Kultura

Alek
19.11.2010 19:59
Fantasy komedie
Taky vám při tomto spojení vstávaj vlasy hrůzou, co to zas bude za trapnost? Mně teda jo, ale jen do chvíle, co jsem viděl trailer na film Your Highness. No dobře, zprvu jsem trochu váhal, ale pak jsem si ty nařachlý 3,5 minuty pustil znovu a pak zase atd.

Pořád si myslim, že to balancuje nad útesem, ale pokud dopadne celej film jako trailer, mohlo by to bejt zatraceně dobrý. Navrch si přihoďte Natalie Portman v pancéřovanejch tangách. Tohle by mohlo mít úspěch, ne?
Autorská citace #1
19.11.2010 19:59 - Alek
Jo a ještě ten trailer, Your Highness trailer.

Pro útlocitné povahy upozorňuji, že se jedná o necenzurovanou verzi. Magic, motherfucker! :-)

PS: Your Highness se natáčel ve stejných ateliérech jako Game of Thrones HBO, který po nich dokonce převzalo většinu dekorací.
Autorská citace #2
19.11.2010 20:09 - sirien
hey, to vypadá fakt hustě
Autorská citace #3
19.11.2010 20:21 - JimJam
Já už na to čekám dlouhou dobu. Premiéra měla být letos, ale posunuli to asi o 6 měsíců.
Autorská citace #4
20.11.2010 00:46 - Blaine
OK, that was fun. To by snad stalo i za tu navstevu kina. Hmm, hmm, hmm. Natalie Portman... dat ass.
Autorská citace #5
20.11.2010 08:58 - Flanker.27
Jo, už jsem to viděl cca před dvěma dny. Věta "Magic (křupkřup) Motherfucker" mě složila ze židle. Ale neviděl bych v tom nic tak neobvyklýho, i takovej Stardust měl dost komediální prvky.
Autorská citace #6
20.11.2010 09:54 - Jerson
Mno, tak trailer je hezky nadupaný, jako už trailery bývají, jsem zvědav film jako takový.
Autorská citace #7
20.11.2010 11:05 - Joe Bannanas
jak říka jerson trailer je fakt skvělěj,ale to byl i na Vampires suck a pak film byl ubohej.
Autorská citace #8
25.11.2010 04:38 - krishke
IMMD
Autorská citace #9
1.12.2010 21:30 - Nevada
František Fuka (v jednom klubu na Lopuchu) k Your Highness:
"Neni tam tolik humoru jako jsem myslel, naopak je to prekvapive dobra a krvava akcni fantasy."
Autorská citace #10
1.12.2010 23:03 - Macejko
Nevada píše:
Neni tam tolik humoru jako jsem myslel, naopak je to prekvapive dobra a krvava akcni fantasy.

Má to premiéru až budúci rok, tak ako to môže vedieť?
Alek píše:
Your Highness se natáčel ve stejných ateliérech jako Game of Thrones HBO, který po nich dokonce převzalo většinu dekorací.

Teraz som nepochopil - GoT prevzalo dekorácie po YH, alebo naopak?
Autorská citace #11
2.12.2010 00:01 - Nevada
Macejko píše:
Má to premiéru až budúci rok, tak ako to môže vedieť?

Je to překladatel a filmový publicista.
Citace: "Videl jsem film, ktery byl (k memu prekvapeni) kompletne hotovy, vcetne vsech triku, uvodnich a zaverecnych titulku atd..."

A podle tohoto tipuju, že to bude překládat: http://fffilm.fuxoft.cz/2010/11/umite-vymyslet-vtipny-cesky-nazev-filmu.html
Autorská citace #12
2.12.2010 08:38 - Flanker.27
Někdo si dal práci a všechny návrhy setřídil do tabulky.

Co se týče názvu filmu, jsem pro "Jak se przní princezny".
Autorská citace #13
2.12.2010 23:55 - Molda
Nečekal jsem to, ale u toho traileru jsem se opravdu pořádně zasmál, a to se stála velmi zřídka, aby mě něco fakt rozesmálo :)) Jsem zvědav na celý film, o YG slýchám dlouho kvůli spojitosti s naší Písní, protože pro její natáčení se použilo(používá) spousta setů z Your Higness, ale nenapadlo mě, že to bude taková šílenost :D Já měl za to, že to bude fantasy či historický seriál. A on je to hodně šílený fantasy film :))

Jinak když je řeč o fantasy komediích, tak doporučuju filmové adaptace děl Terryho Pratchetta. Barva Kouzel (The Colour of magic), Otec Prasátek (Hogfather) a nově i Pos(l)aná pošta (Going Postal), doporučuju v angličtině.
Autorská citace #14
3.12.2010 00:38 - sirien
...adaptace TP jsou dost o ničem, 100% přefilmované knihy, přesně to, co filmová adaptace být nemá. Konec Otce Prasátek se tím stal prakticky úplně rozplizlym a o ničem - co vyzní v knize nevyzní ve filmu a naopak.
(pro kvalitu knižní adaptace srovnejte např. se Stardust od Gaimana)

(a to mám TP hodně rád, ale ty filmy prostě fakt ne)
Autorská citace #15
3.12.2010 06:40 - Prcek
Toršku mi to připomíná Dungeons and Dragons 2, to sice byla taky sranda, ale jen pokud to člověk bral, že ten film nechtěli udělat autoři vážně.
Autorská citace #16
3.12.2010 08:08 - Ulrik
František Fuka? To je ten týpek co dělá titulky? Mám dojem, že jsem jeho jméno několikrát zahlédl v Cinestaru, když jsem se vzpamatovával ze zprzněných titulků :-X
Autorská citace #17
3.12.2010 10:15 - sirien
jo, musim říct že titulky sou mnohdy docela o nervy... ale obvykle mají lepší, věrnější a mnohem méně cenzurovaný*1 překlad než dabing, takže pro lidi co neumí anglicky furt dobrý... a ty co umí to nemusí trápit.

*1 tohle mě fascinuje. Film samotný prochází: autocenzurou scénáristů dle zadání, dramaturgie má další cenzurní instanci, pak mnohdy režie, pak produkce, pak střih... výsledný film je mnohdy oproti původní podobě procenzurovaný až to neni hezký.
A pak přijde překlad a překlad má ještě svojí vlastní další cenzuru oproti již zcenzurovanému originálu. Nemluvě o tom že sem byl před asi rokem a půl na besedě s šéfem tvůrčího týmu překladu StarGate a ten popisoval, že to je k smíchu, protože i překlad má ještě dvě instance cenzury kdy první dělá on jako autor, když rozmýšlí, který překlad je věrný, ale zároveň vhodně vyznívající vůči originálu a kulturnímu posunu mezi zemí původu a českým prostředím a v další instanci mu to ještě cenzuruje nějaký překladový dramaturg nebo co...

...bych normálně všechny ratingy a cenzury zrušil, totální přecitlivělá zhůvěřilost kurvící filmový zážitek a omezující autorskou tvorbu
Autorská citace #18
3.12.2010 11:04 - Molda
Sirien: No já od Pratchetta četl zatím jen sérii Noční Hlídky a pár dalších a právě Barvu kouzel a otce prasátek ne, ale ty filmy mi připadaly hodně dobré. Nebral jsem to jako fantasy, nebral jsem to jako komedii, bral jsem to prostě jen jako prostředek k pobavení a to splnilo úlohu. Jasně, byly tam i trapné věci, ale celkově jsem se pobavil a to šlo. Ne o to, jestli má postava v knížce o 2 gramy více vlasů než vybraný herec, který postavu ztvárnil a podobné hnidopišské nesmysly.
Knážka bude asi lepší, ale jsem rád, že to bylo i zfilmováno a podle mě dostatečně dobře. Pořád je to lepší než 90% současný moderních filmů, které nejsou o ničem jiném než o mučení,vraždění,souložení a většinou tohle vše ještě dohromady aby uchylnost byla co největší.
Autorská citace #19
3.12.2010 12:03 - Sethi
Co se TP týče, tak Hogfather me nebavil, Colour of Magic byla poměrně snesitelná...

...a Going Postal je výborný. Musím říct, že ten se mi hodně líbil a to jak z hlediska přístupu ke knize, tak čistě jako film. Rozhodně doporučuju.
Autorská citace #20
3.12.2010 12:04 - Blaine
ArUlric: No to bylo treba kdyz mel na Watchmeny tri dny na preklad. To jsem si to taky trochu nedaval.
Autorská citace #21
3.12.2010 13:42 - sirien
Molda píše:
e o to, jestli má postava v knížce o 2 gramy více vlasů než vybraný herec, který postavu ztvárnil a podobné hnidopišské nesmysly.

jenže to je přesně to o čem mluvim. To jestli má postava správnej sestřih podle knížky a jestli řekne nějakou repliku doslova nebo ne je naprosto nepodstatné, ve skutečnosti by to tak dokonce být nemělo. Ty filmy se příliš držej svejch knižních předloh, což vede k tomu že postrádají tempo, některé pasáže vyznívají naprosto špatně, některé scény ztrácí pointu která jim v knize byla dána textovým výkladem který do filmu nelze přenést.
Otrocké zpracování knižních předloh je prostě zlo.

Skutečně si přečti a pak se podívej na Stardust, tam to je udělané přesně tak, jak by to mělo vypadat (až na těch holywoodskejch posledních 5 minut, ale ty můžeme velkoryse přejít...)

(Going Postal sem ještě neviděl)
Autorská citace #22
3.12.2010 14:30 - Molda
Sirien: Jasně no, jak jsem psal, zrovna tyto knihy, které byly zfilmovány jsem ještě nečetl, takže ty rozdíly nebo případné chyby a špatná rozhodnutí jsem nemohl postřehnout a tak mě to celkem bavilo. Knížka bude samozřejmě lepší. Ale na druhou stranu to pořád nemění nic na tom, že to není zase tak strašné, aby se to zfilmování dalo považovat za chybu.
Autorská citace #23
3.12.2010 16:51 - sirien
Nevim, ale přijde mi že tam ty chyby musí bejt vidět i pro někoho, kdo knížky nečetl.
Vem si závěr otce prasátek - kdyť ten film fakticky končí třikrát za sebou a po poslednim konci tam je ještě nějakejch 5 nebo 10 minut kecání... totálně rozplizlej závěr, kdy se závěrečný klimax rozpadl do rozvleklé sekvence s oscilující gradací.
Autorská citace #24
4.12.2010 10:10 - Jerson
U Zeměploších filmů souhlasím se Sirienem - knížky mám rád, ale naprosto věrná kopie převedená do filmu není to pravé.
Autorská citace #25
4.12.2010 23:08 - Alek
Macejko píše:
Teraz som nepochopil - GoT prevzalo dekorácie po YH, alebo naopak?

A je správně, YH už je natočené, a hned po něm si zabralo Paint Hall HBO pro GoT.

Molda píše:
Já měl za to, že to bude fantasy či historický seriál. A on je to hodně šílený fantasy film :))

I já jsem myslel, že má jít o seriál a docela vážný. Taky jsem teda zíral :-)

ArUlric píše:
František Fuka? To je ten týpek co dělá titulky? Mám dojem, že jsem jeho jméno několikrát zahlédl v Cinestaru, když jsem se vzpamatovával ze zprzněných titulků :-X

Jj, to je on, asi nejvíc se "proslavil" překladem Indyho.

sirien píše:
Otrocké zpracování knižních předloh je prostě zlo.

