Hrdinové 1 - Legenda o Humovi

Pohled Pana Bači na Legendu o Humovi
Napsal Pan Bača
Na konci druhé dračí války jsou síly dobra na ústupu. Nestvůry temné královny Takhisis plení zemi a nezbývá téměř nikdo, kdo by se jim postavil. A v této těžké době se odehrává příběh této knihy. Huma je mladý Rytíř meče. Zákon a Instrukce jsou mu nade vše. Navzdory svému nejistému původu byl přijat do řad rytířstva. Při jedné hlídce a následné srážce se skřety se seznámí s minotaurem Kazem, který opustil řady temné královny a navzdory pověsti těchto tvorů se spolu spřátelí. A při cestě k Humově jednotce je před zraněním z rukou davu rozzuřených vesničanů zachrání stříbrná dračice. Stříbrná dračice naváže s Humou zajímavý vztah a při jednom z prvních společných letů Huma zraní mocného velitele Takhisidiných armád Kryna. Během následné bitvy je Huma zraněn o ošetřuje ho překrásná stříbrovlasá elfka. A pak už následuje koloběh událostí – láska, důvěra, zrada a boj – Humovo setkání se svým největším přítelem z dětství, mocným kouzelníkem a renegádem Magiem. Jejich společné hledání něčeho, o čem sami ani nemají představu, co by mělo být. Magiova snaha vzepřít se vlastnímu osudu, který mu byl nastíněn během Zkoušky. Cesta Magia, Kaze a Humy do hor, Humovo odloučení od ostatních, jeho zkoušky víry jako je boj s Plazím otcem (v ukázce) a vůlí prokletého meče. A po překonání této poslední překážky se Huma dostane do kovárny, kde nalezne zbraň, která jediná ještě může zvrátit válku ve prospěch sil doba – Dračí kopí. Na zpáteční cestě je Humovou rukou konečně zabit Kryn, ale rovněž zajat a unesen Magius, aby mohl být umučen svým někdejším vůdcem, mocným renegátem a velitelem temných vojsk, Galanem Drakosem. A celý děj graduje při obraně Vinohradské věže, ztékané temnými hordami, v bitvě, ve které už nejde jen o jednu pevnost, ale o osud celého Krynu. A protože draci zla se musejí teprve naučit bát se zářivého světla na koncích kopí v rukou rytířů, teče jejich krev proudem, ale osud bitvy není ještě zdaleka rozhodnut. Ještě zbývá jeden těžký, ne-li nemožný úkol.
Kniha se čte velmi dobře. Klidnější pasáže střídá akce a napětí, takže jsem měl problém se od ní odtrhnout, abych se mohl aspoň trošku vyspat. Humova proměna z obyčejného vojáka do muže, jehož jsou ostatní ochotni následovat třeba do samotné Propasti, jeho dlouho skrývaná láska ke Gwynet, pochyby o sobě samém, motivy přátelství, nechuti, zrady ostatních postav jsou uvěřitelné a nepůsobí nijak překombinovaně anebo prkenně.
Ale dost bylo chvály, jednu věc musím knize přece jen vytknout. A sice, že není třikrát delší. Takhle jsem ji zhltnul za dvě odpoledne a můžu se jen těšit na další tituly. I přes tuto drobnou vadu na kráse mi nezbývá, než ji každému fanouškovi fantasy vřele doporučit. Kdo má rád paladiny a svět Dračího kopí, pro toho je to povinná četba.
Est sularus oth mithas. Má čest je můj život.
Napsal Pan Bača 20.02.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13047885894775 secREMOTE_IP: 3.145.186.6