci 18. st. cca 13-17 námořníků. Piráti si zajišťovali vítěství díky početní převaze 5-10:1. To je např. jeden zdroj.

Morganova flotila měla údajně 36 lodí s cca 2000 muži (56 lidí na loď v průměru). Podle mě bude rozdíl mezi tím o jaký typ piráta půjde a nevidím problém s pirátskou lodí do 20 lidí. Vždy to bude jen otázka toho na jak velkou loď si troufnou. Mimo to i dnes lodě somálských pirátů mají podobné počty a spíše kooperují a tvoři nebezpečnější celek menších lodí. Je to trochu jiná situace s ohledem na zbraně a moderní dobu. Nicméně i v fantasy prostředí případně nějaké alternativní historické hře si to celkem představit dokážu...
8.12.2018 13:32 - LokiB
sirien píše:
Navíc pro brigantinu, kterou třeba briti ani nepovažovali za seriózní loď. (A to ovládání lodi vyžaduje víc lidí, než se zdá - rozhodně pokud chceš aby se tam něco dělo rychle.)


Mi přišlo, že ve filmech jako Černý Korzár a spol ty pirátské lodě nemívaly nějak větší posádku (asi se šetřilo na hercích :)).
Jako když chtěli přepadnout město, tak si nabrali další desítky bijců.

Taky je otázka jak fungují, proti čemu.
souboje na děla tam asi moc nejsou, ne? Loď, která měla 100 děl, ke každému několik maníků, potřebovala jistě mohutnou posádku :)

Jako jo, v reálné historii byly pirátské posádky často výrazně početnější, ve fantasy/rodokapsové literatuře či filmech už to bylo blíže tomu, co je tady v ToA.
Taky je to holt něco, na co si může troufnout i čtyřčlenná družina. Kdyby jich tam bylo 100+, jak na válečné lodi, museli byt střetnutí s nimi autoři postavit jinak.

Tím chci říc, že tohle použití v DnD mě nepřekvapuje, jakkoli to není úplně "historické" vzhledem k pozemským reáliím.
8.12.2018 13:43 - Log 1=0
sirien píše:
Rozumný hry mají pravidla pro skupiny.

DnD 5E v tomto ohledu moc rozumná není, rozhodně co se univerzálního přístupu týče.
Ale když jsou v bestiáři nestvůry typu "Hejno vos", klidně by mohlo být "NPC" "Posádka Jolly Rogera", s tím, že mimo boj by se s ní interagovalo normálně a pro případný boj by se použila tahle "nestvůra".
8.12.2018 15:00 - sirien
Log 1=0 píše:
DnD 5E v tomto ohledu moc rozumná není

Si jednou do 5e trochu nenápadně kopnu a hned na to taky musíš upozorňovat. :)

(Technicky by nemělo bejt tak těžký použít nějakou obecnou d20 variaci téhle mechaniky, třeba si upravit SWSE.)

efram píše:
Podle dostupných zdrojů (až tolik jsem jich nestudoval) se uvádí počet členů posádky obchodních lodí na konci 18. st. cca 13-17 námořníků. Piráti si zajišťovali vítěství díky početní převaze 5-10:1. To je např. jeden zdroj.

To mi přijde dost mimo. Jakože už od pohledu ty čísla nedávaj smysl.

Řekněme, že sou ty hodnoty pravdivý - převaha 5:1 by znamenala mít na útok proti brigantině 75 pirátů. Což už mi zase přijde dost přehnaný. A to je spodní hranice toho poměru co uvádíš - horní by znamenala mít 150 pirátů. A to je oběť tohoto experimentu, tedy brigantina, fakt jakože malá loď - piráti běžně útočily menší lodí proti větší lodi. Sice přitom pořád mohli mít početní převahu, ale rozhodně ne násobnou.

Navíc 15 námořníků na loď je málo - i 20 námořníků může platit pro nějaký menší lodě na nějaký bezpečnější plavbě (co do podmínek mám namysli - počasí, proudy, vzdálenost), ale jinak měly i menší obchodní lodě větší posádky co vim. Ne nutně řádově víc, ale násobně víc.

Jako já si pirátskou posádku představuju třeba mezi 30-60 pirátama. Míň mi přijde dost slabý a neefektivní, víc už zase trochu divoký.


Problém je že v momentě kdy z rovnice vyřadíš děla, tak se to celé ještě dál komplikuje - pirátská loď, která není schopná fatálně ohrozit nebo zneschopnit nepřátelskou loď na dálku, bude muset o to víc manévrovat a ten boj pak bude o to riskantnější a pro samotné piráty nebezpečnější.