Tesat tohle všem scénáristum do čela :-) Na druhou stranu, blbou předlohu nezachrání asi nic. Viz Harry Potter 7.1 - lidi, viděl jsem leccos, HP docela můžu, ale tenhle díl, to bylo v kině utrpení. Já naivka myslel, že Yates z tý podivný první půlky knížky vytvoří něco zajímavýho (u HP6 to ostatně docela dokázal), ale kdepak. Bylo to stejně nudný, jak knížka. Důkazem budiž to, že si po nějakejch 7 hodinách od zkouknutí nepamatuju skoro nic, co bych vypíchnul. Snad ještě ten úvod, ten byl docela působivej/dojemnej a Rickmanův nástup. Ale potom už nic. Nadále tak platí moje teorie, že jak HP opustí Bradavice, stojí to za prd...
Autorská citace #26
4.12.2010 23:46 - sirien
Mizerná předloha může vést k slušnému dílu - viz například Legend of the Seeker. Knížky sou hroznej shit, fakt děsivej, seriál je ale vcelku slušnej. Má místy své chybky a na dvou místech sem je chtěl kopnout za to že se nedržely předlohy, protože v předloze byly ty dvě věci asi jako jediný cool, zatimco v seriálu to totálně podělaly, ale jinak to zpracovali fakt slušně.

Harry Potter... no, nevim nevim, nicméně k tomu sem se už vyjádřil ve Filmových peckách. Kdyby si mě četl, mohl sis ušetřit peníze a utrpení.
Každopádně Harry Potter 7.1 MOHL být dobrý film. Začal bych zhruba takhle:
- vyškrtat všechny retardovaný natahováky scén a totálně zbytečný záběry. Film se scvrkne na 2/3, nicméně whatever, dobrej film nemusí mít dvě a půl hodiny, hodina a půl může s klidem stačit
- vzít akční scény při svatbě, při zajetí u malfoye, při útěku z ministerstva atd. a místo odfláknutýho odbytí v deseti vteřinách je protáhnout, dát jim skutečně akční vyznění, aby to byl trochu akční film a ne pseudopsychologická blitka v níž je akce nutné zlo. Dát tomu trochu akční choreografie, pár hlášek, dobarvit efekty, aby to mělo šťávu a ne aby to vypadalo jako mávnutí rukou následované výbuchem silvestrovské petardy, doplnit nepřímou bojovou magii a zaklínadla, aby to působilo jako souboj čarodějů a ne jako bitka teenagerů co po sobě házej práskací kuličky.
- čas který jsem ušetřil v bodě 1 (spousta desítek minut, takřka hodina, vzpomeň si, takže si teď můžu fakt vyskakovat) věnovat:
-- Voldemortovi (každý film MUSÍ mít hustého záporáka a ne jen nějakou bezbarvou figurku na pozadí) - víc rozvést jeho ďábelský plán, aby divák věděl, co vlastně dělá - v knížce k tomu je relativně dost podkladů, další lze vymyslet. Představit ho jako geniálního stratéga, kterým má být. Ukázat jeho zlovolnost v interakcích s podřízenými, kteří jeho temný plán vykonávají, a ne jen u jedné nudné scény s jednou zajatou čarodějkou. Ukázat ho jako opravdu mocného čaroděje například při nějakém rituálu.
-- Retrospektivám a Brumbálovi. Úplně chyběl jeho popis z mládí, jeho snaha za mlada získat moc, jeho vztah k tomu druhému černokněžníkovi, vysvětlit podrobně, kudy ta mocná hůlka vlastně putovala, což by mi nabídlo prostor k další fakt husté akční scéně, podobné té, která byla na konci pětky - souboj Brumbála a třetího ze tří mágů nejvyššího levelu v tom světě.

Celý ten film bych založil na dvou dějových osách, jedna by byla ta co tam teď je, osekaná o hovadiny a trochu vytuněná, druhá by byla historická retrospektiva vedlejších postav a toho světa samotného.

Takhle by ten film mohl být nechutně geniální. Bohužel, dopadl jak dopadl.
Autorská citace #27
5.12.2010 09:50 - Alek
No jo koukam, že Filmový pecky mi nějak utekly, sic jsem je dřív sledoval. No nevim, stejně bych ti asi nevěřil a šel na to... a litoval :-) Yates u mě prostě vzbudil velké naděje.
Autorská citace #28
5.12.2010 12:27 - Thule
Mě se naopak HP7 líbil. Dokonce u mě patří k tim nejlepším dílům o HP. Možná je to, ale tím že je to zrovna nejčerstvější zážitek. A taky tím, že jsem očekával tak jako vždy u HP, že první polovinu děje se nic neděje a všechno je až v tý druhý. Tady je akce od začátku do konce. Jen co tomu ubírá body je, že pro ty co nečetli a neviděli předchozí dily, tak z toho asi moc nepochopí o co tam jde. A další mínus je ten českej dabing, to je něco otřesnýho! Už se těšim na druhou část
Autorská citace #29
5.12.2010 19:37 - sirien
Můj nejčerstvější dojem z HP7 byl zhruba: "kurva, kdyť já tu sedim jen protože tu sem s přítelkyní a úplně náhodou sedíme vedle její kamarádky a nějakého jejího kluka se kterými pak budeme chtít zajít na pivo a nějak se mi nechce jim všem navrhnout že se zbalíme a vypadneme, protože tenhle shit se dá snadno dokoukat na compu... bohové tohle je taková nuda, fakt chci panáka."

Thule píše:
Tady je akce od začátku do konce. Jen co tomu ubírá body je, že pro ty co nečetli a neviděli předchozí dily, tak z toho asi moc nepochopí o co tam jde. A další mínus je ten českej dabing, to je něco otřesnýho!

Četl jsem předchozí knížky (některé dokonce vícekrát)
Viděl jsem předchozí filmy
Neznám cs dabing, zásadně se mu vyhybám, byl sem na originále.

Nic ve zlym prosím, ale můžeš mi říct, KDE tam byla nějaká AKCE? Zmatené pobíhání sem tam s bouchajícíma petardama okolo které trvá cca dvacet vteřin od začátku do konce a nemá ani žádnej slušnej kontext se zbytkem filmu neberu jako akci.
Případně by mě ještě zajímalo, CO by tam jako člověk co HP nečetl měl nepochopit, v celém tom filmu nic nesdělili. Bylo tam pár narážek, nicméně ty ani nic nepředávaly, pouze člověku, co knihu četl, připomněly, že tam něco takového bylo, to je tak všechno.
Co se tam děje nelze dost dobře pochopit, protože shodný dojem většiny kinosálu byl, že se tam celou dobu vlastně neděje vůbec nic.
Autorská citace #30
5.12.2010 21:03 - Thule
Například Godrikův Důl. Tam akce určitě byla. Pokud ne tak nevím co si pod akcí představuješ, leda tak Ramba kterej kosí nepřátele po stovkách. :-)
Nepochopí třeba o co tam v celým filmu jde, jaká je hlavní zápletka.
U vás to bylo takový, ale u nás v ČB jsem se s žádnýma negativníma reakcema nesetkal. A s každým co jsem o tom mluvil tak tomu se ta 7 líbila.
Ale proti gustu ...... každýmu se líbí něco jinýho
já jen vyjádřil svůj pohled na HP
Autorská citace #31
5.12.2010 21:21 - Arya
Okej, teď si řekl jednu akční scénu, jenže předtim a potom spousta nudnýho balastu. Nezáživný a naprosto zbytečný scény. Ano, byly tam akční scény, ale film jako celek byl nudnej a o ničem. Akce od začátku dokonce tak vážně není, jen nějaký scény, který to jakštakš oživí, aby člověk vážně neusnul. Já to místy vážně nedávala a zavíraly se mi oči. Sirien si tam na mě naférovku lehnul a párkrát skoro usnul. Kamarádka s kámošem tam akorát jedli a jen to jim zabránilo následovat Siriena. Co jsem mluvila s dalšíma lidma, tak těch pár chvil, kde se něco dělo, je probralo a chvíli aspoň dávali pozor, pak zase pomalu upadali do apatie, usínali, nebo kecali. Režizér měl udělat jeden film, nudný scény vynechat a celý to udělat úplně jinak...
Autorská citace #32
5.12.2010 21:50 - Alek
A tak jako ony tam akční scény jsou, na můj vkus možná dokonce až moc (naše trio neudělalo skoro nic, aby přitom nebylo napadeno). Problém je spíš s tím zpracováním/odfláknutím.

Nás bylo v kině málo (poledne, dlouho po premiéře, titulky), tak se z toho nedá moc co usuzovat, ale lidi se nebavili mezi sebou, to zas ne. Každopádně já už se taky těším na druhej díl (i když včera jsem docela pochyboval), protože i ta část v knížce byla mnohem lepší (aby tak ne :-).
Autorská citace #33
6.12.2010 00:51 - sirien
Thule píše:
Pokud ne tak nevím co si pod akcí představuješ

Tak třeba závěr pětky byl fakt hodně hustej

Napadení Naginim byla asi jediná rozumnější akční scéna, ale přišla mi hrozně... odbytá. Což je ostatně můj dojem z celé akce v sedmičce, což je důvod proč na ní koukám nějak skrz prsty - v porovnání s předchozíma dílama působí hrozně druhořadě

Alek: Jo, Potter je sympatickej dokud to je brakové čtení jakési nanynky bez sebevědomí. V okamžiku, kdy Rowling dostala dojem, že je skutečně spisovatelka, se z těch knížek začala dost rapidně vytrácet jejich hlavní deviza - rychlé tempo, jednoduchost, přímost. Všechen ten balast co tam začala přidávat když z jakéhosi nepochopitelného důvodu začala mít dojem, že umí psát, to začal děsivě rozmělňovat a kazit, z jednoduchého nenáročného čtení se pak stávaly knížky kterejma se člověk musel prohryzávat skrz nudné pasáže a ty pokusy o autentickou psychologii byly dost nedůvěryhodný.
Poslední "čistá" knížka byla trojka, čtyřka už byla nahlodaná, pětka byla kapku k užrání, šestka se pak dala relativně snést, ale trpěla tim že vlastně neměla začátek ani konec, jen spolu s pětkou překlenovala z Voldyho příchodu ve čtyřce do kataklizmatu v sedmičce, sedmička pak je dvousečná - prvníma dvěma třetinama sem se prožíral jak pes trávou, několikrát sem myslel že to snad fakt ani nedočtu, poslední třetina pak chytla spád a dojel sem to na jeden zátah. I když od Potterovi reinkarnace (heh, sorry za spoiler :D ) se mi chtělo z celého rozuzlení zvracet.

Každopádně ano, pokud je první díl sedmičky jen balast na prachy a rozpočet si nechali na sedmičku, tak by další díl mohl být sakra hustej. Mohl. Nicméně po tomhle už nehodlám riskovat a nejdřív do kina pošlu nějakého zvěda, aby mi poreferoval, jestli to stojí za to nebo jestli to sou stejně vyhozený prachy jako na 7,1.


(mimochodem, když sme u nepochopitelného důvodu, proč si Rowling začala myslet že je spisovatelka, teď sem znovu dočet Píseň pro Lyu (nejen sbírku, ale i tu povídku samotnou) a musim říct, že nechápu, jaktože nezná mnohem víc lidí GRRM - minimálně jeho SF práce sou naprosto geniální a z Písně pro Lyu mám (opět) už asi dvě hodiny slušnou depresi
Autorská citace #34
6.12.2010 08:49 - Quentin
SPOILER:

sirien píše:
I když od Potterovi reinkarnace (heh, sorry za spoiler :D ) se mi chtělo z celého rozuzlení zvracet.


