Hrdina týdne - Frederik

"...no, a já je oba viděl, jak spolu mluví vzadu na dvorku a pak spolu vešli zpátky do toho domu, kde jí našli!"
"Opravdu. Pozoruhodné." Tón, kterým to pronesl, však říkal něco jiného. Stejně jako jeho netečná tvář a klidné, skoro ospalé oči. Ten chlap vlastně vypadal, že jestli se záhy nestane něco skutečně zajímavého, unudí se tu k smrti. Stejným plochým hlasem pak pokračoval: "A viděl jste je taky, když odnášeli mrtvolu zlatníka?"
Napsal Rytíř
Frederik je vysoký, kostnatý chlapík s protáhlou tváří, dlouhými licousy a rozčepýřenou bradkou. Jemné, řídké vlasy má ostříhané tak, že je zřejmé, že zná módu dvora, ale nijak zvlášť o ní nedbá. Respektive o sebe; jeho šaty jsou z velmi kvalitní látky a dobrého střihu, ale je vidět, že už mají mnohé za sebou a jejich doplňky jsou zoufale zašlé a zastaralé. Pohybuje se trochu podivným, trhaným způsobem; jeho způsob chůze je natolik charakteristický, že se nedá splést s nikým jiným. Někdy jako by až působil dojmem, že jeho dlouhé údy vede na provázku neobratný loutkář. Klidná, vyhublá tvář je toho typu, která se s věkem nemění - nedá se určit, zda je mu dvacet nebo se blíží ke čtyřicítce. Snad jen z menších hnědých očí se dá vyčíst jiskřivá inteligence a neukojitelný zájem o vše kolem, který je vlastní čerstvě dospělým. To se ovšem musíte dostat hodně blízko a umět se dívat; jinak podlehnete celkovému dojmu netečnosti až ospalé znuděnosti, který z tohoto člověka přímo sálá.
Narodil se jako nemanželský syn předního barona království jedné velmi krásné a také netradičně chytré komorné. Jeho matka dokázala takřka nemožné - vychovat ho všem na očích, aniž by byl ostouzen on nebo jeho otec, protože jeho původ přede všemi utajila. On sám se povahou ani postavou nepodobá ani jednomu z rodičů a jeho matka mu dosud neprozradila, kdo je jeho otcem. Jak se zdá, Frederik ani netouží po tom to vědět. Je spokojen se svým osudem a postavením a nechce za sebou vláčet případné břemeno svého původu.

Profese

Frederik je královský vyšetřovatel. Nemá žádnou soudní moc, král ho pověřuje osobně vyšetřováním případů, na nichž mu obzvláště záleží a podle svého uvážení a potřeby případu mu rovnou zvláštním glejtem stanovuje jeho pravomoce. Mohou být i dost značné; král mu velmi důvěřuje, neboť Frederik ho ještě nikdy nezklamal a vždy se snaží vyřešit případ co nejúsporněji a bez okázalých, nabubřelých gest a ovací. Svá privilegia využívá tak zřídka, jak je to jen možné. Na druhou stranu, pokud nevidí jinou možnost, nebojí se vystoupit i proti nejmocnějším lidem ve státě a vykázat je glejtem a královou mocí do patřičných mezí. Ve službách krále již si mezi informovanými (tj. vysoko postavenými) získal svou pověst, což mu jeho práci již pomalu mnohdy začíná ulehčovat.

