Kultura

Alnag
15.6.2009 09:03
Technická diskuse...

problémy, bugy, přání, stížnosti atp.

informace o webu
Pravidla (OT, moderování, chování atp.)

Přehled ročníkových článkových "auditů"

V případě problému s něčím prosím rovnou pište i přístroj, OS a prohlížeč (např. PC, Win 8, Chrome 39 nebo Samsung Galaxy S2, Android KitKat 4.1, Opera)
6.4.2018 14:00 - sirien
York píše:
bylo by fajn, kdyby nový engine podporoval přihlášení přes facebook account nebo google account

Bylo?

To je jako seriózní otázka - fakt by to bylo fajn? Protože i když sem hlasitý kritik a odpůrce FB, tak třeba Google účet mám a bez problémů využívám všude možně okolo, ale když se zamyslim nad tim jestli bych ho chtěl mít tady, tak vlastně moc nevim.

Když se naopak zamyslim nad hromadou RPG blogů kde když chci něco napsat, tak mě to nutí psát pod Google účtem, tak se mi to dost příčí - a několikrát se stalo že sem nakonec někam nějakej komentář / dotaz nedal. Ne protože by byl nějaký věcný problém s tím co sem chtěl napsat ve vztahu k mojí osobě, ale prostě protože mi bylo nějak intuitivně protivný že mám někam psát a Google bude okolo rozhazovat kdo sem podle svejch podmínek.

A když se nad tim zamyslim dál tak zjistim, že vlastně většina míst kde používám google login sou místa kde s nikým moc neinteraguju a kde se mi nějak vyplatí mít propojené služby (např. weby jako draw.io na kterých když sem pod google loginem tak můžu věci rovnou ukládat z draw.io na gDrive).

Tj. otázka zní: ano, celý svět slintá ze sociálních sítí a z toho že je všude všechno takhle integrované, ale fakt to chceme propojovat jen protože to dělaj všichni a fakt to je pro naše uživatele takovej přínos? (protože pamatuj, že přispívat se sem dá i bez účtu).

York píše:
Taky by mohl být zajímavý nějaký (nejspíš RSS) agregátor externích článkových zdrojů.

To je zajímavý námět. Ale narovinu bych tu asi nic podobného mít nechtěl, pokud by to mělo update interval jednou za věčnost - což je přesně to co se stane pokud to bude závislé především na manuálním updateování (viz home page RPG Fóra), takže možná kdybys nadhodil co a odkud by sis představoval že by se tam updateovalo automaticky aby to mělo dostatečnej interval změny?

(Protože pokud tam má bejt 1-2 věci měsíčně, tak si tu na to můžeme založit diskusi a dávat to tam manuálně - ostatně už teď se průběžně objevujou věci v Zajímavostech atp.)
6.4.2018 14:17 - York
Ad ten login přes google/facebook účet: To samozřejmě myslím jako možnost, ne jako povinnost (uff, ta představa mě děsí ;-)). Prostě že můžeš: Založit si účet na Kostce / odpovědět anonymně / přihlásit se pod FB nebo google účtem.

Že je to dobrej nápad si myslím proto, že zakládat si všude možně účty je pěkná otrava. Kdybych měl třeba možnost na RPG fórum / Nyx / Hofyland / Kostku psát pod jedním účtem, hned to udělám. Já bych to samozřejmě neudělal pod google nebo facebook účtem, protože ani jeden z nich mít nechci, ale pro lidi, kteří už je mají a používají, to může být právě ten jeden vstřícný krok, díky kterému sem něco napíšou.


Ad rss: Stránky tohohle typu dost často zakládají technicky zdatní jedinci, pro které není problém rss generovat, když budou vědět, že je kam ho posílat. Třeba zrovna ta RPG knihovna RSS generuje, takže stačí se přihlásit k odběru a máš to rovnou zautomatizované. Blogy ho taky dost často generují, protože to je součástí blogového enginu. Quentinův blog má taky nějakej feed (jasně, Quentin to sem repostuje ručně do diskuse, ale jednak by to nemusel dělat a navíc bys takhle mohl automaticky sbírat příspěvky od bloggerů, kterým se to ručně repostovat nechce). Drakkar imho RSS nemá, ale v zásadě by mít mohl.
6.4.2018 14:59 - sirien
York: hm. Problém je že mi jeden webdesigner nedávno říkal, že tyhle 3rd party loginy sou pěknej voser implementovat (a je to něco co je potřeba udržovat a je to nějaká interakce s dalším webem atd.) a to se pak jakože nabízí otázka jak moc je skutečně přínosné je tu mít, když:

a) tu máme anonymní přispívání a všechno co jde nabídnout bez loginu nabízíme bez loginu (tj. pokud nejsi pravidelný návštěvník tak login ani nepotřebuješ)

b) registrace tu je tak minimalistická, že jí máš zvládnutou za 30 vteřin a prakticky nic pro Tebe nechceme a máme tu perma-login (tj. pokud sem chodíš častějc, tak Tě ta registrace vůbec nijak nebolí)


Je jako valid že tam je ten benefit toho že když Ti nevadí že FB šmíruje každej Tvůj krok tak můžeš mít jeden login na všechno. Nevýhoda ale je, že v momentě kdy Ti FB zablokuje Tvůj účet...