Ty seš retard, to sem nežral.
Autorská citace #35
6.12.2010 08:59 - Olorin
Já sice nejsem k HP tak kritický, ale poslední dva díly už mě taky dost nebavili (z konce 7čky jsem stejně znechucen, jako ty siriene :-D). Na druhou stranu mě nebavil ani první díl, jednak jsem ho viděl v kině dřív, druhak jsem ho začal číst docela pozdě, prostě jsem na něj byl asi už moc "starý". Mně spíš začal vadit už ten stále stejný koncept, který už v Relikviích nebyl, ale tam došel autorce dech celkově, takže to stejně zaplácla nudnou vatou, a sice - Harry začíná u svého strýce, tam se nudí, ob díl se mu podaří provést nějakou lumpárnu, pak jede do Bradavic, tam se celý rok nic moc neděje, a pak teprve těsně před koncem škol. roku odhalí nějakou skrytou pravdu, kterou nějakým štěstím vyřeší...., a pak jede zpět ke strýci. Když se nad tím zamyslíte, tak takový průběh mají prakticky všechny HP knihy. :-)
Autorská citace #36
6.12.2010 09:16 - noir
Je to čtení určené pro pubertální a čerstvě adolescentní mládež - a vy se divíte, že vás to nebaví? A co Martínek se ztratil, u toho jste se náhodou nenudili? Když čtete knížky pro děti a jste dospělí, někde něco musí skřípat...
Autorská citace #37
6.12.2010 09:19 - Sethi
Řekla bych, že dobře napsaná dětská knížka bude člověka bavit vždycky. Vždycky se ráda vracím k Paní Láry Fáry a Mikulášovým Patáliím...
Autorská citace #38
6.12.2010 09:21 - Olorin
noir - To je ovšem zvláštní, že se mi druhý, třetí, čtvrtý a docela i pátý díl líbil. :-) Á propos myslel jsem, že to je mezigenerační četba, když to čtou jak děti, tak i dospělí.
Autorská citace #39
6.12.2010 09:30 - Chmur
Píše:
(mimochodem, když sme u nepochopitelného důvodu, proč si Rowling začala myslet že je spisovatelka, teď sem znovu dočet Píseň pro Lyu (nejen sbírku, ale i tu povídku samotnou) a musim říct, že nechápu, jaktože nezná mnohem víc lidí GRRM - minimálně jeho SF práce sou naprosto geniální a z Písně pro Lyu mám (opět) už asi dvě hodiny slušnou depres

Rowlingová možná není "dobrá" spisovatelka. Nicméně je komerčně jedna z nejúspěšnějších všech dob. A před tím mám respekt, i když mi Harry Potter taky přijde jako splácanina.
Autorská citace #40
6.12.2010 09:49 - noir
Ušatá: Hm, třeba Mikuláše jsem si jako kluk neskutečně užíval, ale teď mě obdobně silně nudí. Snad jediná věc, kde se bavím, je Bylo nás pět.

olorin: Protožes byl věkově zřejmě blíž cílové skupině? Je-li ta kniha mezigenerační nevím, ale nechápu, co baví pětadvacetileté na knížce o prvním "cicmání". (Vysvětlivka: já si HP přečetl kvůli sestře, byla to jediná věc, o které komunikovala. První díl mi přišel zábavný, druhý jako nastavovaná kaše a ty další už mě nebavily skoro vůbec).
Autorská citace #41
6.12.2010 09:58 - Olorin
No, abych to uvedl na pravou míru. K HP jsem se dostal až díky filmům, kdy jsem viděl první díl, když měl vyjít druhý díl, tak jsem si půjčil jeho knižní předlohu, abych věděl co se tam bude dít, pak jsem si přečetl i třetí a čtvrtej (v té době už vyšly), pak jsem se vrátil k prvnímu, ale to mě už tak nebralo, respektive jsem se neprokousal ani přes druhou kapitolu. A pak jsem čekal na pátý díl, a tak dál až k sedmému. Od pátýho už mě to ale moc nebralo a četl jsem to jen proto, abych se dozvěděl jak to celé dopadne, prostě jakoby samospádem.
Autorská citace #42
6.12.2010 11:39 - Flanker.27
Aneb tajemství autorčina úspěchu. "Všichni o tom mluví" a "chci vědět, jak to dopadlo"...

Komerčně úspěšnejch je spousta zhůvěřilostí, nevim, proč před tím mít respekt.
Autorská citace #43
6.12.2010 12:02 - Argonantus
Mno, navzdory spojeným silám Siriena, Kamila Fily a mnoha dalších se na HP 7 docela těším. A myslím, že Rowlingová psát umí.

Po neopúatrném shlédnutí nového opusu od Poledňákové mi vyvstává nový kandidát na nejstrašnější film všech dob. Je mnohem strašnější, než jsem pokládal za možné. A fantasy je určitě taky, alespoň doufám, protože pokud takoví lidé existují, je to důvod k neprodlené sebevraždě.

tady se s Filou zase shoduji naprosto
http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=629392
Autorská citace #44
6.12.2010 12:14 - Alek
Že by byla ohrožena pozice Kameňáků? :-)

Já si taky myslim, že Rowlingová psát umí (i když mimo Bradavice mě to baví o hodně míň) a filmy mám vesměs rád. První dva jsou takový pohádkový, třetí je dokonalej, 4-6 slušný bijáky, ale 7.1 se prostě imo nepoved.

Jsem zvědavej na tvoje hodnocení, Argo...
Autorská citace #45
6.12.2010 12:26 - Chmur
Píše:
Aneb tajemství autorčina úspěchu. "Všichni o tom mluví" a "chci vědět, jak to dopadlo"...
Komerčně úspěšnejch je spousta zhůvěřilostí, nevim, proč před tím mít respekt.

Možná je na místě otázka..."Proč o tom všichni mluví?" A proč se ty knihy umisťují tak vysoko v různých anketách o nejoblíbenější knize?
Autorská citace #46
6.12.2010 12:32 - Flanker.27
Chmur: to je samozřejmě dobrá otázka a přiznávám, že odpověď neznám, resp. něco si myslet můžu, ale nemám jak bych to doložil. Ale když to tak vemu, takové gladiátorské zápasy také měly svého času slušnou popularitu (i když asi nebyly tak krvavé jak to vypadá ve filmech).
Autorská citace #47
6.12.2010 13:31 - sarven
trochu selfpromo, ale zároveň aj príspevok do diskusie. môj pohľad na pottera.

http://www.kinema.sk/clanok.asp?id=34557
Autorská citace #48
6.12.2010 14:56 - Alek
sarevn: četl jsem před zhlédnutím a teď znovu. No, se závěrem souhlas, snad máš pravdu :-)
Autorská citace #49
6.12.2010 14:58 - sirien
Olorin píše:
Když se nad tím zamyslíte, tak takový průběh mají prakticky všechny HP knihy.

protože byly všechny psány do puntíku podle základních knih pro amatérské pisálky, konkrétně podle nějaké "příručky pro začínající spisovatele" a podle "jak psát knížky pro malé děti", přičemž autorka byla tak trapná že se těchto držela naprosto doslova v míře, která by komukoliv soudnějšímu přišla pod vlastní úroveň.
Všimni si že v těch knížkách není absolutně žádná původní invence, všechno je odněkud ukradený a knížky samotný sou jen elementárně řemeslně zpracovaný.

Flanker.27 píše:
Komerčně úspěšnejch je spousta zhůvěřilostí, nevim, proč před tím mít respekt.

...zejména když z marketingového hlediska paradoxně na tomto úspěchu nemá autorka takřka žádnou zásluhu, protože původ úspěchu HP spočívá v jeho virálním kaskádovém šíření, což je fenomén marketingem a sociologií sice popsaný, ale zatím naprosto nepochopený a první člověk, který jej dokáže vytvořit cíleně vydělá doslova miliardy na vlastní účet. Pochybuju, že by jakási učitelka průměrné inteligence vládla většími znalostmi marketingu a sociologie než všichni ti specialisté na universitách a lidé v institutech, které do výzkumu této záležitosti narvali miliony dolarů, takže se omlouvám, ale JKR tenhle úspěch uznat moc nehodlám, přišla k tomu jak slepá k houslím.

Alek píše:
Já si taky myslim, že Rowlingová psát umí (i když mimo Bradavice mě to baví o hodně míň)

"mám vypiplanej backhandovej úder na cross" neznamená "umím hrát tenis"
"umím krásné carvingové obloučky na rovné červené sjezdovce" neznamená "umím carving", natož "umím lyžovat"
"umím napsat podle přiruček příběh držící se jedné specifické šablony a několika specifických vložených vzorů" není "umím psát"

JKR neumí psát, JKR tak maximálně umí psát Harryho Potttera.
Autorská citace #50
6.12.2010 15:22 - Chmur
Já nechci být obhájcem JKR, je mi více méně ukradená.
Ale nevěřím tomu, že ke svému úspěchu přišla jako slepá k houslím.
Štěstí (být ve správném okamžiku na správném místě) hraje důležitou roli, ale nevěřím, že je to pouze o tom.
Já jsem asi tři díly četl a nijak mě zvlášť to nenadchlo, ale nemůžu jim upřít čtivost a určitou přitažlivost. Možná tu funguje jakýsi domino efekt, ale i kdybych to četl kvůli reklamě či kamarádům, přece nebudu automaticky považovat ty knihy za dobré. A spousta lidí (já ne) ty knihy považuje za skvělé.
Zřejmě dokážou pobavit (pro Flankera .... podobně jako gladiátorské hry:-))a nějaké hluboké myšlenky nejsou potřeba. Lidi a zvláště děti se chtějí bavit.

Píše:
"umím napsat podle přiruček příběh držící se jedné specifické šablony a několika specifických vložených vzorů" není "umím psát"

Ale umět psát podle šablony také není k zahození. Zvláště když díky tomu a souhře okolností vyděláte majlant.

Mimochodem kdyby si předložil svůj názor na HP ty a vedle tebe Rowlinová širokým masám lidí, tipuji že pro většinu bys byl nýmand ty. Protože, kdo určuje kvalitu díla? Marketing? Nic víc? Kritici? Koho jejich názor zajímá? A nebo právě ty široké masy fanoušků, spotřebitelů atd.?
Autorská citace #51
6.12.2010 15:22 - sirien
hej... ten Kamil Fila se docela příjemně čte... si projdu nějaké jeho další práce a možná zauvažuju nad svým předchozím plošným odmítnutím filmových kritiků jako takových
Autorská citace #52
6.12.2010 15:29 - Chmur
Píše:
JKR neumí psát, JKR tak maximálně umí psát Harryho Potttera.

Což ji zabezpečilo do konce života, sta tisíce lidí ji znají a má (ač je to smutné) vliv na veřejné mínění mnoha lidí (viz. problém s klecovými lůžky).
Malé rypnutí - Co jsi napsal ty? Co jsi stvořil, vymyslel?
Autorská citace #53
6.12.2010 15:32 - noir
sirien: Kamil Fila alias Tetsuo je asi nejlepší český filový publicista současnosti. Chytrej chlap, kterej dokázal skloubi akademickou kariéru (učí na FF MU) s novinářskou praxí. A navíc je kulturista, což působé mezi rachitickými nebo pupkatými kritiky jako pěst na oko a rudá muleta současně :)
Autorská citace #54
6.12.2010 15:45 - Alek
sirien píše:
JKR neumí psát, JKR tak maximálně umí psát Harryho Potttera.

Kdybych já uměl psát aspoň takhle, tak bych se nezlobil. Ale mám pocit, že k podobnýmu konci už jsme se sirienem v jedné debatě o HP došli, proto už to ze své strany nehodlám dál rozviřovat :-)
Autorská citace #55
6.12.2010 15:53 - Flanker.27
Chmur píše:
Zřejmě dokážou pobavit (pro Flankera .... podobně jako gladiátorské hry:-))a nějaké hluboké myšlenky nejsou potřeba. Lidi a zvláště děti se chtějí bavit.


