Kultura

Autorská citace #1
24.2.2011 12:50 - Ebon Hand
Ty voe, to byly časy, byli jsme raneři a nic nebylo nepřekonatelný.
Super obrázek, trochu jsem uronil slzu. Na rpgf byly k Shadowranu moc pěkný diskuze hráčů.
Autorská citace #2
24.2.2011 14:25 - Aramon
Myslíte, že by ešte niekedy niekto bol ochotný preložiť tretí diel románovej trilógie z prostredia Shadowrunu (Nezačínejte si s drakem, Neprítele vybírejte opatrne) - Find Your Own Truth?
Autorská citace #3
24.2.2011 16:20 - sirien
Aramon: Myslim že ne. Naprosto otevřeně - ani to podle mě nestojí za to. Ok, bylo to z prostředí SR (místy kapku stylizovanýho oproti canonu, ale whatever), body k dobru. Ale celkově byla ta knížka podle mě dost nic moc. Zaprvé mě nezaujala sama o sobě, zadruhé překlad byl poněkud podprůměrnej

Ebon Hand: Ve skutečnosti to na RPG F tak růžový tehdy nebylo. Vim to moc dobře, protože moje moderátorské období na RPG F začínalo právě tím, že jsem dostal moderování SR sekce, až v návaznosti na to jsem se pak stal globálním moderátorem.
V té době bylo hrozně moc separátních SR webů (ve skutečnosti tehdy bylo hrozně moc RPG separátních webů obecně, k SR, DrD, DnD myslim taky... v té době vznikly i různé třídící pokusy, nějaké shrnující téma na RPG F, projekt rpgindex.cz (běžel donedávna) byl rozcestníkem asi 70 různých "významnějších" stránek...), valná většina z nich byly stránky určité herní skupiny, měly poměrně typově unifikovaný obsah - materiály které ta skupina používala, zápisy z her (většinou spíš chronilogický přehled), nějaká základní podoba diskusního fóra a podobně. Ostatně viz dodnes přetrvávající web naší skupiny F´inëalar: stinobeh.webzdarma.cz

Tyhle separátní SR skupiny spolu začaly postupně víc komunikovat, obvykle systémem vzájemných návštěv na webu té které sousední skupiny, probíraly se obvykle buď jednotlivé rozšiřující materiály a překlady, house rules, výklad toho kterého pravidla případně zápisy v kronikách ze hry té které skupiny.
Postupem času se tyto diskuse s části přenesly na RPG F, které v té době zažívalo první nárazové otevření se novým systémům. Na RPG F skončilo prakticky celé F´inëalar, z něhož tam někteří z nás byli už před tím, spolu s ostatními z nás tam pak přišlo i pár dalších a diskuse nějakou dobu žily. Ve skutečnosti jich však nebylo nijak závratně mnoho, těch zajímavějších (10+) stránek tam bylo jen pár.
Jednotlivé separátní SR weby postupně odumřely, převážně v návaznosti na to, že ty skupiny přestaly hrát případně začaly hrát něco jiného a nové SR skupiny už moc nevznikaly, nebo minimálně jejich členové nebyli online aktivní. Je to zhruba doba konce SR boomu u nás. Spolu s koncem SR období postupně odumřela i SR sekce na RPG F. Jako bývalý sekční moderátor pak pamatuji ještě tři její oživení - poprvé jsem ji totálně přeorganizoval když sem ji dostal do správy, nadhodil nová témata a ta se nějak chytla, sekce pak žila pár měsíců a znovu utichla, pak jsem proved nějakou tu nekromancii a nahodil další nová témata a sekce znovu ožila, ale méně než předtím. Její třetí oživení pamatuji již jako globální moderátor a neměl jsem na něm podíl, bylo spojeno s příchodem IV edice SR. Jestli ale mluvit o oživení si nejsem už moc jistý, šlo o takovou sérii kratších výštěků jednoho nebo dvou témat. Nakonec Markus po nějaké době celou SR subsekci (docela právem) zrušil a rozpustil do nadřazené sekce herních systémů (nebo do Archivu, nevim, jeho politka se v tomhle v průběhu času dost měnila)

SR diskuse na RPG F nicméně v žádném případě nebylo za žádného období možné srovnat s diskusemi o DnD, DrD nebo snad dokonce ani s diskusemi které se točily kolem GURPS (který u nás nikdy nebyl hraný v takové míře jako SR ve své zlaté éře)
Autorská citace #4
24.2.2011 17:37 - Ebon Hand
No, myslel jsem opravdu původní rpgf, před sekcemi, před reloadem, před tebou.. Kdy jsme kecali s pár hráči o zážitcích z her, o Seattlu, já o Praze budoucnosti. Ale nech to plavat.
Autorská citace #5
24.2.2011 18:01 - Colombo
nezahraje někdo SR v brně?
Autorská citace #6
24.2.2011 19:02 - Night of Triumphator
Poměrně nedávno jsem si koupil čtyřky (pravidla :-) ). Zjednodušené to sice je, ale žádná sláva. Setting je jedním slovem bomba - jestli budu hrát SR tak to asi hodím nějak podle pravidel WoD (podle Hunterů dodělám magii a implantáty)...

Nějak kolem silvestra jsem měl v plánu nějaké nostalgické sezení, ale spíše podle dvojek (bo dvojky zná každý).

Ebon Hand píše:
Super obrázek, trochu jsem uronil slzu.

