Hrdinka týdne - Štístko Kudla

„Nóže, dýky... Kdo nechce koupit, ten jí koupí ostřím napřed...“
- postava ze světa Greyhawk -
Napsal Alnag
Štístko Kudla pochází z dlouhé linie Kudlů z Rel Astry, známých to nožířů, vetešníků a obchodníků se zbožím ne vždy legálním. Říká se, že snad za časů děda jejího děda se jmenovali Rychlonožkové, podle toho, že museli rychle utíkat, když je přistihli při získávání nožů od místního kováře. Většinou to bylo za noci a skrze světlík ve skladu kovárny. Štístko se jmenuje, protože se jejím příbuzným při narození zdálo, že je jí nakloněn bůh Olidammara a neštěstí se jí bude vyhýbat, byť občas o příslovečný chlup.

Vzhled

Štístko je malá, asi 3 stopy vysoká půlčice. Má protáhlý obličej, špičatý nos a oči jako dvě trnky, které těkají ze strany na stranu. Delší hnědé vlasy má volně rozpuštěné, spadající na ramena. Ve tváři se jí takřka vždy skví výraz dychtivosti spojené se zvědavostí a překvapením a její rty jsou stále zvlněny v náznaku úsměvu. Jelikož je z rodu Tichošlápků (lightfoot halfling ), pohybuje se s přirozenou, takřka kočičí grácií; její pohyb připomíná kradmé pohyby vraha blížícího se na poslední schůzku se svojí obětí, což v mnohých, kteří ji spatří, nezanechává zrovna dobrý první (ba ani druhý) dojem.
Jelikož je to podomní obchodnice a prochází po kraji od města k městu, nosí si všechen svůj majetek s sebou. Chodí oblečena velmi lehce, téměř vyzývavě. Pouze na rukou má nasazené chrániče, rodinný to klenot, gravitované stříbrné chrániče předloktí – na bandity, jak říká. Vzhledem k tomu, že bandita říká skoro každému, kdo je větší než ona, není zcela jasné, jak to myslí. U pasu se jí, na místo meče, houpe dvojice kvalitních dýk s tenkou protáhlou čepelí. Další tři vrhací má zastrčeny v bandalíru, který se jí táhne šikmo přes prsa. Na případný dotaz, k čemu taková zbrojnice, odpovídá většinou – reklama. (Poslední dýku má schovanou v botě a svůj nejcenější poklad, stříbrnou, jemně gravírovanou dýku po babičce [tedy babička ji ukradla], chová jako oko v hlavě v ranci, zavinutou do několika vrstev látky). Na cestách má přes záda, i přes batoh se svými cennostmi, přehozen cestovní plášť z šedavého sukna.
Štístko Kudla
"Ve jménu Pelora, vládce nebes, odhoďte zbraně nebo se neznám."

