Internet je váš tahák

napsal Robin D. Laws
Napsal Alnag
Nejsem si tak docela jistý, proč se mi znelíbila ta představa notebooku na herním stole. Možná bych definitivně změnil názor, kdybych u nějakého GMa viděl jeho brilantní použití. Mojí hlavní obavou je, hádám, otázka soustředění. Vždycky jsem měl pocit, že jeden ze znaků, který odlišuje velké GMy, je to, jak věnují pozornost emocionální dynamice v místnosti. Jsou hráči uchváceni? Znuděni? Je potřeba nárazu energie nebo možná přestávky na svačinu? Bojím se, že notebook slouží jako ještě větší bariéra mezi moderátorem a hráčem, než převeliké a nadužívané GMovo stínítko.
Ale na druhou stranu se tak možná projevuje můj rys odpůrce technologického pokroku. Nepozoroval jsem takovou věc v terénu, ale jsem ochoten přiznat si možnost, že existuje nová generace lidí schopných instinktivně dělit pozornost na víc úkolů. Takových, kteří dokážou jedním okem sledovat bojové pořadí, druhým stůl s figurkami a třetím míru hráčské pozornosti. Není tu o jedno oko víc? Pardon, uprostřed psaní jsem si kontroloval maily a ztratil jsem přehled o počtu očí.
Možná s rozšířením bezdrátového připojení, které přijde co nevidět, leží budoucnost GMování v zařízeních do dlaně. Už jsem uvažoval o PDA jako o svém záložním mozku a to i bez bezdrátového připojení pro okamžité brouzdání po netu. Ať už se jedná o mobil, pager nebo malý počítač, jsme zvyklí vidět naše přátele hrát si s těmito zařízeními do takové míry, že už sotva odvádějí pozornost od herního sezení. Menší zařízení můžete nenápadně konzultovat, aniž byste zakryli své oči před hráči, což je klíč ke spojení s ostatními.
V současnosti používám program pro PDA ke sledování iniciativy, notorický to postrach svižného tempa, v mém současném D&D tažení. Nemusím vám snad vykládat o široké paletě nástrojů pro na net připojeného GM nebo užitečnosti rychle dohledatelných pravidel d20 systému.
Ačkoliv je úžasné vidět řešení mechanické složitosti hry v mobilních zařízeních, nabízí se připojenému GMovi i další, méně zjevné triky a zkratky. Pravidla vládnou v bojových situacích, ale když vymýšlím za chodu nový materiál pro zápletku, často zjistím, že toužím po spolehlivém, neviditelném přístupu k prohlížeči.
Reálně znějící soudobá jména jsou příklad tak zjevný, že ho udávám jen proto, abyste věděli, že jsem nad tímhle seznamem trochu přemýšlel. Je těžké vymyslet z čista jasna autentická a zapamatovatelná jména bez taháku. Když jsem lapen bez něj, často shledám, že se moje oči stáčejí ke knihovničce. Autoři mé sbírky knih o filmech, které mám při hraní vedle sebe, propůjčují svá jména drobným postavám už celé věky. S dostupným prohlížečem čeká směsice jmen na jakékoliv novinové stránce. Vyhněte se zprávám ze zahraničí a z oblasti zábavy, jejichž jména jsou příliš známa a místo toho miřte ke zprávám z regionů. Experti odpovídající na vědecké zprávy mívají také často výborná jména. Samozřejmě, pokud se chystáte tato jména publikovat, musíte promíchat křestní jména a příjmení. Aby se vám nestalo, že příjemného profesora životního prostředí, který komentuje globální oteplování, označíte za člena Dagonova kultu.
Jméno je ale jen začátek, když musíte znenadání dotvořit komparzní postavu. Bez vnějšího podnětu jsem zjistil, že upadám k několika standardním charakterizacím: hloupý týpek, nezajímající se cynický týpek a pomlouvačsky výsměšný zlosyn. K nalezení jiných osobností pro drobné postavy používám Internet Movie Database (pozn. překl.: podobným způsobem může posloužit i naše http://www.csfd.cz), začnu kliknutím na první jméno, které mi přijde pod ruku na hlavní stránce, mrknu do jejich filmografie a pak do seznamu obsazení nějakého titulu zprostředka seznamu. (Nejvýše umístěné tituly jsou u aktivních herců obvykle filmy, které ještě neexistují a postrádají tak dostatečně dlouhý seznam obsazení.) Pokud potřebuju dalšího herce jako inspiraci, změním náhodně číslo v adresním řádku filmu. Takže namísto dalšího hloupého týpka u pokladny samoobsluhy se ukáže, že jej hraje hřmotně hovořící komediant Eugene Pallette. U nestandardního zlosyna jej můžu obsadit netradičně, když sáhnu po šouravém geniálním divadelním herci Johnu C. Reillym. Tenhle trik funguje nejlépe u těch, kteří jsou již obdařeni hlubokou znalostí obskurních charakterních herců. Ale i běžný kinomaniak by měl být schopen přiřadit výrazné hvězdy s dostatkem osobnostních rysů tak, aby vytvořily rozlišitelné vedlejší postavy.
Ebay je výborným zdrojem detailních popisů pokladů. Potřebujete McGuffin? Zkuste sekci starožitností. Sekce šperků a umění vám umožní vytasit se s obrázky a informacemi o všech druzích exotického zboží.
Obrázky poskytují nejen konkrétní pocit reality ke stimulaci hráčské představivosti, ale mohou také zodpovědět otázky, takže to nemusíte dělat vy.
Seznam realit, včetně stránek určených pro „lovce bytů“, poskytují hojnost fotek interiérů současných budov. Odpoledne zálohování vám zajistí dostatek realitek na dosah ruky.
Abyste našli obrázek toho, co opravdu hledáte, je nejlépe obrátit se na Google obrázky, které poskytují velmi spolehlivé výsledky. Stránka pro sdílení obrázků Flickr je zase dobrá pro obrázky náhodné, zejména mladých, soudobých lidí.
Pro oživení inspirace je však Flickr přímo ráj. Jeho velká báze uživatelů a často podivný systém tagování přináší nečekané záběry při zadání jediného slova. Nejlépe funguje jako popud pro improvizaci, pomáhá během večerů, kdy jedete kompletně z ničeho. Poté, co vyskočí výsledky hrubého hledání, klikněte na nejzajímavější (most interesting), abyste dostali nejvíc inspirující snímky. Téměř každý termín, bez ohledu na jeho abstraktnost, přinese něco, co zažehne nápad. V době, kdy toto píšu, má Cthulhu v galerii 399 fotek, úmrtnost (mortality) má 155 záběrů a poklad (treasure) dokonce přes 1300.
Rozloučím se s vámi cvičením. Vytvořte zápletku dobrodružství pro vaše oblíbené soudobé prostředí tím, že vytáhnete inspiraci ze tří obrázků, které vypadnou z Flickru tak, že pro každý použijete jeden z následujících tagů: burden (břemeno), hellfire (pekelný oheň) a forget (zapomenout). Ti z vás, kteří chtějí prokázat svou schopnost volně asociovat, ostatním čtenářům mohou svoje výsledky posílat do diskuse k článku...
Napsal Alnag 20.04.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12295198440552 secREMOTE_IP: 18.218.168.16