Ten obrázek je z 4 vydání - edice k 20 letému výročí.
Autorská citace #7
24.2.2011 20:42 - sirien
Ebon Hand píše:
No, myslel jsem opravdu původní rpgf

...to které já bohužel nezažil a diskuse z něj v době kdy jsem přišel buď už neexistovaly vůbec, nebo zmizely postupně dřív, než jsem se k nim dostal :(

Night of Triumphator píše:
Setting je jedním slovem bomba

Je a není. Původní SR byl dělanej ve stylu cyberpunku, IV SR je dělanej ve stylu digitalpunku s dost výrazným vlivem transhumanismu. Je to sice stejný "svět" s jasným vývojem atd., nicméně je to dost rozdílný setting. Oba ty settingy mají něco do sebe, naprosto bez pochyby, ale i když se oprostím od svého vztahu k SRII/III, tak ten původní setting měl určité mě blízké devizy, který ten nový zcela postrádá (odtrženost většiny obyvatel toho světa od reality, nejistota, cizost spousty věcí, přetrvávající vliv generace která obývala svět před 2011 a generace, která byla touto přímo vychována...)

Night of Triumphator píše:
jestli budu hrát SR tak to asi hodím nějak podle pravidel WoD

Tohle je docela zábavná věta :) Vysvětlím jednoduše chronologií vývoje celé téhle systémové větve, která je hlavní představitelkou a vlastně základem dicepool systémů:
  • SR I, II
  • WoD 1-3 (oWoD)
  • /Exalted/
  • WoD 4 (4WoD/nWoD)
  • SR IV
Člověk, který navrhl systémovou podobu původního Shadowrunu (Tom Dowd) byl později tvůrcem systémové podoby Storyteller systemu. Původní STs je tedy přímým systémovým nástupcem Shadowrunu, autor vzal svou původní práci, přepracoval ji pro odlišný setting a hlavně vyladil a přidal nové prvky, některé změnil v návaznosti na zkušenosti z předchozí podoby. STs měl pak relativně ustálenou podobu, oddělila se alternativní, pokusná větev reprezentovaná systémovou mutací Exalted, ve které byly některé věci řešeny odlišně. Z této nechci říct přímo "slepé" ale spíš souběžné vývojové větve se některé věci přenesly do čtvrté edice WoD (kterou už měl na svědomí teda někdo jiný, ale návaznost je zřejmá) a některé odpadly. Když pak FASA předala SR dál a rozhodovalo se o budoucí podobě IV edice, tak se usoudilo, že starý "engine" už není možné pořádně "updateovat" tak, aby zapadal mezi moderní hry, a tak se karta obrátila - stejně jako byl STs designovým nástupcem SR, tak se nyní stala nová edice SR designově odrazila od místa, kam za svou éru došel STs.

Celkově se mi nový systém líbí mnohem víc, protože, ač ve své podstatě geniální a mě myšlenkově velmi blízký koncept, který byl v SR zaveden, ve svých počátcích trpěl strašným množstvím přehmatů a pokusů, které se neukázaly být směrodatné. Ostatně i 1-3STs byl místy problematický a teprve 4STs vytvořil skutečně uhlazenou a plynulou formu. Kdybych měl dneska hrát SR, jako odznova a ne jen jako nějakou nárazovku, tak asi vezmu pravidla IV edice, ale hru zasadím do prostředí před rokem 2060, tedy ještě před tím, než se vlády nad světem ujala generace vychovaná bez vazeb k světu před událostmi 2011.

Night of Triumphator píše:
Ten obrázek je z 4 vydání - edice k 20 letému výročí.

Ten obrázek se mi prostě líbil nejvíc z těch, které mi vyplivl puritanart ;)
Autorská citace #8
25.2.2011 10:16 - Ebon Hand
Sirien: Bylo smutný, že s reloadem byla smazaná většina zajímavých diskuzí. Pamatuji si, že jsem diskutoval s Shadowmanem a Arfindalem (nevím, jestli mu nekomolím nick) a pak taky přišla partička kolem tebe, kde krom Sethi byla ještě jedna slečna, která SR docela žrala. Ale všechno je smazaný.. vzpomínky jsou smazaný..proč mi to opět připomíná run?

Digitalpunk? asi jsem trochu zaostalý, ale můžeš mi podkrýt jaký je rozdíl proti cyberpunku?
Autorská citace #9
25.2.2011 10:24 - Colombo
V drátech?
Autorská citace #10
25.2.2011 10:31 - Sethi
Ebon Hand píše:
přišla partička kolem tebe

Myslíš, že Tukan ještě potřebuje boostit ego? =)
Autorská citace #11
25.2.2011 10:40 - Ebon Hand
Ty si mě odhalila. Zkoušel jsem, jak zareaguje. pšštt
Protože moc dobře vím, že z tý partičky si byla první regnutá ty. Odhaduji dokonce s několika měsíčním předstihem, než dorazil Tukan. :-)
Autorská citace #12
25.2.2011 11:19 - Sethi
Ve skutečnosti ne, přišla jsem až po Arfim a Umim (?). I když si matně vzpomínám, že jsem snad jeden čas Shadowrun sekci moderovala, v tom mám před Tukanem prvenství

[ego +5]
Autorská citace #13
25.2.2011 12:00 - Ebon Hand
Tak to já už si nepamatuji, že Arfindal byl z vaší partičky.
Měl bych si zálohovat myšlenky.
Dávám ti boost +10! :-)
Autorská citace #14
25.2.2011 12:50 - sirien
Ebon Hand píše:
Arfindalem (nevím, jestli mu nekomolím nick) a pak taky přišla partička kolem tebe

:D
Ne, trochu jinak. Já jsem byl z partičky kolem Arfindala :) Resp. jsem se na RPG F přihlásil a existoval tam krátkou chvíli asi dva roky předtím, myslím že i dřív než jsem Arfiho vůbec poznal, když jsme s kamarádem tehdy hledali nějaké věci ke GURPS, ale tehdy jsem neměl stálej přístup k netu a skrz RPG F sem se jen krátce mihnul, nabral co jsem hledal a zase odešel. Pevně jsem na něj přišel až když jsem tam "dorazil" za Arfindalem, Kryštofem (tehdy na RPG F Umijaky, dnes tam a zde občas jako Roner) a Sethi přičemž jsem si vytvořil i úplně novej login, protože jsem už vůbec netušil, co byl ten starej (vzhledem k tomu že ten starej měl 0 postů a byl nepoužívanej tak tipuju, že zařval velmi záhy při jedné z čistek neaktivních ID)

PS - pokud si nepamatuješ, že byl Arfindal z naší partičky, tak to znamená, že jsi nečetl Sethiiny zápisy z her, což je neodpustitelná chyba a mazej jí napravit :P

Ebon Hand píše:
Digitalpunk? asi jsem trochu zaostalý, ale můžeš mi podkrýt jaký je rozdíl proti cyberpunku?

