Mýtus dlouhého luku

Obsah článku:
Nepřítomnost nějaké dominance dlouhého luku na bitevním poli je dobře patrná, když se podíváte blíže na menší střety Stoleté války. Vezměme si např. bitvu u Mauronu r. 1352. Francouzi tam napadli jízdou anglické lukostřelce. Rozrazili jejich řady a donutili je k útěku. Jiný oddíl francouzů mezitím útočil na Angličany pěšky. Tuto bitvu Angličanům vyhráli jejich vlastní ozbrojenci, kteří odrazili útok těžké pěchoty a nakonec Francouze zcela porazili. Důležitý je pro nás ale fakt, že oddíl lukostřelců nebyl schopen ustát nájezd jízdy.
O čtyři roky později byli u Constance r. 1356 přítomni francouzští střelci z kuší. Ti tentokrát měli své pavézy a zbroje. Na takto chráněné kušníky neměla střelba nepřátel valný efekt. Francouzi si v klidu počkali, až Angličanům dojdou šípy a teprve poté opětovali palbu. Lukostřelci se rychle ukryli za svými obrněnci. S podporou kušníků pak francouzští rytíři opět pěšmo zaútočili na Angličany a porazili je.
Nogent 1359, Francouzi provádí jako první nájezd jízdou, která je ale odražena. Sesedají a pěšky útočí na anglické lučištníky. Francouzi byli tak dobře obrněni a kryli se tak dobře svými štíty, že je anglické šípy nedokázaly poranit. Francouzi prorazili řady lukostřelců a když před nimi začali prchat, dohonila je francouzská jízda a pobila je. Další případ, kdy Angličany nezachránili ani jejich ozbrojenci a jejich vojsko bylo poraženo.
Kroniky popisující bitvu u Auray jasně uvádí, že angličtí lukostřelci byli bezmocní. Francouzští ozbrojenci byli příliš dobře obrnění a krytí štíty. Francouzi zde byli nakonec poraženi, ale jen díky spolupráci anglické těžké pěchoty s Bretoňskou jízdou.
Dlouhý luk byla plně vyvinutá technologie již v době, kdy se poprvé objevila na bitevním poli. Nemohla tudíž držet krok s postupným zlepšováním ochrany pomocí zbroje. V r. 1415, u Agincourtu, byla zbroj Francouzů již natolik kvalitní, že již nepotřebovali žádné štíty. Boj u Constance nám navíc ukázal, že dobře vybavení kušiníci (ve zbroji a s pavézami).
Štěstím Angličanů bylo, že Francouzi verbovali své vojáky poněkud odlišným způsobem, než oni sami. Anglické vojsko mělo kontrakty na přesný počet ozbrojenců a lukostřelců, které bylo třeba naverbovat. Jejich armády byly proto vždy složeny z obou typů bojovníků. Naproti tomu Francouzi verbovali ozbrojence zvlášť a kušiníky zvlášť. Několikrát se proto stalo, že francouzští obrněnci museli bojovat bez střelecké podpory prostě proto, že nezbylo dost peněz na naverbování jednotek kušiníků.
Francouzští vojáci poměrně rychle zlepšovali svou zbroj a zaváděli i změny v taktice. Upravili svou útočnou taktiku, aby obsahovala útok pěších obrněnců, kteří drželi štíty nad hlavami podobným způsobem, jako tomu bylo kdysi u římské "želvy". Pouze v jedné věci se Francouzi nedokázali Angličanům vyrovnat - v tvrdosti a výcviku anglických ozbrojenců. Když Angličané vyhrávali, bylo to díky jejich těžkooděncům, nikoli lukostřelcům.
< Konečné slovo k dlouhému luku >
Povaha mýtu Poznámka k překladu
Napsal Rytíř 15.02.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 116 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11212015151978 secREMOTE_IP: 3.139.97.157