Netradiční zápletky

Netradiční zápletky s různými náměty - květomluva, na palubě lodi, bez násilí...
Napsal Alnag
Obsah článku:

Úvod - netradiční zápletky

Vítejte v tomto novém sloupku naší stránky. Jak bezpochyby naznačuje i jeho název, jeho cílem je nabídnout vám zajímavé a neotřelé zápletky a další prvky příběhu, kterými přidáte další dílek do nekonečné mozaiky dobrého vyprávění.
Tímto se též považujte za zvané nabídnout i ten váš nejlepší moment hry ostatním. Věřím, že zjistíte, že mimo tradiční otřepané zápletky existují i témata téměř nebo vůbec neprozkoumaná. Okamžiky, kterými své hráče opět překvapíte a získáte si jejich obdiv. Snad mi prominete, že začnu...
Zavrzání dřevěné podlahy na prahu jejich hostinského pokoje doposud líně ležícího Antonia rozhýbalo. V mžiku stál na nohou a zatímco se kočičími kroky blížil ke dveřím, naznačil svým druhům výmluvným gestem, že mají být zticha. Pak prudce rozrazil dveře... a za nimi na prahu, v ztemnělé prázdné chodbě ležel květ blatouchu křížem přes odkvetlou akátovou větvičku.

Květomluva

Nejspíš víte, že rudá růže se považuje za vyznání opravdové lásky. Ale to je pouhá špička ledovce. Existují skutečně rozsáhlé seznamy květin a jejich skrytých významů. Viktoriánská Anglie pak floriografii (vyjadřování pomocí květin) dotáhla ke skutečnému mistrovství, ale ani třeba takové Japonsko se svou hanakotoba nezůstává pozadu. A není důvod, abyste pozadu zůstali vy. Proč by taková tajná symbolika pomocí květin nemohla figurovat i ve vaší hře?
A jsou různé způsoby jak na to...

Vraždy podle květin

Asi nejtradičnějším přístupem je situace, kdy jsou postavy vyšetřovateli či podezřelými z vraždy. A každá z vražd je spojena s nějakou květinou zanechanou na místě činu. Jedině rozluštění jejich symboliky dovede postavy k motivu a od motivu je jak známo už jen krok k pachateli.
Netečně překročil krvavou skvrnu vpíjející se do podlahy. To už byla třetí mrtvá kurtizána tento týden. Skandál, o kterém si povídalo celé město. Neměli vůbec žádnou stopu. Až na ty květiny. Zvedl z krvavé louže bílou růži. Nevinnost? Pozoroval několik krvavých kapek, které utkvěly na okvětních lístcích. Co to má sakra znamenat?

Tajemné poselství

Představte si ale i jinou situaci. Postavy (nebo jedna z nich) mají tajného mecenáše, nebo ctitele, který ví o jejich situaci/problému víc než ony, ale snaží se zůstat v skrytu a nevyjadřuje se slovy. Možná jim nechává symboly toho, co je čeká, na prahu jejich obydlí, nebo místa, kde přespávají. Kdo a proč jim pomáhá, to už je na vás. Stejně tak i to, zda postavy květomluvu rozluští.
"Ach né, už zase."
Zčernalý a opálený květ kdysi snad rudého tulipánu se jí zlomil v ruce.
"Doufala jsem, že už to skončilo."
"Je to už víc jak pět let," přitakal a vzal květinu do ruky.
"Nezbývá nám moc času. Víš, jak si potrpí na přesnost," dodala a rychle sbírala svoje věci.

