Spojenec týdne - Silák Véna

"S tím nehnem, koně už maj dost. Zapad až po nápravy, kat aby to spral! Synku, utíkej na Hůrka na pole a najdi Vénu. Ať sem zajde, že ho moc prosím, potřebuju tu mouku dovézt domů před klekáním. Řekni mu, že sme zapadli s plným vozem na těch jeho mokřadech za potokem..."
Napsal Rytíř
Véna je prototypem a nedostižným ideálem všech selských synků a vesnických chasníků. Jeho široká, dobrácky okrouhlá tvář a mírné hnědé oči vyjadřují nefalšovanou dobrosrdečnost, a žádná práce není tak těžká, aby si při ní lehce falešně nezpíval nebo po ní odmítl někomu s čímkoli pomoci. Při jeho postavě ostatně není divu. Měří dva metry deset (7 stop) a obvod hrudníku má taky skoro dva metry. Ruce velké jako lopaty má zhrublé těžkou prací a nohy jsou jako dva sloupy, budící dojem, že jsou zakořeněné hluboko v zemi, když se pevně rozkročí.
Véna se narodil dvěma těžce pracujícím, obyčejným lidem, nádeníkům u bohatého statkáře Mikuli. Bylo to jejich jediné dítě, přestože se velmi milovali. Bohové jim ho dali pozdě, maminka zemřela během těžkého porodu. Véna byl totiž už jako malý hodně velký. Tatínek se o něj staral jak jen mohl, ale přesto musel Véna začít brzy pracovat a pomáhat na statku. V osmi letech dělal to, co čtrnáctiletí chlapci a ve dvanácti zastal stejnou práci jako dospělý muž. Že ho bohatý a tlustý statkář ani v té době neplatil, řka, že co vydělá, to projí, Vénu vůbec netrápilo. Práce ho bavila a nikdy neunavila; s tím, jak pořád sílil a rostl, si získával respekt nejen kluků, ale i dospělých, a tak je vlastně spokojený. Teď mu táhne na dvacátý rok, jeho šedivý tatík už dokáže leda tak u korbele řídkého piva vzpomínat na maminku a staré dobré časy a Véna si po práci postavil vlastníma rukama pěkný malý domek. No, malý.. je tak akorát na jeho velikost. Vnitřek domu ještě není zařízen, každého náštěvníka však překvapí dokonalost opracování prostého nábytku a ozdobné motivy.
Véna není žádný myslitel, ale má přirozený dar rozumět všemu, co roste na poli nebo v lese, stejně jako zvířectvu. Je to hospodář k pohledání, a to nejen díky své naprosto neuvěřitelné síle. Dřív se jí, zejména před děvčaty ze vsi, vychloubal, tahal celé naložené žebřiňáky z bahna nebo sám nosil klády, které čtyři chlapi neuzvedli. Ale teď už to u něj doma nedělá na nikoho valný dojem, a na děvčata obzvlášť, jak Véna smutně zjistil. Zdá se, že se ho trochu bojí, je to přece jenom velkej chlap... a přitom tak stydlivej. Když se s ním některá dá do řeči, rudne a koktá, až hanba. Ale i přes svůj stud chodí Véna do hospody mezi lidi a ty ho mají rádi. Zejména na tancovačkách, protože Véna nemá rád rvačky. Se stoickým klidem snáší urážky na svou osobu, ale jakmile se někdo odhodlá přejít od slov k činům, jediným drtivým stiskem své tlapy ho zbaví dechu a přivede k rozumu. Nebo oknem bez okolků vyhodí na mráz.

Povolání

Živí se stále ještě jako nádeník u nejbohatšího sedláka v kraji. Dostává stejnou mzdu jako ostatní, přestože pracuje za dva. Je ovšem také pravda, že toho sní a vypije za tři pořádné mužské.
Véna má veliký sen, mít své vlastní hospodářství. Už dostal svolení postavit si u lesa chaloupku, teď se uvolil pracovat rok zadarmo pro statkáře výměnou za mokrou louku za potokem, kterou chce potom vysušit a udělat z ní pastvinu pro dobytek, který za našetřené penízky koupí.
Kdo ho neviděl při práci, neuvěří, že ty obrovité, mozolnaté ruce jsou tak obratné při vyřezávání malých dřevěných ptáčků, dojemně věrných a křehoučkých. Visí s rozepjatými křidélky od stropu, hřadují na skříni i parapetech oken. Mnoho už jich vyřezal pro své přátele a hlavně pro děvčata; nikdy ho však nepadlo, že by si jako řezbář mohl přivydělávat nebo se tím dokonce živit.