Asocioval jsi mi několik věcí, kromě silvestrů Petra Novotného a falešného vrchního Vrány ("žádný velký umění, lidi se chtěj bavit") třeba Rogera Waterse nebo věčný spor mezi průměrností a skutečnou hodnotou, jak je zachycenej v Amadeovi.

Jsem docela zvědavej, jak se na potterovskou éru budeme dívat za 20 30 let, když i tehdy to bude lidi oslovovat ve stejnym měřítku, pak to asi nějakou hodnotu má. Ale BTW pokud vim, Potter není řadou fandů vnímanej jako "obyčejná zábava", ale jako hluboké a obsahově plné dílo.
Autorská citace #56
6.12.2010 16:04 - sirien
Chmur: Slušných knih které jsou nenáročné, pobaví, dobře se čtou a jsou relativně dobře řemeslně zpracované jsou tuny, ale pouze jedna z nich chytla virální kaskádu a to je HP, autora se to vůbec netýká.
Podobně myslím že dokonce první vůbec zaznamenaná virální kaskáda - Adidas, Reebok, Puma, Nike... tyhle všichni se konkurenčně mlátěj, tihle všichni vyrábí dobré sportovní boty, tihle všichni rvou miliony dolarů do reklamy, osobně si kupuju tenisky od těch i těch a musim říct že jsou kvalitou, zpracováním, designem... takřka vším - nastejno, jednu sezonu sou o něco lepší tyhle, pak zas tamty. Ale pouze Nike chytil virální kaskádu a z těhle čtyř a dalších pouze Nike se začal šířit jako street-brand, kdy jejich odbyt stoupl aniž by jakkoliv navýšili reklamu, uvedli převratný produkt nebo cokoliv. Představitelé Nike se sami vyjádřili v tom smyslu že nemají tušení, co se to děje, ale že tomu rozhodně nehodlají odporovat.

Někdy se prostě věci začnou šířit napříč sociální skupinou jak požár, jejich výběr je zdánlivě náhodný, je to jedna věc ze sta zaměnitelnejch, na kterou se takhle ukáže... ale pak prostě patří k věci tu věc mít, znát, aspoň nějak o ní něco vědět, takřka se jí nedá utéct, i když se snažíš.

Alek píše:
Kdybych já uměl psát aspoň takhle, tak bych se nezlobil.

Věnuj jeden rok života zájmu o tvůrčí psaní - choď do kroužku, přečti si pár příruček a je to Tvoje.

Chmur píše:
Což ji zabezpečilo do konce života, sta tisíce lidí ji znají a má (ač je to smutné) vliv na veřejné mínění mnoha lidí (viz. problém s klecovými lůžky).

Chjo. Tenhle pseudoargument se objeví vždycky
Nic ze zmíněného jsem nikdy nezpochybňoval
Nic ze zmíněného nebylo z mé strany předmětem diskuse - mluvil jsem o autorské kvalitě, invenci a přidané hodnotě díla, nikoliv o meinstreamovém úspěchu autorky ve stylu posledního výherce Superstar.

Chmur píše:
Co jsi napsal ty? Co jsi stvořil, vymyslel?

Rýpeš do mě, jako že jsem nic nestvořil a nevymyslel, nebo neúmyslně rýpeš do sebe, jako že patříš k tupému davu co nezná ani tu základní a věčnost starou poučku říkající, že kritika a schopnost autentické tvorby nemusí (dle některých by dokonce ani neměly) mít průnik? (v cz prostředí byl jejím nejhlavnějším propagátorem už někdo z obrozenců pokud se nepletu... musel bych vyhrabat poznámky k maturitě, ale určitě ji později silně razil Čapek)

Flanker.27 píše:
Jsem docela zvědavej, jak se na potterovskou éru budeme dívat za 20 30 let

Zeptej se jinak - kdyby tu nějakej maník nestrašil s aktuálníma filmama, vzpomněli bysme si vůbec na nějakýho pottera, dokončenýho před několika lety?
IMAO ani omylem, možná tak kdyby na nás spadnul z knihovny
Autorská citace #57
6.12.2010 16:21 - Argonantus
Můj názor na Pottera je všeobecně známý, takže s tím nechci ztrácet čas.

Fila je daleko zajímavější případ; je chytrý jak opice, a občas se s ním 100% neshodnu (urputná bitva o Tolkiena, kdysi dávno, nebo v opačném gardu Matrix, který jsem zas tak úplně nevydýchal já), nicméně občas je to zase 100% trefa.
Je tak intelektuální, že občas pochválí něco, co běžní intelektuální snobi masově odsuzují (krom Matrixu třeba Avatar nebo Inception; rozhodně stojí za přečtení).
No, a když něco strhá, stojí to taky zato; krom Poledňákové mi v hlavě uvízla Kněžna Libuše, což jednou musím vidět už jen kvůli té šílené recenzi.
Autorská citace #58
6.12.2010 16:24 - Alek
Flanker.27 píše:
Jsem docela zvědavej, jak se na potterovskou éru budeme dívat za 20 30 let

No to já taky, bude to tak rok zpátky, co jsme na d20.cz vedli podobnou debatu (myslim, že snad s Jersonem a Argem) a já tam (neuváženě?) prohlásil, že Potter s filmy nechcípne. Že se bude dětem hojně číst atd. S postupem času se mě zmocňují pochyby - a za pár let možná budu muset dát Jersonovi za pravdu... no snad na to zapomene. :-) Ba ne, pořád myslim, že budoucnost má, protože ono pořád ne a ne vzniknout něco, co by to nějak výrazně trumflo. Navíc JKR už si připravuje půdu pro pokračování...
Autorská citace #59
6.12.2010 16:52 - Chmur
Píše:
Slušných knih které jsou nenáročné, pobaví, dobře se čtou a jsou relativně dobře řemeslně zpracované jsou tuny, ale pouze jedna z nich chytla virální kaskádu a to je HP, autora se to vůbec netýká.

Zajímavý termím...virální kaskáda. Z tvých slov jsem pochopil, že nikdo pořádně neví, co to spouští a jak to funguje, ale dobře se to zřejmě používá jako argument...

Píše:
Rýpeš do mě, jako že jsem nic nestvořil a nevymyslel, nebo neúmyslně rýpeš do sebe, jako že patříš k tupému davu co nezná ani tu základní a věčnost starou poučku říkající, že kritika a schopnost autentické tvorby nemusí (dle některých by dokonce ani neměly) mít průnik?

Sorry jestli jsem tě urazil. Mám totiž velký problém s kritiky. Zafixoval jsem si, že napsat jak by se to mělo dělat, je ovela snažší než sám něco vytvořit.
Zcela nepokrytě přiznávám, že kdyby podobná slova jako ty psal spisovatel, kterého si vážím např. Martin, zřejmě bych se na to díval jinak.
Také mi vadí lidi, kteří považují svůj názor či vkus za směrodatný /neříkám, že jsi to ty/ a ostatní jsou tupé ovce.
Každý má samozřejmě právo na kritiku, nicméně tvá kritika obsahovala, pokud jsem dobře četl, pouze negativa a tak, ač nejsem žádný Potterovský fanoušek, jsem se rozhodl lehce oponovat. Toť vše.
Autorská citace #60
6.12.2010 17:08 - sirien
Chmur píše:
Zajímavý termím...virální kaskáda.

nazývá se to různě.
Jak to funguje se vzásadě ví. Co to spouští se víceméně nějak tuší. Problém je, že nikdo neví, jak namixovat správné ingredience v těch přesných dávkách, aby to odpálil úmyslně.

Chmur píše:
Zcela nepokrytě přiznávám, že kdyby podobná slova jako ty psal spisovatel, kterého si vážím např. Martin, zřejmě bych se na to díval jinak.

Takže jsi oslněn osobností mluvčího a nikoliv argumentem samotným? hm.

Chmur píše:
Každý má samozřejmě právo na kritiku, nicméně tvá kritika obsahovala, pokud jsem dobře četl, pouze negativa a tak, ač nejsem žádný Potterovský fanoušek, jsem se rozhodl lehce oponovat.

Potter se tu omýlá každého třičtvrtě roku dokola a dokola (už aby natočili ten osmej film a byl od toho pokoj). Moje kompletní kritika na Potterovskej účet včetně kladných bodů je v některé místní diskusi tak rok a půl nazpátek. Možná dva roky nazpátek.
Autorská citace #61
6.12.2010 17:55 - Chmur
Píše:
Takže jsi oslněn osobností mluvčího a nikoliv argumentem samotným? hm.

Spíše schopnostmi. Když kritizuje literaturu člověk, který v mých očích umí opravdu hodně dobře psát, tak to má pro mě větší důraz než pohled kritika, který nikdy nenapsal ani čárku. Možná je to jakási předpojatost, ale připadá mi to zcela přirozené.
Autorská citace #62
6.12.2010 18:18 - sirien
Chmur píše:
Když kritizuje literaturu člověk, který v mých očích umí opravdu hodně dobře psát, tak to má pro mě větší důraz než pohled kritika, který nikdy nenapsal ani čárku.

Hm. Podstata kritiky je nicméně právě opačná - jde o vyjádření někoho kdo není sběhlý v dané formě, nicméně ja aktivním "konzumentem" dané formy, má lehký náhled do procesu tvorby, ale především ji hodnotí z pohledu příjimájící osoby. Což je ostatně obecně příjimaný postoj napříč formami (literatura, film, divadlo, fotografie...) i světem za poslední docela významné časové období (přes 200 let? Noir bude asi vědět přesnějc...)

Vyjádření zkušeného spisovatele na dílo jiného spisovatele není kritika, ale spíše odborná diskuse, což je kapánek o něčem jiném. Teda, samozřejmě, i zkušení spisovatelé mohou psát kritiku, ale to ji opět píší z pohledu konzumující osoby, tedy "já, sečtělý člověk, při čtení tohoto díla" a nikoliv "já, zkušený spisovatel, při čtení tohoto díla..."

Ostatně viz i ten o stránku zpátky linkutej F. Fuka (zvýrazněno mnou):
Píše:
recenzentem se člověk stává obvykle proto, že má rád filmy; že chce ostatním pomoct nacházet ty dobré a vysvětlovat, v čem a proč jsou ty ostatní špatné. Recenzent obvykle vůbec nechce filmy točit a ani to nepotřebuje umět. Jeho pohled je "uživatelský", pouze jde více do hloubky než u diváka, který není placen za vyjádření názoru. Proto se obvyklé rady "natočte něco lepšího a pak kritizujte" úplně míjejí cílem.
Autorská citace #63
6.12.2010 18:32 - noir
sirien: hm, teoreticky by to tak být mohlo, ale tak to ve skutečnosti není a nikdy nebylo. Naprostá většina recenzentů je už od vzniku té formy (t.j. asi těch 200-250 let) v pařížských salonech sama autory. Je to tak i u nás, i v té nejlepší tradici české kritiky-u literatury to platí téměř stoprocentně, u filmu částečně taky. Fuka sám je toho krásnou ukázkou - na tvorbě filmů se aktivně podílí, že ano...