Cizí kultura

Zvláště pikantní situace může nastat tehdy, kdy se postavy dostanou do cizí kultury (jiná rasa, národ), kde se veškerá nebo téměř veškerá komunikace odehrává pomocí květin. Eventuálně se v ní sice hovoří, ale sdělovaným slovům dodává květina skutečný obsah. V takové situaci budou muset postavy rychle ovládnout květomluvu, aby v tomto světě vůbec přežily. Tato zápletka může být vhodná jako úvod do květomluvy a někdy později se k ní můžete vrátit jednou z výše uvedených. Tím budou postavy ve výhodě, protože už budou jazyku alespoň částečně rozumět a vědět, co hledají.
Muž drmolil jednu poklonu za druhou, ale jeho oči je propichovaly pohledem. Roden sotva stíhal vnímat ten jazyk, rozmáchlá gesta a bohatě zařízené prostředí stanu, kam je kupec neustále zval. Cítil nebezpečí, ale nechápal, co ten muž má.
Pak mu obchodník začal představovat svoje dcery. Byly-li to tedy jeho dcery.
Nejstarší z nich k němu vyslala úpěnlivý pohled zpoza šátku, který jí zakrýval polovinu obličeje. Mírně se mu uklonila a natáhla k němu dlaně, jako by mu chtěla stisknout ruce. Místo toho mu však cosi upustila do hrsti. Podíval se dolů.
Modrá růže?
V tu chvíli se ozvalo zasvištění scimitaru opouštějícího pochvu. Roden odskočil, ale bylo už příliš pozdě reagovat. Špička zbraně zasáhla jeho temeno. Roden se poroučel k zemi.

Květinová mapa

A co takhle mapa zašifrovaná do herbáře nebo pomocí květinových symbolů. Čeho mapa to je? Co zobrazuje, to vše šifrováno v barvách a tvarech okvětních lístků.
"Tohle že má být mapa," procedil mezi zuby, popadnul ubohého kartografa za tuniku a praštil s ním o hliněnou zeď až chatrč zaduněla.
"Co to je za zparchantělé značky?" zeptal se pomalu rudnoucího vyzáblého řemeslníka který sípavě lapal po dechu.
"Květiny," zachrčel.
"To vidím taky, ale co to znamená." odsekl naštvaně a poté co s ním ještě jednou praštil až kosti zachřestili ho pustil. Zahodil mapu a zlostně odkráčel.
"Konečně...." kartograf se k zahozenému papyru téměř doplazil. "Konečně budeš moje..." zamumlal.

Proroctví

A nebo si představte bláznivou vědmu jejíž věštby se odkazují na také na květomluvu. Aby postavy proroctví porozuměly, budou muset najít význam jednotlivých rostlin.
V den kdy v království květů
jež jednou a provždy vše může
dojde ke kolizi dvou světů
jednou a provždy vykvete růže
černá a rudá v tom se nepletu
pak odhalí závoje z lidské kůže
etapu nového temného rozkvětu.

Nejzajímavější významy

  • Akát - přátelství
  • Borůvka - zrada, proradnost
  • Bukvice - překvapení
  • Koriandr - skrytá cena
  • Kozlík modrý - roztržka
  • Laskavec - nesmrtelnost, nehynoucí láska
  • Lilie - plameny, oheň
  • Mandloň - hloupost, nerozvážnost
  • Oměj vlčí mor - mrzutost
  • Ostružiník - závist
  • Podběl - Spravedlnosti je třeba učinit zadost.
  • Potměchuť - pravda
  • Ptačinec - schůzka
  • Rulík - čarodějnictví, magie
  • Řebříček - válka
  • Svlačec - pomluvy
  • Štírovník růžkatý - zrada
  • Trnka - obtíže
  • Vavřín - zrada, bezcharakternost
Pokud chcete zavést květiny do hry dramaticky, je dobré je začít trousit okolo už během několika předcházejících dobrodružství. A pamatujte, že ne vždy musí jít o květy skutečné. Mohou to být i květy v erbu nebo jejich kresby, jejich zmínky ve větě, jména míst...

Odkazy

Zřejmě nejbohatší seznam květin a jejich významů, anglicky
Česká stránka květomluvy pro zamilované, ale něco se tam najde
< Květomluva >
Bez násilí
Inspirováno tématy z diskusního fóra EN World.
Napsal Alnag 04.04.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 42 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13187313079834 secREMOTE_IP: 3.143.168.172