Kultura

Colombo
16.8.2009 13:17
Nejhorší filmy fantastiky
Všecko je to subjektivní. Neexistuje špatný film. Vždycky se totiž někomu bude líbit. A ti, co si myslí, že je špatný, prostě to neberou s dostatečným nadhledem.
6.1.2020 08:09 - LokiB
sirien: tak já si zas celkem pamatuju, jak u epizody V. iritoval její konec (protože když třeba nevíš, že bude epizoda VI. nebo jsi netrpělivý, tak je to něco jiného, než když víš, že bude a můžeš si to za hodinu můžeš pustit :)) a pamatuju si taky, jak mě iritoval Luke v epizodě VI, tím jak vypadal, jak se choval, atd. Dost umělej panák :)

sirien píše:
všimni si, jak tam v návaznosti V a VI pak probíhá celková gradační křivka, jak se tam pracuje s konceptem prohry, objevující se naděje a výhry atd. Zároveň tam dochází postupně k rozšíření toho světa v souladu s rozmachem toho příběhu...


To jistě ano, jen tyhle motivy tam jsou, jen tam už ten celej koncept monomýtu prostě nevidím, nebo ho na to musím šroubovat dost násilně. Ale nikomu neberu, že ho tam on vidí.

Jako závěrečná trilogie je bohužel průser a co hlavně, je to hloupost. Třeba se jednou zkusíme tvářit, že vlastně nebyla :)

Ad Prequely - mám problém najít v těch filmech scény, které by se mi fakt líbily. Epizodu I beru jako takovou samostatnou, kde se nemuseli ještě ničím moc svazovat. Že z toho udělali barevnou pohádku s rodinným humorem mi sice vyhovovat nemusí, ale ok. Od Epizody II je to ale všechno strašně násilné, to směřování k pointě tam bolí. I takové scény, jako rozhovory Anakina s Padmé šustí papírem a jsou duté. Stejně tak rozhovory Jediů mezi sebou ... je v nich strašně vidět zadání "jak to má vyznít", protože potřebují, aby to tak vyznělo, ale jinak je to prázdnota.

No nic, JJ sice říká, že je fanoušek Star Wars, ale není to dobrý filmař, aspoň tedy v případě tohoto filmu. Dobrý filmař (podle mě) by osekal 2/3 "nápadů, postav, scén", které v E7 a E9 byly, a ty zbylé by udělal pořádně. Chápu, že má někdo tunu nápadů, co všechno by se z prostředí SW dalo ukázat, možná má těch nápadů na 9 filmů ... ale snažit se to nacpat do jednoho nebo i dvou je prostě blbost, které to celé pohřbí.

E7 - Příchod Hana Sola na scénu a DVĚ skupiny co jdou po něm + strašlivé šelmy? Někomu to zní cool ... já bych byl radši, kdyby tam nebyla žádná skupina, žádná šelma, místo toho konverzační scéna, kde by o tom třeba jen v náznaku mluvilo (já bych si to rád dopředstavil :)), stejně jako jsem v Epizodě IV. nepotřeboval vidět, jak udělal Kessel Run za 12 parseků, a přitom to BYLO COOL :) Atd.

Omezit v sobě touhu "tohle všechno vám chci ukázat" asi není jednoduchý, když člověk nemá skoro žádný limity a navíc asi nemá dost soudnosti. V tomhle smyslu mi třeba nový Star Treky přišly lepší (i když jsem si vědom všech výtek, které za nimi jdou). Jakože filmařsky a divácky lepší.
6.1.2020 17:30 - Chyba
LokiB píše:
I takové scény, jako rozhovory Anakina s Padmé šustí papírem a jsou duté. Stejně tak rozhovory Jediů mezi sebou ... je v nich strašně vidět zadání "jak to má vyznít", protože potřebují, aby to tak vyznělo, ale jinak je to prázdnota.

Mě vždy připadlo, že je to určitou "podstatou" jediů, svým způsobem potlačují emoce protože:Strach vede k hněvu, hněv k nenávisti, nenávist...
6.1.2020 17:51 - sirien
Chyba píše:
protože:Strach vede k hněvu, hněv k nenávisti, nenávist...

U-hm. Přesně tak a rozhodně ne nijak jinak..

