Hráčův deník: Psaní za postavu

Hráč: (Rekapituluje poslední sezení čtením z deníku své postavy) "Bojovali jsme s nějakými rojovými krysami a dostal jsem to za 32 životů, kvůli těm střeštěným žihadlům co měly. Taky si myslím, že jejich Nebezpečnost by mohla být vyšší, ale DM Nebezpečnost vždycky podcení, když dělá nové potvory. Pak jsme-"
Vypravěč: Promiň, ale čí že je to vlastně deník?
Napsal Alnag
Posledně jsme se bavili o tom, proč psát deník své postavy. Deník může sloužit jako nástroj k rekapitulaci děje, vzájemnému sepětí postav nebo podněcování Vypravěče, aby začlenil vaše plány do svých dobrodružství. Teď když víme, co chceme psát a proč, je na čase si říct i jak na to.
K psaní deníku postavy nemusíte být vybroušený spisovatel. Vše, co potřebujete, je ve zkratce sepsat všechny klíčové události minulého sezení. Nesmrtelnou prózu nikdo nečeká.
Nicméně existuje pár triků, které přidají vašemu deníku šťávu a díky nimž bude znít více jako hlas vaší postavy. Najděte (v knihkupectví, knihovně, své poličce s knihami) pár povídek psaných v první osobě. Porovnejte pár odstavců z každé z nich a uvidíte, jak autoři užívají rozdílnou volbu slov i větnou strukturu, aby vyjádřili povahu vypravěčovy osobnosti.
Takže nyní pomyslete na osobnost vaší postavy. Pokud byste od ní dostali dopis, co prvního v jejím stylu by vám padlo do oka? Co by vám její způsob psaní prozradil o tom, jaká je a jak se chová? Jste-li sebevědomí psavci, můžete na tyto dvě otázky odpovědět tím, že začnete psát. Nicméně, jste-li nejistí, nezoufejte: Takřka každý se na začátku cítí nesvůj. Níže najdete pár stylů prózy, které můžete ve svém deníku použít. Každý obsahuje příklad, popis techniky, poznámky o osobnosti, kterou evokuje a seznam postav z D&D, ke kterým se nejspíše váže. Ke snazšímu porovnání popisuje každý příklad stejnou událost. Samozřejmě, že tyto příklady nezahrnují všechny myslitelné osobnosti postavy, ale představují nejjednodušší styly a dávají vám model, který můžete napodobit, bude-li třeba.

Abstraktní

Velmi podobný jako vědecký článek, styl je prostý, informativní a zaměřený na příčinu a následek.
Příklad: Nejdůležitější věc, kterou jsme se dozvěděli, byla, že knihovník, Utherl, byl zrádce a otcovrah. Pokusil se nás zabít tím, že nás navedl do boje s nebezpečnými tvory. Bylo však od něj pošetilé nás tam poslat, neboť jsme našli tělo jeho otce a dozvěděli se příběh jeho proradnosti. Teď musíme rozhodnout, co s ním uděláme.
Osobnost: Tato postava je přímočarý, vzdělaný myslitel, který jde rád rovnou k věci. Vnímá svůj deník jako nástroj, který mu pomáhá ujasnit si problémy.
Technika: Předkládejte klíčová fakt bez popisu toho, jak jste se jich dobrali. Nebojte se předkládat obrazy, navozovat emoce nebo měnit větnou strukturu. Zaměřte se na závěry a volby, které vás čekají.
Typy postav: Gnómové, čarodějové, učenci, zkušenější postavy.

Vzrušený

Tento styl navozuje vzrušení a rychlou, bouřlivou aktivitu. Jelikož používá komplikované věty, čtenáři mohou mít trochu potíže deník číst.
Příklad: Pak jsme vpadli do katakomb, kam nás poslal knihovník (jak jen se jmenoval - dlouhý, šedinami prokvetlý vous) a ukázalo se, že nás zradil, protože tam byla spousta rojových krys, se kterýma jsme urputně bojovali. Nejvíc jsem to odnesl já, ale přežili jsme. Takže pak jsme otevřeli rakev, která měla být podle knihovníka plná pokladů, ale namísto toho v ní byl kostlivec a kněz Tuvo povolal síly bohů a zjistil, že to byl otec onoho knihovníka, a že ho ten zrádný ničema knihovník zabil!
Osobnost: Tato postava je snadno popudlivá, možná naivní a nevěnuje pozornost všem klíčovým detailům. Klidně přeskočí důležitá fakta jako třeba knihovníkovo jméno, ale říká přesně, co cítí a tlumočí smysl věcí, které se kolem ní právě dějí.
Technika: Používejte delší, rozvitá souvětí. Opomeňte občas nějaký detail, jako třeba jméno. Používejte expresivní spojení, jako jak-jen-se-jmenoval, které jen tak psaná nezahlédnete. Když čtete deník nahlas, čtěte rychle, jako když jste na pokraji s dechem.
Typy postav: Půlčíci, tuláci, začínající postavy.

