Volná diskuze

mal.kin
19.5.2016 11:04
Propagace RPG her skrz Deskoherní klub Brno
Zdravím všechny nadšence RPG her. Zastupuji Deskoherní klub Brno (dále DK), ze kterého před časem vnikla odnož hráčů DrD II. DK pravidelně každý týden pořádá v nově vznikající čajovně Mystica deskoherní večery. Přijít může úplně každý a nic ho to nestojí, pokud nechce.
DK také pořádá akce většího rázu nebo i road show po jiných městech.
Po domluvě se zakladatelem jsme se rozhodli skrz DK propagovat RPG hry. Sám totiž z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je se z pozice neznelého nadšence dostat do pozice vypravěče či hráče. Rádi bychom ukázali RPG hry ve světle přístupném každému.
Hledám touto cestou z vašich řad zkušené či nezkušené nadšence, kteří by čas od času chtěli přiložit ruku k dílu a zpropagovat například na příštím Velkém hraní nějaký herní systém, udělat otevřené hraní či nějakou přednášku o RPG hrách obecně.
Komunita DK čítá stovky lidí a sdružují se hlavně na FB. Na první schůzce zájemců o DrD II se objevilo 40 lidí a z toho vznikly aktivní 2 družiny, které hrají již několik měsíců.
Bohužel za sebe mohu říct, že jsem světem RPG her tolik nepolíbený a nedokáži z vlastních sil a zkušeností zahrnout další herní systémy, když sám plavu v DrD II.

Budu rád za každý názor či podnět, ale hlavně uvítám pomocnou ruku. Nemusí se jednat jen o lidi z Brna.

Stránky DK
Facebooková skupina DrD deskoherního klubu
Autorská citace #1
19.5.2016 11:09 - ShadoWWW
Zajímavé.

Mimochodem, ať si ušetříte čas s hledáním: čajovna Mystica je na Palackého třídě 78. Podle FB mají otevřeno jen v úterý 17:30-23:30.
Autorská citace #2
19.5.2016 11:11 - mal.kin
Čajovna Mystica vzniká pro potřeby DK. Otevřeno oficiálně bude až v září. V součastnosti jde o testovací režim a otevřeno je jen na deskoherní večery.
Plánuje se i RPG místnost (žádný koutek)
Autorská citace #3
19.5.2016 11:56 - York
mal.kin píše:
nedokáži z vlastních sil a zkušeností zahrnout další herní systémy, když sám plavu v DrD II


Nejjednodušší způsob, jak přestat plavat v DrD II, je začít hrát něco jiného :-)
Autorská citace #4
19.5.2016 12:44 - mal.kin
Yorku nezačínej zase :D tato debata se mnou už byla o dům vedle jestli si vzpomínáš
Autorská citace #5
19.5.2016 13:20 - Nachtrose
Mno... zrovna na tehto strankach se Ti nejspise dostane odpovedi, ze pokud chces mezi lidma sirit RPG osvetu, mel byz zacit ritualnim spopelnenim prirucek DrD II.

Ale jinak jsou tady dobre sance, ze bys nejakeho ochotneho GMa na ukazkovou hru tady nasel. Prevazne asi na DnD5e, 13th Age nebo FATE.
Autorská citace #6
19.5.2016 13:24 - Vojtěch
Autorská citace #7
19.5.2016 13:32 - mal.kin
O to mi právě jde...doufám, že tady nenaleznu jen lidi, kteří obkecávají, jak je DrD 2 špatné, ale lidi, kteří chtějí rozšiřovat pozitivní přístup k RPG hrám pro lidi, kteří se s nimi ještě nesetkali. Ze své pozice mohu nabídnout pouze DrD 2, ale sám jsem zvědav i na jiné systémy.
Autorská citace #8
19.5.2016 14:40 - sirien
Mal.kin: Je zajímavé, že stav "pozitivní přístup k RPG" a "nadává na DrD2" vnímáš jako antitezi, mě to naopak přijde jako nutná implikace. Popravdě kdybysme tu neměli Končinu s jejíma sexuálníma vílama a pořád-ještě znásilňujícíma satirama, řekl bych, že DrD2 je pro pozitivní šíření RPG nejhorší možná volba... takhle musím zůstat u toho, že je druhá nejhorší, ale pořád dost špatná na to, aby se jí vyplatilo spálit. Ostatně, RPG F je "domácí" půda DrD2 a i tam Ti lidi řekli, že bys možná měl šáhnout po něčem jinym, což je samo o sobě k zamyšlení.

Pokud si zvědav i na jiné systémy, není nic snazšího, než se na ně podívat... Fate tu má TLDR shrnutí i komplet překlad, DnD tu má překlad a když Gurney dá, tak bude mít brzo i TLDR popis...

Ale jako pokud se chceš rvát se systémem, který byl opakovaně mnoha lidmi nezávisle na sobě ověřen jako těžce nováčkovsky nepřívětivý a ignorovat systémy, co jsou naopak ceněné jako lepší jak pro nováčky, tak obecně, tak to je samozřejmě Tvůj boj.


Jinak v Brně se dělají otevřená hraní, což je nejspíš to, co hledáš... jede to tam převážně na DnDčku, ale možná když budu mít zas někdy volnou chvíli když se stavuju v Brně bych mohl zajít udělat nějaký one-shot Fate nebo GUMSHOE. Napadá mě že by se šlo dohodnout na nějakém čtvrtku odpoledne+večer nebo možná na sobotě přes den (což by mi ale vycházelo tak 1x měsíčně a to ještě ne každý měsíc)
Autorská citace #9
20.5.2016 04:24 - Maugir
mal.kin: Právě ses dostal na místo s vysokou koncentrací lidí, kteří chovají vůči DrD II hlubokou zášť (viz výše). Moje rada zní: pokud tu chceš jakoukoli konstruktivní diskuzi, nezmiňuj DrD II, jinak Ti hrozí, že pozornost čtenářů uteče jinam, než bys rád. (Ve chvíli, kdy si všechny zdejší poznámky na adresu DrD II odfiltruješ, to tady je celkem fajn.)

