Sirienův blogček: nefixlujte kostky!

Některé věci člověka omrzí neustále opakovat, tak si je chce odložit na jedno místo. Tou dnešní pro mě je "podvádění na kostkách" ze strany GM a proč to považuju za špatný přístup.

GM může mít v podstatě dva důvody, proč svým rozhodnutím změnit výsledek, který padl: buď se mu výsledek vysloveně nelíbí jako takový (hráč selže nebo uspěje, když to GM nechtěl, protože mu to např. rozbije připravenou část příběhu) nebo kostky vyhodily extrém, který se GM nelíbí (např. vysoký hod na útok/zranění, který by zabil postavu hráče popř. by odrovnal hlavního záporáka nudně brzy).

To nemusí znamenat, že je GM hnusný railroadující zmetek, který si na hráčích neustále něco vynucuje - GM mnohdy může mít na pohled legitimní důvod, proč chtít výsledek hodu změnit. Zabít hráči postavu "na první dobrou" jen protože padla série šestek (nebo se povedlo plížení za postavu, padl kritikáč a maximální zranění atp.) může být dost nanic a hráče to může dobře otrávit. Sejmout hlavního záporáka jakoby se nechumelilo a zahodit tak zamýšlenou epickou závěrečnou bitvu může docela zničit napětí a gradaci v závěru příběhu.

To jsou všechno docela podstatné záležitosti. Abych ukázal, proč jsou špatně, musím udělat krok zpátky a podívat se na celý úkon samotného házení od začátku.

Bez ohledu na systém, hod kostkou se vždy váže k následujícímu procesu vyhodnocení:
  1. Kdy házet?
  2. Na co házet?
  3. Hod kostkou.
  4. Co výsledek znamená?
První bod je moment samotného rozhodnutí, že se vůbec má házet. K tomu může dojít ze dvou důvodů: Buď si to vyžádá systém ve vztahu k nějaké situaci, kterou vyhodnocuje (typicky "na útok si hoďte..."), nebo v příběhu nastane nějaký moment, v němž hraje roli náhoda nebo schopnosti postavy a vy chcete zjistit, jak se věci vyvinou.

Druhý bod udává kontext toho, co bude hod určovat. Pokud si hod vyžádal systém, pak systém obvykle rovnou dodá i kontext (při úspěchu nastane to, při neúspěchu tohle). Pokud o hodu rozhodl GM, pak si kontext určujete sami. A určení kontextu je důležité a nemělo by se o něm přemýšlet jen v kontextu prostého úspěchu či selhání, ale i v kontextu suprového úspěchu a "meh" úspěchu, popř. (méně často, ale přesto) i celkového neúspěchu nebo neúspěchu s nějakým benefitem (znáte mechaniku hodu záchrany před smetí, že? Z kontextu pořád selháváte, ale když to hodíte, tak alespoň neumřete).

Třetí bod je zjevný - je to samotný hod a jeho vyhodnocení (bonusy, postihy, cílová čísla...).

Čtvrtý bod je určení toho, co se vlastně stalo - fakticky to je interpretace druhého bodu v kontextu třetího bodu (házeli jsme na tohle - padlo to takhle - tedy to znamená, že...)


Teď to důležité: Pokud systém vyžádá nebo GM vyhlásí hod, tak tím je do hry přivolána náhoda. Je to okamžik dramatu a hlavně napětí, kdy ve hře vzniká zábava daná nejistotou, vzrušení z "hazardu", rizika, sázky a možné prohry či výhry.

Jenže - pokud GM výsledek hodu může přepsat, pokud se to, co padlo, nehodí, pak to znamená, že ten hod nemá smysl. Pokud o tom hráči vědí, všechno napětí zmizí - když to padne tak to padne a když to nepadne, tak to GM změní, jakoby to padlo. Pokud to hráči nevědí, ale pak to zpětně zjistí, tak najendou ztratí autentičnost toho, co se stalo.

