Sirienův blogček: samostatné díly seriálů

Taková kulturní oddechovka - rád bych udělal nějaký seznam / přehled dílů v různých seriálech rozličného typu, které stojí za to vidět i samotné. Tj. takové, k jejichž pochopení a ocenění není potřeba znát zbytek seriálu (jinak než případně nanejvýš velmi rámcově v pár rysech), jsou samy o sobě dobré a ideálně neobsahující (moc) spoilerů.

Tj. takové "i když to nechci sledovat, tak tenhle díl stojí za to vidět" (s tím, že by člověk neměl moc litovat že to viděl předem, kdyby to fakt rozkoukal) popř. "pokud nevíš, jestli to chceš sledovat, tohle je fakt dobrej díl na ukázku".

Klidně navrhujte další (doufám, že budete) - vždycky připište co to je a proč (popř. nutný kontext - pokud se ten nevejde do pár vět, tak to asi není úplně to co chci sbírat)



Doctor Who (Renewed)

Epizody co jsou v podstatě takové filmy které stojí za to:
  • s01e07+08: The Empty Child + The Doctor Dances - Hororový příběh z Londýna za 2. světové války. V podstatě takový film dohromady (i když závěr je seriálovější, ale o ten už tak moc nejde)
  • s02e08+09: The Impossible Planet + Satan's Pit - Hororová storka s dost "Alien" atmosférou (temná, klaustrofobní...)
  • s03e10: Blink - Takřka legendární hororový díl o... andělech. Tak trochu.
  • s04e00 (Speciál): Voyage of the Damned - Pokud máte rádi námořní katastrofické filmy (Dobrodružství Britaniku...) tak tohle je taková hezká kratší (1h) reference na ně.
  • s04e08+09: Silence in the Library + Forest of the Dead - Další legendární hororový dvoudíl. (Můžete mít zpočátku dojem, že postavu River Song máte už znát, ale vklidu - nemáte.)
  • s04e10: Midnight - takový komorní hard-SF díl o tom co se stane, když se normální lidé setkají s něčím cizím. Pro mě trochu depresivní pohled na lidstvo, ale nemůžu říct, že nerealistický.
  • s06e04: Doctor's Wife - co říct bez spoilerů... napsal to Gaiman? Vyhrálo to dost cen a je to o Doktorovi a... well... stojí to za to :)
  • Speciál 09: Planet of the Dead - takové oddechové SF o ztroskotancích na podivné pouštní planetě
  • Speciál 09: Waters of the Mars - takové míň oddechové SF o mimozemské hrozbě na první základně na Marsu. (hodí se vědět, že Doktor už je z dřívějška posunutý trochu "na hranu" kdy mu začíná lehce hrabat a začíná mít tak trochu God-complex)
  • s06e01+02: The Impossible Astronaut + Day of the Moon - Další krásný hororový dvoudíl motající se kolem Nyxona a mise Apollo 11. A kolem fakt stylovejch záporáků.
  • s06e05+06: The Rebel Flesh + The Almost People - Další dvoudíl o humanitě a lidskosti, tak trochu. A o dvojnících lidí.
  • s09e05+06: The Girl Who Died + The Woman Who Lived - Téma se rozvine až v druhém díle, ale je to hezký pohled na nesmrtelnost a cenu za ní (zejm. doporučuju pro hráče Vampire a podobných her) (hraje tam Arya Stark).
.