Takže téma původně bylo hledání vypravěčů na otevřená hraní různých systémů?
Autorská citace #10
20.5.2016 06:45 - mal.kin
Hned v úvodu bych chtěl poděkovat, za každý příspěvěk, protože ke každému z vás tady vzhlížím jako k jedincům, kteří v tom umí chodit a vaše umění slova je taky jedinečné.
Teď k hernímu systému, který tady nemusíte. Jsem si toho vědom, že tady nemá cenu o tom cokoliv psát, proto se ale obracím o pomoc právě na vás. Mým cílem není si za svou osobu zajistit hraní jiného systému nebo se ho naučit (což bych samozřejmě ve volném čase i zkusil), ale dostat jakékoliv RPG hry mezi lidi, kteří je neznají.
Má zkušenost z DK je taková, že máme mraky lidí, kteří dnes hrají deskovky a ty počty se navyšují. Nikdy bych nevěřil, že na počátku budu mít v družině 5 holek a jen 2 borce. Lidé se dnes už nebojí díky Geek&Nerd vlně přiznat, že celou pubertu slýchávali o těch divných skupinkách plných poďobaných lidí s brýlemi, kteří se zavírali ve sklepech a hráli tam jakýsi "dračák".
Dnes už se nebojí přiznat, že hrají hry na pc, že chodí do kina na fantasy a čtou podobnou literaturu. A to je se vším spojené. Dnešní doba nahrává tomu, aby se lidi do RPG ponořili a zažili něco, co u PC, knihy nebo filmu nezažijí. Ale to vám asi nemusím vysvětlovat.

Mé záměry a cíle tedy znáte. Víte, že za sebe dokáži lidem předat pár osobních zkušeností s DrD 2, ale rád bych jim ukázal další možnosti a asi si dokážete představit, jak složité je to pro začínajícího RPG nadšence, když tady kolem sebe mám zkušené harcovníky. Pomoc uvítám tedy jakoukoliv. Napadají mě například otevřená hraní na deskoherních večerech v čajovně Mystica, přednášky o RPG hrách obecně, nějaké články, které by otevřely tento svět zájemcům. Skrz DK můžeme zajistit propagaci a šířit RPG hry dál mezi lidi, kteří o nich třeba jestě nikdy neslyšeli.
Autorská citace #11
20.5.2016 10:19 - York
Lze si povšimnout, že moje rada neobsahovala žádnou kritiku dvojky. To samé by šlo říct o jakémkoliv systému, ve kterém hráč z libovolných důvodů "plave".

Sám taky nejsem zrovna experimentátorský typ, ale když něco kupuju, tak se obvykle zajímám, jaké jsou alternativní možnosti a vyberu si z nich tu, která mi sedne nejlíp. Trápit se u systému, který ti nesedne, jen proto, že jsi líný zkusit jiný (přičmž na to stačí přijít si zahrát, není třeba studovat tlusté příručky), mi prostě přijde škoda.

A ono se to v podstatě dost týká tématu. Když chceš lidi nalákat na hraní RPGček, je fakt docela dobrý nápad, dát jim vybrat. Jinak se totiž může stát, že hráči "vnutíš" systém, který mu zrovna nesedne (a to může klidně bejt i Fate, DnD, nebo cokoliv jiného), a odradí jej to od hraní jakýchkoliv RPGček.
Autorská citace #12
20.5.2016 10:58 - Gurney
Nedá mi nepoznamenat, že poněkud míjíte Malkinovu pointu - možná by bylo dobré na chvíli se odtrhnout od toho "DrD2", případně tématu jak moc kde mají a nemají rádi DrD2, a věnovat více pozornosti tomu "sháním lidi, co by odehráli RPG dle svého výběr".

mal.kin: To zní výborně a podle toho co popisuješ si myslím, že by nějaké otevřené hraní RPG mohlo mít docela úspěch a třeba i navnadit nějaké zájemce. Já se zrovna nacházím ve stavu těžkého presu, ale stejně jako sirien ti doporučím zkusit navštívit hraní brněnského D&D, ideálně někdy krátce před šestou, kdy se tam lidi slízají. Schází se tam hned několik skupin a myslím že někdo ochotný udělat nějaký ten open gaming, ať už D&D nebo něčeho jiného, by se tam našel.
Autorská citace #13
20.5.2016 11:02 - mal.kin
Yorku vždyť to přesně dělám. Já chápu, že mi chcete vnutit jiný systém, ale problém je, že mě DrD 2 sedlo. To, že někdo plave v pravidlech je třeba tím, že hold nemá tolik času, zkušeností a třeba i inteligence. Vedle většiny z vás si často připadám strasně hloupý a to platí i o RPG fóru. To je taky další věc, která strasně moc lidí odrazuje od RPG komunit. Prostě jste tak high level, že opravdu můžete působit na venek, jako nedobytná tvrz plná expertů na to co dělá a ostatní jako úplní sedláci, kterým kouká seno zpod klobouků.
Setkávám se denně s lidma, kteří přesně takový názor mají a tímto přístupem tomu moc nepomáháte. Tim se nechci nikoho dotknout, ale vím, jake to je, když jste v něčem dobří, rozumíte tomu a děláte to mnoho let, těžko se potom vžívá do situace úplně opačné.
Zkrátka nechci diskutovat o tom, jaký herní systém je pro začátečníka nej, o tom tu tohle téma není. Naopak hledám právě vás, kteří máte přehled a zkušenosti, aby přiložili ruku k dílu a pomohli mi ukázat RPG hry lidem, a aby si v nich našel každý tu svou oblíbenou.
Pokud bych se do toho vrhl sám, tak to bude běh na mnoho let a navíc bych neměl ani herní praxi, kterou máte. Byl by to boj s větrnými mlýny a hlavně zbytečný, když vím, že tady potažmo na RPG fóru jsou desítky lidí, kteří mají přede mnou často i 10 let náskok.
Tak snad už si rozumíme a necháte hašteření, co je pro mne dobré. Já už své rozhodnutí udělal a jak vidíte nebráním se ani poznávání jiných herních systému, ale jakožto pracující, ženatý a ke všemu trenér mládeže florbalistů bulldogs brno, si nemohu dovolit ten luxus a pustit se do více her najednou.
Autorská citace #14
20.5.2016 11:19 - Naoki
kdyby tu tak byl někdo kdo by dělal něco podobného v Plzni...
Autorská citace #15
20.5.2016 11:32 - mal.kin
Naoki píše:
kdyby tu tak byl někdo kdo by dělal něco podobného v Plzni...