Samozřejmě, pokud holdujete railroadingu, pak se věci mění - iluze úspěchů není moc odlišitelná od úspěchů samotných a stěžovat si na změny kostek by bylo asi jako jít na kouzelnické vystoupení a stěžovat si, že kouzelník dělá jen triky a ne skutečnou magii. Jenže - většina hráčů ve skutečnosti railroading nechce. A fakt je, že většina GMů, včetně těch, co kostky občas mění, taky ne - berou to jako moderovací nástroj pro eliminaci extrémů, ne pro tlačení hráčů do předem vymyšlené trasy.


Moje logika je prostá: hod by vůbec neměl obsahovat možnost výsledku, který je tak herně nežádoucí, aby jej bylo potřeba přepisovat, když padne. Tj. samotná nutnost opravy hodu (bod tři výčtu výše) je daný chybou v jednom z předchozích dvou bodů.

Pokud hrajete v systému, který vyvolává hody s kontexty, které mohou dávat nežádoucí účinky, prostě si upravte systém. Obvykle zde tento problém nastává kvůli možné smrtelnosti soubojového systému. Existuje více možných řešení:
  • Nastavte maximální zranění, které lze udělit (dané např. úrovní postavy nebo silou zbraně atp.) Pokud vám přijde, že pak se vyplýtvají všechny ty dobré hody v momentech, kdy to nevadí, tak řekněte třeba, že:
    • tohle pravidlo platí jen proti hráčům a hlavním záporákům.
    • toto pravidlo může každý hráč aktivovat třeba 2x a GM 3x za hru.
    • velmi dobrý hod dá nějaké jiné další výhody, jako třeba sražení na zem popř nějaké stavy jako "omráčený" atp.
  • Zaveďte si pravidla o záchraně před smrtí (jako v DnD)
  • Zaveďte pravidlo, že postava co je na nule není mrtvá, ale vyřazená (a k jejímu zabití je potřeba udělat nějakou dorážecí akci) (jako ve Fate)
Pokud vám potřeba fixlovat hody nastává při hodech, které vyvolá GM sám, pak je zjevné, že nastavil nevhodný kontext - umožnil házet na neúspěch tam, kde neúspěch rozhodně nechce (nebo naopak úspěch, samozřejmě).

Pokud se dostáváte do stavu, kdy by vám dobrý/špatný hod rozbil plynutí příběhu, pak si troufám říct, že máte špatně postavený příběh - viz moje první a sedmá Scénáristika, kde řeším, že témata příběhu mají být stavěna tak, aby hra mohla pokračovat dál bez ohledu na to, jak věci v ní dopadnou.

Pokud potřebujete ujasnit, jak nastavovat kontexty hodů tak, aby se rozhodovalo o něčem jiném než o binárním úspěch/neúspěch, pak je dobré podívat se na Alnagovy články Vypravěčův deník: Ano, ale... a zejména Vypravěčův deník: Nechte je vyhrát.


Moment, kdy potřebujete zmanipulovat hod a podvést tak hráče na příslibu napětí a významu, který se k hodu váže, by vůbec neměl nastat. Každý ale občas něco přehlédne nebo nedomyslí a taková chyba může nastat. Co pak? Pořád je lepší ze situace zkusit vybruslit nějak jinak. Zachovat význam hodu v daném kontextu tak, jak byl explicitně daný, a předělat něco, co v něm nebylo přímo vyslovené. Hráč "blbou náhodou" hrozně snadno zabije hlavního záporáka? Možná, že byl tak záporný, že se při prvním novu vrátí jako upír. Možná, že do svých plánů zasvětil nějaké ty důvěrníky - jeho smrt dá jeho plánům ránu, ale někdo jiný zvládne navázat tam, kde tento přestal. Potřebujete nějakou bitvu hned teď? Je lepší "podvádět" na přípravě, co ještě nevstoupila do hry - můžete zesílit nebo navýšit počet jeho poskoků - možná, že zabít ho bylo snadné, ale skutečná výzva je pak přežít a dostat se pryč v jednom kuse.


