Interview s Fraternity of Shadows

Nedávno jsem požádal tvůrčí tým Fraternity of Shadows o interview a tady je výsledek. Z některých se vyklubali docela vtipálci a největším překvapením je pro mně Sharon, o které jsem ani netušil, že se do FoS loni přidala.
Napsal Vannax
Nedávno jsem požádal tvůrčí tým Fraternity of Shadows o interview a tady je výsledek. Z některých se vyklubali docela vtipálci a největším překvapením je pro mně Sharon, o které jsem ani netušil, že se do FoS loni přidala.
Na většinu otázek odpovídá Joël, se kterým jsem i před časem vyjednal, že můžu obsah jejich webstránky využít pro naší d20.cz, a ze kterého se v rozhovoru vyklubal jakýsi „Alnag v kanadském provedení“…

1. Můžete sami sebe trochu přestavit?
David: Já jsem David, I když na FoS fóru jsem známý spíš jako Jester. Je mi 27, jsem z Kanady, ze Západní provincie a mám titul bakaláře z angličtiny. Ne zcela pravidelně hraji už asi patnáct let a Ravenloft jsem začal hrát krátce poté, co vyšla Červená krabicová sada.
Dion: Já jsem Dion, je mi 27 a žiji a pracuji v Baguio City na Filipínách. Jsem univerzitní profesor a vyučuji umění a literaturu. Dost možná jsem jediný stálý asiat, který pravidelně navštěvuje stránky FoS. S hraním jsem začal v roce 1997, kdy jsem si sehnal prvoediční DMG a s Ravenloft jsem začal hrát v roce 1999. Pracuji třikrát týdně a miluji všechny možné těstoviny. A Gatorade.
Jason: Mně je 30 let a právě teď žiji na severozápadním předměstí Chicaga se svou ženou a nedávno narozenou dcerkou. Pracuji jako doktor-farmaceut a dohlížím na více než 250 ošetřovatelských zařízení a hospiců. Hraní RPG se věnuji od roku 1985, kdy jsem se seznámil s Dungeons & Dragons. S Ravenloftem jsem se prvně seznámil z originálního dobrodružství I-6, ale nadšenec polosféry děsu se ze mne stal až po vydání Domains of Dread. Kromě Ravenloftu mne také velice baví Planescape a tažením ve sférách se věnuji od té doby, kdy PS začal vycházet.
Joël: Je mi 42, a hraji od roku 1981 (je to až příliš dlouho, když se zeptáte jakéhokoli duševně zdravého člověka). Neblaze proslulý Ravenloft (I-6) jsem si zahrál (a zamiloval) sotva byl vydán (můj kavalír byl Strahdem polymorfován na ptáka) a sotva vyšla Černá krabicová sada pravidel RL, tak jsem jí musel mít. Posledních deset let mástruju výhradně Ravenloft. Jsem ženatý (omlouvám se, dámy), otec dvou náctiletých děcek, která také hrají D&D. Další koníčky – plavání, cyklistika, čtení, víno a vaření a hraní na elektrickou kytaru.

Nathan: Mně je 28 a Dungeons and Dragons hraju od svých šesti let (zaučoval mně můj táta). Dobrodružství „Noc oživlých mrtvol“ jsem poznal a zahrál si jej už na střední a od té doby jsem si vždycky myslel, že Ravenloft je nejlepší herní prostředí, které TSR kdy vytvořilo; jednoho dne v roce 2000 jsem se rozhodl popátrat po tsr.com na narazil jsem na webovou stránku Kargatane a zbytek už je historie. Letos končím školu a měl by se ze mne stát PhD a to je taky důvod proč vlastně nemám žádná jiná hobby.

Sharon: Je mi 36 let a z toho posledních 20 se věnuju hraní D&D. S láskou vzpomínám na „zlaté časy“ hraní prvoedičního I-6, kdy setkání s upírem, který uměl vrhat firebally byl ohromný šok… tehdy to bylo skoro tak šokující, jako setkání (zalapejte po dechu!) holkou co by Dějmistryní. V době, kdy tohle herní prostředí debutovalo na GenConu, jsem si zahrála dobrodružství „Hostina goblinů“; Bill Connors shodil mojí kleričku do jámy se stonožkou a vystrašil jí tak, že z ní vyprchala veškerá její víra. Mé jméno později přidal do seznamu testovacích hráčů – asi jako omluvu. Je zbytečné o tom mluvit, prostě mě to chytlo a od té doby jsem pořád ještě posedlá Ravenloftem, kterým trávím čas mezi učitelskými povinnostmi (středoškolská profesorka anatomie) a nenasytným hltáním knížek o Zeměploše.
Stephen: Protože mám strašne málo času, nechám svého přítele Socko, aby se o toto interview postaral.
[Socko:] "Stephenovi je 25 a v Ravenloftu je lapen už víc roků, než je schopen spočítat. Kromě zaměstnání pracuje jako spisovatel technických publikací a žije v Torontu. A taky si nemyje ruce."