...a pár epizod které jsou hezké samy o sobě (spíš jako kdybyste chtěli mrknout na něco z Doktora jen tak abyste viděli o čem to je nebo ste to chtěli někomu ukázat... nebo si jen zkouknout něco z toho):

  • s01e06: Dalek - trochu psychologicky-filozofičtější epizoda o nekonečném nepřátelství v nekonečné válce.
  • s02e04: The Girl in the Fireplace - taková hezká epizodka skákající mezi vesmírnou lodí a Francií Ludvíka XIV...
  • s03e03: The Shakespeare Code - výlet do Alžbětínského Londýna za Shakespearem. Taková vtipná storka s referencema na Mackbatha a tak. (Pro dynamiku postav: Doktor nedávno ztratil svojí původní companion a cestuje s novou které slíbil jen a právě jeden výlet za odměnu)
  • s03e04: 42 - Doktor a Martha se octnou na vybuchující vesmírné lodi, mají 42 minut na to probojovat se jejím vrakem na můstek zatímco se je tam cosi snaží zabít... taková hezká epizodka ve stylu "run & survive"
  • s05e02: The Beast Below - Taková SF "pohádka", lehce... o evakuovaném vesmírném Londýně, kde se dějí trochu divné věci.
  • s07e02: Dinosaurs on the Spaceship - přesně to, co název říká :) Takový spíš humornější díl, hostující companions zahrnují i Kleopatru.
  • s08e08: Mummy on the Orient Express - ocení fanoušci té Sherlokovské kopie... Poirota. Docela hezké SF zpracování mumue ve vesmírném orient expresu.
.


StarGate SG-1

  • s04e06: The Window of Opportunity - velmi vtipné zpracování časové smyčky (po X hodinách se vše vrátí zpátky a pamatuje si to jen O'Neill a Teal'c)
  • s05e12: Wormhole X-treme - výroční 100. díl, kde SG-1 vyšetřuje natáčení... StarGate ve StarGate. Krásně sebeparodické, člověk tam hezky vidí jak něco v tom seriálu vzniká a proč to pak vypadá jak to vypadá.
  • s10e06: 200 - výroční 200. díl, kde SG-1 má pomáhat tvůrcům SG v SG vymyslet náměty na další díly. Těžce sebeparodické, stovka na steroidech.
  • s10e16: Bad guys - SG-1 omylem projde branou do muzea vyspělejší civilizace a skončí s partou rukojmích obklíčeni lidmi, co si myslí, že jsou teroristé.
.


StarGate Atlantis

  • s05e19: Vegas - reference/parodie? na CSI: Las Vegas. Takový lidi "žeroucí" MZák s určitými telepatickými schopnostmi havaruje u alter-universe Las Vegas a snaží se získat prostředky na nákup tech vybavení na sestavení vysílače. Částečná znalost SGA není nutná, ale pro pár humorných referencí se hodí přečíst si rámcově kdo je ve "standard universe" Shepard a Rodney
.


Babylon 5
  • s05e04: A View from the Gallery - tohle považuju za excelentní ukázku filleru done right. Je to díl kdy je Babylon napaden kýmsi... a celý je vyprávěn z pohledu dvou údržbářů a ukazuje jak ten seriál jinak vyprávěný politiky a veliteli vypadá z pohledu těch dole.
.


Crusade (Babylon 5 spin-off)

  • s01e???: Visitors from Down the Street - Noirově reverzní X-Files: Lidská vesmírná loď narazí na mimozemšťany, kteří mají konspirační teorie o lidech ovlivňujících jejich vládu a kreslící kruhy do jejich obilí
.


...no, probral jsem scífka, ale není nutné se omezovat jen na ty, beru cokoliv co vyhovuje podmínkám :)
Napsal: sirien
Autorská citace #21
13.8.2020 12:22 - Winnie
sirien píše:
...ve Squire of Gothos najdete původní zárodek myšlenky Q (v takové... odlehčené a slušné epizodě, co ale nekončí ne zcela dramaticky "správně").


V knížkách ze světa ST (primárně Q na druhou/Q-Squared od Petera Davida, zmínky budou určitě i jinde) je Trelane do Q kontinua doslova zabudován (prostřednictvím propletených paralelních vesmírů, cestování časem a jiných... narativních nástrojů).
Autorská citace #22
19.8.2020 13:12 - Radovan z Kobylis
Za mě je perfektní a samostojící SGA e03s15 The Game o strategické hře, která se propisuje do reálného běhu jedné malé planety a její civilizace.
Autorská citace #23
8.9.2020 14:37 - sirien
TOS s02... stále platí výše uvedená výhrady, ale asi stojí za to zmínit:

s02eAA: Doomsday Machine - celý díl je akční vesmírná bitva, která nepůsobí jako alegorie ponorek. Plus nějaké relativně rozumně zpracované drama a tak.