Gurneyho překlad Ravencrowkingova článku na stejné téma najdete ZDE.

Post #387 obsahuje alternativní náhled toho jaké jsou důvody k podvádění s kostkami (a proč jsou špatné).
Napsal: sirien
5.3.2020 08:26 - LokiB
Log 1=0 píše:
Jestli nevidíš rozdíl mezi "tohle je pitomost" a "jsi pitomec" tak asi tvůj boj. Pitomosti děláme občas (často) všichni, ale rozumnější proto nejsou.


Tvůj výklad byl dost explicitní:

Píše:
d) Jsou na hlavu. OK. Jejich prachy, hraje se dál.


Takže tvoje hodnocení, že to může znamenat, že jsou na hlavu, mi opravdu přijde debilní. Můj boj, s tím jsem srozuměn.
5.3.2020 08:26 - Jerson
Mně to přijde jako regulérní otázka. I když GM nenapsal žádné detaily jejich kampaně, tak hráči prostě projevili snahu o detailnější a trvalejší zpodobnění svých postav, tak to možná něco znamená.
Nicméně - na rozdíl od jiných témat na Redditu - mě docela překvapuje, že odpovědi jsou všechny na jedno brdo. Jestli je to dané tím, že všichni odpovídali z pohledu GMma v DnD ... nevím.

Log 1=0 píše:
Investovat 20 dolarů do unikátní figurky postavy v kampani, kde se běžně umírá je taky na hlavu.

Uteklo mi něco? Protože tam nikde nevidím nic o četnosti umírání v kampani, dokonce ani to podle jakého systému hrajou, tady jen předpokládám DnD 5e.
5.3.2020 08:29 - LokiB
Jerson píše:
Jinak to že radami z Redditu nemá smysl se vždy řídit může být jasné nám, ale mám dojem - a občas obavu - že řada lidí tam prostě pro radu jde a to co si tam přečtou berou vážně.


Tak to dopadnou jako kdokoli, kdo se jde na internet na něco ptát. Maminky z mimibazaru by jistě mohly vyprávět :)
Mě na tom nejvíc zarazilo to, že to vypadá, jako bys ty komentáře z redditu fakt bral nějak vážně :-o
5.3.2020 08:34 - Corny
Jerson píše:
Mně to přijde jako regulérní otázka. I když GM nenapsal žádné detaily jejich kampaně, tak hráči prostě projevili snahu o detailnější a trvalejší zpodobnění svých postav, tak to možná něco znamená.

Jako takhle, já docela chápu, že to někoho trápí...ale zcela popravdě mi ta otázka připadá trochu trhlá, nemůžu si pomoct. To už se pak můžeme bavit, jestli jakákoliv indicie, že hráče baví hrát jejich postavu znamená, že máme být nějak víc opatrnější (ostatně jim nic nebrání, aby byli opatrní sami), třeba že si pěkně vybarvili deník...a zas mě by přišlo poměrně falešné, když bych kvůli tomuhle ustoupil od toho být upřímný a transparentní v tom, jak aplikuju pravidla a ztvárňuji svět kolem (ale to už se zase vracíme k té 'ochraně před smrtí', což nechci, protože to by byl zase další shitstorm).

Jediný, co bych možná udělal je, že bych se jich narovinu zeptal (i protože mi ta otázka na fóru připadá trochu hloupá, protože proč se ptát fóra, když bych se měl zeptat těch hráčů), jestli třeba z toho, že si koupili figurky, nemám pochopit, že by je fakt mrzelo, že jejich postavy umřou, a jestli se nechtějí domluvit na nějaké úpravě hry.