Peroutka, Černý, Zábrana, Fučík i Fučík - ti všichni byli nejen kritiky, ale i aktivními literáty. Za hranicemi je to úplně stejné.
Autorská citace #64
6.12.2010 19:29 - sirien
tak ono je to svým způsobem logické, recenze píší lidé co se zajímají o danou věc nejvíc, což jsou obvykle ti, kteří s tím mají něco společného.
Nicméně recenzent/kritik není nutně jen ten kdo píše do tištěného média, třeba na csfd bych se takhle nebál označit několik lidí z vedoucích pozic žebříčků (porovnáním toho co píší s tím jak se Ti film líbil si tam najdeš "své lidi" jejichž názor pro Tebe má váhu když se o něčem dál rozhoduješ) a pochybuju že by každý bloger nebo uživatel csfd/imdb a dalších byl filmař.

Každopádně moje pointa spočívala v tom, že ať už je recenzent zároveň profesionál nebo není, váha názoru by měla spočívat v jeho obhajobě a nikoliv v jeho autorovi
Autorská citace #65
6.12.2010 19:34 - noir
sirien: Recenze může dnes psát pochopitelně každý. Zda to umí a má co říct, je jiná věc... A jméno samozřejmě má svou sílu - článek od Lawse taky budeš čtít jinak, než když budeš pročítat něco od Peekaye, ne? Prostě když za někým něco stojí a něco dokázal, jsou jeho názory více reflektované a víc diskutované. Jak to má být nevím, ale tohle je realita - když něco v salonu pleskl Hugo, tak se to samozřejmě doneslo víc lidem, než když by stejnou věc řekl mladý kritik, kterého nikdo neznal.
Autorská citace #66
6.12.2010 19:58 - sirien
noir píše:
článek od Lawse taky budeš čtít jinak, než když budeš pročítat něco od Peekaye, ne?

Ne. Článek od Lawse si nejspíš přečtu s větší pravděpodobností, než článek od Ecthelionů*), protože mám z minula lepší zkušenosti s jeho pracemi než s Ecthelioními. Nicméně když už ten článek otevřu, tak mě zajímá, jaký názor v něm je prezentován, proč a jak je podložen a jak se tyto argumenty a závěry shodují s mými názory, nikoliv to, kdo mi ty argumenty a závěry předkládá.

Jednoduše - teorie relativity je platná bez ohledu na to, jestli mi ji bude vysvětlovat Stephan Hawking osobně, středoškolskej učitel fyziky nebo někdo se sotva dokončenou střední, kdo si jí ale ze zájmu nastudoval. Soudit názor podle zdrojové osoby je asi jako příjimat nebo odmítat vědomosti z knížky podle toho, jestli se mi líbí obrázek na obalu.


*) Tady u Tebe asi došlo k omylu, já PK nemám nějak v lásce osobně, nicméně nijak nezpochybňuju jeho přehled ohledně RPGček, právě naopak, tak sem to trochu zaměnil aby to víc sedlo.
Autorská citace #67
6.12.2010 20:15 - Chmur
Píše:
Soudit názor podle zdrojové osoby je asi jako příjimat nebo odmítat vědomosti z knížky podle toho, jestli se mi líbí obrázek na obalu.

Tohle přirovnání je zcela zcestné a nesmyslné.
Pokud přijde s novým objevem např. v medicíně uznávaný lékař a nositel Nobelovy ceny, zřejmě tím logicky zaujme více lidí než Franta Vomáčka odněkud ze Zlatých hor. Přitom mohou mít oba pravdu.
Přijímat nebo odmítat knihy podle obrázku na obalu je samozřejmě blbost, ale vybírat si knihu podle autora zřejmě svoji logiku má.
Autorská citace #68
6.12.2010 20:21 - sirien
Chmur píše:
Pokud přijde s novým objevem např. v medicíně uznávaný lékař a nositel Nobelovy ceny, zřejmě tím logicky zaujme více lidí než Franta Vomáčka odněkud ze Zlatých hor.

Popisuješ stav jak je, nikoliv jak by měl být
V medicíně by měla dle vědeckých pravidel platit absence autority, nicméně lidé jsou jen lidé, že ano...

Já jsem se vyjadřoval k tomu, co mi přijde smysluplné a co ne, nikoliv k tomu, že lidé to nedělají a ani nebudou dělat správným způsobem, protože to jsou lidé.
Ten arguement není zcestný, pouze je ad absurdum nedosažitelný, jako ilustrativní přirovnání mi ale přijde naprosto korektní

Chmur píše:
vybírat si knihu podle autora zřejmě svoji logiku má.

VYBÍRAT ano. Hodnotit jaká je už ne - Zbožňuju Gaimana, nicméně Mezisvět je podle mě prostě špatnej, a je jedno jestli je na něm podepsanej Gaiman nebo Franta z Horní Dolní.
(formu "oproti předchozím autorovým dílům" teď pomíjím)
Autorská citace #69
6.12.2010 20:22 - noir
Sirien: Nevěřím. Respektive tvé chování je tak výjimečné a nepravděpodobné, že nemá vliv na chování populace.

Proč nevěřím? Protože takhle lidský mozek neuvažuje. Autorita je v nás hluboce zakořeněná, s tím nic nenaděláš. Kdyby ty plky, které trousí náš současný prezident (případně máš-li v menší oblibě minulého prezidenta, tak použij jej), říkal Franta Vomáčka, nikdo je nebude řešit, autorita autora z nich v podání páně Klause ale činí téma vhodné k debatě. Autorita činí i zdánlivou absurditu hodnou k zamyšlení. Není stejné píše-li o válce její účastník a teen, který o ní četl dvě knihy.
Autorská citace #70
6.12.2010 20:25 - sirien
Plky pana prezidenta nějak neshledávám hodnými sledování, takže tady mi asi srovnání z většiny uniká, ale mám dojem že ho chápu.

Neříkám, že se mi to dělení daří dokonale. Takřka určitě nedaří. Ale snažím se a myslím, že mi to ve většině případů docela i jde. To, že je moje snaha v populaci výjimečná, mi přijde smutné, ale co nadělám.
Autorská citace #71
6.12.2010 20:26 - noir
sirien: "Popisuješ stav jak je, nikoliv jak by měl být" tak takového dětského idealismu bych se od tebe nenadál. Lidé jsou takoví, ty to nezměníš. Chovají se tak tisíce let a zřejmě se tak budou chovat i nadále. A protože to funguje, asi je to nějak výhodné - už jen tím, že to oceňuje zkušenost a nutí nezkušené, aby se zkušenými stali.

Že ty si představuješ jiný svět, je pro debatu v podstatě bezpředmětné - zatím jsi ničím nedokázal, že tvé vidění je lepší než to prověřené generacemi. Pokud zůstaneme u kritiky- většinu čtenářů zajímají názory těch, kdo o věci něco ví, ne těch, kdo o ní nic neví. Výhoda tohoto přístupu zdá se mi jasná.
Autorská citace #72
6.12.2010 20:47 - sirien
To není idealismus, to je struktura argumentace - je nějaký aktuální stav a ten lze popsat, já jsem si dovolil tvrdit, že inklinuji k jinému přístupu a podložil jsem ho pár argumenty.
Jistě, nemůžu čekat že se stav jako takový změní, ani to nečekám, pouze se snažím podložit svůj odlišný názor.

(a mimochodem oba přístupy mají něco do sebe, jedná se o klasický dualismus správného a realistického řešení, kdy jedno je platné tam, kde je potřeba dosáhnout co největších výkonů a druhé je platné v běžném životě, kde se hodí zjednodušovat. Pokud jde o něco, co mě moc nezajímá, tak samozřejmě zjednodušuji také, pokud jde ale o něco co mě zajímá, tak se snažím nezjednodušovat.
Na té realistické versi fungujeme všichni, z té ideální, resp. ze snahy o jeji dosažení, čerpá vědecké bádání prakticky od svého formálního vzniku)
Autorská citace #73
6.12.2010 21:53 - Colombo
Noir: zabředáváš k evoluci, jenže evoluce není o tom, že se prosadí to nejlepší, co je k dispozici. Takže, když je něco "prověřené generacemi" neznamená, že to nutně musí být nějak dobré. Stačí jen, aby nebyla nijak zvlášť velká "chuť" se někam dál pohnout. Zkrátka toto řešení zatím stačilo.

Proč jsou lidi oškliví a hloupí? Hezcí a chytří, kteří jsou v těchto měřítkách "lepší" by je měli vytlačit, ale nevytlačili. Průměr je naprosto dostatečný.
Autorská citace #74
7.12.2010 08:30 - Chmur
Píše:
VYBÍRAT ano. Hodnotit jaká je už ne

Ty jsi použil termín vybírat a já na něj reagoval.
Jinak tvé argumenty chápu. Jak jsem již psal, nejsem fanoušek Rowlingové, ale nevěřím, že jí k úspěchu dopomohl pouze kaskádový efekt.

Píše:
zabředáváš k evoluci, jenže evoluce není o tom, že se prosadí to nejlepší, co je k dispozici.

Evoluce funguje na tomto principu. Novou kvalitu přináší mutace. Což je náhoda. A zda se nová kvalita prosadí, je otázka přírodního výběru.
A co se v něm prosadí? Přeci to, co je v daném okamžiku nejvýhodnější. Samozřejmě, se změnou vnějších podmínek se výhoda může změnit v nevýhodu.
Proto i věci prověřené generacemi předků, se mohou stát časem nevýhodné.

Píše:
Hezcí a chytří, kteří jsou v těchto měřítkách "lepší" by je měli vytlačit, ale nevytlačili. Průměr je naprosto dostatečný.

Možná proto Colombo, že definovat chytrost a krásu je naprosto nesmyslné. U každého organismu se prosadí i část těch "horších". A je to velmi důležité. Neboť díky tomu se zvyšuje variabilita populace, což je pro každou skupinu organismů životadárné.
Autorská citace #75
7.12.2010 09:29 - Nevada
noir píše:
Autorita je v nás hluboce zakořeněná, s tím nic nenaděláš. Kdyby ty plky, které trousí náš současný prezident (případně máš-li v menší oblibě minulého prezidenta, tak použij jej), říkal Franta Vomáčka, nikdo je nebude řešit, autorita autora z nich v podání páně Klause ale činí téma vhodné k debatě.

No a? Ať se o nich debatuje. Autorita je autorita. Ale lidé by neměly ty plky bezmyšlenkovitě přejímat a s nadšením šířit dál čistě jen proto, že jsou Klausovy.
Autorská citace #76
7.12.2010 10:03 - Argonantus
Řekl bych, že opravdová autorita je založena na zkušenosti.

Kamila Filu čtu už pár let, byť nepravidelně a nesystematicky, a mockrát s ním krvavě nesouhlasím, ale zkušenost mne naučila, že to obvykle stojí za přečtení; názor je třeba pomýlený, ale přesto čímsi zajímavý. (Pro Noira - jeho recenze jsou občas zajímavé i coby umělecké dílo; v případě těch zdrcujících často zajímavější, než původní film).

Pokud jde o lékaře, narazil jsem na pár takových, kteří se nepletou, i když jejich názor byl třeba překvapivý, ba přímo šokující; zkušenost mne naučila, že se vyplatí jim věřit; dokonce mi to zachránilo život. Když mi řekne neznámý MUDr., že musím okamžitě začít brát lék X, jinak do měsíce zemřu, půjdu se na to zeptat těch doktorů, které znám a kterým věřím. Pokud mi to potvrdí, není co řešit. V medicíně jsem navíc laik, takže mi nic moc jiného nezbývá, než někomu věřit.

Do třetice, mám takové lidi i ve vlastním oboru; mnohokrát se potvrdilo, že se zatraceně vyplatí vyslechnout jejich názor, a pokud nesouhlasí s mým, je důvod to vážně řešit. Kdežto když mi řekne něco zcela překvapivě odlišného neznámý JUDr., může se stát, že se tím moc zabývat nebudu.