Na druhou stranu samozřejmě lze děla suplovat nějakou formou magie, což ale věcma může úplně zamíchat a těžko to domejšlet.

efram píše:
Morganova flotila měla údajně 36 lodí s cca 2000 muži (56 lidí na loď v průměru)

To ale taky byla největší "soukromá" flotila, kterou v oné epiše Karibik viděl. A ani už nebyla pirátská jako spíš korzárská.

Ale těch 56 lidí na loď v průměru je už mnohem uvěřitelnější počet.

LokiB píše:
souboje na děla tam asi moc nejsou, ne? Loď, která měla 100 děl, ke každému několik maníků, potřebovala jistě mohutnou posádku

To byla loď bojový stěny ty šílenej maniaku! Taková mohla mít hravě osm nebo devět stovek vojáků na palubě.

Piráti používali relativně malý (rychlý, manévrovatelný) lodě, který šlo v případě potřeby vydávat za civilní. Mívaly tak od 8 do 20 děl (tj. 4-10 na jeden bok), většinou navíc relativně menší ráže.

(Samozřejmě, pro účely nějakého toho filmu a klidně i RPGčka chceš mít pirátskou loď co má těch děl víc, ale i dnes slavná Sparowova/Barbossova Černá perla jich měla 32... což by technicky znamenalo mít posádku tak... no, 50 lidí jen k dělům a to sem vcelku skromnej, takže nějakejch 80 třeba.)

LokiB píše:
Tím chci říc, že tohle použití v DnD mě nepřekvapuje, jakkoli to není úplně "historické" vzhledem k pozemským reáliím.

Taky to ode mě nebyla žádná "seriózní" stížnost, jen sem to dával jako fun záležitost v kontrastu s tím jak mají autoři u jiných věcí často ten background až překvapivě správně.



EDIT: tahle tabulka tomu dává vcelku kontext, mimochodem - pirátské lodě byly obvykle 6th rate a menší. Ta čísla tam jsou pro regulerní námořnictvo, tzn. včetně vojáků "navíc" atp.
8.12.2018 15:18 - efram
sirien píše:
To mi přijde dost mimo. Jakože už od pohledu ty čísla nedávaj smysl.


Podle čeho usuzuješ, že to je zcela mimo? (neberu to nijak osobně, aby se tu zase nerozjel nejakej flame). Čerpal jsem z jedné práce na toto téma. Pokud autor uvádí poměr 1:5-10 tak si nepředstavuji nutně jednu loď. Tedy pokud horní hranici rozdělíme na tři případně dvě lodě, dává to větší smysl a je to vlastne v kontextu toho co píšeš

U obchodní lodě bude hodně záležet zda pluje podél pobřeží a nebo se vydává na volné moře. On ten pisatel v té práci uváděl počet v průměru. myslím si, že to jako vodítko dostačuje

čerpal jsem z vícero zdrojů, ale hodím sem ten s těmi poměry: samozřejmě na konci jsou uvedeny i zdroje - zdroj
8.12.2018 15:45 - LokiB
sirien píše:
piráti běžně útočily menší lodí proti větší lodi. Sice přitom pořád mohli mít početní převahu, ale rozhodně ne násobnou.


to jo, ale v takovém případě to byl útok typu "ozbrojená bojovně naladěná posádka proti ne moc ozbrojenejm a ne moc trénovanejm námořníkům, obchodníkům a civilistům".

On ne každý námořník na španělský gaelloně byl voják, schopný se účinně bránit.
Cílem bylo s co nejmenšíma ztrátama překonat odpor. Ať už tím, že máš loď s dělama proti obchodní lodi bez děl, nebo protože překvapení, atd.


sirien píše:
EDIT: tahle tabulka tomu dává vcelku kontext, mimochodem - pirátské lodě byly obvykle 6th rate a menší. Ta čísla tam jsou pro regulerní námořnictvo, tzn. včetně vojáků "navíc" atp.


To se týká válečných lodí ve válečném vojsku. To není úplně srovnatelný.
Ono to zas ber tak, že čím víc pirátů, tím menší podíl na kořisti, taky to musíš živit, když se zrovna nic neukradlo a tak.
Je to byznys, jako jiný ... chceš co nejmenší náklady a co největší zisk, tady to trejduješ za vyšší riziko :)

sirien píše:
(Samozřejmě, pro účely nějakého toho filmu a klidně i RPGčka chceš mít pirátskou loď co má těch děl víc, ale i dnes slavná Sparowova/Barbossova Černá perla jich měla 32... což by technicky znamenalo mít posádku tak... no, 50 lidí jen k dělům a to sem vcelku skromnej, takže nějakejch 80 třeba.)