Tohle je zrovna taková zábavná část SW co vzešla z... pár kusů dialogů z původní série, které byly z velké části vyrvané z kontextu, následně z odfláklejch dialogů v prequelu, který vzal SW fandom - jak už má ve zvyku - o dost vážnějc a doslovnějc, než kdy byly myšleno. Pak kolem toho v EU vzniknul celej sofistikovanej lore se systémem okecávaček okolo obou kodexů (Jedi i Sith). Osobně bych doporučoval to radši moc nepitvat :D

Jinak to, že je podstatou Jediů askeze (no... budiž, dejme tomu), ještě neznamená, že je u nich (nebo u těch, co to porušej) podstatou i strojeně nemotorný vyjadřování s přehnaně patetickym dramatem.
6.1.2020 19:00 - LokiB
Chyba píše:
Mě vždy připadlo, že je to určitou "podstatou" jediů, svým způsobem potlačují emoce protože:Strach vede k hněvu, hněv k nenávisti, nenávist...


No jako jo, klidně ... to ostatně dělá kde kdo, nejen jediové, konec konců Kenobi nebo Windu to dělají také a není to tak křiklavé.
řekni mi jednu scénu, kde Anakin nevyznívá jako fakt nesympatické hovado, kterému člověk ten pád do temnoty snad i přeje.
A chápu, že to asi bylo svým způsobem "zadání" ... jen si myslím, že filmařsky to mohlo být uděláme obratněji, tohle bylo takové divadelní "aby tomu i z dálky fakt každý v sále rozuměl".

Mně je třeba Rey sympatická. A kdyby třeba na konci se přiklonila k temné straně síly, zabila Palpatina a sama se jako Rey Skywalker prohlásila novým císařem, tak by mi to nijak nevadilo a řekl bych si "cool" :) U Anakina každý dopředu věděl, jak skončí, tak se vůbec nesnažili, aby byl charakterově zajímavý, byl determinovaný.
6.1.2020 19:13 - Aegnor
sirien píše:
Pak kolem toho v EU vzniknul celej sofistikovanej lore se systémem okecávaček okolo obou kodexů (Jedi i Sith).

Těch cest je víc, než jenom dvě.
11.1.2020 00:00 - LokiB
Why Disney failed with Star Wars, but succeeded with Marvel and Pixar
Vydané ještě před tím, než E9 šla do kin
12.1.2020 11:52 - Xeth
Váhal jsem, jestli tu zmínit Abigail, ale vzhledem k tomu, že za mne tam došlo k trestuhodnému nevyužití potenciálu (jak super by byl nějaký pořádný steampunk), tak jsem se nakonec rozhodl pro. Je to velká škoda.
13.1.2020 17:20 - LokiB
Zdá se, že se stále ještě
vyplatí točit i shitový filmy ...
Takže to možná, bohužel, nebude bolet odpovědné lidi tak, jak by mělo.
Hlavní otázka je, jak se to projeví na plánovaných filmech z SW universa
14.1.2020 03:10 - Naoki
E7 vydělal 2 miliardy a počítám že to byl ten očekávaný cíl, takže i když my si říkáme že to byl celkem dobrý výsledek, vedoucí pohlaváři možná budou mít jiný názor.
14.1.2020 06:18 - sirien
LokiB píše:
vyplatí

Vyplatí?
a) tam máš úvodní investici asi 4mld
b) výnosy kin nejsou výnosy studia (z domestic to je polovina, z world asi čtvrtina - nebo tak něco nějak)
c) "Production budget" je (mnohdy silně) podhodnocený číslo protože nezahrnuje např náklady na marketing a promo.
d) u takovýhle filmů jsou obvykle hodně vysoké nároky na zhodnocení kapitálu (tj narvat tam 100m a dostat zpátky 105m je považované spíš za dost fail)

Na druhou stranu v těch výnosech zase třeba chybí merch.
14.1.2020 07:42 - Xyel
A tady je k tomu docela dobrá analýza - Star Wars profitabilita

TLDR - dole je tabulka a přes posledním filmem byla balance cca -2.2 mld $
15.1.2020 22:51 - Tronar
Terminator: Dark Fate je imho priklad jak splnit multi-kulti checkboxy a nenatocit film/sequel, ze ktereho odchazim s pachuti v puse kvuli SJW.
5.7.2021 22:58 - Tronar
The Tomorrow War> chybel jen Vin Diesel s 'Family solves everything' hlaskou.
5.7.2021 23:09 - Corny
Tronar: Fast and Furious-verse si podle mě alespoň na nic nehraje. Tomorrow War na mě působí jako pokus o serióznější scifi...hodně chabý pokus. A já jsem obecně docela tolerantní a akceptuju, že uvěřitelnost a koukatelnost nejdou vždy ruku v ruce,... ale tohle tu rozumnou hranici přestřeluje hodně mílovými kroky. A zas jestli někdo chce udělat film, který je jen o cool akci a příběh moc neřeší, tak taky není raketová věda to natočit alespoň trochu rozumně (Ehm Ehm Marvel Ehm)
5.7.2021 23:11 - sirien
Stranou naprostýho časovýho WTF (už neni ani paradox), co mě tam štve nejvíc je, že sem už poněkud unavenej představou války s mimozemšťanama co má podobu CQB face to face střetů.