U Hawkinga je to pak ještě jinak; je to obor, do kterého nevidím vůbec, a hodně chytrých fyziků se shodlo, že tomu ten chlap fakt rozumí; takže mu asi budu věřit. Nicméně se mne to málokdy týká nějak podstatně, takže o nic moc nejde.
Autorská citace #77
7.12.2010 10:16 - Chmur
Co se týká autorit. Samozřejmě, že nebudu hltat Klause jen proto, že je prezident. Ale pokud si budu vybírat lékaře. Budu rád, když mě bude operovat člověk s vynikající pověstí a uznávaný svými kolegy, než nějaký neznámý lékař, který může být stejně dobrý, ale já jaksi nemám čas a chuť si to ověřovat, abych naplnil principy vědeckého bádání.
Autorská citace #78
7.12.2010 10:20 - Nevada
Ale to už je zase trochu něco jiného...
Autorská citace #79
7.12.2010 10:26 - Argonantus
Nevada:

Musím říci, že ve svém okolí neznám nikoho, kdo by nadšeně šířil Klausovy plky. Vím, že takoví lidé existují, ale málokdo je bere vážně (pan Hájek, který nevznikl z opice, například).
Naopak znám plno lidí, co předpokládají, že jsou to kraviny, když to říká Klaus. Mám k tomu taky tendenci.
V poslední době mne zneklidňují dva případy, kdy by nakonec mohl mít pravdu.
Autorská citace #80
7.12.2010 12:22 - Alek
Už jsem se bál, že začínáme bejt hodně OT, ale hradní partička se krásně hodí do tématu Fantasy komedie. :-)
Autorská citace #81
7.12.2010 12:30 - Colombo
Co já vím, tak on pan Klaus je hlavně egoista. On bude vždycky tvrdit něco jiného, než tvrdí ostatní. Bohužel, v tomhle případě (co se týče GO, ekopaliv a podobných věcí, kde se na tuto problematiku celkem dá nahlížet ekonomickým pohledem) má pravdu, což jeho egu určitě prospělo. GO je kravina (nebo jaksi moderněji "Globální změny klimatu", což je sice fakt, ale s antropoheními vlivy, či to, že z podstatné míře ovlivňují změny klimatu antropogenní vlivy, je kec, ony GZK jsou fakt, ale už pár miliard let), Ekopaliva ve stávající formě nevyhovující (nízká účinnost, aby vůbec byla ekonomická, pro jejich výrobu a distribuci se propálí víc nafty, než kdyby se ta nafta rovnou distribuovala), stejně tak "zelená energie" (větrné elektrárny, fotovoltaika, všechno s nehorázní garantovanou výkupní cenou, místo aby se to dávalo na baráky, tak se tím osazuje kvalitní ornice, nehledě na to, jak rozvodná síť trpí) a podobné věci.

Bohužel, obrátil bych to. Těmhle kydům lidi věří, protože "To tvrdí vědci, tak to musí být pravda", přitom to ve velké míře netvrdí vědci, ale politici a úředníci (a majitelé technologického průmyslu, kteří tohle vyrábí). A když už to nějaký "vědec" tvrdí, tak je odbornou věřejností neuznávaný a kariéru si staví na takových výzkumech. Většinou jsou to studie naprosto neodborné, lajdáctví tam jde vidět i naprostým laikem, častokrát jde i o podvody. Ale lidi tomu věří, protože "to tvrdí vědci".
Stejně tak ty různé homeopatika. "Doktoři říkají, že to pomáhá, tak na tom něco bude", přitom doktor vám bude tvrdit cokoliv, pokud vám to pomůže alspoň jako placebo (viz studie na téma "Dražší léky léčí lépe: Proč? Protože jsou dražší."), nehledě, když doktor, který tvrdí a propaguje homeopatika, z nich má velké prachy, tak co by to netvrdil? Uškodit to nemůže (což vzhledem k tomu, že u homeopatik je standardem řeďit látku na úroveň, kdy je v nádobce nanejvýš jedna molekula účinné látky, naprostá pravda), tak co? K tomu si přidejte podobné věci jako je "scaner, který dokáže zlikvidovat všechno škodlivé v organismu, viry i bakterie" (jak rozezná dobrou bakterii od zlé? Nedej bože buňku parazita od buňky hostitele?", k tomu můžeme přidat kosmický vysoušeč, který vám koncentrováním kosmické energie dokáže vysušit každé zvlhlé místo v baráku (je to jakási anténka s talířem). Vždycky ten člověk je Mudr nebo Ing či "Vědec" a lidi tomu věří, aniž by byli ochotni se přesvědčit, jestli je to pravda.
Autorská citace #82
7.12.2010 12:39 - noir
K tomuto OT tématu doporučuji včerejší reportáž z víkendu: http://vikend.nova.cz/clanek/novinky/video-cesta-pana-prezidenta-6-12.html
Autorská citace #83
7.12.2010 13:47 - Olorin
Budu citovat ze Stopařova průvodce. "Hájek, je prostě taková případ!" :-D
Autorská citace #84
7.12.2010 17:28 - sirien
Chmur píše:
nevěřím, že jí k úspěchu dopomohl pouze kaskádový efekt.

tak samozřejmě tu byly věci jako že trefila vhodnou dobu pro vhodné téma (vakuum na trhu dětské meinstream literatury), držela se (zpočátku, aspoň) velmi jednoduché a řemeslně zvládnuté formy, čímž dosáhla vysoké čtivosti, udělala knihy tak, aby odpovídaly všem příručkám "jak psát pro děti", přičemž vykradla i všechny tou dobou oblíbené dětské knihy a seriály (čarodějky školou povinné...)

...což jsou ale v důsledku všechno faktory, které vedly ke spuštění kaskádového virálního efektu. Vzásadě jen měla štěstí že se trefila do jeho spouště právě ve chvíli, kdy tomu byla doba nakloněna.
A, samozřejmě, nelze jí upřít ty dva roky kurzů tvůrčího psaní a přečtení základních knížek o tom jak psát, aby si vypilovala korektní formální stránku práce, je to sice lame základ, ale v dnešní době i to spousta lidí ignoruje, takže tuhle snahu jí jsem ochotnej uznat

Nevada píše:
No a? Ať se o nich debatuje. Autorita je autorita.

...a jako taková by měla být neustále zpochybňována a vyzývána

Alek píše:
hradní partička se krásně hodí do tématu Fantasy komedie.

lol :)
Autorská citace #85
7.12.2010 17:44 - Olorin
sirien píše:
...a jako taková by měla být neustále zpochybňována a vyzývána

Pokud je ta autorita co k čemu, tak nemusí být ani zpochybňována ani vyzývána, protože se sama od sebe snaží neustále o sebezdokonalování. U Rowlingové zatím nevím, neboť nenapsala kromě tématiky HP nic jiného. Jinak pokud si někteří lidé myslí, že úspěch a autorita z toho plynoucí jim dává schopnost mít pravdu ve všem (tj. mimo okruh toho, co z něj udělalo úspěšného člověka), tak samozřejmě to přímo vyzývá ke zpochybňování. Ať už je to Klauzův názor na "všechno", nebo boj Rowlingové proti "klecím" v psychiatrických léčebnách.
Autorská citace #86
7.12.2010 18:10 - sirien
Olorin píše:
Pokud je ta autorita co k čemu, tak nemusí být ani zpochybňována ani vyzývána, protože se sama od sebe snaží neustále o sebezdokonalování.

Ne, pokud je autorita co k čemu, tak je schopná svá zpochybnění vyvrátit a výzvám čelit. Zpochybňována nicméně být z principu musí.
Autorská citace #87
7.12.2010 18:16 - Olorin
sirien - Myslím, že jsme oba napsali tutéž věc dvěma způsoby.
Autorská citace #88
7.12.2010 20:54 - Colombo
Olorin: tak s Klauseb bacha. On má VŠE vystudované.
Autorská citace #89
7.12.2010 21:03 - Olorin
Colombo - Jasně, na to jsem zapomněl. :-)
Autorská citace #90
7.12.2010 21:05 - Alek
Colombo píše:
On má VŠE vystudované.

To má a taky má na svědomí (spolu s Jyrkou), že se těmi našimi diplomy nikde moc nechlubíme :-)
Autorská citace #91
7.12.2010 22:00 - Colombo
Alek: jn, Jyrka teď začal vyhrožovat, že se vrátí.

Že by se ti Mayové s tím 2012 fakt trefili?
Autorská citace #92
7.12.2010 22:06 - Flanker.27
Když se mluví o VŠE, vzpomenu sira Humpheryho: "on chodil jen na ekonomku."
Autorská citace #93
8.12.2010 13:00 - Chmur
Píše:
Zpochybňována nicméně být z principu musí.

Není hloupé zpochybňovat věci jen z principu? Já si pamatují z přednášek biostatistiky, že tam do nás cpali...hypotézy nelze dokázat, ale pouze vyvrátit atd., ale to se týká vědy. Přeci nebudu zpochybňovat názor někoho jen proto, že by se to mělo a aby obhájil svou pozici. Tím samozřejmě netvrdím, že by se mělo všechno tupě přijímat jen proto, že to řekl někdo s gloriolou odborníka.
Pokud má někdo docenturu z mezopotámské kultury, holt mu budu asi věřit, protože tomu sám houby rozumím...
Autorská citace #94
8.12.2010 13:02 - Chmur
Píše:
tak s Klauseb bacha. On má VŠE vystudované.

Nemá dokonce titul profesora z ekonomie?:-)))
Autorská citace #95
8.12.2010 13:43 - Alek
Chmur píše:
Nemá dokonce titul profesora z ekonomie?:-)))

Také z VŠE, což byla údajně velká komedie :-)
Autorská citace #96
8.12.2010 13:46 - sirien
...a pak hromadu čestnejch doktorátů či čeho, stejně jak Havel. Fascinuje mě jak se vedoucí universit shazujou před kýmsi jen protože je náhodou president a vnucujou mu jeden doktorát za druhym...

EDIT: 40 čestnejch doktorátů (viz), 38 mezinárodních ocenění, a sedm řádů a čestných ocenění. A někde cestou ještě stihnul splašit "Prof." a "CSc."
Pak se lidi divěj, že ty ocenění a tituly devalvujou
Autorská citace #97
21.12.2010 21:51 - Draconus
Molda píše:

pokud by mělo být hlasování o nejzábavnější Fantasy tak Barva kouzel bude určitě na 1 místě, u toho filmu jsem se smál od začátku až do konce , jinak tohle taky vypadá taky na vydařenou Fantasy , ale uvidíme protože většina trailerů jsou super a pak kolikrát film nestojí za nic
Autorská citace #98
21.12.2010 21:57 - Draconus
jinak tedka se docela s Fantasy roztrhl pytel aspon ve filmech tedka premiéra Narnie a Pottra , ktomu budou nový piráti podle fantasy od Tima Powerse Plout na vlnách podivna,což je super knížka ,další je Your Higness a samozřejmě Hra o trůny :-) snad se konečně začnou točit pořádné Fantasy protože už mě nebavilo koukat na blbosti typu Witchville atd..od posledního Pána prstenů moc kvalitního fantasy nebylo
Autorská citace #99
21.12.2010 22:39 - Alek
Já doplním třeba Camelot, který vypadá taky zajímavě a asi si věří, protože se chystají na přímý střet s Hrou o trůny, startujou taky v dubnu. No a o Hobitovi asi netřeba mluvit :-)
21.12.2010 22:46 - Alnag
Alek píše:
No a o Hobitovi asi netřeba mluvit :-)