EDIT: Navíc musím říct, že by mě jako hráči přišlo trochu...hnusné vůči Gamemasterovi, pokud bychom hráli třeba DnD (tj. hru, od které já prostě očekávám, že k ní patří boj a i docela velké riziko, že má postava umře) a já bych od něj očekával, že na mě bude opatrnější jen proto, že jsem si koupil drahou figurku (případně mu dokonce vyčítal, že na to nebral ohled).
5.3.2020 08:45 - Log 1=0
LokiB píše:
Takže tvoje hodnocení, že to může znamenat, že jsou na hlavu, mi opravdu přijde debilní. Můj boj, s tím jsem srozuměn.

Nadsázka? Pokud chce někdo utratit co měsíc čtyři stovky za mírné zlepšení atmosféry, tak je to samozřejmě jeho věc, a já můžu jen krčit rameny.

Jerson píše:
Uteklo mi něco? Protože tam nikde nevidím nic o četnosti umírání v kampani, dokonce ani to podle jakého systému hrajou, tady jen předpokládám DnD 5e.

Já to původní vlákno nečetl. Ale bral jsem to, že se mluví o takové kampani. Pokud se v jejich kampani moc neumírá, nebo vůbec, tak nevidím důvod to řešit (OK, může to být signál určitého posunu vnímání hry, to jsem nezohlednil, ale to už s tou figurkou až tak nesouvisí).
5.3.2020 09:32 - Aegnor
Log 1=0 píše:
Nadsázka? Pokud chce někdo utratit co měsíc čtyři stovky za mírné zlepšení atmosféry, tak je to samozřejmě jeho věc, a já můžu jen krčit rameny.

Tak jako ten hráč má očividně slušnej buy-in do té hry a to je vždycky fajn. :-)

ale jinak - postavy v DnD prostě umírat můžou, stačí aby hráč svoji postavu riskoval a pak pár blbejch hodů. Nevidím důvod být na ně hodnější, jenom protože chtějí mít figurku své postavy. :-)
5.3.2020 09:48 - LokiB
A zkusili jste si ujasnit, co tak asi znamená to "být hodnější"?
Je to měnění výsledků kostek? Je to posílání ne tak silných protivníků? Je to hledání způsobu, jak postavy nezabít, i když to situace umožňuje?

Nastavení obtížnosti setkání dle požadovaného stylu hry není žádné cheatování, je to věc dohody u stolu, jestli chtějí hráči, aby jejich postavy co chvíli chcíply při dojmu epičnosti scén, nebo bude jejich Aragorn bojovat spíše s obyčejnými skřety, sem tam skuruty a jen výjimečně s jejich vůdci a elitáři. Někoho mlácení minionů neuspokojuje, někomu to zas přijde dostatečně atmosferické a filmové.

Rada k té otázce "zdá se, že tvým hráčům by na postavách mohlo záležet. ujasni si to s nimi a zvol způsob hry, který budeš pokládat za pro hráče nejzábavnější" mi přijde adekvátní.
Rozhodně lepší než "hele, u DnD se umírá, s tím se každý musí smířit"

Log 1=0 píše:
Nadsázka? Pokud chce někdo utratit co měsíc čtyři stovky za mírné zlepšení atmosféry, tak je to samozřejmě jeho věc, a já můžu jen krčit rameny.


Tak jasně, najednou nadsázka a předtím:
Píše:
Jestli nevidíš rozdíl mezi "tohle je pitomost" a "jsi pitomec" tak asi tvůj boj.

To žeru.

+

"co měsíc"? proč co měsíc? umírá postava v průměru co měsíc?
"mírné zlepšení atmosféry"? on nekupoval figurku tobě, kterého to asi moc nebere, ale sobe. a posuzovat takhle na dálku, jestli je to pro daného hráče mírné zlepšení, nebo zásadní prvek, který pro něj znamená, že si tu hru fakt užívá ... to máš dost odvážná hodnocení.
5.3.2020 09:58 - Jerson
LokiB píše:
Mě na tom nejvíc zarazilo to, že to vypadá, jako bys ty komentáře z redditu fakt bral nějak vážně :-o

Některé vážně beru - nebo přesněji někdy je tam odpověď, na kterou původní tazatel reaguje s tím, že je to dobrý nápad, případně tam i někteří píšou, ať dá vědět, jak s radami dopadl.
V tomto konkrétním případě jsem nezkoumal, co kdo píše vážně, do hlavy těm lidem nevidím a je mi to asi jedno.