Ve hře

Je samozřejmé, že spolu s pověstí si získal i řadu mocných nepřátel - příbuzných nebo přátel těch, kterým dokázal jejich zločiny a donutil je za ně pykat. Velmi mu proti nim pomáhá fakt, že se nikdo neodvažuje vystoupit proti němu otevřeně, to by byla zjevná politická sebevražda. Přestože Frederik není žádný špión, má své informátory a hlavně, dohlíží na něj lidé pracující pro krále. Navíc Frederik nemá žádné očividné slabosti, neholduje pití ani ženám, nesází a nehraje; vystupuje jako dokonalý, chladný džentlmen. Nemá charisma bezprostředního přístupu a vystupování, ale dokonale ovládá dobré chování, což tuto jeho neschopnost do značné míry zastírá.
Z žen je nervózní, i když to na sobě nedává znát. Může se stát, že ta, která o něj projeví zájem, způsobí rapidní pokles jeho opravdu výjimečné inteligence a milý Frederik bude v její přítomnosti koktat nesmysly a červenat se. Ani taková žena ovšem nemá šanci z něj vydolovat nějaké skutečně důvěrné informace ani ho odklonit z cesty, kterou považuje za správnou. Frederik totiž nade vše ctí zákon a pořádek. Sám se rozhodl, že nebude řešit morální dilemata, nechá je za sebe řešit zákony a vůlí svého vládce. Jeho touhou je společnost, která se bude řídit zákony země, kde se mocní nebudou uchylovat k podlým činům a machinacím. Ano, je to tak trochu idealista...
Frederik je kouzelník-specialista. Zaměřil se na školu Věštění, neboť právě ta mu nejvíce pomáhá v jeho nelehké práci. Musel se kvůli tomu vzdát přístupu k nekromantickým kouzlům, což mu ovšem nedělá nejmenší potíže, neboť jakoukoliv nekromancii pokládá za pokleslé a zločinné umění, které by bylo nejlepší vymýtit ze světa a myslí lidí.
Zpočátku pracoval Frederik převážně sám, trvá dlouho, než začne někomu důvěřovat. Naučil se přitom nečekaně obratně vytahovat z lidí důležité informace a naučil se také pohybovat tak, aby zůstal nepovšimnut - chodí v převlecích, základem je přitom jeho vědomá snaha ovládat své pohyby, které ho jinak vždy prozradí komukoli. Když se na to soustředí, tak to jde... Pozorné oko ho však odhalí, není to žádný mistr převleků.
Jeho otec dobře ví, že je jeho dítětem, a i když to nedává nijak najevo, je na něj opravdu pyšný. Popravdě se o jeho poměrně rychlý vzestup nepřímo sám zasadil, uhladil svému synovi cestu k vladaři. Otec Frederika má v království opravdovou moc a na svého syna nenápadně dohlíží - další důvod, proč není pro nikoho jednoduché si na něj vyšlápnout.

Taktika v boji

Boj je pro Frederika vždy až poslední možností. Nemá pražádnou touhu porážet zločince v přímém boji. Nejvíce ho uspokojí, když je "nachytá na švestkách", odhalí je přede všemi a donutí veřejně kapitulovat. Výkon trestu nechává na příslušných orgánech a lidech. Pokud ale není zbytí, je ochoten vzít svou vycházkovou hůl, vytáhnout z ní tenký rapír a bránit se jím s chladnou účinností. Je pravda, že jeho zvláštní koordinace pohybů je znát i v boji, nicméně naučil se zacházet s rapírem natolik obstojně, aby byl roven běžné zločinecké chamradi. V případě, že narazí na opravdu schopné amatéry nebo dobré profesionály, svou obranu svěřuje kouzlům. Protože ze všech sil tají, jak dobrý kouzelník vlastně je, má velkou šanci své soky překvapit. Připravena mývá zejména obranná a úniková kouzla, doplněná jedním útočným. Zbytek kouzel má sloužit k možnosti získání více informací v případě, že taková potřeba vyvstane.