Povaha

Tak jak už je to s půlčíky obvyklé, ani Štístko se nestraní společnosti. Kohokoliv, kdo je ochotný ji alespoň tolerovat, bude obtěžovat všetečnými dotazy, častovat nevybíravými výrazy a podsouvat mu šílené a nerealizovatelné nápady. Její povaha je však vrtkavá a umí být i zádumčivá, s chmurami ve tváři hledět na okolní svět a nehnout třeba i po celý den brvou. Dokud je nebezpečí daleko, dokáže se Štístko tvářit jako velká znalkyně poměrů, chvástat se a vést silácké řeči. Tváří v tvář čemukoliv většímu, než ježek, by se nejraději schoulila do malé kuličky nebo utíkala, seč jí síly stačí. Ale jelikož je nestálá jako podzimní počasí, mívá občas návaly přespřílišného hrdinství, při nichž je ochotna i za naprostou hloupost položit svůj život.
Jenže... vždycky je tu nějaké jenže. Štístko slyší hlas. Panovačný hlas v hlavě, který jí občas říká, co má dělat. Štístko má podezření, že to k ní promlouvá bůh. Už několikrát ho i spatřila ve svých vizích, koupajícího se v záři slunečních paprsků. Poprvé tenkrát, když jí sluneční paprsek ukázal směr, kterým má jít. A Kudla šla. Šla za hlasem, který jí říkal, co má dělat. Bohužel ji zavedl přímo do skupinky banditů, právě plenících přepadených kočár. Štístko vlastně jen opakovala ta slova, která jí hlas podsouval, nahlas. Bandité (opravdoví lapkové, ne obyčejní větší lidé) se jí vysmáli. Vyhrožovali, že ji vykuchají jako králíka. Štístko nabízela, že jim k tomu účelu prodá kuchací nůž, ale hlas ji vyplísnil, že nemá myslet na kšeft, ale bojovat v božím jméně. No, utíkat už se stejně nedalo. Kudla ani nevěděla, jak se to vlastně seběhlo. Na konci byli bandité mrtví a Kudla byla obviněna ztoho přepadení.
Od té doby si Kudla dává na hlas pozor. Hlas totiž pořád něco chce.
„Pomoz ubohým a bědným,“ říká.
„Kdo pomůže mně? Já jsem ubohá a bědná,“ namítá Štístko.
„Zažehnej zlo,“ opáčí hlas.
„Jak poznám zlo?“ ptá se Kudla.
„Nech se vést mým zrakem,“ zas ten hlas.
Štístko vlastně nehledá dobrodružství. Dobrodružství si hledá ji. Nelákají ji hordy zlata ani obrovské drahokamy. Občas je však schopna hrdinství při pohledu do velkých uplakaných očí a často se dušuje, že pro nějakou vzácnou dýku by se vydala i na kraj světa nebo do chřtánu draka. Ale kdo ví...
Kdo ví, kam ji dovede ten Hlas. A kdo ví, čí hlas to vlastně je...
„Hlas v mé hlavě říká, že jsi absolutně a nezměnitelně zlý. Jsi zlý?“
„Co to meleš. Jasně, že nejsem zlej.“
„Hlas v mé hlavě říká, že lžeš.“
„Zmizni skrčku, než ti ukopnu hlavu.“
„Vztáhnout ruku na bojovnici světla bych ti ve tvém vlastním zájmu neradila...“

Minulost

Štístko Kudla se narodila v rodině Munga a Beáty Kudlových onoho pochmurného dne 11. Znovuzimy 572 BR. Narodila se do prachu cesty z Pontylveru do Nulbiše. A že to nebylo dvakrát příjemné, vám snad nemusím povídat. Nejít kolem zrovna potulný kněz Olidammarův, asi byla navíc ještě sirotek. V době, kdy jí táhlo na třetí týden, dorazila usazena v látkovém vaku na prsou své matky do Nulbiše, místa, které má pro celou její rodinu zvláštní význam. Tedy vlastně je jich hned několik. Těch významů. Předně právě tady bydlel asi před dvěma sty lety jeden kovář, který měl shodou okolností špatně připevněné okno ve skladu za kovárnou a kterému záhadně mizely jeho nože. To ale není zdaleka to hlavní. V rodině Kudlů totiž existoval velký hrdina – Bivoj Kudla, Štístkův praprastrýc z otcovy strany. Říká se o něm, že to byl největší hrdina, jaký kdy žil, hrdina všech hrdinů, přemožitel a osvoboditel, tedy alespoň v rámci rodinných parametrů. Bivoj Kudla totiž skolil holýma rukama, považte „holýma rukama“, zcela sám a neozbrojen, naprosto ale zcela sám, obrovské a strašlivé monstrum, které se mu postavilo, když se zase jednoho dne dral oknem jakéhosi dámského budoáru v Pěnkaví ulici dolního Nulbiše. Co tam dělal, nechtějte vědět. Samozřejmě, že ctěná dáma neměla o jeho přítomnosti ani ponětí. Ovšem, abychom se vrátili k tomu monstru. Mělo nevídaných šest stop v kohoutku, nozdry velké dobře jako poník, zuby jak šavlozubý tygr, rozeklaný jazyk, celé tělo pokryté šupinami a srstí, dva ocasy, na jejichž koncích byly hadí hlavy a z jeho tlamy se draly zvuky, jaké nikdo nikdy neslyšel. No a když tedy Bivoj zcela sám a neozbrojen onoho mopslíka, který se mu zakousnul do nohavice, ubil násadou od lopaty, přelezl zahradní zeď a byl ten tam.
Ale abychom se vrátili k naší Kudle. Její rodina se nakrátko usadila v Nulbiši, kde si otec otevřel krámek se smíšeným zbožím. Štístko se jen tak klackovala po ulicích a posléze se dala dohromady s partou lidských dětí, se kterými podnikaly loupeživé výpravy za město, do sadů sedláka Medvídka. Právě když jí bylo deset let a byla zvolena za právoplatného vůdce gangu, poté co rozbila Tondovi Grázlů nos boxerem, který den před tím směnila za pět prstů na bazaru, vypuklo na severu povstání barbarských kmenů, které ohlašovalo příchod nové a strašlivé epochy – Jestřábských válek. To bylo ovšem Kudle upřímně jedno a dál se radovala z divokého života Nulbišské mládeže.
Následovalo období strádání a hladu, když byly neúnosně vyšroubovány daně, které měly zalátat díry v poloprázdné státní pokladně. Její otec se musel ohánět, seč mu síly stačily a také na to doplatil. V roce 585 BR, roce, který vešel do dějin jako „Rok Míru“, otec onemocněl těžkou plicní chorobou a zakrátko zemřel. Beáta ho v žalu ze ztráty manžela zakrátko následovala. Situace ve Velkém Království začala být nepříjemně napjatá. Spory mezi provinciemi se vyostřovaly a rozpad byl neodvratný, lidé sužovaní nejrůznějšími příkořími si potřebovali vylít zlost a nebylo bezbrannějšího cíle než nebohé osiřelé půlčice. Štístko se tedy musela chtě nechtě znovu vydat na cesty. Zpočátku se živila příležitostným chmatáctvím, ale když se rozvzpomněla na základy řemesla, kterému ji učil otec, dala se na obchodničení. Prodávat a kupovat, to je její heslo. Půlčík se musí ohánět, ale když děláte věci pořádně, lidé to ocení. A jednoho dne se Štístko Kudla, dost možná i kvůli podivnému hlasu, který jí pořád cosi šeptá, stane ve Spojeném království Ahlissa legendou!
„Víš, chtěla jsem se jen zeptat...“
„Né, už prosím, žádné otázky!“
„Mám pocit, že něco skrýváš. Počestný člověk nemá co skrývat...“