Corny píše:
To už se pak můžeme bavit, jestli jakákoliv indicie, že hráče baví hrát jejich postavu znamená, že máme být nějak víc opatrnější

Pro mě to znamená, že je možná dobrý nápad si s hráči promluvit o nastavení hry, zda jim vyhovuje, nebo by chtěli nějakou úpravu, jaká mají očekávání a tak. Ale to nebývá moc obvyklý přístup, a když, tak GM často slyší jen potvrzení vlastních názorů.

Corny píše:
Jediný, co bych možná udělal je, že bych se jich narovinu zeptal (i protože mi ta otázka na fóru připadá trochu hloupá, protože proč se ptát fóra, když bych se měl zeptat těch hráčů), jestli třeba z toho, že si koupili figurky, nemám pochopit, že by je fakt mrzelo, že jejich postavy umřou, a jestli se nechtějí domluvit na nějaké úpravě hry.

No, a to je právě věc, která přijde logická tobě nebo mně, ale pro řadu GMmů je to jako vstoupit do země za zrcadlem - ptát se hráčů, co má ve hře být a jaká má být? Proč???
Zejména, když mu tam ani jeden nenapíše, aby se svých hráčů zeptal.

Corny píše:
Navíc musím říct, že by mě jako hráči přišlo trochu...hnusné vůči Gamemasterovi, pokud bychom hráli třeba DnD (tj. hru, od které já prostě očekávám, že k ní patří boj a i docela velké riziko, že má postava umře) a já bych od něj očekával, že na mě bude opatrnější jen proto, že jsem si koupil drahou figurku (případně mu dokonce vyčítal, že na to nebral ohled).

Nic takového z té otázky neplyne. Faktem je, že tenhle GM prostě neví, co to znamená. A ptá se ve veřejné diskusi, místo aby se zeptal svých hráčů, a nikdo z lidí kteří mu odpovídají se nad tím nepozastavuje, což mi na tom přijde nej... asi nejsmutnější.
5.3.2020 10:18 - Log 1=0
LokiB píše:
Tak jasně, najednou nadsázka a předtím:

OMG
Věta:
Log 1=0 píše:
Mí hráče chvála bohům podobné pitomosti nevymýšlí, možná právě proto, že mě na jejich postavách občas záleží víc, než hráčům samotným.

je míněna vážně, ale nikde nedehonestuje žádné osoby, pouze se negativně vyjadřuje k určitému chování.
Věta:
Log 1=0 píše:
Jsou na hlavu.

Skutečně dehonestuje nějaké osoby, ale je míněna s nadsázkou.

Ano, jsem schopný mínit různé věty různě vážně. Omlouvám se, pokud je to matoucí.
5.3.2020 10:24 - Corny
LokiB píše:
Nastavení obtížnosti setkání dle požadovaného stylu hry není žádné cheatování, je to věc dohody u stolu, jestli chtějí hráči, aby jejich postavy co chvíli chcíply při dojmu epičnosti scén, nebo bude jejich Aragorn bojovat spíše s obyčejnými skřety, sem tam skuruty a jen výjimečně s jejich vůdci a elitáři. Někoho mlácení minionů neuspokojuje, někomu to zas přijde dostatečně atmosferické a filmové.

Nastavení obtížnosti sice není cheatování (resp. standardně není), ale pokud bych měl jasnou představu na základě reálií kolem postav, pravidel, a dosavadního průběhu hry o tom, jak mám nastavovat obtížnost nějakých překážek, a úmyslně bych to najednou upravil kvůli tomu, že si třeba pořídili hezké figurky, pak bych měl pocit, že podvádím, a to nejen sebe, ale i ostatní (a ne nutně ve smyslu 'nehraji podle pravidel hry', byť o tom by se taky dalo uvažovat). A ani jako hráč na druhé straně bych něco takového nechtěl.