Mám v Plzni kamaráda šermíře a ten když mi vypráví co vše v Plzni je, tak si spíš říkám kolikrát, že je škoda, že nemohu být v Plzni. A to nemluvím o tom, jak krásné město to je :)
Autorská citace #16
20.5.2016 12:03 - Naoki
Heh, tak já mám zase neustále takový pocit o Brně :D holt tráva je vždy zelenější za plotem...
Autorská citace #17
20.5.2016 12:23 - Jerson
Co Plzeň - kdyby to někdo udělal v Budějicích, ale tady je to asi úplně mrtvé. Vážně uvažuju o tom, že až bude syn trochu soběstačný, tak nějaké opengamingy budu muset zorganizovat sám.

mal.kin píše:
To, že někdo plave v pravidlech je třeba tím, že hold nemá tolik času, zkušeností a třeba i inteligence.

Popravdě, v DrD2 plave i hodně lidí, kteří mají čas, zkušenosti i inteligenci. Pro nováčka je to dost špatně přístupný systém a mám obavu, že když vzal manželku na její první RPG právě na hraní DrD2, tak jsem jí tím od RPG zcela odradil.
To říkám jen tak bokem - můj (i některých dalších lidí) kritický názor na DrD2 je způsoben právě špatnými zkušenostmi.
Autorská citace #18
20.5.2016 13:07 - Sparkle
mal.kin píše:
Já chápu, že mi chcete vnutit jiný systém, ale problém je, že mě DrD 2 sedlo. To, že někdo plave v pravidlech je třeba tím, že hold nemá tolik času, zkušeností a třeba i inteligence.


Tohle je přesně ten typ arogantního prohlášení, kterým příznivci Drd2 naštvali lidi na tomhle fóru i jinde. "Když ti nesedla naše pravidla, musí to znamenat, že ti chybí inteligence". Opravdu chceš debatu táhnout tímto způsobem?
Autorská citace #19
20.5.2016 13:12 - Naoki
Opravdu chceme tohle znovu rozebírat? Copak se nemůžeme pro jednou držet hlavního ducha této diskuze?
Autorská citace #20
20.5.2016 13:33 - mal.kin
Sparkle píše:

Tohle je přesně ten typ arogantního prohlášení, kterým příznivci Drd2 naštvali lidi na tomhle fóru i jinde. "Když ti nesedla naše pravidla, musí to znamenat, že ti chybí inteligence". Opravdu chceš debatu táhnout tímto způsobem?

Lidi šmankote co tady berete, protože vy byste dokázali vyvolat klidně válečný konflikt. Kdybych byl arogantní, tak o sobě přeci neprohlašuji, že se nepovažuji za dostatečně inteligentního? Přinde mi, že tu mávám rudou vlajkou na hromadů zuřivých býků, aniž bych o tom věděl. Nechápu co máte za problém. Člověk se tu snaží udělat dobrou věc a vy jen dál a dál přesvědčujete o tom, že vy víte všechno nejlépe. Proč nenecháte dělat lidi věci, tak jak chtějí? Copak jsem se tu ptal jedinkrát na něco ohledně DrD 2? Pouze jsem zmínil, že ho hraji, vyhovuje mi to a družině také. Sám budu rád ve volném čase koukat na další systém, ale ježkovy voči hraji RPG hry pořádně pár měsíců a vy tu na mě ze všech stran útočíte, místo toho, aby mi někdo pomohl s tématem, o kterém tady píšu.
Nikdy by mě nenapadlo, že tím že se tady veřejně shodím a přiznám svou lenivost, se někoho dotku. Jestli ano, tak se velice omlouvám, protože tohle opravdu není úmysl mého dotazu a prosby.
Trošku začínám litovat, že se do něčeho takového pouštím, když vidím takové reakce a představa, že do toho vtáhnu nevinné lidi, kteří budou na úplně stejné lodi se mnou, tedy na samém začátku poznávání RPG a skočí na ně taková smečka vlků, tak bych je raději toho asi ušetřil.
Autorská citace #21
20.5.2016 13:34 - ShadoWWW
V Brně to bývalo taky mrtvé. Stejně jako překlady D&D moc nebyly...

Někdy prostě nezbývá, než se toho ujmout sám. A když se toho člověk ujme, tak rázem zjistí, že inspiruje další lidi a není v tom sám.

Co se týče Mysticy, rád bych se do ní někdy podíval a případně i vypomohl (třeba někdy v létě?). Ale na nějakou větší pomoc budu mít čas nejdřív v září.
Autorská citace #22
20.5.2016 13:40 - mal.kin
ShadoWWW píše:
V Brně to bývalo taky mrtvé. Stejně jako překlady D&D moc nebyly...

Někdy prostě nezbývá, než se toho ujmout sám. A když se toho člověk ujme, tak rázem zjistí, že inspiruje další lidi a není v tom sám.

Co se týče Mysticy, rád bych se do ní někdy podíval a případně i vypomohl (třeba někdy v létě?). Ale na nějakou větší pomoc budu mít čas nejdřív v září.