Ve hře

Vénu nijak zvlášť neláká velký svět za humny, nechce v něm dobývat svou silou slávu ani bohatství. Přitom si však vůbec neuvědomuje, že se ve své vesnici i přilehlém okolí pomalu stává pro lidi autoritou. Rozumí půdě a neváhá se o názor na věc svým pomalým, rozvážným způsobem podělit. Nikdy se nerozlobí a s nikým se nehádá; když se s někým nemůže shodnout, baví se buďto o něčem jiném nebo prostě mlčí. Pokud by se vesnice dostala do potíží vyžadujících boj, oči všech by se automaticky upnuly k němu - a on není tím, kdo před odpovědností utíká. Přestože se díky svému klidu jeví možná až jako zbabělec, v jádru takový rozhodně není.

Taktika v boji

Když se rozhodne jednat, připomíná utrženou lavinu. Je překvapivě rychlý a nezastavitelný, v boji nepřemýšlí, jedná instinktivně a přestože se snaží nezabíjet, nemá zábrany někomu hodně ublížit, aby ochránil sebe nebo své kamarády. Své velké, silné ruce používá jako drtící svěráky, když kopne, je to horší než kopanec od hřebce. Nikdy neskáče, ale dlouhými, rychlými kroky se dokáže přesunovat velkou rychlostí a jeho ruce dosáhnou opravdu daleko. Nejraději se natáhne hned po dvou protivnících najednou, křísne s nimi o sebe a pak je odhodí na třetího. K tomu využívá svou schopnost Zlepšeného zápasu a možnost zápasit s postihem -20 jen jednou svou rukou.
Nikdy nepoužívá žádné zbraně, protože je to v jádru mírumilovný člověk. Navíc to nemá zapotřebí, vlastní ruce jsou mu tou nejlepší zbraní. Vždy se snaží protivníka ušetřit, vyřadit ho sice z boje, ale nezabít. Svou velikou sílu si moc dobře uvědomuje a snaží se jí používat uměřeně - při plném stisku totiž drtí svaly a láme kosti. Jemu ovšem většinou stačí protivníka jen přidusit a pohmoždit, ne rozmáčknout na kaši.
Véna je pro nezkušené, příliš dychtivé protivníky tuhý protivník. Nejenže snese velikou bolest, má navíc tak mohutné svalstvo, že je opravdu těžké ho vážně zranit. Má díky tomu přirozenou zbroj 2. Vzhledem k tomu, že rány pěstí a chabé kopance svých vesnických protivníků Véna sotva cítí, příliš se nekryje a nebojí se útoků. Pokud se musí postavit ozbrojeným protivníkům a je zraněn, Véna se pokusí vyřadit toho s nejhrozivější zbraní zápasem.

Vybavení

Véna nemá žádné zvláštní předměty ani vybavení, žádné magické předměty a dokonce ani zbraně. Vždy u sebe nosí menší řezbářský zahnutý nožík, velmi ostrý, a špalíčky dřeva, aby si mohl kdykoli má trochu času vyřezávat ptáčky a zvířátka.
Protože je to spořivý a skromný chlapík, dokázal si našetřit na koupi dvou zabřezlých kravek a nějakou tu drůbež. Svůj skromný poklad má ve váčku ukrytý v podlaze svého domku. Nedívá se na ně ani na ně nemyslí, čeká až si vyslouží nějakou vlastní půdu. Pro obyčejného nádeníka by to bylo nemožné, ale Véna si věří, že to dokáže. Už teď poznenáhlu zastává místo jakéhosi předáka, rozděluje práci ostatním a dohlíží na její provedení, protože je to velký poctivec a nic neodbude. Mikula si je jeho nadání dobře vědom a podporuje ho v něm, protože mu to přináší nemalé zisky, jeho polnosti a statky vynášejí. Přesto je ovšem Véna vlastně velmi chudý muž.

Herní statistiky

Silák Véna, lidský muž; N 3; velký humanoid; VT 6k8+42; 69 ž.; Inic. +1; rychlost 40 stop; TZ 13 (dotyk 10, zaskočen 12); útok úderem +16 (1k6+13, kritika 20/x2); Přes. ZD; Výdrž +13, Ref +3, Vůle +2; Sil 33, Obr 13, Odl 25, Int 11, Mdr 10, Cha 12.
Dovednosti: Profese (sedlák) +9(6), Řemeslo (řezbář) +5(5), Zacházení se zvířaty +5(4), Znalost přírody +3(3)
Odbornosti: Zaměření na profesi (sedlák), Zlepšený úder beze zbraně, Zlepšený zápas, Zlepšený přirozený útok.
Předměty: běžné předměty nádeníka v zemědělství.
Inspirováno skutečnou osobou, tak jak jí popsali lékaři a očití svědci v Anglii někdy v 17. století.
Napsal Rytíř 10.11.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13197016716003 secREMOTE_IP: 54.227.136.157