Zjednodušeně si to můžeš představit jako rozdíl mezi Neuromancerem a Ghost in the Shell. Na první pohled a povrchně se to liší technologiema (kyberpunk je takovej... neelegantní, založenej na tom jak si to představovali autoři v ´80, dráty, hrubý implantáty a podobně, digitalpunk je modernější na pohled - bezdrátový, design obsahuje moderní minimalistické trendy. DP narozdíl od KP obsahuje koncept Augmented reality (plné propojení fyzického a digitálního světa, takovéto jak jdeš po ulici a zároveň s tím procházíš i digitální projekcí té ulice, můžeš si "rozbalovat" jídelní lístky které se Ti zobrazují nad vchody restaurací apod.)
Hlubší rozdíl (o který mi jde spíš) je pak ve vizi společnosti. KP i DP mají společné to že to jsou (standardně v základu) světy ovládané korporacemi, zájmovými skupinami apod., nicméně v KP byla tendence naprosto upozaďovat vládu, DP to naopak vládu vnímá jako důležitého hráče, jenom totálně prolobbovaného a prokorumpovaného. Běžný obyvatel DP světa je taky o hodně míň "v hajzlu" než běžný obyvatel KP - v KP byl každej doslova ve sračkách, buď na ulici závislej na drogách nebo se životem totálně diktovanym korporací, bez nějaké vize budoucnosti nebo naděje, v DP existuje rozsáhlá "střední třída" lidí co mají život relativně normální (dokud se nestanou součástí autorovy zápletky jako colateral damage, samozřejmě), i když z kontextu je pak ukázáno že jsou vlastně taky "tak nějak" v hajzlu (autor je obvykle ukáže jako jedince ovládané totálním konzumem nebo médii nebo tak něco)

Oba ty subžánry se od sebe liší na základě toho, v jakém kulturním kontextu vznikly. DP je vlastně přímým nástupcem KP, který se z něj vyvinul v ´90, když se technologie i společnost posunuly a některé vize (internet) dostaly konkrétnější reálnou podobu, čímž se KP čtenáři/divákovi z části odcizil, protože přestal mít ten nádech realistické možnosti. Rozdíly mezi KP a DP jsou pak v tom, že DP tahle místa kde vzniklo tření posunul k více uvěřitelné podobě.
Autorská citace #15
25.2.2011 14:32 - Night of Triumphator
sirien píše:
Je a není. Původní SR byl dělanej ve stylu cyberpunku, IV SR je dělanej ve stylu digitalpunku s dost výrazným vlivem transhumanismu.


pravda. Já to myslel obecně. Ale dvojkový setting jsem si svého času užíval více.
Autorská citace #16
25.2.2011 14:37 - Night of Triumphator
sirien píše:
Tohle je docela zábavná věta :) Vysvětlím jednoduše chronologií vývoje celé téhle systémové větve, která je hlavní představitelkou a vlastně základem dicepool systémů:

SR I, II
WoD 1-3 (oWoD)
/Exalted/
WoD 4 (4WoD/nWoD)
SR IV


Já vím. I když je základ SR4 hodně podobný STS, tak na STS jsem zvyklý. U SR4 mi pár drobností nesedělo.
Autorská citace #17
25.2.2011 15:12 - sirien
Na STs jsou věci které zase nesedí k SR. Třeba budeš potřebovat zvýšit základní úroveň backgroundů, možná dát o 1 dot skillů na skupinu víc, případně místo toho třeba 4 specializace. Neobejdeš se bez Armory I, Armory II, Dogs of War a Hunter (zvlášť ohledně mechaniky Tactics).

Extra problém budeš mít s resources, protože narozdíl od WoD (a dramatické atmosferické hry obecně) pro který je STs designovaný, v SR settingu je ze základu velmi intenzivně přítomný prvek peněz v absolutní hodnotě - ceny kyber/bioware jsou poměrně podstatná záležitost, stejně jako ceny speciálního vybavení - pro obojí je hladina rozlišení poskytovaná Resources příliš hrubá. Stejně tak pro potřeby vyjednávání o ceně zakázek, plateb informátorům atp.
Resources můžeš použít jako základní hladinu peněz pro tvorbu postavy a "standardního příjmu" mimo runy, jenže to zase a) nabourá meritovej systém (jednotlivé -warey případně sbírky zbraní a podobně jsou v STs vyjádřeny merity, nikoliv penězi, což by pro STs bylo divný). Kromě toho nrazíš na problém že příjmy postav z krdeží a velkých akcí nebudou odpovídat jejich Resources. V STs to není obvyklé, v SR velmi. Zvlášť se to projeví pokud ve skupině budou postavy s rozdílnou základní úrovení Resources (1 a 3, 2 a 4 a podobně)
Autorská citace #18
25.2.2011 16:11 - Night of Triumphator
Zatím se na SR v dohledné době nechystám. Použít systém z Hunterů mě napadlo, Armory taky. Dogs of War neznám vůbec. Problém s merity jako backgroundem mi taky vrtal hlavou. Hold to budu muset nějak testnout a pak ladit, ladit a zase ladit.
Autorská citace #19
2.4.2011 10:14 - Night of Triumphator
chystám se teď na kampaň podle SR4ed. Celkem by se mi hodil nějaký zjednodušený soubojový systém (házet na to zda se trefím, kolik zranění, porovnát brnění s damage zbraně + hod jak tomu odolá cíl je pro mě hodně zržující). Zkoušel jsem něco narychlo spíchnout, ale první verze mého systému měla několik chyb: vždy se podle něj vyplatí střílet dávkou, automaticky apod. bo drawback se v celkové rovnici vyruší.
Nemáte s tím někdo podobnou zkušenost (tj. jak urychlit souboj).