Domýšlivý

Vždy v centru pozornosti, postava, která vede deník je, alespoň ze svého nazírání, nejdůležitější částí skupiny.
Příklad: Se společníky ve vleku jsem vstoupil do katakomb, kde nás již očekávali tvorové (které jsem později nazval "rojové krysy"), aby na nás zaútočili. Vedl jsem útoky a zaštiťoval ostatní před zraněním. Uvnitř rakve jsem spatřil kostru. Řekl jsem knězi, aby zapojil svou magii a on potvrdil má podezření: byl to knihovník, kdo jej zabil, svého otce. Přísahal jsem, že pozná cenu toho, že mne podrazil.
Osobnost: Dominantní a egoistická, postava vidí sebe sama jako střed vesmíru. Je zábava ji hrát, ale je potřeba dávat pozor, abyste to nepřehnali a ostatní postavy si nezačaly přát její brzký skon.
Techniky: Používejte slovo já a první osobu co nejvíc to jde a slovo my co nejméně, pokud vůbec. Ostatní nezmiňujte jménem, používejte popis jako "kněz". Říkejte skupině "moji společníci" místo "družina". Pokud někdo jiný udělá něco významného, připište si zásluhy za jeho inspiraci. Předstírejte, že jste vše věděli už dávno dopředu.
Typy postav: Elfové, kněží, paladini, čarodějové.

Pologramotný

Jeden z nejsnazších stylů. Obsahuje záměrné chyby a divnou větnou strukturu, takže snadno vzbuzuje smích.
Příklad: Knihomol muž říct nám my jít tunel plný mrtvých člověk. Krysa věci přijít. Já zabít moc moc. Elf šaman udělat mluvit s mrtvá muž a říct že knihomol muž zlý. Já moci říct to každý. Takže teď my jít a rozbít hlava jeho.
Osobnost: Toto je deník klasického velkého, hloupého týpka. Úplně nerozumí tomu, co se děje, ale ví, kdo potřebuje praštit a ví, jak na to.
Techniky: Krátké, kusé věty. Minimum přídavných jmen a příslovcí. Neskloňování slov. Detaily podávané velmi vágně. Namísto řádných označení humorné přezdívky.
Typy postav: Půlorci, barbaři, nestvůry, postavy s nízkou inteligencí.

Stručný

Čím méně toho o tomto stylu řeknu, tím lépe.
Příklad: Utherl nás poslal do katakomb, kde jsme bojovali s rojovými krysami a našli tělo jeho otce. Tuvo přiměl tělo mluvit. Řeklo, že ho zabil Utherl.
Osobnost: Pisatel je tvrdohlavý týpek, který nevěří na plýtvání slovy nebo vyšňořování věcí. Jeho deník je holá kostra minulých událostí.
Techniky: Používejte krátké, úsečné věty. Popisujte věci plochými, neutrálními termíny, bez emocí nebo vyvozování záměru. Používejte odpovídající vlastní jména.
Typy postav: Trpaslíci, bojovníci, hraničáři.

Barvitý

Nejukecanější ze všech příkladů, barvitý styl používá důkladný popis k vykreslení jasného obrazu ubírání se dobrodružství.
Příklad: Když jsme se ponořili do chladných a temných katakomb, udeřil nás do nosu vlhký pach mechů. Z velkého papírovinového hnízda se vyrojily desítky protáhlých, slizem pokrytých krys, připomínajích včely bránící úl. S táhlým pištění se do nás pustily. Jen s obtížemi se nám je podařilo pobít, a když padla poslední, mohli jsme konečně otevřít zde ležící ztrouchnivělou rakev. Uvnitř leželo rozkládající se tělo, téměř již jen kostra. Tuvo zapálil svíci a zapěl žalm, načež tělo povstalo a řeklo nám, že se jmenuje Bellero a bylo otcem knihovníka Utherla. "Můj syn mne krutě odpravil," mručelo tělo a jeho přízračný hlas naháněl strach i těm nejstatečnějším z nás.
Osobnost: Tato postava věci intenzivně prožívá. Jasně si pamatuje detaily, zvláště smyslové vjemy.
Techniky: Vezměte pár klíčových scén a popište je do detailu, jaký by použil spisovatel. Navozujte atmosféru popisováním pachů, zvuků, toho, co postava spatřila, teploty apod. Měňte délku vět. Popisujte přesně s občasným přeháněním nálady. Poznamenávejte si klíčové části dialogů.
Typy postav: Elfové, bardi, drudi, tuláci.
Jako obvykle inspirováno Robinem D. Lawsem.
Napsal Alnag 02.12.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10303902626038 secREMOTE_IP: 18.119.139.59