Generátor města

Vedený formou smrště otázek, tento generátor by mohl zájemci o tvorbu města napomoci ke stvoření zajímavé urbanistické džungle.
Napsal pipux
Obsah článku:

Zamýšleli jste se nad hraním ve větším městě? Hráli jste nějakou urbanistickou kampaň? A hlavně, jak to dopadlo?

Hra ve městě může dopadnout chabě a fádně, v důsledku slabého návrhu DM. Jestli si DM nedá s tvorbou města záležet, zvrtne se celé město jen na jakési šedé bloky plnící funkci skladu, zásobního centra.

Chabý popis města může dopadnout takhle:
Žebrácká čtvrť, čtvrť nobility, tržiště, hrad (a v kontextu se ještě někde zatoulal tento sotva pseuodo-středověký nádech města).

Chabá funkce města se může smrsknout na následující:
Mlátíte zrůdy v kobce - jdete doplnit zásoby do města - mlátíte - doplníte - ml...

V obou případech: tak takhle ne!

V tomto článku se pokusíme ilustrovat několik přístupů, jak vdechnout městu život a učinit jej zajímavým herním prostředím. Město jako centrum dění přeci dává charakter a zabarvení celému svému okolí; proto právě ve městě by na družinu měla čekat spousta záhad, zvratů, paktů, smluv, rvaček, průzkumů a všemožných jiných herních zážitků.

Následující kapitoly se pokusíme strukturalizovat do několika odseknutých celků, ukazujících možné úhly pohledu na stvoření města. Tyto pohledy však od sebe nejde dosti dobře oddělit; ve skutečnosti by měly tvořit celek. Ve výkladu mi budou úhly pohledu splývat, ve vaší vlastní tvorbě by vám mělo též více pohledů splývat, chcete-li dosáhnout kýženého výsledku - města s bohatou příběhovou hodnotou, atraktivitou pro hráče.
< Úvod >
1. Architektura
Také bych mohl k tomu všemu teoretickému výčtu ukázat skutečný příklad zajímavého města. Věřím, že Svapa jako příklad bohatě postačí.
Napsal pipux 22.05.2009
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.17889499664307 secREMOTE_IP: 3.146.37.35