A jeden dotaz k settingu: považovalo by hnutí za práva orků film Pán Prstenů za rasistický? :-)
Autorská citace #20
2.4.2011 14:39 - sirien
Night of Triumphator píše:
považovalo by hnutí za práva orků film Pán Prstenů za rasistický?

Originál by prošel (jiná doba, kulturní záležitost atp.), nicméně remake by se mohl dostat pod salvu kritiky vy stylu snahy dostat slovo "cikán" z Kocoura Mikeše případně by mohla nastat nějaká funny situace jako teď ve filmu Thor, kde má Heimdalla, strážce Duhového mostu, syna devíti matek, jednoho z velmi významných Vikingských bohů... hrát černoch.

Na druhou stranu, Tir Teirngire by určitě pokradmu podpořilo nemalou částkou kampaň za věrné zpracování původní předlohy na základě kulturně-historických důvodů. Vlastně by se na tom dala založit i nějaká ta mise :D


Jinak SR IV jsem četl naposledy před několika lety, když vyšel, a od té doby jsem ho neviděl, takže si přesně nepamatuju mechaniku souboje, ale to co popisuješ mi zní spíš jako III než jako IV...
Vždycky můžeš zkusit adaptovat mechaniky z Exalted. Možná by mi pomohlo kdybys mi připomněl, jak přesně ta soubojová mechanika v SR IV vypadá
Autorská citace #21
2.4.2011 14:44 - Colombo
Píše:
kde má Heimdalla, strážce Duhového mostu, syna devíti matek, jednoho z velmi významných Vikingských bohů... hrát černoch.


Který čurák proboha! Který čurák to tam mohl dát?!
Píše:
is described as "the whitest of the gods",


http://en.wikipedia.org/wiki/Heimdallr
Autorská citace #22
2.4.2011 15:05 - Night of Triumphator
Trojky šli úplně mimo mě. Čekal jsem, že když psali, že systém je jednodušší a rychlejší tak souboje se to bude týkat taky
Ve zkratce:
Combat sequence
1) Declare Attack
2) Apply situational modifiers

3) Make the opposed test
(útočník: atribut + attack skill +/- modifiers , obránce:atribut + defending skill +/- modifiers ) - klasika, útočník musí mít více hits než obránce (remíza je ve prospěch obránce)

4) Compare Armor
(hozený rozdíl se přidá k Damage Value - výsledek je modified DV. K brnění obránce se přičte/odečte Armor Penetration Modifier - parametr zbraně. Výsledek je modified Armor Value. porovnáš mDV a mAV, pokud DV nepřekročí tuto hodnotu tak je zranění omračující.)

5) Damage Resistance Test
(obránce hodí atribut + mAV, každý hit redukuje mDV o 1. Pokud je mDV sníženo na nebo pod 0 neuděluje se zranění.)

6) Apply damage
(Klasika, zbytek se připíše do Condition Monitor).

Ono to v podstatě není složité, ale připadá mi to zdlouhavé. Taky se mi nechce házet každé kolo znovu na iniciativu. Nevím co udělá když nechám jednou hozené pořadí po celý boj, popř. jak to urychlí boj.
Když jsem hrával dvojky tak mi tyhle blbosti nevadili. Jenže pak jsem hrál nějaký čas nWoD kde je souboj v pohodě.
Autorská citace #23
2.4.2011 15:08 - Night of Triumphator
Colombo píše:
Který čurák proboha! Který čurák to tam mohl dát?!


jako v Černých baronech: "Pane majore, ale ve čtrnáctém století ještě nebyly samopaly"

"Ve čtrnáctom století som tež nebyl majorom, a terazky hej"
Autorská citace #24
2.4.2011 15:15 - Colombo
"Nevím co udělá když nechám jednou hozené pořadí po celý boj, popř. jak to urychlí boj. "
On boj stejnak trvá jen jedno nebo dvě kola.
Autorská citace #25
2.4.2011 16:00 - Night of Triumphator
Včera jsem si zkusil jeden souboj na papír a vyšel mi teda delší. Sice mi padali blbě kostky, ale i obyčejný lined coat dokázal celkem utlumit damage. Možná jsem někde udělal chybu.
Autorská citace #26
2.4.2011 16:13 - sirien
Co se iniciativy týče, tak vždycky a všude jsme vždycky házeli iniciativu právě jednou a zachovali jsme ji až do konce souboje (pokud někdo v průběhu neprovedl něco, co by ji změnilo). Takže v tomhle žádnej stres.