Vážím si snahy pomoct. Trošku jsem doufal, že u tebe naleznu spřízněnou duši. Jakmile budu mít volno, tak hrozně rád se příjdu podívat i na vaše otevřené hraní. Protože mě tradiční D&D systém hrozně dlouho zajímá a hlavně moc rád poznám nové lidi.
Na nic nespěchám. Pro mě je důležité vědět, s kým mohu počítat, být s ním v kontaktu, výmýšlet a společně plánovat a diskutovat. Když se k tomu povede uspořádat během Velkého deskohraní i něco většího, bude to super. Cíl je pořád jasný, ukázat lidem co nejvíc ze světa RPG her, aby si našli to své a ukázat jim ukázky z her případně je rovnou do her dostat.
Autorská citace #23
20.5.2016 14:10 - Jerson
mal.kin píše:
Proč nenecháte dělat lidi věci, tak jak chtějí? Copak jsem se tu ptal jedinkrát na něco ohledně DrD 2?

Odpovím ti ještě na tohle, jen to prosím neber jako útok, zkusím to napsat v klidu a normálně.
RPG hraju od roku 1995 a za tu dobu jsem potkal nemálo lidí, které DrD (staré) či lidé okolo něj odradili od hraní RPG celkově. Ještě dnes se setkávám s reakcí lidí "Dračák, to je ta kravina, co hráli kluci ve škole." Do toho vezmi, že laici nerozlišují mezi starým DrD a DrD2 a že i DrD2 má slušný potenciál odradit lidi od hraní - přesněji je zjevně velmi snadné ho špatně pochopit a pak vznikají nezábavné hry, častěji než u jiných systémů.
No a tuhle otázku okolo Dračáku a problémů okolo něj řešíme dvacet let, někteří ještě o pět let déle.
Takže se nediv, že když jen vyslovíš slova "hraju Dračák", je reakce podobná jako bys vystřelil na hranici mezi Severní a Jižní Koreou :-)

Nicméně, mohl bys mi přiblížit, jak vypadají ta road show a propagace v jiných městech, co je k tomu potřeba a jak to funguje - a hlavně jaký je ohlas?
Autorská citace #24
20.5.2016 14:21 - mal.kin
Jerson píše:
Takže se nediv, že když jen vyslovíš slova "hraju Dračák", je reakce podobná jako bys vystřelil na hranici mezi Severní a Jižní Koreou :-)

Bohužel, jako člověk příchozí z venku a úplnej nováček se divit musím. Člověk se cítí, jako by spáchal trestný čin, protože hraje hru, kterou vždycky chtěl hrát. Bojím se tady vůbec napsat, že jsem kdy hrál v pubertě Shadowrun 2, který jsem těžce nechápal a každé druhé sezení jsme vytvářeli nové postavy.
Přiznám se, že teprve až s postupem času zjišťuji, že existují i jiné systémy než dračí doupě a D&D. Jenže angličtinu jakš takš ovládám teprve půl roku a na zahraniční hry bez překladů si netroufám a už vůbec ne sám. A vím, že existují překlady...už bych tohle téma rád opustil. Jsem z toho dost nesvůj, jak to probíhá.

Tvůj dotaz ohledně Road show bych musel směřovat na Viktora, zakladatele klubu. Mým zájmem jsou hlavně RPG hry a to je úplně v plenkách. Prioritou klubu jsou deskovky a s těmi zatím jezdí po různých městech. V Brně je spousta událostí s deskovkami a máme tu i několik podniků. Ohlasy na hraní v Brně jsou moc dobré a přilákalo to už hodně lidí, které bychom ani nečekali. Jak je to s road show, by ti musel říct sám Viktor.
Autorská citace #25
20.5.2016 14:31 - Aegnor
Chápu správně, že ta FB DrD skupina je v podstatě hlavní náborový kanál pro hraní různých RPG? A v jakém stavu je zhruba místnost pro RPG?

mal.kin píše:
Bojím se tady vůbec napsat, že jsem kdy hrál v pubertě Shadowrun 2, který jsem těžce nechápal a každé druhé sezení jsme vytvářeli nové postavy.


Shadowrun 2 je tady přijímán v pohodě (viz dodatečná pravidla), to opravdu pouze s DrD 2 mají lidi problém (protože Sirienův a Jersonův názor).
Autorská citace #26
20.5.2016 14:50 - sirien
mal.kin, naoki: Se oba přestěhujte do Prahy a sousedovic trávník bude konečně žlutější :p

mal.kin píše:
Lidi šmankote co tady berete, protože vy byste dokázali vyvolat klidně válečný konflikt

Tady už bylo vyhlášenejch válek :D Nějaká ta křižácká výprava jednou za čas je zdravá pro komunitu, hezky to zvedá zájem a vytváří to eventy na které se dá pak vzpomínat a odkazovat a ty vztahy mezi lidmi pak nejsou tak nudně věcně chladné :D

To máš jak nějakou tu občasnou vendentu v mafii, čas od času potřebuješ trochu pročistit řady a ujasnit sféry vlivu, abys pak mohl uspořádat usmiřovací párty a zasnoubit na ní pár dětí v závazku budoucího míru (nebo, pokud fandíš barbaru Cohenovi, tak samozřejmě spíš abys mohl všechny opít a pak povraždit, to už je ale otázka etikety...)

mal.kin píše:
Tim se nechci nikoho dotknout, ale vím, jake to je, když jste v něčem dobří, rozumíte tomu a děláte to mnoho let, těžko se potom vžívá do situace úplně opačné.

Na druhou stranu si představ, že máš mistra mechanika, kterej fakt rozumí řemeslu, a kterej sleduje učně, kterej se snaží udělat práci se špatnym klíčem. Fakt by mu rád poradil, že si má vzít jinej klíč, protože se mu bude pracovat snáz, ale učeň mu pořád říká, že je zrovna na tenhle klíč zvyklej a pracuje se s nim dobře a že přece nakonec klíč jako klíč.

Chápeš, ta frustrace dokáže jít oběma směry...



Jinak jsem Ti už psal, já Ti nějakej open gaming rád udělám, problém je jen v tom, že se v Brně nepohybuju nijak moc pravidelně a předvídatelně. Popravdě až někdy do půlky června se tam možná ukážu 2.-5. června.