Jerson píše:
No, a to je právě věc, která přijde logická tobě nebo mně, ale pro řadu GMmů je to jako vstoupit do země za zrcadlem - ptát se hráčů, co má ve hře být a jaká má být? Proč???
Zejména, když mu tam ani jeden nenapíše, aby se svých hráčů zeptal.

To je bohužel smutné ale pravdivé, i na redditu je otázek, na které by se dalo říct "neptej se redditu, pobav se o tom se svými hráči" spousta. Bohužel někteří hráči mají prostě vžité, že GM se o takových věcech s hráči nebaví a prostě o nich rozhodne (ostatně i příručka pro GMa v DnD skoro nemluví o tom, že by se GM měl s hráči o něčem pobavit a má to sám rozhodnout)

Jerson píše:
Nic takového z té otázky neplyne. Faktem je, že tenhle GM prostě neví, co to znamená. A ptá se ve veřejné diskusi, místo aby se zeptal svých hráčů, a nikdo z lidí kteří mu odpovídají se nad tím nepozastavuje, což mi na tom přijde nej... asi nejsmutnější.

Já netvrdím, že to z té otázky jako takové vyplývá (nikde není zmínka o tom, že by nějaké extra chování hráči chtěli či očekávali). Jen že kdybych byl třeba hráč a zjistil bych, že GM kvůli mě upravuje hru, protože se má z jakéhokoliv důvodu pocit, že na mě musí být opatrný, tak bych z toho měl hodně blbý pocit.
5.3.2020 10:25 - Jerson
Log 1=0 píše:
Mí hráče chvála bohům podobné pitomosti nevymýšlí, možná právě proto, že mě na jejich postavách občas záleží víc, než hráčům samotným.

Když o tom píšeš - které pitomosti (ne)vymýšlené hráči jsi měl namysli?
5.3.2020 10:32 - LokiB
Corny píše:
Nastavení obtížnosti sice není cheatování (resp. standardně není), ale pokud bych měl jasnou představu na základě reálií kolem postav, pravidel, a dosavadního průběhu hry o tom, jak mám nastavovat obtížnost nějakých překážek,


No, tak mně se třeba stalo nedávno, že jsem jasnou představu měl, a po hře hráči reptali, že se jim nic pořádně nedaří, všichni je hrozně mlátěj, sotva přežívaj ... takže jo, GM může mít zcela jasnou představu, na základě reálií kolem postav, pravidel a dosavadního průběhu ... a pak mu hráči dají zpětnou vazbu, na na jejímž základě je otázka, jestli tu jasnou představu nepřehodnotit.

A to jsem já měl třeba celou dobu pocit, že se postavám daří to, co chtějí a celkově je družina úspěšná. Holt "zvonkajšku to tak vyzerá" ...
5.3.2020 10:42 - Corny
LokiB píše:
A to jsem já měl třeba celou dobu pocit, že se postavám daří to, co chtějí a celkově je družina úspěšná. Holt "zvonkajšku to tak vyzerá" ...

Tak ono není tak výjimečné, že má GM docela jinou představu o tom, jak co řešit a hráči ji mají jinou. Stejnou měrou to je ale nejen tím, že by on měl špatnou představu o obtížnosti, ale má víc informací a třeba mu jsou nějaké možné způsoby řešení jasnější, než hráčům. Případně to může být spoustou jiných důvodů samozřejmě (například pokud člověk hraje systém, kde si řešení lze docela snadno vycucat z prstu a je jen třeba se trochu odvázat).

Každopádně je ale podle mě rozdíl mezi tím, pokud má GM nějakou představu o obtížnosti a tu pak upraví, protože třeba zjistil, že úplně neodpovídala (tohle je prostě o tom, že se netrefil, ale pořád se snaží adekvátně interpretovat pravidla, svět a dosavadní průběh hry, atd.), a mezi tím, když tuhle představu upraví navzdory pravidlům, reáliím, atd. (tj. on si sice myslí, že se s obtížností trefil, ale z nějakého důvodu má pocit, že musí být na hráče navzdory všemu opatrnější).