Jakože chápu touhu akčního režiséra mít CQB, ale ať si najde jinou výmluvu než "emzáci co přeletěj půl galaxie, ale pak nedokážou eliminovat lidstvo droneama" (o zasypánim nanobotama, bio-chem zbraních nebo nějakejch kvantovejch surgical-WMD ani nemluvě).

Teda, asi by mi to nevadilo kdyby tam bylo nějaký pulpový ladění (Edge of the Tomorrow...) nebo tak něco (komiksárna...), ale jak se to tváří seriózně, tak se mi začnou protáčet panenky. Přiznejme si - pokud někdo vychytá mezihvězdný lety a má morálku na to vyhladit planetu, tak to prostě udělá, case closed.
5.7.2021 23:15 - Tronar
Ja to bral jen jako letni sci-fi blockbuster. Ale asi nejsme ve sporu :)
5.7.2021 23:22 - Corny
Sirien: Mě už i docela nebaví to, že se v podobných filmech ilustruje "nebezpečnost" emzáků tím, že se z lidí najednou stanou totálně neschopní a takticky přiblblí pěšáci, co nechali půl mozku kdesi v kasárnách a úplně zapomněli význam pojmu "Mechanized Warfare" (Starship troopers to odpustím, to je parodie a parodii nebudu vyčítat, že paroduje :D)
5.7.2021 23:40 - Tronar
Sirien: proc je nutny paradox pokud sledujes konkretniho jedince, ktery navstivil jednu z mnoha casovych linii v budoucnosti a pak se vratil do sve (tyden pote, co ji opustil), a kterou pak poslal jinym smerem vyvoje?
Ta casova linie (v ktere byl tyden) je porad pripoutana "mostem" do jeho minulosti, a jeho dospela dcera v ni je mrtva, pravdepodobne spolu s celym lidstvem.
"Most" byl (v jejich pritomnosti) znicen, a tudiz se vyhnuli paradoxu, nebot nemohli ovlivnit casovou linii, ze ktere se vratil.

Problemem (pro nekoho) by mohla byt hmota chybejici (zpet se prenaseli jen zivi)/nadbyvajici (zustalo par vojaku z budoucnosti).
6.7.2021 00:18 - sirien
Tronar: he? Viděl sem jen trailer a z toho se mi zdálo, že to je nějakej mega-loop kdy tisíce lidí odchází bojovat do budoucnosti (reálné, nikoliv paralelně-realitní) - přičemž tam zaznělo, že "70% z nich se nevrátí", což... minulost, budoucnost, následky, WTF?

Vůbec nebudu řešit to, že pokud máš možnost cestovat v čase zatímco vedeš válku - a tato není nějak brutálně limitovaná jako v Terminátorovi nebo neobsahuje nějakou kauzální pojistku proti zásadní změně minulosti - tak koncept války ztratí smysl - nebo se celá válka změní ve vesmír-spalující Doktorovskou Last Great Time War, one or the other.

Možná soudim film podle traileru a není to fér - ale potom co sem viděl filmy který si nezasloužily ani svůj trailer sem v tomto směru ztratil zábrany :D
6.7.2021 00:40 - LokiB
sirien píše:
do budoucnosti (reálné, nikoliv paralelně-realitní)


Z traileru to tak opravdu vypadalo, to potvrzuju.

Co bych řešil u těchto filmů už méně, jsou časové paradoxy. Jako u některých je to podstatné, u některých se na to nehraje (Terminátoři), někde je to takové skoro nenakousnuté osvěžení (Marvel) a u některých bych to nijak neřešil. Protože je beru, že čas berou jen jako kulisu, nehrají si s ním, ani ho neřeší. Což jasně, z traileru není úplně jasné, třeba v celém filmu je to jinak a pak budu prskat.
Ale kdyby to zrovna v tomhle neřešili vůbec, tak ok, aspoň se nebudu muset pohoršovat nad tím, jak mi to přijde nelogické :)

sirien píše:
eliminovat lidstvo droneama


Droneama jsi vyhrál dnešek! Pan Oliva se na to bude muset trochu posílit :)

EDIT: jako jestli je to sofistikovaný odkaz na něco, co neznám, tak jsi mě dostal, uznávám :)

sirien píše:
Jakože chápu touhu akčního režiséra mít CQB


Línýho a nudnýho akčního režiséra bez fantazie. Já už nechci další CQB ve scifi ani v akčním filmu aspoň pět let vidět, a moc bych si přál, aby to už nebylo přání žádnýho akčního režiséra.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1018648147583 secREMOTE_IP: 3.235.251.99