No, poznamenávám si to bokem a pak se asi podíváme na to jak by to šlo případně udělat a kolik námahy by stála implementace a údržba a podle toho se to rozhodne.



Ohledně RSS: Zrovna RPG knihovna je třeba docela mrtvej projekt kterej vzplál a vyhas s Asgardenovým nadšením. Quentin je přesně to co píšu - dává update 1x za týden až 1x za měsíc.

Jako teoreticky se na to taky můžeme podívat... jen momentálně moc nevim kde brát dlouhodobě obsah kterej by tomu dal smysl.
6.4.2018 15:04 - LokiB
sirien: my to přihlašování přes 3rd party loginy do našich aplikací itegrujeme. Není to ani tak výrazně obtížný, je tam API a proces komunikace pro výměnu tokenů. A údržba ani moc třeba není, jen kdyby to API měnili, což oni zas jako z plezíru nedělají.
6.4.2018 16:33 - Čindi
Ahoj, zapomněl jsem heslo. A tak jsem si nechal vygenerovat jiné. Ale problém je, že ani s tím vygenerováným se nejde přihlásit. Normálně přišel email Uživatel: Čindi. Máte někdo nějakou radu, prosím? Prostředí win10, firefox 59(kromě nezapomínat heslo :))
6.4.2018 17:15 - sirien
Poslal sem Ti na mail kterej máš uvedenej ve svym Nastavení nový heslo a popis pravděpodobného zdroje problému a jeho řešení :)

Pokud Ti mail nedorazil tak mi pls napiš napřímo na sirien.neiris na gmail.
6.4.2018 17:17 - Čindi
Děkuji Sirienovi
7.4.2018 12:04 - Dukolm
Píše:
Login přes google/facebook účet

Tady jsou problémy a uskalí z jiných projektů:
  • kostka nemá vývojový tým který by měl čas hlídat kdy se rozhodnou změnit api a dopředu na to reagovat a když ho náhodou změní tak reálně nastane situace že to nebude fungovat a problém bude závažností musí se opravit co nejdříve protože přihlašování je klíčová funkce. Ale nemusíme mít programátorské kapacity to vyřešit.
  • Aktuálně nikdo pořádně neví jak tohle ovlivní kauza Cambridge Analytica
  • Jou pak problémové postupy pokud někdo zruší FB ale učet zde bude chtít mít přístupný. Byl tam nějaký problém s podmínkami využívání dat. Neřešil jsem to, musel bych se poptat vím jen z doslechu.
  • Reálně je to další část která se bude muset udržovat a budeme vážit jestli přinese víc užitku než spotřebuje prostředků.
Píše:
Externí zdroje.

Nad tím jak kostku používá Quentin a jestli neudělat nějaké úpravy a by to co dělá šlo trochu vylepšit pomoci-mu se lépe na kostce zobrazit. Jsem už řešil mám nějakou myšlenku.

Co se týče agregace z cizích RSS k tomu by jsme se musely pobavit uvnitř admin a týmu.
Jak k tomuhle přistupovat a jaké budou + a mínusy. Jestli do toho chceme investovat to málo programátorských hodin co máme, případně jestli ty hodiny nebudou efektivnější jinde.
8.4.2018 21:01 - PetrH
Prvnim krokem bych videl pripadne “diry systemu” aka php version a pod. Je dobry znak, ze moc spammu tu videt neni. Asi zacinam slevovat z naroku. Responzivni verze pro lepsi cteni a psani bude fajn. Na fb apodobny zverstva to nejezdi, barvy jsou sumak, fajn by bylo lepsi usporadani co je nove, co bez odpovedi, neoznacovat najetim na topic vse jako read ale jen to conje na strance. zachovat nezajimame, mam tam pul novych diskuzi natema co je rpg apod.
13.4.2018 07:15 - PetrH
Jinak jestli se nepletu tak login pres g+, fb atd atd se vetsinou dela tak, ze se registrujes napr. sem a pak pripadne dany login svazes pres tu alternativu a nemusis si pamatovat udaje ésem, jen kliknes na pres tocosi a ona pres kolacky, relace atd te sem protuneluje, protoze nejake vysledne ID co dany system vyprodukuje je jednoznacne svazatelny s tim loginem a on uzna autoritou ze jsi overen. Pokud ten alternativni login zrusis zustava to puvodni. Vyhoda pry je, ze si nemusis pamatovat loginy a hesla do vseho lezes jednim uni.
13.4.2018 12:07 - sirien
Dukolm píše:
pokud někdo zruší FB ale učet zde bude chtít mít přístupný.

