Nové RL romány na rok 2008

Románová řada Ravenloft: Dominion není stejný horor, jaký jste zvyklí číst. Spojuje v sobě to nejlepší z gotického hororu s tím nejlepším z fantasy.
Napsal Vannax
Toto je shrnutí některých inforamcí o nových Ravenloft románech:

Oznámení WotC:

Ohlašujeme nové romány Ravenloftu na rok 2008

Románová řada Ravenloft: Dominion není stejný horor, jaký jste zvyklí číst. Spojuje v sobě to nejlepší z gotického hororu s tím nejlepším z fantasy. Ravenloft: Dominion přichází s něčím úplně novým – s něčím, co se týká světa, ve kterém žijeme, naší Země, ne jenom zemí, které nikdy neexistovaly; s něčím, co poskvrňuje náš svět a naší historii temnotou Domén.
Ravenloft: Dominion je série příběhů, která odkrývá zlo, jenž leží v srdci naší vlastní historie.

Black Crusade (Černé tažení)
Autor: Ari Marmell
Vydání: březen 2008

Když Jeruzalém padne do rukou vojáků První křížové výpravy, Laginate grimoáru uplatní svůj vliv na populaci, již tak stíhanou hrůzami plenění Svatého města. Diederik de Wyndt si uvědomí vliv grimoáru na svého společníka, otce Lambrechta příliš pozdě – ne však tak pozdě, aby nedokázal zadržet Lambrechta před pokusem o páchání zločinů. Je odsouzen k smrti, ale když Lambrechta a grimoár začnou ztravovat plameny hranice, Mlhy Ravenloftu si vyberou svou oběť a uchvátí ji do dříve neznámé domény Malozie. Namísto rozumnějších činů se Diederik rozhodne pro odplatu a následuje Lambrechta do Mlh, kde se začíná příběh plný dobrodružství, krve a pomsty, který se přenáší ze Země do Malozie a zase zpět.


The Sleep of Reason (Rozum na úbytě)
Autor: C.A. Suleiman
Vydání: srpen 2008

Posouváme se v čase o téměř 800 let, nejnovějšího člena Horizontu, společnosti duševního rozhledu, Charlese Bromleyho kontaktuje zmizelý krajan, Cyrus Umber, který se ztratil ze svého domu ve městě Společný kříž. Charles dostane od otce své snoubenky za úkol vyšetřit jeho zmizení, jako drsnou zkoušku pro budoucího zetě. Když Charles přijíždí do Společného kříže, rychle mu začne být jasné, že zájmy zmizelého muže překonávají vše, co ostatní člnové spolku Horizont považují za běžný zájem o okultismus. Než může na nové okolnosti zareagovat, zdvihnou se kolem něj Mlhy – ovšem nepřenesou ho do nového světa. Namísto toho mu nejprve přivodí šílenství a pak jej přivedou do nové laboratoře zmizelého muže, kde Umber čeká na Charlesův příchod a na poslední část skládačky, kterou potřebuje k dokončení obrazu posedlosti a magie a smrtelné hrůzy snů.


Otázky, odpovědi a komentáře:

Ari: Neudělejte si špatnou představu z propagačních anotací. Stále je to Ravenloft. Nyní sice čerpá z historických období reálného světa spíše než z prostředí D&D – a jsou v něm také určitě změny, o kterých se ještě nemohu zmiňovat – ale je to stále svůj vlastní svět. Valná většina mého románu se odehrává v úplně nové doméně, ovšem jedná se o doménu, nikoli o Zemi. (Zhruba, emm…15% nebo tak nějak z mého příběhu se odehrává na Zemi. Myslím, že v Suleimanově románu se Země a Ravenloft mísí daleko více.)

Dotaz: Ari, bude tvůj román v nějakém ohledu obsahovat něco na způsob herních statistik?
Ari: Nic o čem bych věděl, ačkoli jsem zvažoval sepsat nakonec Malozii ve stylu jiných domén ve starších knihách a přidat to jako článek na web. Pokud ano, pak to bude dost dlouho po vydání knihy – jestli vůbec kdy – ale přemýšlel jsem o tom.
Dva hlavní důvody k jeho publikování dlouho po vydání knihy jsou:
1) Každý takový počin by téměř jistě obsahoval informace, které by předem narušily dojem z románu. Chtěl bych si být jist, že většina lidí, kteří si chtějí přečíst knihu bude mít nejprve šanci se seznámit s knihou a až potom s dalšími informacemi.
2) Doufám, že budu mít možnost napsat více knih této řady a některé by se také mohly odehrávat v Malozii. Rád bych měl celkem jasnou představu, kam se svou doménou směřuji, než sepíšu a vydám jakékoli informace, které nejsou v románu použity.