Myslím, že by mělo být poměrně rozumně možné eliminovat hody obránce z procesu pryč. Vyšel bych klasicky z Exalted

útok: roll atribut+skill+mod
obrana: statická hodnota definovaná jako (atribut+skill(+mod))/3, zaokrouhledno dolů

Hodnota obrany se prostě a jednoduše odečte od počtu útočníkem hozených úspěchů, pokud je výsledek 1 a víc, útok uspěl, pokud je 0 a míň, útok neuspěl.
Důležité je všimnout si, že případné modifikace obrany se započítávají ještě před vydělením třemi, jejich efekt je tedy ve skutečnosti třetinový (...což vychází z toho že v SR IV je úspěšnost každé jedné kostky přesně 1/3, de facto hodnota obrany udává průměrnou hodnotu hodu. Výhodou je, že takto se jedná o statické číslo, které si lze někam prostě zapsat na sheet)

Pokud zasáhneš, tak provedeš už jen následující dva dopočty:
IF úspěchy z útoku + damage value + penetration > AC, THEN lethal damage, ELSE bashing
úspěchy z útoku + damage value - (atribut+AC)/3 = damage

kde (atribut+AC)/3 je zaokrouhleno dolu a tvoří opět statickou hodnotu, podobně jako obrana výše

(možná by to po mě měl zkontrolovat nějakej matematik a případně změnit to zaokrouhlování nebo někam přičíst nebo odečíst jedna, ale princip jako takový by měl fungovat. Minimálně v Exalted funguje vpohodě, nechápu proč do SR IV zase montovali oposed chacky do souboje, když od toho všechny významné systémy v posledním kole updateů ustoupily)
Autorská citace #27
2.4.2011 17:12 - Night of Triumphator
No něco podobného jsem měl (až na tu statickou obranu, zprůměrovat ji je dobrý nápad, to použiju).

Problém byl se střelbou dávkou a automaticky - byl tam postih k dice poolu který byl vyvážen stejně vysokým bonusem k Damage. Do rovnice se tím pádem přidá např. +5 -5 (tj. samozřejmě 0).

Základní střelba je jednoduchá. Otázka je jak řešit právě dávky apod.sirien píše:
obrana: statická hodnota definovaná jako (atribut+skill(+mod))/3, zaokrouhledno dolů

sirien píše:
Výhodou je, že takto se jedná o statické číslo, které si lze někam prostě zapsat na sheet)


jen částečně a dopočítat třetinu modifikátorů

sirien píše:
Minimálně v Exalted funguje vpohodě, nechápu proč do SR IV zase montovali oposed chacky do souboje, když od toho všechny významné systémy v posledním kole updateů ustoupily)

Přesně. V pravidlech je popsaný i nějakej alter combat - ale jen pro střelbu, která se hodí jako jednoduchý test úspěšnosti (prah je daný vzáleností - podobně jako bylo dané CČ v druhé edici). I ten alter combat je divný (minimálně by se tak řešil jinak boj na blízko a jinak na dálku).
Autorská citace #28
2.4.2011 17:21 - Night of Triumphator
já to měl v prvním testování takhle:

1) útočník: atribut + skill + DV
obránce: atribut + obranný skill + ARMOR (modifikovaný o penetration)

kdo hodí více vyhrál

2) porovnat DV a Armor (modifikovaný) (klasika, pokud to nedostáhne je Stun, jinak normálně physical)

3) výsledné zranění = basic DV + net hits (rozdíl hodů z bodu 1) ).


Nevím kolik je v tom chyb, ale nenapadlo mě jak tam napasovat tu střelbu dávkami.
Autorská citace #29
2.4.2011 18:03 - Colombo
a testoval jsi to?
Autorská citace #30
2.4.2011 18:07 - Night of Triumphator
zkouším opět originální souboj podle pravidel a mám dotaz:

v kroku 5 Damage Resistance Test je:
The defender rolls atribute + mod Armor Value to resist damage.

Nenašel jsem nikde co by to mělo být za atribut. Ve dvojkách to bylo Tělo takže to tak zatím beru taky (u popisu atributů tam není uvedeno, že by mohlo Tělo sloužit k těmto účelům).

Zatím testuju opět ten originál systém a vychází mi to rozhodně mnohem více než jedno popř. dvě kola (popravdě to zatím vypadá na dýl). Testuju to na souboji Bounty Huntera a Enforcera - předpřipravené postavy.
Autorská citace #31
2.4.2011 18:21 - sirien
Night of Triumphator píše:
jen částečně a dopočítat třetinu modifikátorů

případně celé modifikátory, ale k původnímu součtu (před dělením), je to trochu přesnější

Střelbu dávkou lze řešit jako postih k přesnosti (k hodu na útok) vyvážený +- adekvátním bonusem ke konečném dmg (je těžší zasáhnout, ale když zasáhneš, dostaneš jakoby automatické úspěchy nazpátek)
Což je divné, protože dávka se v reálu nepoužívá kvůli většímu dmg, ale kvůli větší přesnosti, resp. větší šanci na zásah (nepošleš jednu kulku do prostoru 2x2cm, ale tři kulky do trojuhelníku o mnohem větší ploše... lze si prakticky ozkoušet např. při airsoftu), přičemž SR se v tomhle obecně snaží být spíš smysluplný, ale whatever (nevýhoda dávky je prostě plýtvání municí)

Obecně radím zůstat u systému, který funguje na jediném hodu a jeho modifikátorech, víc hodů je obvykle (! - nicméně v tomto případě to myslím platí) spíš na škodu
Autorská citace #32
2.4.2011 18:35 - Colombo
Tak Bounty Hunter i Enforcer jsou obě postavy spíš na výdrž, než na DMG.
Autorská citace #33
2.4.2011 20:00 - Night of Triumphator
Dávky tam jsou tuším dvojího typu:

Narrow burst: způsobuje větší damage jednomu cíli. +2DV

Wide burst: pokropí kulkama oblast. Snižuje obráncův dice pool o 2.

Existuje ještě Dlouhá dávka (má stejné podtypy a bonusy/postihy jsou vyšší, zpětný ráz pak samozřejmě taky) a plně automatická střelba (v podstatě Hodnědlouhá dávka).