To by bylo jako nosit půlčíky do Kraje. ;-)
21.12.2010 22:48 - Sosáček
sirien píše:
EDIT: 40 čestnejch doktorátů (viz), 38 mezinárodních ocenění, a sedm řádů a čestných ocenění. A někde cestou ještě stihnul splašit "Prof." a "CSc."
Pak se lidi divěj, že ty ocenění a tituly devalvujou

A cestnej osmej dan v karate. Na to nezapominej.
21.12.2010 22:48 - Amaroun
Colombo píše:
GO je kravina (nebo jaksi moderněji "Globální změny klimatu", což je sice fakt, ale s antropoheními vlivy, či to, že z podstatné míře ovlivňují změny klimatu antropogenní vlivy, je kec, ony GZK jsou fakt, ale už pár miliard let)

Ty to nějak studuješ? :-) Hele já jsem se o to začal hodně zajímat před nějakou dobou a říct, že GO je kravina bych si nedovolil (antropogenní vlivy). Je toho tolik... veškerých fází (jako záporná arktická oscilace), průběhů , cyklů že doopravdy je velice náročné exaktně stanovit co se děje se zemí. Hodně pěkný pohled na to má Pan Cílek - doporučuju někde najít a přečíst... Samozřejmě vliv politiků a zajmových skupin je skoro všade, takže bych se divil kdyby nebyl v tomto odvětví ( Ono třeba, což je velice vtipný, Klausovu knihu Modrá, nikoli zelená planeta sponzoroval Lukoil, a ten moc nemá zájem o zelený myšlení - takže na obou stranách to nebude moc fair play)

Colombo píše:
větrné elektrárny, fotovoltaika, všechno s nehorázní garantovanou výkupní cenou, místo aby se to dávalo na baráky, tak se tím osazuje kvalitní ornice, nehledě na to, jak rozvodná síť trpí)

1)Za prvý větrný jsou hodně oká (jakej je pak výkup to nevim)- ale z energetickýho hlediska je to dobrej zdroj energie.

2)Kvalitni ornice se tim možná osazuje, ale Evropa má po Americe druhou nejvyšší hodnotu přebytku Jídla ( podle FAOSTATU mám pocit), takže v tom problém asi moc neni... Jinak asi nejlepší řešení jsou Jaderný elektrárny ( např. Francie má 80 % energie s JE - to je žúžo :-D)
Asi sorry za OT :D
21.12.2010 22:57 - Alek
Já o Hobitovi a oni o Šarkanovi - ten už si dneska užil pozornosti až moc, řekl bych :-)
21.12.2010 23:15 - Amaroun
No mne překvapilo, že tam má být znovu Orlando a Cate Blanchett(proč ta zrovna to nevím) ...
A s Camelotu jsou nějaký ukázky? :-)
21.12.2010 23:19 - Colombo
Amaroun: jestli ekologii, která je zahrnuta v klasickém studiu biologie na vysoké škole myslíš "to", tak jo.

Globální oteplování, globální ochlazování, tedy globální změny klimatu, jsou fakt. Už pár miliard let. Země (celý ekosystém, život jako takový) není stálý. Stálý by znamenalo tak akorát mrtvý. Je to neustále se vyvíjející dynamický systém. Na tohle lidi zapomínají. A pak, ať už to člověk mění nebo ne, tak co na tom? Když vymře nějaký druh, no a? Nemáme už být tak nějak za teorií evoluce a už dávno ji přijmout a rozvíjet?
Holt, člověk žije moc krátce na to, aby viděl pořádné změny, které se dějí naprosto přirozeně. Sakra, před 4000 lety byla evropa jeden velký homogenní les a jakási biodiverzita zde tedy neexistovala (ta přišla až s člověkem, když začal dělat mýtiny). Před 500 lety neexistovala polovina amazonie (ta je vlastně úhor), tak si myslím, že nějaký stupeň tam, stupeň sem je zanedbatelný. Nehledé na to, že ten podíl s antropogenními vlivy bude podle mého podobný jako radiace, kde sice lokálně to má velký viditelný vliv, ale globálně je to k smíchu.

1. myší je víc jak lidí a taky něco prodýchají
2. krav je taky hodně a metan je mnohem účinnější skleníkový plyn
3. termiti vyrobí metan taky a oteplí planetu víc jak čína
4. hmyz jako takový má v součtu obrovský vliv
5. ovce
6. ptáci a vlastně veškeří teplokrevní obratlovci (a hlavně savci) nejsou nijak energeticky efektivní (tím, že furt topí)
7. lidi taky něco prodýchají (zabij afričana, ochlaď planetu? To je v souladu s ideou Greenpeace) no a dobře, pak nějaké to uhlí atp.
8. všemožné sopky
9. slunce
10. slunce
11. slunce
(důležité npř. kosmické záření, které vytváří mraky)

Podstatnou většinu těchhle věcí nemůžeš změřit, ale podílí se na atmosféře někdy i více, než člověk. Jo ještě jsem zapomněl

12. lesy oteplují planetu (podle mnohých studií).

So dokážem sledovat je slunce, pár sopek, člověka a možná i nějaké ty krávy. Ale to je všechno. Nehledé na to, že spoustu těchhle věcí taky umíme jen odhadnout. Ale o tohle vůbec nejde, protože GO není založené na rozumu. To je založené na ideologii, aktivistech a prachách.

ad 1) Větrný jsou hodně OK, kdyź se montují tam, kde nikomu nevadí a fouká tam vítr. Problém je, že
a) montují se tam, kde vítr často nefouká
b) tím, že vítr fouká jen občas, tak jsou nespolehlivý zdroj energie z pohledu rozbodné sítě (a stojí další obrovské prachy to regulovat)
c) likvidují ptáky a netopýry :P(teď nevím, jestli ultra nebo infrazvuk)
d) nehorázné výkupní ceny. Platíš si nějakých 12kč oproti 0,3 haléřům z jaderných elektráren (a to do těch 0,3 je už zařazeno - vybudování JE, vybudování skladu paliva (dočasný, ne trvalý, prože v dnes již budovaných velkých JE se tyto dokážou již znovu využít, menší testovací reaktory už tuto technologii mají, do těch 12 kč je zařazeno tak kulové, maximálně pěkná dovolená pro majitele VE)

Já proti zelené energii nic nemám. Pokud se někdo nepraští do hlavy a neřekne, že se zelenými zdroji pokryje 20% spotřeby el. energie a nezačne to šíleně dotovat, takže se věcy, které by se vůbec neuživily začnou montovat naprosto všude a likvidovat rozvodnou síť atp. Na sahaře fotovoltaiku klidně. Někde na barák pár panelů jó, super. Postavit z nich obrovské pole někde, kde je víc jak půl roku zataženo, mrhání prachama.
Zelená energie je super. Postavit spalovnu biomasy u pily, takže se spalují zbytky z výroby, částečně se nahradí el. nároky pily a ještě se vytopí pár domků a zbytek použije ke kompostaci, super. Jakmile se spalovna biomasy postaví uprostřed ničeho a je tak velkokapacitní, že se musí dovážet (levná) biomasa z brazílie (jak je možné, že to vyjde levně, nevím...), něco je asi špatně. Ale jak říkám, tyhle věci s logikou nesouvisí.
21.12.2010 23:25 - Alek
Amaroun píše:
No mne překvapilo, že tam má být znovu Orlando a Cate Blanchett(proč ta zrovna to nevím) ...
A s Camelotu jsou nějaký ukázky? :-)

No Orlando je překvapení, ale Blanchett byla jasná, chtěj ukázat Bílou radu v celé kráse. Škoda že Christopher Lee už do toho asi nepude.

Z Camelotu zatim ukázky nejsou, ale Starz poslední dobou produkoval fakt super věci a obsazení vypadá hodně zajímavě.
21.12.2010 23:30 - Olorin
Důvody:
1) Přitáhne to fanoušky filmového PP.
2) Legolas (Orlando) je syn Thranduila, krále lesních elfů na severu Temného hvozdu, který v Hobitovy hraje dost významnou roli, tudíž je logické, že tam scénáristé Legolase procpou - v Hobitovi není pravděpodobně jen proto, že v době psaní této knihy ho Tolkien ještě neměl vymyšleného (ostatně jako o většině jiných postav a krajů).
3) Galadriel (Cate) se vyskytuje v Nedokončených příbězích jako členka tzv. Bílé rady, jejíž součástí byl třeba Gandalf a Saruman. Prapodivná zmizení Gandalfa při pouti trpaslíků k Osamělé hoře tam byla vysvětlena právě různými záležitostmi Bílé rady. Mj. útok na Dol Guldur - pevnost, kde se skrýval Sauron.

PS: Pokud se filmařům povede nějak skloubit Hobita s pozdějšími Tolkienovými "změnami", tak by z toho mohla být skoro stejně epická fantasy jako z PP.
22.12.2010 10:55 - Radan
A není možný, že Legolase předělají a bude hrát vlastního otce? :-)

A mimochodem, k těm větrníkům, někde na internetu jsem četl (vím, opravdu věrohodný zdroj), že v SRN spočítali pro jeden konkrétní větrník, že energie na jeho výrobu se vrátí za víc, než 200 let (měli tam přesné číslo, já si jen pamatuju, že to bylo víc, než 200).
22.12.2010 11:09 - sirien
Investice a návratnost VE, sice to je pro-větrnej web, takže je otázka jak moc to je zkreslený, ale tamnější čísla mi připadaj (kromě toho, že nejspíš účelově zkreslená) poněkud realističtější než 200 let návratnosti

EDIT: ministerstvo životního prostředí, asi trochu důvěryhodnější zdroj, uvádí návratnost větrné elektrárny bez dotací kolem 15 let (což z ekonomického pohledu ukazuje dost nerentabilní investici případně investici velmi dlouhodobou, požadovaná návratnost hmotných aktiv bývá sedm let - ale třeba to je u elektráren jinak, to fakt nevim)

EDIT2: Tak Osel (s odkazem na International Energetic Agency a OECD) i další zdroje uvádí stejná data - návratnost výrobní energie 3-6 měsíců, ekonomická návratnost závislá na cenách odkupu jednoho megawatu a případně na dotacích někde mezi deseti a dvaceti lety... což mi nepřijde jako tak špatnej zdroj (u slunečních elektráren, které jsem teda podrobně nehledal, vypadala ta data o dost hůř - zvlášť instalační cena jednoho megawatu dvakrát dražší než u jádra...)
22.12.2010 11:11 - Olorin
Radan: To by mohlo diváky uvést ve zmatek. :-D

Já zrovna nejsem zastáncem "Zelené energie", už jen kvůli důvodům, co psal Colombo. Třeba ropa, o ní se už od nějakých 50. let (možná i dřív) neustále tvrdí, že v krátké době se úplně vytěží, a zatím její těžba nijak neklesá, naopak se neustále zvyšuje. Nedávno jsem četl, že existuje odborná studie, tuším švédského vědce, která tvrdí, že zde jsou ložiska ropy ještě na dalších 3000 let. A pak taky existuje teorie o tom, že se ropa tvoří neustále, že nejde o proces na miliony let, ale prakticky nepřetržitý - důkaz spatřují v tom, že se některá již vytěžená ložiska opět naplnila ropou. Obecně jsem k eko humbuku dost skeptický.
22.12.2010 11:27 - Aqwarty
Olorin: Tu studii chci videt.
22.12.2010 11:36 - noir
Mohl to opravdu být nějaký konkrétní větrník, jak píše Radan. Nějaký úplně blbě navržený, postavený na místě, kde nefouká vítr, zato vrtule namrzají a ničí je stovky ptáků, které větrník šlehá na kaši. Ano, možná nějaký takový existuje.