Ve hře a v boji

Štístko je fascinována vším novým. Je zvědavá a dokáže být svou zvědavostí i pěkně otravná. A pak je tu také její Hlas. Často, zvláště když se situace začne stávat vážnou, se zarazí, naslouchá a potom se začíná chovat poměrně dost podivně. Vydává rozkazy, dává ultimáta a její oči září podivnou vnitřní září. A potom, když se vše uklidní, se vrátí stará dobrá Štístko.
V boji Štístko použije nejprve svoje vrhací dýky, poté bude nepřítele konfrontovat přímo. Avšak v případě, kdy má výhodu překvapení, neváhá ji využít a zasáhnout tam, kde to nejvíce bolí.
„Když jsem byla malá, často jsem jednala neuváženě a impulzivně. Ale poučila jsem se ze svých chyb. Na ně!!!“

Herní statistiky

Štístko Kudla: Půlčická žena, Tul4/Pal2; N 6; malý humanoid; VT 4k6+2k10-6; 22 ž.; Inic. +8; rychlost 20 stop; TZ 19 (dotyk 15, zaskočena 19); útok nablízko dýka +11 (1k3/19-20/x2), útok nablízko dvě dýky +9/+9 (1k3/19-20/x2), útok nadálku dýka +12 (1k3-1/19-20/x2). Zvl. útoky: Zákeřný útok +2k6, smeť zlo 1/den, Zvl. schopnosti: nacházení pastí, cit na pasti +1, únik, záhadný úhyb, aura dobra, najdi zlo, božská grácie, přiložení rukou. Přes. ZD; Výdrž +7, Reflexy +12, Vůle +7 (+2 proti strachu); Sil 8, Obr 18, Odl 8, Int 14, Mdr 14, Cha 16.
Dovednosti: Akrobacie +11(7), +11(9), Hbité prsty +11(7), Naslouchání +4(0), Oceňování +9(7), Odhalení úmyslu +4(2), Otevírání zámků +11(7), Skákání +1(0), Profese (obchodník), Skrývání +15(7), Šplhání +8(7), Tichý pohyb +13(7), Všímání +9(7), Vyřazení mechanismů +9(7).
Odbornosti: Bojové finesy (dýka), Zlepšená iniciativa, Boj dvěma zbraněmi.
Předměty: zápěstníky zbroje +4, dýka +1 (2x) mistrovská dýka (3x), stříbrná dýka, spousta dalších dýk a nožů na prodej, běžné vybavení podomního obchodníka.
Napsal Alnag 23.06.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11631798744202 secREMOTE_IP: 54.81.185.66