Fanoušky akčních věcí s trochou tajemna asi nezklame ani díl "Obsession", byť v obecné rovině tomuto k dokonalosti místy něco překáží, od trochu přestřeleného dramatu v závěru po určité logické nedopilovanosti zápletky samotné.

s02eBB: The Changeling - díl věnovaný nepředvídatelnosti mutujících AI; zajímavé srovnat s prvním Star trek: The Motion Picture.


Fanoušci SF klasik, SF historie a dřívějších pohledů na dnes známé nebo alespoň v rámci SF dalece rozvedené věci by neměli minout "I, Mudd", kde se řeší androidí téma velmi blízké Asimovovy, popř. "The Ultimate Computer", kde se řeší předání kontroly nad lodí počítači. Z klasického hard-SF pak nejspíš ještě "The Immunity Syndrome", který má hezké SF mystické ladění spojené s klasickým trope "malého ve velkém / velkého v malém".


Fanoušci detektivek mohou ocenit "Wolf in the Fold" a "Journey to Babel", která určitě potěší i fanoušky Spoka popř. Star Trek "klasik" obecně. Ti tu dále mají "Amok Time" se Spokem kterýmu hrabe z nedostatku sexu, samozřejmě legendární "Mirror, mirror" s představením zrcadlového vesmíru a "Trouble with Tribbles", na které navazuje výborný DS9 díl zmíněný výše.

Pokud máte rádi SF díly kde se hrdinové propadnou do nějaké alter/historie, tak by vás mohly potěšit všechny tři: "Piece of Action" (Chicago, gangsteři), "Bread and Circuses" (Římská říše ve 20. století) a "Patterns of Force" (náckové).
Autorská citace #24
26.11.2020 02:13 - sirien
...a ať to je komplet, TOS s03:

The Enterprise Incident je zajímavej špionážně thrillerovej díl s vykreslením Romulanů jako civilizvaných a sofistikovaných protivníků na úrovni.

Bohužel, s03 jde citelně dolu, takže těch zajímavých dílů ubývá. Pokud chcete vypíchnout nějaké klasičtější hard-SF díly, tak Wink of an Eye a That Which Survives mají vcelku solidní náměty i provedení. Čestnou zmíňku si zaslouží Requiem for Methuselah, byť jeho SF téma bylo už v s01 probráno dvakrát líp, tak to je solidní díl - s fakt lol přesahem k filmu "Man from Earth" (který obecně spíš dost nedoporučuju - ale pokud jste viděli, tak tenhle díl oceníte; v tom případě se podívejte na tvůrce dílu).

Pokud máte rádi filozofičtější věci, tak Let That Be Your Last Battlefield - ně mě to bylo ale až trochu moc prvoplánovitý, byť provedení je místy velmi dobrý.

Ohledně dílů s reflexí společnosti a přesahem k tématům co jdou až do dneška The Mark of Gideon, The Cloud Minders a The Way to Eden.

Zbytek dílů spíš nezaujal. V hodnocení některých (zejména ke konci série) se se zbytkem publika ale zjevně hodně rozcházim, tak pokud o nějaké ST díly fakt stojíte (ale nechcete to koukat celý), tak mě možná u TOS s03 neberte úplně za slovo a na to co tam je mrkněte i sami.
Autorská citace #25
26.11.2020 02:46 - Colombo
Píše:
"Man from Earth" (který obecně spíš dost nedoporučuju

Prečo?
Autorská citace #26
26.11.2020 02:52 - sirien

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095974206924438 secREMOTE_IP: 34.226.141.207