2. Jakou úlohu plní každý z vás v projektu FoS? O jakou jeho část se staráte?
David: Píšu příspěvky do své literární části a také příležitostně přispívám do recenzí, netbooků a FAQ této stránky. Starám se o první dvě editace netbooků a kontroluji gramatiku, ale formátování už předávám do jiných, zdatnějších rukou. Také jsem jakýsi neoficiální sledovač pravidel Bratrstva a snažím se o opravy a vybalancování pravidel hry. Jo a mám také na svědomí poslední dvě „události“ Bratrstva, které se týkají vnitroherních manévrů našeho velitelství.
Dion: Dalo by se říci, že jsem nejtišším členem Bratrstva. Řekl bych, že poslední dobou jsem neoficiální prostředník k hráčské obci v RL; tedy starám se o to jak naservírovat prostředí Ravenloftu nikoli Dějmistrům, ale hráčům. :o)
Jason: Než došlo k naší „Velké konjunkci“ (pozn.: před vytvořením FoS), prováděl jsem se Stephenem editace a korektury všech netbooků Quoth the Raven (protože on a já jsme byli jediní, kdo se dlouhodobě tomuto projektu věnovali). Od chvíle sloučení s FoS už bylo možné se podělit o zodpovědnost za editaci a kontrolní pročítání netbooků s ostatními, díky čemuž mám teď víc času na jiné záležitosti (jako je psaní vlastních článků a účast na on-line diskuzích). V poslední době jsem tak trochu opustil svůj oficiální post, aby do naší skupiny mohla vstoupit Sharon, ale stále ještě máte možnost mě zastihnout, jak předávám své moudrosti a důvtip (nebo jejich nedostatek)...
Joël : Je dost těžké nějak jasně určit svou roli v takhle volném uskupení. Jak to vidím já, všichni děláme víceméně všechno, kromě Stephena, na kterém leží drsný úkol správce webové stránky. Já se snažím koordinovat běh věcí a také se starám o většinu propagandy zlého Bratrstva stínů. Mojí slabinou vzhledem k těmto stránkám je můj mateřský jazyk (francouzština), takže i když se zlepšuji, tak moje příspěvky nejsou právě shakespearovské a nemohu se starat o editaci textů v angličtině. Rád ale píši recenze na příspěvky a zasílám své komentáře a návrhy.
Nathan: To závisí na projektu. Joel by to sice nepřiznal, ale on je náčelník a vrchní propagátor; Stehen se stará o technickou stránku FoS a zbytek z nás většinou dělá jen takové „burácení davu“, tedy psaní a editaci příspěvků.
Sharon: V týmu jsem nová, oficiálně jsem byla zapsána na Halloween 2006, což teoreticky znamená, že bych měla vařit chlapcům kafe. Prakticky je to tak, že se zaučuji a pracuji na svém prvním projektu jako šéfredaktorka/editorka (VRS Research Fines: Dopplegangers) – předpokládám, že bych ho mohla pustit na stránky někdy v květnu. Většina z toho, čím jsem dosud přispívala do kolektivních FoS projektů byly návrhy a nápady a ještě předtím i příspěvky do Gazetterů. Á, a vtipné poznámky.
Stephen:
[Socko:] "Stephen je webmaster této stránky, provádí editace netbooků a dělá k nim i návrhy na velkou část grafiky. A chtěl bych jen uvést jednu věc na pravou míru: Přesto, že kolují populární zvěsti o tom, že Stehen je děsivý Ďábelský Administrátor na našem fóru – není to pravda. Vím to proto, že Stehen nosí brejle, zatímco Ďábelští Adminové brejle nenosí. Od Ďábelského admina se totiž liší asi jako Kent od Supermana. Vlastně jsem je nikdy neviděl oba v jedné místnosti – tak jsou si nepodobní!“

3. Kolik času vám zabere se zabývat tvorbou a aktualizací FoS stránek?
Těžko říct, protože se to trochu točí v kruzích – tvorba netbooků, zvláštní události, atd. Některý týden nad tím strávím hodinu nebo dvě, jiné týdny třeba víc jak dvanáct hodin.