áá.... pak asi až v létě, co tak koukám?

Takže jako asi záleží na tom, jak dlouhou si tu hru představuješ a pro kolik lidí. Popř. na jaké téma / stylizaci atp. (minimálně aspoň jak moc lidi sou nebo nejsou kloněný např. k tradičnímu fantasy... preferoval bych něco ne-fantasy, ale když by se hodně chtělo fantasy tak můžu udělat i to)


PS - Shadowrun je náhodou super (teda, jeho errata zvaná 3. edice funguje hladčejc, ale v podstatě tam neni až tak moc rozdíl) :)
Autorská citace #27
20.5.2016 16:15 - MarkyParky
Sirien píše:
Na druhou stranu si představ, že máš mistra mechanika, kterej fakt rozumí řemeslu, a kterej sleduje učně, kterej se snaží udělat práci se špatnym klíčem.

To mi nedělej, poprskal jsem si monitor...
Autorská citace #28
20.5.2016 16:19 - sirien
MarkyParky: No tak zrovna Tobě bych v tom přirovnání taky dokázal dodat roli, byl by to ten vždycky hrozně chytrej učeň co sedí v zadní lavici a u všeho ví nejlíp, jak to udělat - a dává ostatním rady o tom, jak dělat práci špatnym klíčem a ještě je tak hrozně ochotnej, že pro ten špatnej klíč omotá držedlo hezkou páskou a tvrdí, že ten klíč pak funguje úplně jinak :p
Autorská citace #29
20.5.2016 16:27 - MarkyParky
Sirien:
Jojo, však já už zase zalejzám do zadní lavice, tady vepředu odkapává moc ega, ještě bych se třeba do něčeho namočil.

BTW dlužíš mi odpověď na PMku, v jakém formátu a kam chceš poslat "Omotanej klíč v kostce".
Autorská citace #30
20.5.2016 16:57 - Gurney
ok, pomalu to přestává být vtipné...

Diskuze o DrD2 je zde (případně vám nic nebrání založit si vlastní), a poprosím všechny kmeny na válečné stezce proti DrD2 i kmen jeho obránců, aby se tam přesunuli. Věřím že ona křížová výprava ani další projevy tribalismu nijak neutrpí, odehrají-li se na poli flamem již sežehnutém, a tady tím pádem může zůstat prostor pro téma ne náhodou nazvané Propagace RPG her skrz Deskoherní klub Brno
Autorská citace #31
20.5.2016 17:31 - Elgard
Guerney +1. Taky mě zajímá mnohem víc původní téma.
Autorská citace #32
20.5.2016 17:46 - mal.kin
Aegnor píše:
Shadowrun 2 je tady přijímán v pohodě (viz dodatečná pravidla), to opravdu pouze s DrD 2 mají lidi problém (protože Sirienův a Jersonův názor).

Panečku Arfindal...jako patnáctiletej puberťák jsem mu psal, jak žeru všechno co kolem Shadowrunu tehdá dělal. Kreslil jsem obrázky podle Seth atd. ach ty vzpomínky. Hned bych se do těch časů vrátil.
Aegnor píše:
Chápu správně, že ta FB DrD skupina je v podstatě hlavní náborový kanál pro hraní různých RPG? A v jakém stavu je zhruba místnost pro RPG?

Musím říct, že si to dost žije svým životem. Původně byla založena pro účely setkání zájemců o DrD 2 a že se jich našlo. Samozřejmě o pár měsíců později jsem už chytřejší a vím, že by bylo vhodné tuto skupinu předělat na RPG Deskoherního klubu. Mám v tomhle od Viktora (zakladatele) volnou ruku.
Jestli myslíš místnost v čajovně Mystica, tak nemám informace v jakém je zatím stavu. Jen vím, že se s ní počítá. Ale každé úterý a středa zde probíha deskoherní večer. Během něho dokáži zajistit fakt velký stůl naproti baru se spoustou místa. Rozhodně větší protor než třeba salónek Za Zrcadlem. Od září by měl najet ostrý provoz. Zatím tak jen skládám lidi, kteří by mi pomohli připravovat ukázky her a pomalu verbovat nové hráče.
sirien píše:
Na druhou stranu si představ, že máš mistra mechanika, kterej fakt rozumí řemeslu, a kterej sleduje učně, kterej se snaží udělat práci se špatnym klíčem. Fakt by mu rád poradil, že si má vzít jinej klíč, protože se mu bude pracovat snáz, ale učeň mu pořád říká, že je zrovna na tenhle klíč zvyklej a pracuje se s nim dobře a že přece nakonec klíč jako klíč.

Musím říct, že z této perspektivy mi to je jasné a dokonce jsem se pobavil. Rád uznám chybu. Jen si dovolím oponovat tím, že ten učeň třeba vezme pilník, zbrousí hrany klíče a nakonec ho na tu matku fakt nasadí. Zatím nás to baví a pro naše potřeby je to super a to je přeci cílem RPG her, aby bavila, takže u nás dobrý. Až nastane problém, zeptám se družiny, zda chce změnu, zatím ji nechtějí, na to jsem si nedávno ptal, když jsem dostal přednášku od Quentina na RPG fóru :) a byla fakt poučná.Gurney píše:
ok, pomalu to přestává být vtipné...

Děkuji za klidnění situace...snad už bude klid. Musím říct, že jsem se ale s tím mistrem a učněm pobavil a zároveň nahlédl na problém z jiné perspektivy.sirien píše:
Jinak jsem Ti už psal, já Ti nějakej open gaming rád udělám, problém je jen v tom, že se v Brně nepohybuju nijak moc pravidelně a předvídatelně. Popravdě až někdy do půlky června se tam možná ukážu 2.-5. června.

