Bylinkaření pro 5. edici D&D

Obsah článku:

Hledání a sběr bylinek


O sběr se během krátkého či dlouhého odpočinku, případně mezidobí, může pokusit kdokoliv. Hráč postavy, která se vydala na sběr bylinek a jiných léčivých rostlin může určit, že se jeho postava vydala pátrat po rostlině s nějakým konkrétním účinkem, nebo se rozhodnout, že jeho postava obecně vyrazila do lesa a prostě sesbírá cokoliv co ji přijde jako léčitelsky využitelná rostlina.

Ať už se hráč rozhodl pro jakoukoliv z těch dvou možností, vlastní sběr bylinek zabere alespoň 1 hodinu a na konci doby strávené hledáním si daná postava musí hodit na ověření Inteligence(Příroda) nebo Moudrosti(Přežití). Pokud v tomto hodu uspěje, za každou hodinu strávenou pátráním získá postava dostatek materiálu na přípravu jedné dávky tinktury s žádaným účinkem.

Pro účely sběru bylinek se rostliny se zvláštním účinkem počítají jako rostliny s účinkem čtvrtého stupně.

Účelný sběr

Na začátku sběru hráč oznámí po jakém účinku pátrá, ať už obecně (např. "Chci najít něco co mě ochrání před zraněním") nebo konkrétně (např. "Chci nalézt sedativum druhého stupně").

Pokud účinek vyžaduje cíl (např. u léčiv třetího stupně, či usedativ prvního stupně), tento cíl musí být specifikován v rámci oznámení hledaného účinku (např. "Chci nalézt lék na zkamenění"). Pokud cíl nezvolí hráč, určí jej pán jeskyně.

SO nalezení byliny prvního stupně moci je 10. Za každý stupeň moci nad prvním, se SO zvýší o 5.

Pokud hráč přehodí SO nalezení byliny s daným účinkem o 5 a více, nalezená bylina obsahuje navíc jeden jiný účinek (kromě modifikátorů), stejného, nebo nižšího stupně moci.

Náhodný sběr

V tomto případě postava stráví čas hledáním bylinek a hráč si hodí ověření Přírody, nebo přežití. Výsledek hodu porovnej s následující tabulkou:

 

Výsledek hodu na sběr Nejvyšší dostupná úroveň moci
<10 -
10-14 I
15-19 II
20-24 III
25+ IV

Poté co znáš dostupné úrovně moci si za každou hodinu, kterou postava strávila pátráním po bylinkách, hoď 1k4+1kX, kde 1d4 určí kategorii účinku a 1dX úroveň moci účinku, kde X je nejvyšší dostupná úroveň moci.

Pokud kterákoliv z takto náhodně vygenerovaných rostlin má účinek nižší úrovně, než je nejvyšší dostupný úroveň moci účinku, za každou dostupnou úroveň moci nad tou, kterou má účinek obsažený v nalezené bylině, nalezne postava jednu další dávku materiálu (t.j. pokud hráč hodil 25 na nalezení bylinky a PJ naházel bylinku s účinkem léčiva druhého stupně, postava nalezla dost materiálu na tři tinktury, místo jedné).



Český překlad základních příruček páté edice D&D naleznete zde.
A další originální dobrodružství pro DnD 5e zde.

< Sběr bylinek >
Tvorba bylinek Vaření tinktur
Napsal Maelik 21.12.2019
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 24 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.16395807266235 secREMOTE_IP: 3.129.247.196