V ToA se moc těch lodích nepíše, takže vlastně není jasné, jaký styl boje měli. Jestli to bylo vyzbrojeno nějakými dobývacími stroji, nebo čistě jen na cíl naběhla posádka s meči a magií.

Když nemáš děla či katapulty, hned je část posádky pryč.

Beru to tak, že si jen při sobotním odpoledni vyjasňujeme, jak kdo tyhle pirátská lodě v ToA bere, resp. jak by je používal.
8.12.2018 15:48 - ShadoWWW
Co říkáte na tento námořní doplněk?
8.12.2018 16:51 - sirien
efram píše:
Podle čeho usuzuješ, že to je zcela mimo?

Přesně podle toho co tam píšu. Ta převaha 5:1 (nebo dokonce 10:1) mi prostě nedává smysl, ty čísla úplně ustřelujou (viz propočty výše, kontext útoku na větší lodě a i ta odkázaná tabulka - a viz níže k ní ještě Lokimu).

Podle toho co vim tak piráti operovali minimálně často samostatně (ve skutečnosti sem nikdy moc neslyšel o tom, že by se nějak koordinovali a útočili ve více lodích naráz, ale možná sem to prostě jen minul), takže ta čísla by měla dávat smysl i pro posádku jedné lodi.

LokiB píše:
to jo, ale v takovém případě to byl útok typu "ozbrojená bojovně naladěná posádka proti ne moc ozbrojenejm a ne moc trénovanejm námořníkům, obchodníkům a civilistům".

Samozřejmě - jenže to platí vždycky. Jen totální pirátskej idiot by přece útočil na někoho jinýho než na civilní obchodní loď. To by musel bejt příslib hodně hustý kořisti, aby stálo za to riskovat (v Black Sails se s tímhle motivem pracuje moc hezky, mimochodem - když už chceš tahat inspiraci ze seriálů, tak Black Sails určitě doporučuju).

LokiB píše:
To se týká válečných lodí ve válečném vojsku. To není úplně srovnatelný.

No právě proto sem psal, že to dodává věci kontext. Představa že by při poměru 5:1 pirátská loď skončila (v poměru ke své velikosti a s předpokladem že útočí i na alespoň stejně velká plavidla) s větší posádkou než měla válečná loď pravidelného námořnictva je dost přitažený za vlasy.

LokiB píše:
Když nemáš děla či katapulty, hned je část posádky pryč.

No, jenže jak sem psal o to drsnější (a technicky náročnější co do manévrování atp.) pak taky může bejt ta samotná abordáž.


Otázka je jak to maj s tou magií. MINOR SPOILERS FOLLOW. Z těch tří lodí co tam sou je explicitně napsané že:
- první má 20 pirátů (i s kapitánem a XO) a 1 magika (druida)
- druhá má 21 pirátů (i s kapitánem a XO) a vůbec žádného sesilatele
- třetí má 20 pirátů (i s kapitánem a XO) a 1 magika (kněze)

...takže na nějakou velkou fireshow to zas taky nevypadá...


ShadoWWW píše:
Co říkáte na tento námořní doplněk?

Interesting, díky. Na pohled to vypadá velmi dobře, ale musim si to asi někdy v klidu pročíst.
8.12.2018 17:23 - efram
sirien píše:
Přesně podle toho co tam píšu. Ta převaha 5:1 (nebo dokonce 10:1) mi prostě nedává smysl, ty čísla úplně ustřelujou (viz propočty výše, kontext útoku na větší lodě a i ta odkázaná tabulka - a viz níže k ní ještě Lokimu)



si to dohledej v tom zdroji, ten clovek si to necucá z prstu a opíra to o literaturu uvedenou ve zdrojích. Má tam i cizojazycne zdroje a není jich uplne malo.
8.12.2018 17:28 - sirien
Plánuju to, bohužel teď úplně nezvládám. Resp. můžu studovat piráty abych tu o nich diskutoval nebo můžu sázet ToA do grafiky - obojí asi nezvládám :)
8.12.2018 20:07 - malkav
Podle veřejných zdrojů na internetu nemusí být posádka zdánlivě veliké lodi nijak početná.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Brigantina
8.12.2018 20:36 - LokiB
malkav: jo, to je to, co jsem citoval v #5035
8.12.2018 21:10 - malkav
LokiB: Aha, tvůj text jsem samozřejmě četl, ale v té diskusi mi ta citace tak nějak zanikla, sorry. Upřímně mě samotného celkem překvapilo, jak málo lidí stačí na ovládání lodi (mimochodem se v tom článku nepíše o tom, že by šlo o minimální posádku pro dobré počasí).
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.088812112808228 secREMOTE_IP: 3.235.227.36