Dotaz: Když vezmu v úvahu Gotickou Zemi, objevují se v knize nějaká vodítka Rudé smrti nebo něco specifického pro tažení v prostředí Maškarády Rudé smrti?
Ari: Nikoliv, nebo přinejmenším ne v mém románu. Ovšem domnívám se, že takové detaily by se mohly objevit v pozdějších vydáních této řady.

Dotaz: Jelikož romány čerpají ze Země a zvláště z velmi „nábožensky zaměřených“ období historie Země, tak předpokládám, že doména bude mít rysy náboženství na Zemi nebo přinejmenším, že postavy budou mít obecné náhledy a názory náboženství ze Země, je to tak?
Ari: Postavy založené na prostředí Země skutečně budou mít sklony k tomu, aby věci měřily očima středověkého římského katolictví. Hlavní náboženská instituce Malozie, Kralevská církev v sobě nese určitou podobnost s římskou katolickou církví, zároveň bude ale v mnoha ohledech dost odlišná.

Dotaz: Celý tenhle „víkend v pekle“ pro mě není dobrou volbou do začátku, protože dělá ze světa určeného pro tažení pouhý one shot. Raději dávám přednost tomu, co se pokusily vytvořit Domény Děsu – představit toto Ravenloft jako prostředí, kde místní obyvatelé bojují proti temnotě.
Ari: Z hlediska hraní RL s vámi souhlasím. Nejlepší RL tažení, která jsem kdy hrál se týkala rodilých postav a koncept jiných světů nikdy ani nepřišel na mysl. Myslím si, že v dobrý mix je v románech nejlepší volbou. Když píšete román o postavách, které nejsou z Ravenloftu, tak tou „fintou“ je zaměřit je na jiné cíle než pouhý „únik“. Neříkám, že jedním z faktorů nemůže být snaha dostat se domů, ale těžko by to mohl být hlavní rys takového příběhu.


Ari: No, nemyslím si, že když říkám, že se jedná o samostatnou knihu a ne o trilogii, že tím něco prozrazuji – ale pokud si to budou lidé žádat, mohl by v tom být potenciál k pokračování.

Dotaz: Četl jsi hodně z originálních románů Ravenloftu, a jestliže ano, která z knih se ti nejvíce zapsala do paměti?
Ari: Ano, nějaké jsem přečetl. Myslím, že nejvíce se mi líbily dva romány Já, Strahd od P.N.Elrod a antologie krátkých příběhů Příběhy z Ravenloftu. Za slušné považuji obě knihy o Sothovi, ale z příběhu jsem měl pocit, že je trochu nesouvislý. (Zaslechl jsem i zvěsti, že z druhé knihy se ztratila celá kapitola.)

Dotaz: Do jaké míry jsi se věnoval hraní v originálním prostředí?
Ari: Celkem ano, i když ne tolik kolik bych chtěl. Mé nejlepší „minitažení“ (kterým myslím asi pět herních sezení) se odehrávalo právě v Ravenloftu.

Dotaz: Máš nějaký nejoblíbenější herní modul z produkce TSR?
Ari: Hmm... Spíše si moduly čtu pro inspiraci a vykrádám nápady/scény, než že bych je přímo hrál, takže si je vybavuji jen velice zběžně. Vím, že jsem jich četl hodně, ale upřímně řečeno mi v hlavě trochu splývají.
Dotaz: Kdyby sis mohl vybrat některou z originálních postav z prostředí RL a napsat o ní román, která by to byla?
Ari: Dobře, podíveme se. Strahd je fajn postava, ale je odkázán smrti. Velice se mi líbí Anton Misroi (temný vládce Souragne) – a skutečně doufám, že někdy napíšu román zasazený do ostrovní Souragne – ale nemyslím si, že by měl být o něm. Byl by spíše padouchem.
Víte, myslím, že bych měl říci Rudolf van Richter. Vím, že psát o něm je jakési klišé, ale zároveň si nemyslím, že by s na něj zaměřil některý z příběhů v rozsahu románu. Jsem velkým příznivcem starších protagonistů, kteří se musí spoléhat na svůj důvtip a znalosti, aby překonali nebezpečenství svých ozbrojených protivníků. Možná by bylo trefné napsat ravenloftský román z jeho perspektivy.
V článku jsou použity informace ze stránek WotC a fór EnWorld, World of D&D , Fraternity of Shadows a blogu Ariho Marmella.
Napsal Vannax 15.09.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1173300743103 secREMOTE_IP: 34.200.248.66