Kultura

Faire
26.8.2011 12:41
Výchova a náboženství
Pokračování diskuze z vlákna DrD 2, předpověď počasí hlásí nárust teplot a možnost výskytu náhlých bouřek. Vstup na vlastní nebezpečí.
6.12.2014 22:19 - skew
Nezávisle na okolní debatě - natrefil jsem náhodou na tenhle klenot na youtube: Bibleman, biblický akční hrdina. Obsahuje hojné množství light saber duelů a citací biblických veršů, zejména obojího současně.
Based on God's Word

The Bibleman Adventure: Defeating The Shadow Of Doubt (Part 1) + (part 2) + (part 3)
(případně s komentáři od Bible Reloaded: part 1 + part 2)

V jedné live show bojuje s padouchem Commandant of Confusion.

Zajímalo by mě, jestli nějaká vágní podobnost s Konfuciem je zamýšlená, nebo jen mám divokou představivost.
6.12.2014 22:20 - klaymen
sirien píše:
Ti, co se modlili a za které se někdo modlil a oni to věděli vycházeli ve výsledcích dokonce hůř (teda, pokud vim, tak to bylo v rámci statistické odchylky, ale stejně to je vtipný)
Jinak Templeton foundation není nic jiného, než jeden velkej blbej vtip.


Ja viem. Preto vysledok ich "snahy" bol o to usmevnejsi - zufala snaha o dokazanie uzitocnosti modlitby dopadla......presne naopak.

Spize píše:
Pro vědu možná ne. Ale pro osobu? Pro tu znamená VŠECKO.


To je sice pekne, ale bezcenne. Ked Ti bude clovek co bol v tej Fatime v Portugalsku bude tvrdit ze sa slnko hybalo po oblohe a Ty vies ze sa nehybalo, co si o nom pomyslis? Ako som pisal, ludska mysel je velmi lahko ovplyvnitelna.

Ako bonus, ak tvrdis ze osobna skusenost pre danu osobu znamena vsetko, tak co takto Peter Sutcliffe, znamy ako Yorkshire ripper? Zavrazdil 13 zien a odovodnil to tym, ze mu tie vrazdy prikazal Boh. Krasny priklad viery, ze? Iste, bol to cvok, ale ohanal sa Bohom rovnako ako by sa nim ohanal hocijaky veriaci pri hocijakej inej udalosti.

Skew: ano, Bibleman je super. Ta jeho absurdita nema chyby.
7.12.2014 01:45 - sirien
Spize píše:
Pokud nesázíš (nevěříš) tak se vzdáváš mizivý naděje na výhru, ale riziko a důsledky prohry se nemění. (Je pravda, že to stojí na tom, že ateismus je stejně špatnej jako víra ve špatnýho boha, což nemusí bejt úplně pravda.)

Ignoruješ dvě věci.
První - existuje doslova nekonečno možností, v nichž existuje Abrahamský Bůh, ale Bible je špatně a Bůh ocení jen nevěřící - tzn. víra je chybnou sázkou, atheismus správnou. (a další nekonečna možností bez Abrahamského Boha, ale se stejným výsledkem)
Druhá - pokud má atheismus pravdu a Ty "si vsadíš" na víru, která od Tebe vyžaduje cokoliv během života (jakékoliv sebeomezení, čas věnovaný uctívání atd.), pak může nastat situace, kdy vyhodíš kus svého života oknem. A protože platí že pokud je smrt absolutním koncem, tak je hodnota každého okamžiku nekonečná, protože je tento okamžik neopakovatelný, sázka na jakoukoliv víru Ti dá mínus nekonečný výsledek.

Ta sázka je prostě bullshit ať to vezmeš jakkoliv.

Píše:
Ta otázka (ne ta s horama, ale ta po vyšším smyslu) smysl dává. Klade si ji příliš mnoho lidí.

What?
A co jako?
Doslova. Počet lidí kteří položí hloupou otázku z té otázky neudělá otázku chytrou. Kdyby počet lidí opakujících cokoliv udával smysluplnost dané věci (otázky, činnosti, myšlenky, ideologie), žili bychom v Ráji.

Spize píše:
Ta otázka JE zakořeněná v naší společnosti a nemůžeš jen tak říct, že nedává smysl.

Očividně můžu a ještě u toho zůstanu ledově klidný.
Kromě toho - opět - a co? V naší společnosti je zakořeněných hovadin...

Té otázce rozumím, protože můj mozek vnímá gramatiku věty a sémantiku slov. Úplně stejně rozumím otázce "jakou barvu má žárlivost?". Chápu tu otázku do posledního detailu. Ale prostě nedává smysl. Jen to je u ní tak očividné, že si toho všichni všimnou, zatímco u otázky po smyslu to očividné není, protože lidé jsou hloupí a klidně pokládají pitomé otázky.
Důvod, proč na tu otázku neexistuje smysluplná odpověď je ten, že to není smysluplná otázka - nesmyslná otázka prostě nemá smysluplnou odpověď - jinou, než "přestaň řešit nesmysly".

Spize píše:
To se mi líbí!

Líbit se Ti to může, ale nedává to smysl.
Protože to je Jersonův citát a protoje a) nemám úplně chuť se o tom s Jersonem dohadovat a b) Jerson taky ne, tak to nebudu rozvádět víc než poznámkou, že ta věta je přímým důsledkem Jersonova extrémního noetického skepticismu zkříženého s jeho značnou inklinací k relativismu v těchto věcech.
Pokud tyto jeho životní postoje nesdílíš, pak se ten citát ztrácí význam a stává se jen prázdným kavárenským bonmotem na balení budoucích studentek filozofie nebo umění.
12.12.2014 09:33 - Wild West
Píše:
Osobna skusenost vela neznamena.

Stejně jako Spize.
Tohle je naprosto klíčové pro všechny lidi, a zjevně i pro diskutující.
Z jejich "vědeckých" vyjádření kouká jejich osobní zkušenost tak jasně, jako máloco.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.091958045959473 secREMOTE_IP: 3.237.91.98