Starověká balista

Obsah článku:

Nasazení balist v boji

"Druhá záložní! Nabít velké balisty! Miřte na první lodě, za každého kormidelníka dostane obsluha džbán mého vlastního vína a týdenní žold! Tak se snažte. Ty parchanti nesmí ústím proplout dřív, než se dole nalodí naši lidi. Je to na vás, chlapi."
Bylo to daleko, přes dvěstě legionářských dvoukroků... ale na ústí zálivu byly velké balisty druhé záložní dávno zastříleny.
"Trefit lodě nebude problém, ale zasáhnout kormidelníka u vesla na zádi, to už bude chtít kus štěstí. Nebo přízeň bohů," pomyslel si rozmrzele Matheus. Velitel má výborné víno a žold navíc se vždycky hodí. Ještě jednou nasliněným prstem zkontroloval vítr, počkal, až jeho lidi odstoupí od navijáku a nepatrně poupravil náměr. Potom odhodlaně trhnul spouští. Ramena se prudce vymrštila, veliký šíp se zasvištěním vyletěl k cíli.
Balisty se uplatňovaly více při obraně nežli dobývání pevností. Střely z balist byly totiž poměrně neúčinné vůči kamennému či zděnému opevnění. Pokud však proti nim nebyly speciálně chráněné (jediná účinná ochrana bylo pověsit na ně lana silná jako muž), šípy z balist dokázaly proniknout i skrze stěny obléhacích věží blížící se k hradbám nebo skrz dřevěné pohyblivé zástěny, za kterými se přesunovali vojáci chystající se k výpadu na pevnost. Podobně časté byly balisty na palubách lodí, kde se díky přímé střelbě, malé hmotnosti a přitom velkému dostřelu uplatnily mnohem lépe než katapulty. Zde se hojně používaly zápalné šípy nebo později, po nástupu plachetnic, též šípy se speciálními širokými srpovitými hroty, které trhaly plachty a lanoví.
Ze starověkých textů máme ale též doloženo, že římská armáda používala lehké balisty i při polních taženích jako na svou dobu velmi účinné polní artilerie. Lafety těchto strojů byly upevněny na dvoukolém podvozku, díky němuž bylo celkem snadné je jednak převážet za armádou, a jednak s nimi manipulovat i přímo na bojišti. Malé balisty obsloužila posádka dvou mužů, střely o váze 2 kg dokázaly vrhat na vzdálenost více než 400 metrů. Při počtech několik desítek těchto strojů a rychlosti a relativní přesnosti palby muselo mít jejich ostřelování zdrcující účinky i na menší vojenské útvary. Navíc mohly velmi rychle reagovat střelbou na pohyb všech jednotek nepřítele.

Balisty v d20

Ve standardních pravidlech sice řešeny nejsou, ale v několika příručkách d20 systémů jsem objevil pokusy o implementaci balist do pravidel. Nechám se jimi inspirovat někdy příště v článku věnovanému pouze této problematice.
< Použití balist >
Popis balisty Zdroje informací
Napsal Rytíř 23.05.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15336298942566 secREMOTE_IP: 3.145.196.87