Volná diskuze

Aenast28
4.12.2022 13:48
Používání klíčových slov při náhodných setkání
Ahoj, včera jsem pro svou skupinu sepisoval náhodná setkání a napadla mě myšlenka, kterou mám pocit, že jsem dokonce spatřil v nějakém starém modulu. Významějším náhodným setkáním přiřadit "klíčové slovo". Například, pokud by se třeba touláním po lese dostali k věži nekromancera, který zrovna vyvolává hordu nemrtvých, a oni se jej rozhodli nezastavit/nebo se jim to nepodařilo, tak bych si k té lokaci přidal například "zamořeno nemrtvými".
Jenom nevím, zda-li to je jednak zábavné, druhak nutné. Nemáte někdo s takovou mechanikou (nebo nějakou jí podobnou) zkušenosti?

Pokud to pomůže, tak hrajeme v Grimoáru. Díky!
Autorská citace #1
4.12.2022 13:57 - York
Jestli ti dobře rozumím a chceš dopady hráčskejch akcí (nebo jejich nečinnosti) promítnout do prostředí, tak to je určitě dobře.

Já mám dokonce v plánu dělat to tak, že po zásadních událostech upravím tabulky náhodnejch setkání. V lese kolem věže bylo původně třeba jen sekání s medvědem a jeho stopy. Poté, co postavy nechají nekromanta řádit, tam přibude toulající se ghůl, skupina kostlivců a medvěd tam třeba bude k nalezení roztrhanej a napůl sežranej od ghůlů.
Autorská citace #2
4.12.2022 14:03 - Aenast28
Přesně takhle to je zamýšlené. Říkám si, že by to mohlo způsobit, že ten svět bude působit více organicky, když hráči uvidí, jak se pod jejich akcemi, ať už dobrými nebo špatnými, přímo mění jejich lokace. Díky!
Autorská citace #3
4.12.2022 14:37 - sirien
Aspekty / Situační aspekty jsou to, co hledáš. S pokročilými možnostmi Odpalovaných aspektů pro věci které vybuchnou do obličeje když se ne/stane X, pak aspekty problémů pro vystižení toho co vlastně je v centru pozornosti popř. Aspekty událostí pro vystižení postupné gradace věcí nebo průběžné změny.

Odkazuju Fate, ale "technologie" aspektů není Fate-specific a dá se snadno navázat na jiné mechanické jádro nebo použít bez mechanik jen jako flag.

(Obecně to je metoda rámování fikčních prvků hry do standardizovaného mechanického prvků pomocí uzavřené popisné fráze, ale mám takové podezření že to je overkill vyjádření co nebude moc nápomocné :D )

Na aspekty popř. (popř. jejich opalované nebo řetězené kombinace) se samozřejmě dají přidat standardní Hodiny, což pokud se pamatuju dobře je mechanika kterou Grimoár běžně používá. Hodiny pak jde tikat akcemi nebo tradey (BitD style, odkud to Quentin vykrad) nebo k nim připsat podmínky kdy můžou tiknout (Fate-ish style) nebo tiknutí na určitou hodnotu oboustraně navázat s konkrétním stavem fikce (poklud to nastane, hodiny tiknou na danou úroveň - pokud hodiny tiknout na danou úroveň, tak to ve fikci nastane... původní AW style, odkud to vykradly BitD).


Každopádně jestli ti jde o to aby svět působil víc organicky, tak jako reflektovat akce hráčů je super a všechno a rozhodně nic proti, ale co ti pomůže ještě víc je zprostředkovat dění na pozadí světa které s hráči přímo nesouvisí, ale má dopad na jejich okolí - Hodny a náhodné hody k tomu jsou super nástroj, ale může ti stát za to vygooglit si Stars Without Nubmer postupy pro odehrávání frakčníchh meziher mezi sezeními.
Autorská citace #4
5.12.2022 10:47 - Count
Jedna drobnost. Pokud máš takových setkání víc, postavy se setkají jen s několika a ostatní necháš takto "tikat", pak se může stát, že za čas bude těch hrozeb / malých situací, které se změnily v něco většího až moc a může to u hráčů nastartovat pocit marnosti s tím, že pokud se nebudou věnovat každé takové situaci, za chvíli jim začnou přerůstat přes hlavu a oni se všem reálně věnovat nemohou. A jednou se můžou na všechno vykašlat s povzdechem, že ať dělají co dělají, nikdy nic nevyřeší zcela. Na to mi dost pomohlo ukázat, že svět dokáže fungovat i bez nich a nejsou jediní, kdo má zájem věci řešit. Situaci s nekromantem bych tedy rozehrál stylem "zamořeno mrtvými", ale pokud by o nich přinesli informaci do města, za čas by byli svědky "sbírá se armáda", pak třeba "armáda táhne krajem", na což by následoval "boj s nemrtváky" a jestli budou chtít do některé fáze naskočit, nebo ji okrajově ovlivnit, mají možnost. Ve výsledku se pak mohou dozvědět, že se lokální pán vrátil vítězný, ale značně ohlodán a tím může v jejich očích stoupnout z obyčejného, nevýrazného NPC na někoho, kdo se stará a má určitý charakter.
Autorská citace #5
5.12.2022 14:07 - Aenast28
Děkuju všem, jsou to perfektní poznámky a rady.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.069683074951172 secREMOTE_IP: 54.166.234.171