4. Kdy stránka vznikla? Jak došlo k tomu, že se z vás stali následovníci Kargatane? A jak jste se dali dohromady při vytvoření této stránky?

Listopad 2003! Jen pár dní předtím, než skončila činnost stránka Kargatane (pozn: bývalá oficiální webová stránka Ravenloftu a také jediná oficiální fandovská stránka, kterou TSR a WotC kdy schválilo) se redakční týmy dvou fanovských netbooků (the „Undead Sea Scroll“ a „Quoth the Raven“) rozhodly spojit své úsilí a vytvořit jen jeden netbook a přestat mezi sebou soutěžit (a už neposílat zabijáky ke druhému z obou týmů).
Byli jsme naprosto překvapení, že se naše dřívější vzory, členové Kargatane, rozhodli nadobro ukončit činnost jejich stránky. V panice (a těžké chlastačce ze zoufalství), která následovala po této novině, jsme se rozhodli vytvořit pro tento setting nový domov na webu.
Dnes tvoří Bratrstvo stínů (FoS): Sharon Dornhoff (Rotipher), Dion Fernandez (z webové stránky Midway Haven), David Gibson (aka Jester), Nathan Okerlund (Dmitri Stanislaus) (jestli si někdo myslí, že odešel, tak to není pravda), Joël Paquin (aka Gotten na fóru WotC), Stephen Sutton (aka ScS).
Během let pro tuhle stránku pracovali a pro Undear Sea Scrolls (USS), Quoth the Raven (QtR) ještě tihle skvělí chlapíci: Eddie Brennan (aka Wiccy), Luiz Eduardo Perret (Lord Arijani) a Jason True (aka Javier).
Nathan: Jen dodám – původní USS, v roce 2001, byl nápad Joëlův a když sháněl pomoc dobrovolníků, byl jsem to já, kdo udělal krok vpřed. Protože Kargatane bylo, dobře no, Kargatane je tajný spolek v RL, rozhodl jsem se, že by nebylo od věci, abychom i my byli tajným spolkem z Ravenloftu a tak bylo Bratrstvo stínů (kouzelníci se rozhodli odhalit tajemství Ravenloftu!) přirozenou volbou. Pro dva lidi to znamenalo spoustu práce a tak nám v roce 2002 začali pomáhat Eddy, Luis a Dion a pak jsme zjistili, že se Kargatane rozpadlo. Ještě mimochodem, byl jsem to já, kdo řekl: „Hele, my bychom teda měli být další RL webovou stránkou“. Rychle jsme zrekrutovali Stephena, jehož QtR byl další významný RL netbook, který vycházel, a stránku Bratrstva (FoS) jsme rozběhli během pár týdnů. A pokud jde o ten můj odchod, není to úplně tak – dobrá, je to něco jako Mafie. „Když už jsem si myslel, že jsem z toho venku… stáhli mně zpátky.“

5. Kdo s tímhle nápadem přišel?
Joël: To už si nepamatuju, ale protože nechci, aby mi byl tenhle chaos připisován, tak řeknu, že Nathan. (Upřímně řečeno, myslím, že to byl Nathan?) Původní myšlenkou bylo vytvořit stránku, kam budeme soustředit naše netbooky a založíme si fórum. Trochu se to rozrostlo!

6. Loni jste začali s úžasným projektem – vydávat nové, původní FoS Gazetteery. Přemýšleli jste také o tom, že byste vydali svůj Gazetteer k úplně nové doméně, kterou vytvoří FoS?
Nemůžeme ti prozrazovat všechny naše plány do budoucna, takže to ani nepopřeme, ale ani nepotvrdíme :o). Prostě sleduj netbooky, které budou vycházet!

7. Prozradíte něco o plánech dalšího vývoje vašich webstránek?
Překvapivě, nebo vlastně ani ne – nám dlouhodobé plánování jde děsně mizerně. Dion občas přijde se nápady, které pak vyšumí, ale to je u nás normální.

(Náš plán přidat internetový maloobchod s masážními oleji na naší stránku se prozatím odkládá.)

Stephen: [Socko:] Jen abych ještě něco doplnil, rád bych řekl, že vedeme agresivní politiku k rozšíření našeho podílu na Internetovém trhu. Zaslechl jsem, že z někoho na našem fóru se stal záškodník a spustil svojí vlastní webstránku v cizím jazyce. Představ si ty nervy! Dobrá, dávej si bacha, hmm (já to nepřečtu…) Vann-ecksi? Jdeme po tobě!
Napsal Vannax 10.04.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15027594566345 secREMOTE_IP: 34.239.185.22