Že je ropy na 3000 let, řekl v 70. letech saudský šejk. Už tehdy mu to nikdo nevěřil, ale mnoho lidí to rádo cituje...
22.12.2010 11:52 - Olorin
Já tu studii nečetl, jen jsem o ní četl. Každopádně už dnes je jasné, že v tomto století ropa vytěžena nebude - přinejmenším proto, že existují mnohem větší ložiska ropy, než která zatím byla použita pro těžbu, pod mořským dnem v hloubkách do 2000 m.
A to nemluvím o výrobě ropy z živičných břidlic a dechtových písků, které množství se odhaduje, při současné spotřebě, na několik staletí. (to bude asi ta studie)

Netvrdím, že je ropa nevyčerpatelná, jen se k tvrzení, že do 50 let ropa úplně vytěží, stavím skepticky.
22.12.2010 12:31 - Radan
Ona je otázka, co kdo počítá do investic. Těch víc než 200 let určitě není jen za samotný větrník, ale i za jeho postavení, což ale například počítá s tím, že na některé kopce se musí postavit úplně nová cesta pro techniku (možná v tom je zakopán pes, protože stavění cest se tak nějak vždycky prodraží). Obdobná koncepce se používá i u elektromobilů, kdy provozní emise jsou veškeré zádné, ale výrobní jsou větší, než kolik udělá normální auto za svoji průměrnou životnost. O tom se ale už tolik nemluví.
22.12.2010 12:36 - Fibriso
všeobecné zásoby ropy na zemi se odhadují do roko 2050, pak zbydou jen velmi nepřístupná ložiska (z pohledu dnešní technologie.

to že se ropa neustále obnovuje je taky pravda, ale v porovnáním co se těží, tak je to zadbatelné množství, dle odhadů by se dosud vytěžená (či jinak zničená) ropa obnovila do původního stavu za cca 50 000 let.
22.12.2010 13:56 - Draconus
jo tak hobita jsem ani nepsal protože o tom ví asi celej svět a nejenom ti co mají rádi fantasy...jinak jsem koukal na starz.com a už vím proč jsem si camelotu předtím nevšiml není tam o něm nic moc ani info ani trailer ale podle předchozích seriálech co jsem od nich viděl by to mohlo mít velký potenciál,třeba pilíře světa byl super historickej seriál a spartacus sice není přímo fantasy ale jinak super řežba hlavně ten finální masakr :-) a myslím že nová série aspon spříjemní čekání do dubna
22.12.2010 14:01 - Amaroun
Ať už je GO zpusobené Oxidem uhličitým nebo ne, spalovací motor je svinstvo (jo jo někdy taky obdivuju super káry - ale moc na to nejsem), předevšim v tomhle počtu... uvidím jakou alternativu si lidstvo připraví.
22.12.2010 16:48 - Colombo
Olorin: mluvíš tu o teorii "abiotický vznik ropy", ta je obecně celkem v pohodě, není nijak proropová ani antiropová. Jenže její důsledky jsou i tak k ničemu, protože podle ní vzniká ropa tak hluboko, že je pro nás celkem nedostupná.

S nedostatkem ropy se asi nemusíme moc bát, v tedy těch řekněme 100 letech. Nálezy opravdu ukazují, že je jí celkem dost. To díky technologii, která před 50 ltech byla jen sci-fi (případně nikoho nenapadlo to použít jiným způsobem). Jenže je problém to, že ta povrchová naleziště se vyčerpávají a té ropy je dost tam, kde její náklady na vytěžení neustále rostou a rostou.

Problem s větrníky atp. je opravdu ten, že se staví hromadně v podmínkách, kde nemají šanci na úspěch. Staví se i tam, kde je to nerentabilní v jiných podmínkách, než šílené dotace. Mimochodem, tĚch 15 let. Otázka je, kolik ten větrník má životnost. Ona efektivita fotovoltaických článků se velmi snižuje prachem, takže je potřeba, aby to furt někdo leštil. Na to se používá ohromné množství vody, takže zatím to v žádném případě není ekologické.

Amaroun: to samozřejmě všichni víme. Ale tady jde o zmenšení ekologické stopy. Čím míň přírodu využíváme, tím ji můžeme využívat více. Za stejné prachy více muziky. Jakmile papírna (které jsou obrovským spotřebitelem vody) spotřebuje řekněme 100 litrů na provoz a jiná spotřebuje 10 litrů (díky zpětné kondenzaci, hromadění a lepším uzavření a zacyklení celého systému), můžeme postavit takových papíren 10. Případně, vzhledem k tomu, že 10 nepotřebujem, ale stačí nám 3, zbyde nám spousta vody, které můžeme využít na něco jiného. Například nechat přírodě a nezasahovat tak do ni (a být udiveni neustálou rozmanitostí přírody, semtam hodit granát a pozorovat, co to udělá..:)). Tohle je podle mého naprosto racionální, pohodový a ekonomický i ekologický důvod, proč tohle dělat. Stejně jako omezení závislosti na neobnovitelných zdrojích (které můžou dojít).
22.12.2010 16:52 - Colombo
Je zajímavé, že samotný volný trh spoustu těchto problémů dokáže sám vyřešit (nebo válka). Když byla v evropě ropná krize a drahý benzín (druhá světová a nedostatek přírodního kaučuku), zaćali se výrobci poohlížet po nových rešeních a menších autech s efektivnějšímy motory (němci se snažili chemicky vyvinou umělý kaučuk). Výsledek je ten, že nyní máme před amerikou obrovský náskok. Právě evropské vozy s menší spotřebou se tam začínají prosazovat, protože nejsou jen ekologičtější, ale i ekonomičtější a americké automobilky na to reagují a snaží se vytvářet vlastní malé vozy. Humvee a auta, která mají obrovskou spotřebu se tak stávají out i u bohatých, kteří si místo toho kupují různé elektromobily (dnes už se přírodní kaučuk nepoužívá a veškerý kaučik se vyrábí chemicky).
22.12.2010 18:07 - sirien
Radan píše:
Obdobná koncepce se používá i u elektromobilů, kdy provozní emise jsou veškeré zádné, ale výrobní jsou větší, než kolik udělá normální auto za svoji průměrnou životnost.

Fakt nejsem ekolog, ale tomuhle absolutně nevěřim, protože to by znamenalo, že elektromobil musí obsahovat nějaké komponenty, které neobsahuje spalovací motor, a které jsou extrémně neekologické při výrobě - a žádné takové mě nenapadají.
Nebo jde o úmyslně zavádějící argumentaci anti-ekologů, kdy srovnávají mezi sebou dvě různé věci. Buď budeme porovnávat pouze provozní ekologii obou technologií, nebo výrobní a provozní ekologii dohromady u obou technologií - ale naúčtovat elektroautu výrobní ekologii, zatímco spalovacímu auto pouze provozní (jak mi to tak trochu zní) není zrovna fér.

Fibriso píše:
všeobecné zásoby ropy na zemi se odhadují do roko 2050

Brečel bych smutkem, kdyby v roce 1960 někdo netvrdil, že ropa dojde do roku 2000 a kdybych si stále nepamatoval, jak v době kdy jsem začal chodit na gympl kdekdo mudroval že máme ropu ještě tak do roku 2035-2040.
Hulváti nemaj ani dost slušnosti na to, aby lhali v 50+ letym období... osobně si laickym pohledem myslim, že ropy máme s klidem dost minimálně na dalších dvě stě let a absolutně bych se nenamáhal těmahle výkřikama určenejma ke zdůvodnění zvýšení cen ropy znervózňovat. Kdyby bylo ropy opravdu tak málo, pak by dávno byla její cena v mnohem vyšších položkách, státy by vytvářely strategické zásoby na desítky let, vyvýjely by se kdejaké alternativní technologie... což se neděje.
/nemluvě o tom, že už dávno máme technologie, které ropu v mnoha směrech efektivně nahradí. V určitých případech to, pravda, nebude úplně pohodlné tak, jak jsme zvyklí, ale zase tak moc by to taky nebolelo/

Colombo píše:
Jenže je problém to, že ta povrchová naleziště se vyčerpávají a té ropy je dost tam, kde její náklady na vytěžení neustále rostou a rostou.

Vpořádku, aktuální ceny ropy jsou beztak na asi osmi nebo dvanácti nebo kolika násobku skutečnejch nákladů plus běžná marže pro surovinové odvětví (zhruba od doby co arabáši uzavřely monopol a ze dne na den napílili ceny na trojnásobek, jen tak - což udělali pokud se pamatuju dobře asi dvakrát nebo třikrát).
Prostě buď budeme platit jak kreténi víc, nebo si někde někdo dupne a, oh bohové, marže těžařských společností klesne k morálně přijatelnější úrovni než jsou tisíce procent na barel.
23.12.2010 15:55 - Alek
Hmm, to jsou prostě pošahaný amíci
23.12.2010 17:02 - Olorin
V USA jsou v tomhle směru hodně divní. Ve filmech a hrách jim nevádí, když někomu kulometem ustřelíte hlavu, ale běda vám, když tam ukážete ženský ňadro. :-D
23.12.2010 20:50 - Alek
Olorin píše:
V USA jsou v tomhle směru hodně divní. Ve filmech a hrách jim nevádí, když někomu kulometem ustřelíte hlavu, ale běda vám, když tam ukážete ženský ňadro. :-D

Přesně na to jsem narážel, vadí mi víc tenhle princip než zakrytí Portmanky :-)
24.12.2010 00:48 - WestFlame
A je potřeba zrovna tohle řešit? Vždyť stejně budou k dispozici obě verze, tak se každý koukne na jakou bude chtít... a hotovo :).
24.12.2010 10:45 - Macejko
Žiadne dve verzie nebudú, v kinách to pôjde pekne so všetkými fuckmi a ritkami :)
24.12.2010 17:50 - sirien
Amíci sou pokrytecký slaboši, jejich vůle, morálka, víra a kultura je příliš slabá a proto je dokáže na duševní úrovni ohrozit i jediný pohled na ženské ňadro.
Občas přemejšlim, že bez ohledu na to co tvrdí ve filmech probíhá všechna soulož ve Spojených státech pouze pod peřinou, ve tmě a v noční košili, samozřejmě jen v misionářské poloze.
Ostatně viz pravidla Puritanartu
24.12.2010 23:04 - Radan
Sirien: Docela drsný zhodnocení..

K těm elektromobilům, máš samozřejmě pravdu. Nakoupil jsem to na nějakém blogu s tématy jako: kvůli biopalivům se kácí lesy. A pak prodal dál, jak jsem si to pamatoval. A vzhledem k tomu, že blogy mají za zdroje často noviny či jiné blogy, tak to může být dost pokroucený.
Nicméně myslím, že toto vycházelo z tohoto. Popřípadě z něčeho obdobného. I když z toho taky čiší jistá tendenčnost, proto uvádím i trochu neutrálnější článek
25.12.2010 03:33 - sirien
...asi jo. Před pár dny mě totiž opět dopálil puritanart zcenzurováním jednoho mého tamnějšího oblíbeného autora, což se rozhodně nestalo poprvé. Dneska už nedokážu říct "Deviant"art bez sarkastického přízvuku. Prostě a jednoduše mám teď zase období lehkého dopalu a pohrdáním vůči kultuře USA, tak sem je asi zapomněl šetřit :)
Nemluvě o tom že jejich snaha cenzurovat mladistvým hry, filmy a časopisy je de facto kontraproduktivní dle všech mě známých sociologických, psychologických a sexuologických výzkumů a navíc v době internetu i proti obyčejné logice, což mě poněkud drásá nervy a přijde mi to jako urážka lidského rozumu vzhledem k mé přísně racionální výchově a myšlení.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.18409991264343 secREMOTE_IP: 44.211.35.130