Kultura

chrochta
16.9.2009 21:57
Hospodářská složka RPG světů má tvořit „pozadí“ hry, protože lidé si chtějí zadobrodruhovat, zahrdinčit případně zazloduchovat, a ne studovat ekonomickou předpověď na další tři měsíce. Ale i tak by se práce neměla odbývat. Například třeba kovy. Co se těží? Jistě, jsou tu kovy mincovní: zlato, stříbro, měď, platina. Dál? Železo a často rtuť. A ještě něco? Ale ovšem, řada různých vzácných a magických kovů jako mitril, dračí stříbro, lintir, pravoocel, garen, orichalk…. A pak už nic. Na další obyčejné, na naší dobré matičce Zemi se vyskytující kovy se tak nějak zapomnělo.
Autorská citace #41
22.9.2009 15:03 - Chrochta
Mosaz se vyráběla zcela normálně ve 13. století, ale čistý zinek se nevyráběl: společně se tavily měď a zinková ruda kalamín. Totéž v mediteránním starověku.

to Sirien: centrem finančnictví, kde vždycky byly o dva kroky napřed, nebyla západní Evropa (Británie), ale severní Itálie (kvůli tomu se už na počátku 14. století říkalo bankéřům a lichvářům v německy mluvících zemích "Lombarďané". "Řezané cedule" ve skutečnosti patřiliy k tomu primitivnějšímu, co bankovnictví nabízelo, a rozhodně se používaly naprosto běžně (stačilo umět psát :) ).
Autorská citace #42
23.10.2009 09:12 -
Glauberova sůl není síran stříbrný ( Ag2SO4 ), ale Na2SO4, síran sodný, dále CaSO4 síran vápenatý případně i síran hořečnatý. Jako projímdlo nemá chybu!
Franta T E O Liprťák!
Autorská citace #43
23.10.2009 16:31 - Rytíř
Jerson píše:
Btw. víte proč se kousalo do zlatých mincí? Tuším že důvod měl být ten, že mince ze zlata začala v zubech povolovat, zatímco příliš mnoho příměsí způsobovalo velkou tvrdost, na kterou zuby nestačily, ale nemám to nikde potvrzené.


No, já to mám zafixované obráceně, totiž že se do mincí kousalo, aby se nový majitel ujistil, že jsou tvrdé.. pokud byly měkké, byly z olova a on byl napálen.
Ale taky to teda nemám potvrzené, nenapadlo mě nad tím hloubat :)
Autorská citace #44
23.10.2009 16:37 - Ebon Hand
Taky se příkláním k Rytířově verzi, to by jinak lidem zlatý zuby moc nevydrželi..
Co vím, tak se mince pajcovali olovem, aby bylo zachováno zdání správné hmotnosti.
Autorská citace #45
23.10.2009 18:16 - Jerson
Já četl, že se zlaté mince kazily mědí a ta byla tvrdá, na rozdíl od zlata, které je v čisté podobě dosti měkké.
Z jaké slitiny se dělají zlaté zuby, to nevím.

Nicméně pokud k tomu nemáte žádný zdroj, tak se zatím nemám podle čeho rozhodnout.
Autorská citace #46
23.10.2009 18:26 - Alnag
Zlato je měkké. Viz tato citace:

www.zuby.cz píše:
Zlato bylo prvním kovem, který se v dávnověku začal používat k opravám chrupu. Jeho staletími prověřené vlastnosti se pro použití v zubním lékařství ukázaly jako velmi vhodné. Pro vylepšení některých nežádoucích vlastností zlata, především jeho přílišné měkkosti, byly postupně vyvinuty speciální dentální zlaté slitiny, které dnes mají díky tradici pevné místo i v moderním zubním lékařství. V zásadě rozlišujeme:
- Zlaté slitiny určené pro překrytí (odborně fazetování) dentálními plasty, kterému se také říká „konvenční technika“. Tyto drahokovové slitiny v průměru obsahují 50 % zlata, 20 % stříbra,12 % mědi a určité množství paladia.
- Zlaté slitiny určené pro napalování dentální keramiky (metalokeramiky), které musí odolávat vyšším teplotám, obsahují cca 70-80 % zlata, 11-18 % platiny a malé množství paladia a zinku.
Autorská citace #47
23.10.2009 18:48 - t2001
Rád bych poukázal na větu, že hodnota zlata byla vždy stejná, a naboural ji připomenutím Španělských výprav do jižní ameriky odkud přitáhnuly tolik zlata že jeho hodnota rapidně klesla....z toho jasně plyne, že zlato má svou vysokou hodnotu převážně kvuli tomu že v porovnání s jinými kovy je ho velmi málo!
Ti co řetli sérii knih o trhlinové válce si mohou vybavit svět na kterém bylo tak málo kovů, že i obyčejné železo bylo vysoce ceněným platidlem (zbraně, a předměty byli z materiálu podobných papír, tvrzených to pevnosti ocele).
Autorská citace #48
25.10.2009 23:15 - Rytíř
No, tak v jedný seminárce píšou toto: ? píše:
Během přetavování a před novu ražbou pak stačilo, aby dal panovník přimíchat ke zlatu trochu obyčejného kovu, a měl o pěkný zisk postaráno. ... Jelikož jsou zlato a stříbro měkčí a kujnější než většina obyčejných kovů, zkušený obchodník uměl zpravidla rozpoznat, jestli byla mince znehodnocená – tím, že zkusil její tvrdost. Známe to z filmů: obchodník kousne do mince, aby zjistil, jak lehce se dá zmáčknout.


Jersone, zdá se, že jsi měl pravdu, když je to moc tvrdý, mince je falešná :)
Autorská citace #49
25.10.2009 23:27 - Jerson
Vystihuje to věta "já to říkal"? :-)
Každopádně díky za potvrzení, něco takového jsem hledal.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.058160781860352 secREMOTE_IP: 3.238.62.119