Gandalf byl válečník!

V dobré tradici pomlouvání hrdinů slavných příběhů (Luka i Harryho) a ve stejně dobré tradici DnD vtípků a urbanlegend (Hlava Vecnova) vám přináším další kolující komunitní perlu, jejíž původní autor je již dnes asi těžko k dohledání...
Článek vložil sirien | Autor neznámý (TheGlen?)

Gandalf lhal, nebyl to žádný čaroděj. Zjevně to byl bojovník na velmi vysoké úrovni, který vrazil body do dovednosti Použití Magických Nástrojů, což mu umožnilo nosit čarodějnou hůl. Všechna kouzla, která seslal, byla nízko úrovňová, snadno vysvětlitelná jeho kouzelným prstenem a holí. Na čaroděje tak epické úrovně strávil víc času bojováním, než sesíláním kouzel. Sám sebe prezentoval jako andělského poloboha, ale ve skutečnosti byl jen bojovník s pečlivě vytvořeným PR.


Jeho bojové odbornosti jsou zjevné. Měl odbornost s dlouhým mečem, ale byl trénovaný i v boji se dvěma zbraněmi. Abyste dosáhli takové úrovně schopností se dvěma zbraněmi, tak potřebujete obratnost alespoň 17 doplněnou odborností opičího úchopu, která vám umožní bojovat s dlouhou holí jednoručně, a potřebujete odbornost s válečnými zbraněmi, což vám sebere 5 až 7 odborností. To je příliš mnoho, aby se to vešlo k efektivně postavenému čaroději. Proto když čelil skutečnému čaroději, jako byl Saruman, tak byl v magickém duelu tak těžkopádný. Nevzal si žádné odbornosti ani dovednosti užitečné pro čaroděje. Kdyby použil svůj meč, tak by Sarumana bez větších problémů rozpáral.


Kouzla, která sesílal, jsou všechna druhoúrovňová nebo i slabší. Na Bilba seslal Zastrašení, aby ho dostal z jeho posedlosti prstenem. Když skončil uvězněný na vrcholu Železného pasu, tak si zavolal pomoc zvířecím poslem. V Morii používá svojí hůl k sesílání světla. Tváří v tvář Barlogovi na sebe seslal jen brnění. I ve Dvou věžích jsou jeho kouzla omezená. Místo toho, aby do sešikovaných Uruk Hai seslal ohnivou kouli a prostě jich sundal dvacet naráz si "vzal dvacet" na hod na znalost přírody, aby správně odhadl, kdy nad kopcem vyjde Slunce, a načasoval podle toho svůj útok. Saruman se připravil na magický souboj o Theodenovo tělo, ale Gandalf to obešel prostou ranou přes hlavu. Protože Saruman seslal na Theodina kouzelnou nádobu, tak onen úder schytal také, což narušilo jeho soustředění. Gandalf zastaví útok lovců na sebe tím, že zbraní srazí dva projektily, což je další válečnická odbornost, a pak sešle rozžhavení kovu, což je opět kouzlo první úrovně. V Návratu krále použije proti Nazgulům světlo, a to je v podstatě všechno. Když trollové, orci a východňané prorazí brány Minas Tirith, spustí snad do těchto na sebe natlačených nepřátel devastující přehradnou palbu kouzel? Ne, místo toho naběhne na trolla a zabije ho svým mečem. To je akce válečníka, nikoliv kouzelníka.


Podívejte se, jak si poradil s Balrogem - ne pomocí kouzel, ale dovedností. Když se Balrog blíží, tak se ho Gandalf pokusí zastrašit, což je jasná bojovnická dovednost. Poté, co použije svou hůl, aby na sebe seslal brnění, kouzlo první úrovně, si dá hod na inženýrství, další bojovnickou dovednost, aby odhadl, že můstek neunese Balrogovu váhu. Když Balrog na můstek vstoupí, most se pod ním zhroutí. Gandalf byl dos chytrý, aby odhadl rozsah zhroucení a postavil se těsně za bod zlomu, aby nespadl spolu s Balrogem. Balrog má ale štěstí a padne mu kritikáč na útok bičem, takže Gandalfa strhne s sebou. Celá ta věc s pádem je zjevně způsobena nedostatkem podpory zbytku skupiny. Zcela vážně: jak si může hraničář zapomenout vzít lano? Gandalf nebyl po svém dopadu na dno zachráněn žádnou božskou mocí, prostě jen ustál celé zranění, protože měl v zásobě nějakých 20(d10+bonus za Odolnost) životů.


Takže nač ta přetvářka? Protože to je perfektní způsob, jak zmást své nepřátele. Každý ví, že má v boji naběhnout na čaroděje dřív, než stihne způsobit příliš mnoho škody. Ale když je čaroděj ve skutečnosti bojovník na epické úrovni, tak ti hlupáci vběhnou vstříc vlastní zkáze. Gandalf, i když není kouzelník, je extrémně inteligentní. Ví, jak budou jeho nepřátelé reagovat. Nikdo se nechce postavit těžce ozbrojenému trpaslíkovi - vzpomeňte, jaký měl Gimli problém najít si nějaké nepřátele během jeskynního boje s trollem. Ale neozbrojený čaroděj? To je cíl, který se každý snaží dostat dřív, než na ně stihne použít svou ničivou magii. Když se ukáže, že jde ve skutečnosti o vysoko úrovňového bojovníka, co nosí róbu, tak už s ním jste v souboji na zbraně a začíná jeho akce, ve které může se všemi hlupáky, kteří na něj naběhli, vytřít podlahu. Takže, bojovníci, pamatujte, buďte jako Gandalf. Nebojujte drsněji, ale chytřeji.


verze legendy použitá k překladu

Článek vložil sirien | Autor neznámý (TheGlen?) 29.03.2016
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 17 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1120810508728 secREMOTE_IP: 3.133.131.168