Samozřejmě si cením tvého zájmu. Nemám ještě konkrétní představy a jak se nahoře dočteš, čajovna Mystica ještě není ani dokončená a skupina na FB také ne. Tohle pořád teoretická rovina. Klub o tom vůbec neví, jen jsem svůj nápad předvedl Viktorovi a ten souhlasil a pomůže s propagací.

Má představa je taková, že než bude další velké hraní, což bude 22.-24.července v Mystice, bych se rád domluvil s lidma, kteří mi budou chtít pomoct a namyslel společně pro zájemce program. Nejprve ten program musíme nastínit, jestli o to vůbec bude zájem. Může to být formou ukázky hraní, otevřeného hraní nebo jen představení hry samotné. Drtivá většina účastníků se s RPG hrami nikdy nesetkala. Samozřejmě bude možné domluvit i speciální RPG akci pod záštitou deskoherního klubu. Tahle varianta mě už taky napadlo, ale na to potřebuji opravdu už skupinu lidí, která představí více her.
Autorská citace #33
20.5.2016 18:09 - Nachtrose
Nevim presne, co si predstavujes pod pojmem "salonek", ale z osobnich zkusenosti mohu rict, ze samostatna mistnost na 1 druzinu vubec neni spatna. Obzvlastenachazi-li se na jednom stretnuti vicero skupin/lidi.

Na druhou stranu, pokud to ma byt predvadecka a pocita se s cumily, tak je lepsi otevreny prostor.

Gurney: A co SWSE? SW ted zase frci :-)
Autorská citace #34
20.5.2016 18:34 - Aegnor
Nachtrose píše:
Nevim presne, co si predstavujes pod pojmem "salonek"

Jestli reaguješ na to vyjádření "salonek za Zrcadlem", tak to je místnost v jedné brněnské čajovně, kam se pohodlně vejde cca 6 hráčů a jedna větší deskovka/RPGčko i s nějakým battle plánem.
Autorská citace #35
20.5.2016 21:46 - sirien
MarkyParky píše:
BTW dlužíš mi odpověď na PMku, v jakém formátu a kam chceš poslat "Omotanej klíč v kostce".

WUT!?

Koukám do zpráv a fakt že jo... dokonce jí mám přečtenou... ale teda přísahal bych, že sem jí vživotě neviděl... sorry, už Ti odepisuju :D

mal.kin píše:
Panečku Arfindal...jako patnáctiletej puberťák jsem mu psal, jak žeru všechno co kolem Shadowrunu tehdá dělal.

No že zrovna Arfi potřeboval boostit ego :D (Mimochodem Sethi, ne Seth - ta Sethi, od Sethillian).

mal.kin píše:
učeň třeba vezme pilník, zbrousí hrany klíče

...což je už mega práce navíc. Zvlášť když si fakt začátečník a vlastně úplně moc nevíš, co děláš. A ne vždycky tím dosáhneš všeho co jde a mnohdy si ani neuvědomíš, co všechno by šlo.



Každopádně ok, dej pak vědět až to bude reálnější.

Mimochodem 22-24. července je v Pardubicích GameCon, takže to jsem naprosto najisto mimo. Ale můžete si dát setkání na GameConu místo v Mystice a rovnou si k těm deskovkám hodit i nějaké to RPGčko :) (gamecon.cz)
Autorská citace #36
20.5.2016 22:39 - Shako
mal.kin píše:
Lidi šmankote co tady berete, protože vy byste dokázali vyvolat klidně válečný konflikt.


Vítej na kostce. :)

Jinak ten nápad propagovat rpg přes deskovky se mi libí. Jen s tím nijak nepomůžů, ale třeba až se objevíte v Praze, tak bych se přišel aspoň podívat. ;-)
Autorská citace #37
21.5.2016 12:25 - Gurney
Nachtrose píše:
A co SWSE? SW ted zase frci :-)

To asi jo. Jako samotnému mě hodně zaujala ta RPG místnost v Brně a rád bych to nějak podpořil (už proto že jsme svého času takhle řešili kde hrát a byť Za zrcadlem, Rišáda ani Black Oil vůbec nejsou špatná místa pro hraní RPG, na nějaké víc atmosférické hry to není úplně ideální) a rád bych to nějak podpořil. Nicméně zrovna během následujícího cca měsíce bych nerad něco sliboval jen abych to zase rušil.
Autorská citace #38
21.5.2016 13:46 - mal.kin
sirien píše:
Mimochodem 22-24. července je v Pardubicích GameCon, takže to jsem naprosto najisto mimo. Ale můžete si dát setkání na GameConu místo v Mystice a rovnou si k těm deskovkám hodit i nějaké to RPGčko :) (gamecon.cz)

Jsem si toho vědom, ale prioritou zůstavá DK a hlavně nikdo z naší družiny nemá v plánu tam vyrazit a těch akcí teď budu mít víc, takže budu rád, když nějaký víkend budu se ženou.
sirien píše:
No že zrovna Arfi potřeboval boostit ego :D (Mimochodem Sethi, ne Seth - ta Sethi, od Sethillian).

Omlouvám se, došlo mi to až později. Je to přecijen 10 let. Nikoho z nich jsem neznal, ale min 2 roky jsem hltal vše z jejich webovek a cokoliv kolem Shadowrunu. S Arfim jsem si jen napsal pár emailů.

Gurney píše:
To asi jo. Jako samotnému mě hodně zaujala ta RPG místnost v Brně a rád bych to nějak podpořil (už proto že jsme svého času takhle řešili kde hrát a byť Za zrcadlem, Rišáda ani Black Oil vůbec nejsou špatná místa pro hraní RPG, na nějaké víc atmosférické hry to není úplně ideální) a rád bych to nějak podpořil. Nicméně zrovna během následujícího cca měsíce bych nerad něco sliboval jen abych to zase rušil.


V Rišádě jsem ještě nebyl, ale mám to v plánu, abych se podíval na otevřené hraní a domluvil spolupráci s ShadoWWW. Black Oil se mi moc líbí, mám to tam rád a probíhalo tam dokonce i jedno z velkých hraní, ale pro potřeby RPG her je to třeba ve čtvrtek hrozné. Neslyšeli jsme vlastního slova a atmosféra byla ta tam.

