Sirienův blogček: samostatné díly seriálů

Taková kulturní oddechovka - rád bych udělal nějaký seznam / přehled dílů v různých seriálech rozličného typu, které stojí za to vidět i samotné. Tj. takové, k jejichž pochopení a ocenění není potřeba znát zbytek seriálu (jinak než případně nanejvýš velmi rámcově v pár rysech), jsou samy o sobě dobré a ideálně neobsahující (moc) spoilerů.

Tj. takové "i když to nechci sledovat, tak tenhle díl stojí za to vidět" (s tím, že by člověk neměl moc litovat že to viděl předem, kdyby to fakt rozkoukal) popř. "pokud nevíš, jestli to chceš sledovat, tohle je fakt dobrej díl na ukázku".

Klidně navrhujte další (doufám, že budete) - vždycky připište co to je a proč (popř. nutný kontext - pokud se ten nevejde do pár vět, tak to asi není úplně to co chci sbírat)



Doctor Who (Renewed)

Epizody co jsou v podstatě takové filmy které stojí za to:
  • s01e07+08: The Empty Child + The Doctor Dances - Hororový příběh z Londýna za 2. světové války. V podstatě takový film dohromady (i když závěr je seriálovější, ale o ten už tak moc nejde)
  • s02e08+09: The Impossible Planet + Satan's Pit - Hororová storka s dost "Alien" atmosférou (temná, klaustrofobní...)
  • s03e10: Blink - Takřka legendární hororový díl o... andělech. Tak trochu.
  • s04e00 (Speciál): Voyage of the Damned - Pokud máte rádi námořní katastrofické filmy (Dobrodružství Britaniku...) tak tohle je taková hezká kratší (1h) reference na ně.
  • s04e08+09: Silence in the Library + Forest of the Dead - Další legendární hororový dvoudíl. (Můžete mít zpočátku dojem, že postavu River Song máte už znát, ale vklidu - nemáte.)
  • s04e10: Midnight - takový komorní hard-SF díl o tom co se stane, když se normální lidé setkají s něčím cizím. Pro mě trochu depresivní pohled na lidstvo, ale nemůžu říct, že nerealistický.
  • s06e04: Doctor's Wife - co říct bez spoilerů... napsal to Gaiman? Vyhrálo to dost cen a je to o Doktorovi a... well... stojí to za to :)
  • Speciál 09: Planet of the Dead - takové oddechové SF o ztroskotancích na podivné pouštní planetě
  • Speciál 09: Waters of the Mars - takové míň oddechové SF o mimozemské hrozbě na první základně na Marsu. (hodí se vědět, že Doktor už je z dřívějška posunutý trochu "na hranu" kdy mu začíná lehce hrabat a začíná mít tak trochu God-complex)
  • s06e01+02: The Impossible Astronaut + Day of the Moon - Další krásný hororový dvoudíl motající se kolem Nyxona a mise Apollo 11. A kolem fakt stylovejch záporáků.
  • s06e05+06: The Rebel Flesh + The Almost People - Další dvoudíl o humanitě a lidskosti, tak trochu. A o dvojnících lidí.
  • s09e05+06: The Girl Who Died + The Woman Who Lived - Téma se rozvine až v druhém díle, ale je to hezký pohled na nesmrtelnost a cenu za ní (zejm. doporučuju pro hráče Vampire a podobných her) (hraje tam Arya Stark).
.

...a pár epizod které jsou hezké samy o sobě (spíš jako kdybyste chtěli mrknout na něco z Doktora jen tak abyste viděli o čem to je nebo ste to chtěli někomu ukázat... nebo si jen zkouknout něco z toho):

  • s01e06: Dalek - trochu psychologicky-filozofičtější epizoda o nekonečném nepřátelství v nekonečné válce.
  • s02e04: The Girl in the Fireplace - taková hezká epizodka skákající mezi vesmírnou lodí a Francií Ludvíka XIV...
  • s03e03: The Shakespeare Code - výlet do Alžbětínského Londýna za Shakespearem. Taková vtipná storka s referencema na Mackbatha a tak. (Pro dynamiku postav: Doktor nedávno ztratil svojí původní companion a cestuje s novou které slíbil jen a právě jeden výlet za odměnu)
  • s03e04: 42 - Doktor a Martha se octnou na vybuchující vesmírné lodi, mají 42 minut na to probojovat se jejím vrakem na můstek zatímco se je tam cosi snaží zabít... taková hezká epizodka ve stylu "run & survive"
  • s05e02: The Beast Below - Taková SF "pohádka", lehce... o evakuovaném vesmírném Londýně, kde se dějí trochu divné věci.
  • s07e02: Dinosaurs on the Spaceship - přesně to, co název říká :) Takový spíš humornější díl, hostující companions zahrnují i Kleopatru.
  • s08e08: Mummy on the Orient Express - ocení fanoušci té Sherlokovské kopie... Poirota. Docela hezké SF zpracování mumue ve vesmírném orient expresu.
.


