[Teorie] Křupková filosofie

Obsah článku:

Úvod

Tato e-kniha je o tom, jak se věci v herní skupině mohou pokazit, jak se tomu vyhnout a jak to spravit. Důvod pro to je ten, že o tom pravidla příliš nemluví, ale hráči sami o tom mluví pořád, na fórech i tváří v tvář, po smrti herní skupiny i při jejím formování. Dvě základní otázky jsou:
Jak sestavím vhodnou herní skupinu?
Jakmile ji mám, jak ji udržím?
Jsou-li tyto dvě otázky zodpovězeny, je vše ostatní v porovnání s tím snadné.
Herní skupiny se nezmrší kvůli špatným herním pravidlům, blbému settingu, ale kvůli lidem ve skupině. Většině problémů se lze vyhnout a lze je napravit, jednoduše tak, že spolu mluvíte. Takže základním poselstvím této knihy je: mluvte spolu.
To bude tónem i zbytku této práce. Většina z toho je zjevná. Když čtete literaturu faktu, řekne vám čtyři druhy věcí:
  • Něco, co jste nevěděli a s čím souhlasíte (nebo nic nenamítáte);
  • Něco, co jste nevěděli a s čím nesouhlasíte;
  • Něco, co jste věděli a zdá se vám to zřejmé;
  • Něco, co jste věděli, ale nevěděli jste jak to uchopit, dokud to za vás někdo nepojmenoval.
Záměrem této knihy je říct vám zejména ty poslední dvě věci. Není to revoluční a neobsahuje to nějaký ohromný či inovativní vhled do lidské povahy. Jsou to prostě normální pozorování zkušeného hráče podané ve více či méně uspořádané podobě. Hrst zjevných věcí, správně pospojovaná a podaná, vám může umožnit pochopit lépe všechny ty věci okolo.
Základní ideou je, že roleplaying je sociálně tvůrčí hobby. "Sociální" část je předpokladem "tvůrčí" části; dobrá herní skupina dokáže udělat i z blbé hry zábavu, ale špatná herní skupina nedokáže udělat zábavu ani z dobré hry. Takže Křupkounství se zabývá zejména "sociálním" aspektem hry.
Některé z následující textů se poprvé objevily v d4-d4 Main Book. Nechci se opakovat, ale prostě jsem to napoprvé trefil. Proč to měnit? Prostě budu budovat na tom.

Čtvrtečníci

Napříč knihou budu odkazovat k imaginární herní skupině. Jsou jí Čtvrtečníci. Anna, Bob, Charlie, Dave a Erika. Jsou také založeni na částech a kouscích skutečných lidí a jejich příbězích.
Citace:
Anna je univerzitní studentka, záložák a žije na koleji v samostatném pokoji. Nesmí mít návštěvy po 8 večer. To je sice výjimečně vynucováno, ale čtyři divocí hráči by zřejmě upoutali pozornost. Je menší postavy tak akorát. Je přátelská a extrovertní, má ráda všechny ty mechanické části hry a hledá perfektně realistickou hru.
Bob je také student a žije s rodiči 30 minut jízdy vlakem od univerzity. Mají velký dům, místo v garáži a také volnou, nevyužitou ložnici. Je to urostlý chlap. Je trochu plachý, ale otevřený a čestný a má rád hry s magií. Je vždy dobře oblečen a čistý a jeho matka mu žehlí i spodní prádlo. Ostatní si nejsou jistí, zda se holí každý den nebo mu prostě vousy nerostou.
Charlie je účetní, žije asi hodinu cesty vlakem od města, ale pracuje ve městě, kde sídlí univerzita. Má menší byt, kde žije se ženou a dvěma dětmi (4 a 2 roky). Charlie plave a má ramena jako mramorová krbová římsa. Je vyrovnaný a vážný a má rád hry se zbraněmi.
Dave je šéfkuchař a pracuje ve městě, ale žije dvacet minut za ním, opačným směrem než Bob. Má svoji vlastní garsonku, jen kuchyňský kout, ale slušně velká místnost. Dave je trochu skrček. Také trochu vyrušuje a říká "postava je jen cár papíru, komu sejde na motivaci a jestli umře."
U Eriky si nikdo není jist, co vlastně dělá. Holistická arte terapie psychotického čtení tarotu nebo nějaká taková zatracená věc, ale v každém případě nemá žádné oficiální zaměstnání a sdílí 3 ložnicový byt se dvěma páry, pět minut za městem. Říká, že ty páry jsou vždycky někde v trapu a že má "velký kuchyňský stůl". Eričina postava je nejasná, vždy zahalena v sametu. Je to takový sociální ťuňta - všechny její postavy jsou inteligentní, krásné, přesvědčivé atd.
Napsal Alnag 12.06.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 38 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14917612075806 secREMOTE_IP: 44.212.50.220