Pokud má ale každopádně GM pocit, že obtížnost nastavuje dobře ale hráči si pořád stěžují, že je to na ně třeba moc (nebo naopak), tak je vhodné si o tom vzájemně promluvit, protože asi mají každý jinou představu o tom, jak by ta hra měla vypadat.
5.3.2020 10:49 - Log 1=0
Jerson píše:
Když o tom píšeš - které pitomosti (ne)vymýšlené hráči jsi měl namysli?

Kupování unikátních figurek za velké peníze, ale třeba i výroba kostýmů a podobně. Prostě věci, které vydají na samostatný koníček, propojené se hrou, které jsou naprosto OK samy o sobě, ale mají odlišné potřeby k přístupu, a mohou se ve skutečnosti dost mlátit. Zvlášť když tím směrem míří jen část skupiny.
5.3.2020 11:17 - sirien
Log 1=0 píše:
Kupování unikátních figurek za velké peníze

20 dolarů nejsou (v US) žádné velké peníze. Cca jako u nás 200 korun. Možná i míň, záleží jakou logiku srovnání použiješ (5 kafí v kavárně / piv v hospodě - cca jako u nás 150 atp.)

To jen tak aby bylo jasno o jakých relacích tu je řeč.
5.3.2020 11:28 - Corny
Navíc mi připadá, že zrovna třeba v té americké DnD kultuře to není až takový exces...plno lidí kupuje drahý kostky, ručně dělaný schránky na kostky, velký házecí věže, staví si krajinky, plastický dungeony atd. 20 dolarů za figurku postavy je ještě v relativně rozumných mezích.
5.3.2020 11:48 - Jerson
Log 1=0 píše:
Kupování unikátních figurek za velké peníze, ale třeba i výroba kostýmů a podobně. Prostě věci, které vydají na samostatný koníček, propojené se hrou, které jsou naprosto OK samy o sobě, ale mají odlišné potřeby k přístupu, a mohou se ve skutečnosti dost mlátit. Zvlášť když tím směrem míří jen část skupiny.

No tak to vidím přesně obráceně. Jako modelář jsem vždycky chtěl využít své modely i jinak, takže bylo přirozené, že jsem je využíval při hraní RPG. A pokud hráči investují svůj čas a energii, aby nějak prohloubili herní zážitek pro sebe a ostatní, tak to rozhodně vítám a neříkal bych tomu pitomost. A ani to nemusí dělat všichni ve stejné míře - když někdo bude vybírat hudbu, někdo vyrábět figurky a modely, někdo hledat a kreslit obrázky, budu šťastný až na půdu.

Něco jiného, je když si hráč koupí super figurku a pak chce po ostatních, aby si je koupili taky a aby je všichni začali používat, nebo když jeden začne trvat na tom, aby v kostýmu přišli na hru i ostatní. Ale když jede každý za sebe? V čem to může vadit?
5.3.2020 18:45 - Lurker
Corny píše:
(i protože mi ta otázka na fóru připadá trochu hloupá, protože proč se ptát fóra, když bych se měl zeptat těch hráčů),

Osobně se často ptám na fórech, protože to nic nestojí a poskytne mi to víc názorů na moji otázku. Pokud se většina odpovědí nese v duchu, že to je blbost, tak se nebudu ani ztrapňovat před kamarádama.
5.3.2020 19:06 - efram
Jerson píše:
- a občas obavu -


žije bez obav, neviditelná ruka vesmírného balancu vše vrátí do rovnováhy
10.3.2020 07:45 - Gurney
Píše:
If they die they die.

Rip that character sheet and stomp on that miniature.

Tomu říkám skutečný hardcore.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10690093040466 secREMOTE_IP: 54.144.95.36