Colombo píše:
Tak Bounty Hunter i Enforcer jsou obě postavy spíš na výdrž, než na DMG.

určitě. Ale útok a obranu mají +/- na stejné úrovni jako jiné ne tak drsné postavy. Včera jsem testoval Bounty Huntera a Sprawl Gangera. Testoval jsem nemodifikovanou situaci, abych viděl jak se to pohybuje v ideálních podmínkách.
Autorská citace #34
2.4.2011 20:20 - Colombo
Hmm, když o tom tak mluvíš, ty asi nejsi z brna, co:/
Autorská citace #35
2.4.2011 21:04 - Sosáček
sirien píše:
Střelbu dávkou lze řešit jako postih k přesnosti (k hodu na útok) vyvážený +- adekvátním bonusem ke konečném dmg (je těžší zasáhnout, ale když zasáhneš, dostaneš jakoby automatické úspěchy nazpátek)
Což je divné, protože dávka se v reálu nepoužívá kvůli většímu dmg, ale kvůli větší přesnosti, resp. větší šanci na zásah (nepošleš jednu kulku do prostoru 2x2cm, ale tři kulky do trojuhelníku o mnohem větší ploše... lze si prakticky ozkoušet např. při airsoftu), přičemž SR se v tomhle obecně snaží být spíš smysluplný, ale whatever (nevýhoda dávky je prostě plýtvání municí)

V SR4 mas oboji, jeden typ davky dela vicemene co rikas (-3, -6, -9 , -12 kostek na utok, + stejny cislo poskozeni), druha bere stejne z utocnyho a obranyho dicepoolu.

EDIT: kolega to napsal. vyhoda tech davek co berou dicepool je v tom, ze se to da kompenzovat pomoci recoil compensation, kdezto cil si ztracenej dodge nikde nenabere.
Autorská citace #36
2.4.2011 22:13 - sirien
Night of Triumphator píše:
Dávky tam jsou tuším dvojího typu:

Ve skutečnosti (EDIT: myšleno v realitě /EDIT) trojího:
- kontrolovaná dávka do jednoho místa (na jeden cíl), protože to zvyšuje Tvojí šanci zasáhnout (teoreticky by měla zvyšovat dice pool a DV až zprostředkovaně)
- plná dávka do jednoho místa (na jeden cíl), protože Ti záleží mnohem víc na tom abys toho zkur** oddělal než na tom, že Ti během pár vteřin zařve celej zásobník (měla by silně zvyšovat dice pool a DV také až zprostředkovaně)
- krycí (přehradná) palba (do prostoru), kdy se vlastně ani nenažíš pořádně nikoho zasáhnout, jen se snažíš učinit nějaký prostor (upřímně, co mám tak zkušenosti z airsoftu, tak spíš psychologicky než fakticky) krátkodobě neobyvatelný (tj. každého kdo tam je se snažíš udržet v zákrytu kvůli tomu, že tam někde poblíž lítaj kulky) (neměla by se vůbec řešit jako útok, zato by měla vytvářet prostor, ve kterém je jakýkoliv pohyb rizikový - v SR II/III se to podle Fields of fire řešilo tak, že rozpočítáš vystřelené kulky na délku kterou pokrýváš a tolika kostkami si hodí každý, kdo v daném prostoru nevyhlásí full cover, každá hozená 4 a výš se počítala jako jeden úspěch v útoku na dotyčného (tzn. 20 kulek na 4 metry znamenalo, že každý kdo v daném prostoru není full cover (if possible, oc) čelí útoku 5ti kostek s TN 4))

EDIT: Jakub: "to co říkáš" je trochu nepřesné, mě se tohle pojetí dávky nelíbí, jen říkám jak ho nějak elegantnějc zapracovat do těch modifikovaných pravidel.
Osobně bych dávky prostě natvrdo zvýhodnil (recoil comp. by se pak vyřešil nějakym dalšim bonusem případně možností využívat dávky efektivně i na větší vzdálenosti atp.) s tim, že kdo je hodlá používat si taky bude poctivě vést přehled o tom, kolik munice má ještě v zásobníku... nevim jak v SR IV (protože sem ho vlastně bohužel nikdy nehrál, i když se chystám cca za dva měsíce) nicméně co mám zkušenost z airsoftu tak automatická palba umí žrát munici kurevsky rychle a to i když to člověk nijak moc nesolí. A to maj airsoftky o dost větší zásobníky než reálné zbraně a co jsem se tak díval na statistiky z reálných bojových konfliktů tak je na airsoftu i docela lepší poměr výstřelů/zásahů
Autorská citace #37
3.4.2011 08:45 - Night of Triumphator
Jo to poslední tam je taky - Suppresive fire:
Pokropíš oblast, bere to komplexní akci (je to typ automatické palby) a použije se u toho 20 kulek. Každý v oblasti si musí hodit Reaction + Edge ( + Dodge pokud je ve full defence) proti prahovému číslu rovnému hozeným úspěchům útočníka. Pokud to schytá tak dostane základní DV zbraně.
Ti co jsou v úplném krytu, ti co se nehýbou a ti co se skloní jsou mimo nebezpečí.

Colombo píše:
Hmm, když o tom tak mluvíš, ty asi nejsi z brna, co:/

Ne, z Ostravy
Autorská citace #38
3.4.2011 10:02 - Colombo
Sakra, kde jsi byl, když jsem byl ještě na střední?:D O víkendech, když jsem doma, se akorát nažeru a nic se mi nechce dělat.
Autorská citace #39
3.4.2011 14:40 - sirien
Night of Triumphator píše:
Jo to poslední tam je taky - Suppresive fire:

To zní vcelku rozumně /dokud to nezačneš překládat jako "potlačený oheň" podobně jako v první variantě češtiny do Dragon ages: Origins, tohle nás fakt zlikvidovalo... škoda, že se ta varianta už nedostala k první vlně testerů, dobře by se pobavili
Autorská citace #40
3.4.2011 18:23 - Night of Triumphator
Naštěstí spoluhráči umí anglicky a vědí, že překládat doslova je kravina.