Tak technicky vzato účet na Kostce je nezávislý na účtu na FB/G, i když se FB/G použije k jeho vytvoření (registraci) nebo k zalogovávání, ne?

Tj. můžu mít nezávisle na sobě login+heslo pro přímý vstup zároveň s možností logovat se přes FB, takže když mi FB zablokuje účet nebo když spadne API tak pořád budu mít možnost se lognout přes heslo popř. si heslo resetovat na mail.

Ale jako těch otázek kolem toho je docela dost. Osobně bych to viděl jako low-priority věc, která by možná šla v budoucnu nahodit, ale určitě nemá přednost před věcmi které se přímo týkají místních funkcionalit.
13.4.2018 17:18 - Dukolm
Jasně můžeme to někdy probrat na hangoutech ale pro mě to je věc na kterou aktuálně nechci plýtvat zdroji. A myslím že jsou věci který budou přínosnější.
13.4.2018 19:18 - PetrH
Dukolm píše:
Jasně můžeme to někdy probrat na hangoutech ale pro mě to je věc na kterou aktuálně nechci plýtvat zdroji. A myslím že jsou věci který budou přínosnější.

o tom zadna:) staci ted jen tu responzivitu a lepsi psani novych postu na phonech
edit: to mel byt vtip
13.4.2018 19:28 - sirien
zrovna s responzivitou se počítá.

Lepší psaní na phonech... nainstaluj si Swype nebo aspoň SwiftKey a nauč se je používat a hned se Ti bude psát líp :p
27.5.2018 13:37 - York
Zase nevím, kam tenhle dotaz napsat, tak snad se trefím:

Jak je to s "domlouvacíma" diskusema pro konkrétní herní skupiny (kdy se bude a nebude hrát, kdo nedorazí a tak)? Na Kostce si můžou uživtelé odškrtnout diskusi z odběru, tak by to snad neměl bejt problém kvůli spamu...

Pokud je to ok, stačí na to obyč diskuse (v tom případě v jaké kategorii?), nebo je lepší založit na to skupinovou sekci (jak se to dělá)? Nebo ještě nějak jinak?
27.5.2018 13:52 - sirien
Ano, domlouvací diskuse sou ok, ano ostatní si je můžou vyohdit ze sledování, ano, ideální je použít skupinu a skupinovou diskusi.


Jak založit skupinu a organizační diskusi

V hlavním horním menu je záložka Komunita, v jejím sub-menu najdeš odkaz Skupiny, po kliknutí na něj uvidíš v hlavní části stránky napravo nahoře odkaz Přidat novou skupinu (podobně jako je u diskusí "Založit novou diskusi" atp.)

Založení je normální dialog kterej vyplníš a odklikneš, pak do skupiny přidáš hráče (na její hlavní stránce, náhled např. tady), uvnitř skupiny je sekce diskuse (opět viz její submenu) kde si můžeš založit organizační skupinovou diskusi kterou - ano - si všichni ostatní můžou případně vyhodit pryč ze sledování.

Skupina je od svého založení dostupná přímo v záložce Komunita pro všechny její členy (nečlenové se k ní musí proklikat přes seznam skupin nebo z menu skupinové diskuse).

______________

...ano na Nightfall se to plánuje výrazně zjednodušit
12.7.2018 14:58 - Maelik
na titulní stránce je článek Hrobař, ale v novinkách chybí..nejsem si jistý jestli to je bug nebo ne, ale pro jistotu..
12.7.2018 15:07 - York
Maelik: Je to "featura". V novinkách se nezobrazují články, ale příspěvky v diskusích. Takže ve chvíli, kdy někdo do diskuse k tomu článku napíše první příspěvek, objeví se v novinkách.

(Což se stalo právě teď.)
12.7.2018 17:33 - sirien
Ano. Je zajímavé, že jeden řádek v postranním boxíku je pro hromadu (většinu?) lidí výraznější, než ohromný nadpis a obrázek uprostřed stránky. Tipuju že to asi bude frekvencí změny a tím jak jsou lidi zvyklí na to které prvky webu jsou dynamické a mění se a které spíš ne...

...kdysi do boxu aktualit napravo padalo všechno - jenže toho bylo strašně moc (zaprvé tehdy tu býval článek denně, zadruhé tu byly ještě hlášky a podobné věci... a všechno to svítilo jinou barvičkou...), tak se to vyházelo a nechaly se tam jen diskuse. Na Sunrise se to už měnit nebude, pro Nightfall to je spíš otevřená (otevřitelná) otázka.
12.7.2018 18:27 - York
sirien píše:
pro Nightfall to je spíš otevřená (otevřitelná) otázka.


Stačí brát článek a diskusi k němu jako jeden zdroj "eventu". Jako by článek automaticky byl prvním příspěvkem diskuse.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096827030181885 secREMOTE_IP: 184.72.135.210