Zárodky příběhů - Květina pouště

Nezávislé dobrodružství v poušti, u nás navazující na Ztracené dědictví. Úvod k němu může být nadhozen ještě v Minas Tirith - žije zde jeden již dost starý Dúnadan, který se velmi vyzná v bylinkách a sestavuje zrovna herbář haradských bylin a květin. Navíc je to zdatný výrobce lektvarů, ovládající magii. Požádá někoho z družiny (o níž je známo, že hodně cestuje), aby mu z příští cesty do Haradu donesl nějaké rostlinky. Pokud je to možné, vybere si samozřejmě někoho, kdo se v bylinkách vyzná... Za donesení neporušených, sušených bylin nabízí značnou odměnu. Zmíní se též o hyaně, podivuhodné kytce, o níž kolují nejrůznější fámy a dohady. Moc nedoufá, že by jí postavy mohly rovnou donést, protože je opravdu vzácná. Ale kdyby přece, nabídne za ní opravdu hodně. Postavám ji podrobně popíše.
Napsal Rytíř

Hyana a další květinky pouště

V oblíbeném karavanseráji Ztracený ráj (nachází se na sever od jeskyní Forlana, asi dva dny cesty polopouští) čeká na bratry Mandel. Babička bratrů mu nařídila, aby na ně dohlížel (to jim samozřejmě za žádnou cenu neprozradí, aby neurazil jejich city.. navíc má ještě jiné úkoly a mohl by je tím ohrozit). Řekne, že má loďku poškozenou poslední bouří a tak se toulá, než to opraví. Jen tak mezi řečí se zmíní, že na nedalekém panství se shánějí po Hyaně, jeden ze synů zdejšího šejka Al-Hamry se ji vydal hledat. Nijak je nepřemlouvá k žádné akci, jeho samotného to nechává chladným. Zaujalo ho to pouze proto, že kdysi slyšel o šejkovi nepěkné zvěsti a ještě dnes se proslýchá v jistých kruzích, že drží v zajetí nějakou urozenou gondořanku. Varuje je, že šejk je tvrdý muž, ovšem slovo prý drží.

Šejk má 12 synů a 8 dcer. Jeden syn a dcera jsou jiní než ostatní. Možná proto, že jejich matkou je opravdu gondorská žena, šejkova otrokyně a harémová společnice, kterou si zamlada přivezl z jednoho obzvlášť smělého nájezdu. Ještě i teď je to krásná žena a uchovala si jistou hrdost. Po návratu už ale netouží, nemá kam, myslí si, a své děti miluje. Otrokyně je šejkovi už celkem lhostejná, ale její děti má rád. Oni však netouží soupeřit o jeho přízeň se svými sourozenci za každou cenu (zejména jeho syn Hasan ne, nemá otce moc rád, i když ho ctí), čehož on si váží čím dál víc. Všimli už si toho i ostatní jeho děti a mají to sourozencům za zlé, myslí si samozřejmě, že to dělají schválně.

Domluvili se proto na ně a dva nejhorší bratři nastražili na mladou Faé Simel (Růži pouště) past. Tajně ji otrávili a ona umírá, protože v sobě nedokáže udržet vodu. Je to ošklivá a pomalá smrt, v podstatě usychá zaživa, žízní neumírá. Její bratr Hasan se od jiného bratra "tajně" dozvěděl, že zachránit by jí mohla podivná rostlina hyana. Zároveň s tím vyslechl i radu, kde ji hledat. Od svého otce dostal svolení a ihned vyrazil. Nabízeli se mu jako doprovod jeho bratři, nevěřil jim ale a jel raději sám. Jenže na místě, kam jede, nerostou žádné květiny, je tam jen napajedlo a malé slané jezírko, kterému se všichni místní vyhýbají. Na žíznivého poutníka tam totiž čeká strašlivá, věčně hladová příšera.

Šejk není hloupý a má věrné sluhy, takže se nakonec dozvěděl, že tu něco nehraje. Neví ale přesně co, o syna má každopádně strach. Slibuje si od něj nejvíc ze všech, proto když bude mít možnost, s chutí za ním pošle družinu. Někoho jiného, své lidi, poslat nechce, aby neurazil jeho čest. Slíbil mu přece, že když si to přeje, pojede sám...

Pokud postavy dorazí nejprve do šejkova domu, ten nejhorší z bratrů, Mubarak, se pokusí družinu nalákat do domu Gadeta, který bydlí zhruba stejným směrem jako odjel Hasan. Namluví jim, že rostlinu dostanou od něj, i když nejspíš jen násilím. Udělá to tajně, naznačí, že Gadet možná zabil Hasana, když se tak dlouho nevrací. Pošle je tam, protože věří, že by je Gadet mohl zabít - všichni tu mají před ním ohromný respekt, zatím se dokázal vypořádat s každým, kdo se ho vydal navštívit ve zlém.

Pokud se družina odmítne šejkem zabývat, nezbývá, než aby během své vlastní cesty narazila přímo na Hasana :) Může to být předtím nebo potom, co se Hasan dostane k Solnému jezírku. Pokud nejevily postavy zájem už předtím, bude lepší, když k setkání dojde až potom, co Hasan jezírko objeví. Netvor, který v něm číhá, je příliš silný a zle ho potrhá. Hasan jen tak tak uprchne a postavy na něj narazí, když už mele z posledního. Pro svou sestru je Hasan opravdu ochoten riskovat i život, proto se k jezírku vrátí, jakmile toho bude jen trochu schopen.

Jestliže Hasan získá květinu, bude jí za každou cenu chtít odvézt sestře. Pokud se budou postavy zdráhat, nabídne jim za ní i peníze nebo jiné poklady; v případě nouze ji dokonce zkusí vzít a uprchnout s ní, ať už má jakkoli malé šance.

Hyana

Tato rostlina je velmi vzácná a dokud nekvete, je k nerozeznání podobná v místním kraji poměrně běžné suchomilné bylině. Jednou za deset let ale rozkvete, na jednu jedinou noc. Její sladká, osvěžující vůně se pak nese na celé míle daleko; kdo si k tomu květu přivoní, cítí se, jakoby se právě zhluboka napil pramenité vody. Pokud se ten jediný velký květ utrhne ještě před svítáním, tedy než se zavře, dá se z něj vymačkat několik kapek tekutiny. Kdo jí vypije, nepocítí žízeň a nemusí pít celý měsíc, i kdyby šel třeba pěšky napříč pouští.

Postavy u šejka

Šejk sám je zdatný šermíř a výborný jezdec a střelec. Není to žádné neviňátko, v mládí se paktoval s dost drsnými lupiči z Umbaru. Specializoval se na lov otroků, hlavně otrokyň, které pak cvičil a prodával. Jeho tanečnice jsou vyhlášené. Je ale čestný, slovo vždy dodrží.

Velitelem jeho stráží je Abú Sejf, Otec šavle, nedostižný šermíř. Vrchního strážce harému a kata mu dělá eunuch Abú Humsa, Otec bolesti. Dokáže mučit člověka nepřetržitě dva dny a dvě noci; je také docela zdatný léčitel, i když to v podstatě nikdy nepoužívá na nemocné, jen na mučené, aby vydrželi déle. Právě jeho ale napadla hyana, sourozenci už pak jen improvizovali - nikdo totiž neví, kde ji hledat.

Napsal Rytíř 14.10.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12741088867188 secREMOTE_IP: 44.195.30.216