Volná diskuze

Count
5.12.2022 20:53
Cestování v lese
Chtěl bych ozvláštnit hru o pohyb v lese, ale nechci zabíhat do přílišných detailů jako cestovní rychlost, body únavy a další. Příchod k lesu se odehraje ve fikci. Mám mapu lesa, ve kterém se budou postavy pohybovat, a chci jim dát v pohybu volnost. Pro les mám připravena různá setkání, zajímavá místa, úko-ly i protivníky. Co hledám, jsou pravidla, jak pohyb a co se při něm stane vyhodnocovat a mít přehled, jak dlouho postavy šly, kde všude už byly (hráči si mohou znamenat do mapy) a také zda cesta z bodu A do bodu B v lese proběhla v klidu, nebo se na cestě objevily nepříjemnosti. Díval jsem se na výpravy v JaD, ale nechci do hry vnášet např. zoufalé selhání, rozdělovat role, nebo si události sestavovat předem.

Jako jedna z možností mi přišly "hodiny", tj. několik skupinových hodů např. na Přežití a jakmile naplní daný počet úspěchů, dosáhnou cíle. V případě neúspěchu, nastanou komplikace. Pro stanovení hranice úspěchu či neúspěchu bych se mohl inspirovat JaD a Náročností výpravy. Postavy by tak mohly ovliv-nit úroveň svou přípravou a jiné faktory by ji mohly zhoršit (např. počasí). Mapu bych mohl doplnit o hexy, aby si hráči mohli volit směr, lépe se počítal čas a překonaná vzdálenost a také proto, že některá místa jsou pevně daná.

Napadá někoho ještě jiný způsob?
Autorská citace #1
5.12.2022 22:55 - LokiB
Mají nějakou možnost ten pohyb po lese řídit? Mají mapu, nebo průvodce, nebo znalosti?

Podobnou situaci jsem v "podzemí" řešil tak, že jsem měl "myšlenkovou mapu" těch zajímavých míst, které v podzemí jsou.
K tomu jsem si udělal tabulku náhody, která říkala, na jaký výsledek narazí na které z těch míst/událostí.
Hinty/mapy/průvodci mohli ty pravděpodobnosti upravovat.

Například jsem věděl, že je tam centrální svatyně kultistů, že tam jsou skladiště, doupata potvor atd atp. A když tam lezli prvně čistě na blind, tak šance, že rovnou dojdou do svatyně kultistů byla, ale byla velmi malá (třeba 01-05 na k%), skladitě byla třeba 06-20, doupě příšery X 21-35 atd atp ... ale kdyby to padlo, tak bych je klidně pustil rovnou do svatyně, nic mě nemělo k tomu, aby museli "něčím projít".

Když pak odtamtu´d vypadli, protože sice něco našli, ale měli dost hrachy, tak se jim pak podařilo sehnat někoho, kdo byl ochotný je kusem provést, což akorát upravilo ty pravděpodobnosti o to, co daný konkrétní průvodce "znal".

Přitom se dá procházení a prozkoumávání popisovat (což platí i pro ten les), ale nemusíš ho kreslit detailně, každou křižovatku, místnost, logické propojení atd.

Jestli chceš jet přímo podle mapy, kterou budeš znát ty a jim ji budeš odhalovat, tak ok. Mně to přišlo už moc práce si to kreslit :)

Ono jde o to, co tím vlastně chceš dosáhnout. Protáhnout postavy zajímavostma v lese? nebo prostě odehrát pár seancí v lesním prostředí, děj se co děj?
Autorská citace #2
5.12.2022 23:58 - Jerson
Cestování volnou krajinou jsem neřešil už několik let, ale napadlo mě řešení, že pro každý úsek dne (cca každé čtyři hodiny) hráči provedou testy - na orientaci, pozorování, atd. Při úspěchu dostanou na výběr setkání/nález odpovídající provedenému testu a můžou se rozhodnout, zda do něj půjdou nebo se mu vyhnou / včas se ukryjou - (ozbrojení) obyvatelé lesa, studánka, dům ve stromu, šelmy, zhoršení počasí - čím víc úspěchů, tím víc nabídek, ze kterých můžou volit. Naopak každý neúspěch znamená, že jedno náhodné setkání překvapí je - a pokud bude neúspěchů víc a první nebude zjevně nebezpečný, tak za další neúspěchy se přidají další setkání. Tedy pokud budou mít dva neúspěchy a jako první padne, že nečekaně přišli k domu ve větvích, tak hodí se na druhý neúspěch, který řekne, že v domě jsou zbojníci - a ti budou nepřátelsky naladění.

Výsledky lze kombinovat - jeden úspěch a jeden neúspěch znamená, že dostanou nabídku, zda chtějí prozkoumat dům, nebo se mu vyhnout - ale tak či onak si jich už zbojníci v domě všimli. Další scéna může ukázat, zda se za družinou vydají.

Celkově můžeš ještě počítat úspěchy a neúspěchy, a až jedno či druhé dosáhne stanoveného limitu, tak se něco stane. Při úspěchu dorazí do cíle včas, při neúspěchu - to je na tobě.

A pokud máš na mapě poznačené konkrétní místo, tak dostanou na výběr / nečekaně narazí právě na něj, bez náhodného výběru.
Autorská citace #3
6.12.2022 00:24 - sirien
Píše:
Co hledám, jsou pravidla, jak pohyb a co se při něm stane vyhodnocovat a mít přehled, jak dlouho postavy šly, kde všude už byly (hráči si mohou znamenat do mapy) a také zda cesta z bodu A do bodu B v lese proběhla v klidu, nebo se na cestě objevily nepříjemnosti. Díval jsem se na výpravy v JaD, ale nechci do hry vnášet např. zoufalé selhání, rozdělovat role, nebo si události sestavovat předem.