Asi bude nejlepší, když zatím lidé, kteří se budou chtít jakýkoliv způsobem na tom podílet, aby mi napsali PMko a pak bychom se domluvili, jak budeme dál postupovat.
Autorská citace #39
24.5.2016 09:36 - ShadoWWW
Ač mě to v Rišádě baví, je na ní vidět, že je to spíš magicářská herna než RPG herna.

Deskoherní klub by mohl mít lepší atmosféru. Ideální herna pro hraní RPG je něco jako klubovna ve filmu Dračák, kde je soukromí, fantasy plakáty na stěnách, herní pomůcky na dosah... obzvlášť vypečená jsou i ta kamna v čase 1:08. :)

Rišada má i tu nevýhodu, že je to prostě hospoda, kde si člověk více méně musí něco objednat, což mě osobně nevadí (právě naopak!), ale může to odrazovat mladší hráče, kteří bojují s kapesným.

Taky by bylo super, kdyby bylo v Brně otevřené hraní více RPGček.
Autorská citace #40
24.5.2016 11:01 - mal.kin
ShadoWWW nechceš se zítra zastavit? Budu hovořit se zakladatelem DK a i s majitelem Mysticy asi.
Autorská citace #41
24.5.2016 12:08 - Jerson
Ještě k tomuto

mal.kin píše:
Tvůj dotaz ohledně Road show bych musel směřovat na Viktora, zakladatele klubu. Mým zájmem jsou hlavně RPG hry a to je úplně v plenkách. Prioritou klubu jsou deskovky a s těmi zatím jezdí po různých městech.


já jsem právě nabyl dojmu, že jezdíš s nimi a propaguješ RPG. Deskovky nejsou takový problém, to bych v okolí nějakou skupinu našel, ale nějaké hraní RPG je slabší.
Autorská citace #42
24.5.2016 12:40 - mal.kin
S tou myšlenkou RPG her jsem přišel velice nedávno a těch road show také tolik neproběhlo. Vše je na úplném začátku, takže to bude chtít čas. Zatím nemáme nic ohledně RPG ani v Brně, je to stále jen teorie a plány.
Autorská citace #43
26.5.2016 06:46 - mal.kin
Včera jsem se osobně sešel s provozním čajovny Mystica. Krom toho, že jsem zjistil, že máme hodně společného skrz florbalový klub Bulldogs Brno, tak mám dost dobré zprávy pro RPG hráče.
Místnost je vážně obrovská a při menší stavební úpravě by z toho mohly v pohodě být hned 2 místnosti dostatečně velké. Navíc v druhé části čajovny je ještě podium, které se bude opravovat, jako úplně poslední část, ale počítá se s tím. Což může být další místnost. Je to znovu úplně izolované.
Samozřejmě, že každý ochotný jakkoliv pomoci se bude hodit.
Další dobrou zprávou je, že místnost může být už schopná provozu v provizorním režimu již nyní. Je to bohužel závislé na pořádáaní deskoherních večerů a ty jsou teď úterý a středy. Problém však vidím v tom, že po rozhovoru s Viktorem (zakladatel DK) jsem se dověděl, že z důvodu nižšího zájmu v tomto období, bude počet deskoherních večerů snížen na jeden nebo úplně zastaveny až do září.
Každopádně stačí se s provozním domluvit a už teď je možné hrát.
Do budoucna zde přibudou ještě vodní dýmky, takže to bude ještě lepší.
Autorská citace #44
26.5.2016 10:32 - Aegnor
mal.kin píše:
Místnost je vážně obrovská

No, výraz "obrovská" bych asi nepoužil, ale jo, velká je (pro lidi co to znají v Rishadě - větší než zadní místnost, lehce do šířky a víc do "hloubky"). Ovšem platí, že pohodlně se tam v jednom okamžiku vejdou max dvě skupinky (hlavně kvůli hluku).
Autorská citace #45
26.5.2016 10:49 - mal.kin
Aegnor píše:
No, výraz "obrovská" bych asi nepoužil, ale jo, velká je (pro lidi co to znají v Rishadě - větší než zadní místnost, lehce do šířky a víc do "hloubky")

Jasně, je to relativní a prvotní nadšení to vyeskalovalo a také jsem srovnával se salonkem Za Zrcadlem.
Btw, kdy ses tam byl podívat?
Autorská citace #46
31.5.2016 06:48 - mal.kin
[verbování]
Ahoj,
hledám dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat s přípravou RPG části na příštím Velkém hraní 22. červenec – 24. červenec.
Minimem je utvořit skupiny, které představí DrD, DnD 5e a případně další systémy. Představení může být formou povídání a přednášek nebo formou ukázky hraní.
Co by však bylo skvělé, kdybychom do tohoto termínu stihli vytvořit otevřené hraní, ale budu rád i za jiné, včetně starších titulů.
Cílem bude přiblížit RPG svět lidem, kteří s ním ještě nepřišli do styku a ukázat jim, že RPG není jen "Dračák".
Autorská citace #47
31.5.2016 08:27 - Nachtrose
mal.kin: hele, pokud bys neměl příští víkend ( 10.-12.06 ) z boha co na prací, mohl bys ho třeba strávit na Dálavě. Získáš nové a osobní kontakty, nasaješ zkušenosti a informace ( a zpoustu jiných dobrých... ... věcí ) a taky můžeš k lecsčemu přičichnout.
Autorská citace #48
31.5.2016 08:42 - ShadoWWW
Doporučuji sehnat lidi i na Fate Core (či FAE), Střepy snů, Pathfinder a Příběhy impéria.

Je šance, že zrovna 22.-24.7. bych mohl mít čas, tak bych se stavil.
Autorská citace #49
31.5.2016 08:51 - mal.kin
ShadoWWW píše:
Doporučuji sehnat lidi i na Fate Core (či FAE), Střepy snů, Pathfinder a Příběhy impéria.