Docela mě v tomhle pobavila nějaká česká verze Vampire: the Masquerade (nebyl to překlad jak jsem velice brzy zjistil, jen taková slátanina typu "něco přeložím, něco si vyložím po svém"): Reflexive Duck - "sehneš se k zemi kdykoliv někdo vykřikne KACHNA!"
Autorská citace #41
21.3.2012 00:23 - Magor
Ahoj,je to uz davno co jsem hral a koukam,ze posledni prispevek v teto diskuzi je take z lonskeho roku,ale co.Nasel jsem na Hdd nejake stare zalohy.Pokud to bude nekomu k uzitku jenom dobre.Kazdopadne nebyt stale grupy co jsme mely,hral bych doted.Jenze dostaly jizdenky do vlaku "Rodina a Deti" a nemaj uz chlapci cas.Soubory jsou bez viru a se spoustou vzpominek.Uzijte je ve zdravi. http://www.ulozto.cz/x5dtD3P/shadowrun-doplnky-7z
Autorská citace #42
21.3.2012 01:00 - sirien
díky. Můžu je pak kdyžtak doupnout rovnou do článku?
Autorská citace #43
23.3.2012 09:52 - Magor
Neni zac.A klidne to upni,casem sezenu jeste dalsi veci,+ par nejakych vlastnich predelavek.Jelikoz si vzpominam,ze bracha je elektrikar v civilu se zalibou ve vsech moznych serepetickach a ja vetsinou delal PJ(sry GM) :) a tak nekde bude i soubor s nasimi upravami temer veskere elektroniky ktera je v SR dosti omezena....To ale bylo nekonecnych nervydrasajicich hadek s brachou.Ja antitalent na cokoli technickeho(zblnuty ze scifi knizek) a on pravy opak.Nakonec po 6 mesicnich hadkach sme neco sesmolyly a nasly stredni cestu.A to nemluvim o tom,ze nektere pravidla z 2 edice jsou dosti krkolomna a bylo je potreba upravit ku obrazu svemu a dlouhe mesice je balancovat(vsadim ze ze kazdy to tak trochu zkousel).Az se prokousu temi daty co mam vsude mozne,tak se ozvu.
Kazdopadne uz obvolamam kamose a prvni run se rysuje po 6 lete pauze :D.
Ted koukam ze mam nejaky jiny nick. BTW tady Magor.
PS:vyborna prace s temi kouzly.Taky sem neco menil,celej system SR tak trochu t kouzelniky znevyhodnoval...tedy alespon pro nas styl hrani,kdy platilo zlate pravidlo,kdo je prvni na rade,ten vetsinou vyhral,pokud ovsem nestal proti bande Trolu.A pritom by meli byt magove ta njvetsi mozna hovada co SR nabizi(nemluve o upirim magovy) :).
Autorská citace #44
24.3.2012 12:16 - tony
díky zámkům nebo grimoáru nebo obojí je kouzelník stejné hovado jako břitvák.
Můj plnohodnotnej mág má inic 14+4k6 a 15 bojovích rezerv,Pravda střelbu má na 2
a jen jedno bojo¨vé kouzlo ale co je to medik :)
Autorská citace #45
24.3.2012 15:06 - Magor
A to jsi vyresil bud udrzovanim kouzla na iniciativu,nebo pripoutanym ohniskem a nebo treba Kiberwarem/Biowarem(ktery berou esenci/magii)?Ja kdyz mi zkousely kluci nahodit magicke ohniska nebo zamky..uz nevim presne,tak sem je nechal chvilku radovat,ale pak sem jim to stejne sesmahnul z astralu kdyz byli moc OP.Ma to hodnoceni pouze 1 takze pohodicka.
Autorská citace #46
26.3.2012 15:58 - tony
grimoár říká že když si zvedneš odliv můžeš si na sobě ta kouzla na atributy,reakci a inic dát natrvalo,v podstatě si za body kouzel nakoupíš atributy a magický reflexní vlákna
Autorská citace #47
1.10.2013 16:43 - Gurney
Vzhledem k tomu, že už dlouho existuje povedený překlad core 3E Shadowrunu, nebylo by špatné doplnit link:

Základní pravidla

Kompendium
Autorská citace #48
14.4.2014 17:08 - sdasda777
BY the way , u stylů ti chybí Krav Maga
Autorská citace #49
15.4.2014 12:17 - sirien
Mě určitě ne, já je netvořil :) Někde jsme je tehdy kdysi stáhli... a myslím že si toho už kdysi všimnul i Umi když jsme hráli.
Si jí dotvoř, ten vzor je odpozorovatelnej docela snadno.
Autorská citace #50
17.4.2014 19:32 - Osidlus
Tony: ahoj, prosimtě pozdravuj od Ventila doktorku Bolíto.

Ps: nakonec jsem ukotvil v Brně, mějte se pánové
Autorská citace #51
25.4.2018 20:37 - Gurney
Trocha Shadowrunovského gun porna, aneb dotaz na znalce druhé edice - pokud jsem správně pochopil kapitolu o výbavě, na střelné zbraně lze nasadit jeden doplněk na každý "slot". Tedy například na samopaly lze nasadit jeden doplněk na závěr, jeden pod hlaveň a jeden na hlaveň (přičemž samopaly nepoberou granátomety a z nějakého záhadného důvodu ani tlumiče, ale whatever). Nicméně, pokud má zbraň nějaké doplňky už zabudované, je tím už pozice zabraná nebo na ni lze pořád umístit něco dalšího? Tj. například pokud má HK 227 zabudovaný laserový zaměřovač pod hlavní, můžu pod hlaveň pořád umístit dvojnožku?