Vybavení

Frederik je vlastně bohatý muž. Ovšem veškeré bohatství je pro něj pouze prostředek, nikoliv cíl. Proto si ho nikterak zvlášť neváží a neobklopuje se přepychem. Má ovšem několik velmi drahých věcí a zařízení, které mu pomáhají v jeho práci - má např. velmi dobře vybavenou studovnu i laboratoř, do níž se dostává tajnou chodbou ze svého dobře zabezpečeného bytu. Ale nenosí šperky ani super drahé oděvy a má u sebe též překvapivě málo (na to, jak zdatný je to kouzelník) magických předmětů.
Jedním z nich je jeho tenký rapír, ukrytý ve vycházkové holi. Od ní se jen málokdy odlučuje. Rapír je vyroben tak, aby nebyl příliš nápadný, ovšem přednost při tvorbě této utajené zbraně dostala funkčnost a ne nenápadnost, takže ten, kdo se v tom vyzná, jeho hůl prokoukne. Je to zákonný rapír +1, takže na chaotické tvory má bonus +3 a zraňuje je navíc za 2k6. Dále má celkem nenápadný, tenký zlatý prstýnek bez kamene, což je prsten obrany - dává mu výhody mágovy zbroje. Poslední věcí, kterou má trvale u sebe, je brož, kterou si sepíná plášť nebo kabátec. Jedná se o brož zaštítění, předmět, který do sebe dokáže nasávat energii kouzel magická střela, takže jeho nositele pak nezraní.
Frederik nemá příliš v oblibě svitky ani lektvary, jsou podle něj příliš nápadné. Svitky nepoužívá vůbec, protože by tím všem okolo dokázal, že umí čarovat. A lektvary mu připadají prostě příliš hrubé a neelegantní. Pár léčivých a protijedů ovšem má. :) Že nemá rád okázalost je znát i v tom, že se naučil sesílat kouzla bez všech těch otravných, šarlatánských pomůcek a propriet, jako jsou nejrůznější vnitřnosti, trus a smetí.

Herní statistiky

Frederik, lidský muž, Exp 4/Kou 7; N 10; středně velký humanoid; VT 6+3k6+7k4; 32 ž.; Inic. -1; rychlost 30 stop; TZ 13 (dotyk 9, zaskočen 13); útok rapírem +9/+4 (1k6+2, kritika 18-20/x2); Zvl. schopnost - kouzelník specialista na školu Věštění; Přes. ZN; Výdrž +3, Ref +2, Vůle +10; Sil 12, Obr 8, Odl 10, Int 19, Mdr 13, Cha 12.
Dovednosti: Čarozpyt +11(5), Diplomacie +12(5), Odhalení úmyslu +11(10), Profese (soudce) +13(12), Prohledávání +14(10), Předstírání +6(5), Převleky +8(5), Soustředění +10(10), Všímání +9(8), Vyslýchání +10(7), Získávání informací +15(10), Znalosti (historie) +7(3), Znalosti (místní) +9(5), Znalosti (mystika) +9(5), Znalosti (náboženství) +6(2), Znalosti (šlechta) +9(5).
Odbornosti: Vyšetřovatel, Zaměření na rapír, Vynech materiál, Zaměření na školu (věštění), Tiché sesílání.
Magické předměty: brož zaštítění, prsten obrany, zákonný rapír +1.
Kouzla: zná všechna věštecká kouzla 1.-4. úrovně, připravené má obvykle najdi magii a zlo, dále zaměř objekt a tvora. Ovládá kouzla na ochranu proti energiím a vždy má jedno připravené. Z útočných kouzel ovládá fantóma, znehybni osobu a zpomal; obvykle má připravené první dvě. Kvůli specializaci na věštění má zcela zakázanou nekromancii. Odbornost Tiché sesílání využívá obvykle na přípravu znehybni osobu. Ovládá také kouzlo změň svůj tvar, které využívá hojně, když se v převleku věnuje sbírání informací.

Alternativy

Frederik je určen do světů, kde je magie celkem běžná a je tím pádem využívána k páchání nejrůznějších zločinů. Jeho skladba nicméně předpokládá, že na magii není ten svět přímo postaven. Pokud ano, patrně by byl kouzelníkem rovnou, bez nutnosti rozvíjet ještě povolání experta.
Napsal Rytíř 08.09.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15211200714111 secREMOTE_IP: 44.213.99.37