V tom případě ses díval na špatné místo, to co chceš nejsou Výpravy, ale Pohyb, vzdálenost a čas / Cestovní rychlost. Možná v kombinaci s běžnými Kolážemi cesty, co nějaká časová jednotka popř co nějaká uražená vzdálenost, to nějaká scéna. Aplikuj pravidla pro omezené Odpočinky při cestování popř vynucuj tvrdě podmínky pro Dlouhé odpočinky, jinak hráči mezi všemi scénami vždy obnoví zdroje naplno, což postrádá napětí/drama.

Výpravy jsou pro to udělat cestu z A do B zajímavou. To co chceš ty je blíž hexcrawlu, kdy postavy prostě prozkoumávají území, k čemuž jsou vhodná právě tahle odkázaná pravidla. Pamatuj jen že hexcrawl je obvykle zábavný když se nějak pojí s omezenými zdroji a jejich spotřebou/obnovou (čas, jídlo, pitná voda, hrozby a nepřátelé...)
Autorská citace #4
6.12.2022 12:34 - Count
Možnost řídit svůj pohyb jim právě chci dát, ať už tím že píchnou prstem do slepé mapy a vyrazí nebo se předtím připraví - např. vyšplhá na strom, uvidí dým a vyrazí tím směrem. Mapu mají jen obecnou, bez míst. Průvodce ani znalosti nemají, k tomu se mohou dostat postupně v rámci různých setkání.

Můj nápad byl, že bych ze začátku stanovil SO (hranici) pro úspěch na Přežití či Vnímání vysoko, třeba 20 (hrajeme JaD), protože lezou do zcela neznámého prostředí a možnost zabloudění, setkání s něčím zlým je velká. Postupně, jak budou znát některá místa na mapě, pohyb mezi nimi bude jednodušší, třeba 15, nebo 10, ale když vyrazí do neznámé části, SO opět naroste. Každý úspěch jim dá vodítko - narazí na místo, někoho kdo jim dá informaci, pokud neuspějí, bude taková věc vykoupena např. střetnutím, nebo komplikacemi v podobě počasí, či zapadnutím do bažin. Pokud ale, dejme tomu, naserou pána lesa a dostanou se mu do hledáčku, SO při cestování naroste, protože po jejich stopě pošle své bestie. Reálně bych tak udržoval pouze dvě čísla, jedno pro cesty v neznámém okolí a druhé pro známé cesty a obě bych upravoval na základě akcí postav a akcí okolí. Co nemám vyřešeno je, jako často by se ověřování dělo.

Když bych na to aplikoval Jersonův přístup, pak by mi odpadlo dilema kolik ověření v rámci jedné cesty dát a hrát scénu/ověření/scénu ověření. Postavy by si na tato ověření hodili předem, ovšem zůstává otázka, kolik ověření je akorát, abychom v rámci jedné cesty přes les nehráli deset setkání. Fajn je použít překvapení postav v případě neúspěchu, holt se někdo skrýval lépe než oni. Vybírat náhodně na co narazí nechci, mám podobně jak psal LokiB představu co se kde vyskytuje a podle toho kde by se nacházeli, bych před ně daná setkání kladl. Náhodu bych použil snad pro drobnosti typu studánka, nebo stromy s ovocem.
Autorská citace #5
6.12.2022 13:55 - York
Count píše:
Co nemám vyřešeno je, jako často by se ověřování dělo.


Pokud si vzpomeneš na průzkum Prokletýho ostrova, tam se házelo 3x denně (dopoledne, odpoledne a v noci) a šance na setkání byla 50%. Rozumná četnost ale závisí na vzdálenostech - když by postavy někam cestovaly třeba dva měsíce, tak byste nehráli nic jinýho než náhodný setkání. Rozumná hodnota je někde kolem 1-2 setkání mezi dvěma pevnejma lokacema - na Prokletym ostrově jsou pevný lokace od sebe vzdálený kolem jednoho dne putování a průměrně nastane 1,5 náhodnejch setkání za den.
Autorská citace #6
6.12.2022 13:57 - LokiB
Ok, s tímhle už dál moc nepomůžu. Se mi v tom těžko hledá, co je vlastně smyslem, či co tam vlastně zamýšlíš s postavami hrát. Je to samotné cestování přes les, které bude obsahem hry? Nebo to bude spíše "zdržovátko" mezi skutečným obsahem hraní v jednotlivých "bodech zájmu", které se v lese nacházejí? Kolikrát myslíš, že postavy budou pře les cestovat? Je to příprava na jednu či dvě cesty, nebo třeba na půlroční hraní v 20 misích?
Autorská citace #7
6.12.2022 14:50 - malkav
Count: Co vzít inspiraci ze Zapovězených zemí? Můj osobní názor je takový, že bez vyšlapaných/vyznačených cest nebo znalého průvodce je v lese značné riziko, že i při chůzi "rovně" družina může dost solidně zabloudit. Takže jen píchnout prstem do slepé mapky neznamená, že dojdou na cílený hex :) Další problém může být určování času ... přes samé stromy nemusí být vidět nejen les, ale ani obloha.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.074810981750488 secREMOTE_IP: 44.197.113.64