A druhá věc ve stejné kapitole (českého překladu) - je záměrné rozlišení na zbraně, které mají "sklopnou pažbu" a na ty, které mají "vysouvací pažbu" ? U doplňků, přesněji u Opěrných polštářků je totiž zmíněno, že mohou být nasazeny "na pevnou (nikoli sklápěcí) pažbu".
Autorská citace #52
25.4.2018 21:29 - sirien
Gurney píše:
a z nějakého záhadného důvodu ani tlumiče

Protože samopaly už sou v kategorii pro supresory, pokud se nepletu.

Gurney píše:
pokud má zbraň nějaké doplňky už zabudované, je tím už pozice zabraná

Pokud se nepletu tak ano, není-li přímo řečeno jinak.
Autorská citace #53
25.4.2018 23:43 - York
Pokud si to po těch letech pamatuju správně, tak Sirien má pravdu. Tzn. integrované doplňky blokují příslušný slot a na samopaly se montují suppressory nikoliv silencery.

Nevzpomínám si, že by se rozlišovala vysouvací a sklopná pažba, to bych bral jako to samé (tzn. nejde na to dát opěrnej polštář).
Autorská citace #54
27.4.2018 12:39 - Gurney
sirien píše:
Protože samopaly už sou v kategorii pro supresory, pokud se nepletu.

Vím, já jen že to dělení supressor/silencer je dost podivný.

York píše:
integrované doplňky zabírají blokují příslušný slot

ok a který je příslušný slot, pokud je uvedeno, že zbraň má např. laser sight, ale už ne kde je namontovaný? (typicky Street samurai catalog)

York píše:
Nevzpomínám si, že by se rozlišovala vysouvací a sklopná pažba, to bych bral jako to samé (tzn. nejde na to dát opěrnej polštář).

ok, myslel jsem si to.
Autorská citace #55
27.4.2018 13:26 - sirien
default pro laser je pod hlavní.

Můžu se jen tak na okraj zeptat proč to vlastně řešíš? Protože upřímně - tahle pravidla se beztak v praxi u většiny skupin ignorovala. V realitě se hráči dělili na ty kteří tak moc optimalizovat netoužili (mágové od pistolí většinou nechtěj moc víc než laser) a na ty optimalizovat chtěli. Ta druhá skupina obvykle začala v módu "narvu všude absolutně cokoliv co můžu" (nejen do zbraní, ale i do aut, kyberwaru do těla atd.) a s praxí a zkušeností se přenesla do "tenhle všechen bordel vyházim a nechám tam jen těch pár fakt užitečnejch věcí, protože srsly wtf".

Tj. to s čim v praxi skončíš je že máš libovolnou zbraň a na ní máš:
a) nic, protože fuck it (backup zbraň, neřešíš, cizí, cokoliv...)
b) ergonomickou úpravu na ruku a laser (protože to je maximum co ti dává smysl a čemu rozumíš - pokud vůbec aspoň to, že Sethi...)
c) ergonomickou úpravu na ruku, smartlink (laser, pokud si seriózně střílející magik co není ochotný obětovat ani ten 1 bod essence), plynoventilaci IV a volitelně silencer/suppressor (protože cokoliv víc je zbytečnost) popř. u dlouhých zbraní ještě optiku (zpravidla elektro, vyjma těch pár seriózně střílejících magiků) a granátomet (u střední kategorie, na sniperku ho samozřejmě rvát nebudeš)

...a teď mi řekni co dalšího na tu gunu probohy toužíš rvát? Jako jasně že tam je hromada možnejch hovadin, ale narovinu, žádný z nich nevyužiješ, takže...
Autorská citace #56
27.4.2018 14:04 - York
Sirien: Viděl jsi někdy nějaký video skutečnýho fandy do zbraní? Asi ne, co? :)

You know nothing, Jon Snow.
Autorská citace #57
27.4.2018 14:14 - sirien
York: "fandové do zbraní" sou zpravidla amatéři slintající u NRA - já hrál postavy co byly profíci co věděli sakra dobře co a s čim dělaj a pro které ty zbraně byly tools of trade a ne sexuální uspokojovadla.
Autorská citace #58
27.4.2018 15:36 - Gurney
sirien píše:
Můžu se jen tak na okraj zeptat proč to vlastně řešíš?

Zajímá mě, jak to má fungovat as written, podle představ autorů. Samozřejmě že se kterákoli herní skupina může domluvit na tom, že na zbraň se dá narvat cokoli smysluplného, a vůbec to neřešit.
Autorská citace #59
27.4.2018 16:30 - sirien
V podstatě stejně jako DnDčkový magic item sloty.

Až na to že to je irelevantní, prorože to je v podstatě slot na item ve slotu (resp. zbraň jako item co máš ve "slotu" na postavě má sama sloty na další itemy... člověk se těžko brání představě takové té kreslenkové zbraně na které sou zbraně které samy mají zbraně... víš co, kreslená postavička co na Tebe namíří raketomet z jehož rakety se vysunou reketomety, ze kterých se vysunou raketomety, které na sobě mají rotační děla...).

Technicky vzato to bylo high-level gun porno které mnohem víc sloužilo některým hráčům k hraní si v rámci domácího meziherního kombení než že by to mělo nějakej vliv na reálnou hru (protože nakonec si stejně skončil s tim že máš gunu co má pár vylepšení). Mohl bys to omezení zrušit (protože reálně stejně všechno co mělo nějakej význam se na tu zbraň vešlo) nebo ho zjednodušit (např. prostě říct "max X doplňků na zbraň" kde X by odpovídalo velikostní kategorii od 0 pro kapesní pistolky přes 2 pro těžký pistole, 3 pro samopaly a 5 pro velký pušky nebo tak něco) a herně by to mělo stejnej dopad, ALE spoustě hráčům bys tím sebral malou zábavnou domácí kombící minihru (a oni by pak museli jít kombit naprosto neatmosferické sudoku - až na to že soduku v té době neexistovaly)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12755513191223 secREMOTE_IP: 18.219.236.62