Je šance, že zrovna 22.-24.7. bych mohl mít čas, tak bych se stavil.

Napiš mi na sebe nějaký kontakt. Potřebuji to všechno nějak korigovat.
Autorská citace #50
31.5.2016 12:01 - Shako
mal.kin píše:
hledám dobrovolníky, kteří chtějí pomáhat s přípravou RPG části na příštím Velkém hraní 22. červenec – 24. červenec.
Minimem je utvořit skupiny, které představí DrD, DnD 5e a případně další systémy. Představení může být formou povídání a přednášek nebo formou ukázky hraní.


Pevně věřím, že v tom terminu už jsem všechny potenciální vypravěče stáhli na Gamecon, ale i tak přeju hodně zdaru. :)
Autorská citace #51
31.5.2016 12:11 - sirien
ShadoWWW: A na GameConu nebudeš pročpak, hm? <evil>

Můžeš vzít i celou rodinu, Shako má letos super novinkovou službu hlídání dětí, což znamená, že Tvá tradiční výmluva odpadla :p
Autorská citace #52
31.5.2016 13:43 - Jerson
sirien píše:
Můžeš vzít i celou rodinu, Shako má letos super novinkovou službu hlídání dětí, což znamená, že Tvá tradiční výmluva odpadla :p

Cožeto? Kde najdu nějaké podrobnosti?
Autorská citace #53
31.5.2016 13:46 - sirien
U Dukolma.

Letos to jen testujeme, takže to je zatím uzavřená nabídka pro org tým a vypravěče a teprve až uvidíme jak to ne/funguje popř. jaký je ne/zájem, tak to případně uděláme i pro návštěvníky (nebo to zahodíme, pokud to nesplní očekávání)
Autorská citace #54
31.5.2016 13:57 - ShadoWWW
No, vzhledem k tomu, že 26. června máme termín narození dalšího dítěte, tak bude ještě moc malé, abychom jeli na Gamecon. Ale hlídání je jinak super nápad!

Příští rok bych to viděl slibně.

Tady v Brně bych se utrhnout na pár hodin mohl.
Autorská citace #55
31.5.2016 14:01 - mal.kin
Poprosím ostatní, aby se drželi tématu.

ShadoWWW, tak nahoď nějaký kontakt, nejlíp na FB, kde máme už rozjetou konverzaci na toto téma.
Autorská citace #56
2.6.2016 06:46 - mal.kin
Takto vypada RPG mistnost po prvotnim uklidu. Na provizorni provoz to bohate stacilo a byla to prijemna zmena, ze konecne hrajeme v soukromi a na velkem stole.
Autorská citace #57
23.6.2016 12:19 - Demonica
Taky ti ráda pomůžu s propagací RPG a může vést nějaké otevření hraní (třeba DnD 5e).

Akorát, jak už bylo řečeno, v červenci je GameCon, takže nemůžu. Někdy později není problém, stačí se ozvat sem na Kostku.
Autorská citace #58
1.8.2016 10:16 - Sniper
Hmm, škoda že jsem tohle neviděl dřív, zrovna v té době jsem měl hodně času.

Můžu vést ukázku DnD5e, WH40k Rogue Trader, Shadows of Esteren a Mouse Guard.

A po čtení diskuze se mi škytá dát si DrD II setting s jinými pravidly, když by byli zájemci.
Autorská citace #59
11.8.2016 11:47 - mal.kin
Festival Deskoherního klubu, kde se poprvé ukázala naše odnož RPG je už nějaký pátek za námi. Jak jsme se měli, si můžete přečíst zde.

Letní festiválek nám sice nedávno skončil, ale brzy bude možnost opět v Brně zapojit naše RPG nadšence do dalšího hraní a to už v říjnu 14. až 16. opět v čajovně Mystica na Palackého třídě.

Času máme zdá se zatím dost a opět počítám se spoluprácí se Sarsaparillosem, který si vedl skvěle při naší premiéře a byl naším jediným pojítkem s tvůrci DrD 2. Tentokrát by se nám akce snad neměla křížit s žádnou další větší fantasy akcí, takže doufám v zapojení dalších zkušených pušek do našeho snažení přinášet RPG v jakékoliv podobě úplně každému.

Premiéra nám ukázala, že i přes prázdniny se o DrD 2 zajímalo hodně lidí a my s tak velkým zájmem ani nepočítali, proto bude třeba vyhradit prostor a čas dostatečně dopředu, protože prioritu zde má stále deskoherní klub a jeho turnaje. Proto prosím případné zájemce o spolupráci o včasné plánování, abych organizátory informoval dostatečně dopředu.

Všechny vážné zájemce poprosím o SZ, protože na kostku téměř vůbec nechodím a přichází mi proto jen infromace do emailu. Děkuji
Autorská citace #60
12.8.2016 11:14 - -Sniper-
A jak to má probíhat? Pokud jsem dobře četl tak na Festivalu jsme měli pro RPG odpoledne, je to v plánu zase stejným způsobem? Nebo jinak?
Autorská citace #61
12.8.2016 11:27 - mal.kin
Plany na dalsi festival zatim nejsou. Takze program je prozatim volny. Asi necekam, ze se roztrhne pytel s lidmi, kteri budou chtit vezt nejake hry, takze pokud se nam podari na sobotu zabrat od odpoledne do vecera RPG mistnost aspon pro 2 hry, bude to super.
Autorská citace #62
12.8.2016 11:35 - -Sniper-
Jo tak, takže jde spíš jen o pár RPG k nabídnutí na zahrání během víkendu? A lidi příjdou jen kvůli těm RPG?

(chápej že z toho není jasné jak to má probíhat, kolik toho má běžet paralelně, jaká je "jistota návštěvnosti" a tak - v obecné rovině mě baví vést hry pro nováčky a ukazovat různé systémy a styly, takže se nabízím, ale také rád plánuji a vím co mne čeká).

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12608003616333 secREMOTE_IP: 44.210.107.64