StarGate SG-1

  • s04e06: The Window of Opportunity - velmi vtipné zpracování časové smyčky (po X hodinách se vše vrátí zpátky a pamatuje si to jen O'Neill a Teal'c)
  • s05e12: Wormhole X-treme - výroční 100. díl, kde SG-1 vyšetřuje natáčení... StarGate ve StarGate. Krásně sebeparodické, člověk tam hezky vidí jak něco v tom seriálu vzniká a proč to pak vypadá jak to vypadá.
  • s10e06: 200 - výroční 200. díl, kde SG-1 má pomáhat tvůrcům SG v SG vymyslet náměty na další díly. Těžce sebeparodické, stovka na steroidech.
  • s10e16: Bad guys - SG-1 omylem projde branou do muzea vyspělejší civilizace a skončí s partou rukojmích obklíčeni lidmi, co si myslí, že jsou teroristé.
.


StarGate Atlantis

  • s05e19: Vegas - reference/parodie? na CSI: Las Vegas. Takový lidi "žeroucí" MZák s určitými telepatickými schopnostmi havaruje u alter-universe Las Vegas a snaží se získat prostředky na nákup tech vybavení na sestavení vysílače. Částečná znalost SGA není nutná, ale pro pár humorných referencí se hodí přečíst si rámcově kdo je ve "standard universe" Shepard a Rodney
.


Babylon 5
  • s05e04: A View from the Gallery - tohle považuju za excelentní ukázku filleru done right. Je to díl kdy je Babylon napaden kýmsi... a celý je vyprávěn z pohledu dvou údržbářů a ukazuje jak ten seriál jinak vyprávěný politiky a veliteli vypadá z pohledu těch dole.
.


Crusade (Babylon 5 spin-off)

  • s01e???: Visitors from Down the Street - Noirově reverzní X-Files: Lidská vesmírná loď narazí na mimozemšťany, kteří mají konspirační teorie o lidech ovlivňujících jejich vládu a kreslící kruhy do jejich obilí
.


...no, probral jsem scífka, ale není nutné se omezovat jen na ty, beru cokoliv co vyhovuje podmínkám :)
Napsal: sirien
Autorská citace #1
28.5.2015 18:40 - Gurney
Star Gate: Atlantis - s05e19: Vegas

Filler z alternativní reality, kde Shephard (Atlantis obdoba O'Neilla) coby detektiv Las Vegaské kriminálky vyšetřuje sérii podivných vražd. Totálně stylový, paradoxně možná nejlepší díl SGA vůbec; dá se zkouknout i samostatně, ale naprosto mimální znalost SGA (aspoň kdo jsou to Shephard, Rodney a Wraithi) je výhodou.

EDIT:
Jinak mě napadá ještě Person of Interest s04e1: If-Then-Else (ten kde The Machine dělá simulace různých možností a jejich výsledků), ale to je bohužel zároveň docela spoiler.
Autorská citace #2
28.5.2015 19:02 - sirien
U Vegas jsem váhal s tím jak moc to bude dávat smysl když neznáš Wrighty, ale pokud myslíš že jo tak přidávám.

If-Then-Else mi přijde, že kromě toho že to je dost spoilerový (což se dá dát warning...) si nejsem moc jistej jak moc to člověk ocení, když nezná z toho seriálu pointu toho co je The Machine a tu strukturu těch flashbacků kterými se ten příběh často vypráví...
Autorská citace #3
28.5.2015 23:09 - Colombo
Píše:
Noirově reverzní X-Files:

Chvilku sem musel přemýšlet co tím vlastně myslíš.
Autorská citace #4
29.5.2015 10:58 - Shako
Z SGC se mi líbil ještě Shades of Grey (s3e18), ale možná to úplně samostatně nefunguje.
Autorská citace #5
29.5.2015 14:17 - sirien
Ta je zrovna hodně kontextová mi přijde.
Autorská citace #6
16.8.2015 02:43 - sirien
Zrovna si du pustit poslední Star Trek film který jsem ještě neviděl a tak mě napadlo... je tu nějaký znalec Star Treku (kterékoliv série), který by dokázal doporučit i nějaké dobré stand alone díly?
Autorská citace #7
18.8.2015 09:01 - Arten CZ
Mě se líbil poslední dvojdíl Star Trek Voyager (7. série, EndGame Part I, Part II).
Autorská citace #8
18.8.2015 09:46 - Shako
Star Trek: Enterprise, 4 serie, první dva díly (dvojdíl) - Storm Front. Není to úplně standalone (spíš je to takový spoiler, ale tak záporáka poznáš i bez kontextu), ale na ST to má velmi netypickou temnou atmosféru (včetně úvodních sekvencí) a jsou tam náckové v Americe. :) Asi jedne z nejlepších dílů, co ST:E mělo. Měl jsem tip ještě na nějaké další - zkusím večer mrknout, zda už jsem to nesmazal.
Autorská citace #9
20.8.2015 16:26 - Sadako
Z Doctora bych ještě zmínila Doctor's Wife - viděla jsem to vlastně jako úplně prvního Doctora, pustil mi to kamarád, aby mě nalákal (zmínil, že to psal Gaiman a tak) a past sklapla perfektně. Ten mindfuck, který divák má, když to universum vůbec nezná, konkrétně tomuhle dílu ještě přidává.
Autorská citace #10
20.8.2015 16:37 - sirien
Vážně? A mě to zrovna přišlo hrozně moc jako díl, u kterého člověk musí mít trochu zažitý co/kdo je TARDIS a jakej je vlastně vztah Doktora k ní a tak...
Autorská citace #11
20.8.2015 16:46 - Sadako
Když jsem na to koukala pak podruhé, tak s vědomím, co je TARDIS etc. etc. to bylo pochopitelně komplexnější, ale ten prvotní dojem, který by se dal vyjádřit slovy kurevsky boží mindfuck byl fakt skvělý. A hodně to namotivovalo chtít vidět víc, právě pro ten komplexnější dojem.
Autorská citace #12
20.8.2016 13:18 - sirien
Z Doktora sem tam dopsal tu Doctor's wife a doplnil sem za sebe ještě The Girl who Died a The Woman who Lived.


Ale pořád doufám, že tu někdo hodí doporučení na něco, co sem neviděl / nechci koukat jako celek :)
Autorská citace #13
20.8.2016 21:10 - Naoki
myslíš jako na Adam Ruins Everything? :D
Autorská citace #14
20.8.2016 21:37 - Aegnor
Tak já můžu navrhnout pár dílů z Castle... ale tam je většina dílů "nezávislá na zápletce", tak vyjmenuju těch pár, co mě zaujalo:
Need to know - Castle je autor detektivních bestsellerů, díky svým známostem na radnici se dokázal vnutit k detektivce Beckettové jako "policejní konzultant". Společně řeší různé vraždy, v pozdějších sériích jsou partneři nejen v práci, ale i v soukromí. Castle má náctiletou dceru Alexis (která je v mnohém rozumnější jak on).

s04e02 Heroes and Villains - v New Yorku se objeví superhrdina, který bojuje proti zločinu.
s05e06 The Final Frontier - vražda na sci-fi conu za použití "blasteru".
s06e16 Room 147 - několik lidí se dobrovolně přizná ke stejné vraždě a znají detaily, které nebyli zveřejněné.

(Ale teď jsem si uvědomil, že tobě to Siriene moc nepomůže, když tenhle seriál znáš:D)

EDIT: A na ty díly jsem koukal docela dávno, takže si nejsem jistej, jestli tam nejsou nějaké spoilery k hlavní zápletce, tak mě kdyžtak upozorněte.
Autorská citace #15
20.2.2017 17:49 - sirien
Přidal sem StarGate s10e16, taková vtipná oddechovka
Autorská citace #16
19.1.2020 14:19 - sirien
Koukám, že v záhlaví neni nic z Battlestar Galactica.

Napadá někoho něco? Mě z hlavy s01e01 "33" a s02e15 "Scar", ale řekl bych, že v těch čtyřech (...dobře, třech, všichni víme, že s04 je fakt už jen žumpa) sériích by ještě tak tři čtyři díly co stojej za vidění a fungujou stand-alone bejt mohly, ne?
Autorská citace #17
27.1.2020 18:40 - Winnie
sirien píše:
16.8.2015 02:43 - sirien
... je tu nějaký znalec Star Treku (kterékoliv série), který by dokázal doporučit i nějaké dobré stand alone díly?


Nasadil jsi mi brouka do hlavy a inspiroval mě k zodpovědnému přístupu: znova si pouštím TNG, třeba něco najdu :-)
Autorská citace #18
27.1.2020 22:14 - Jarik
Tng . Muj oblibeny dil The Game.
Autorská citace #19
18.4.2020 23:01 - Aegnor
Nějaké další díly Stargate, co mě tak napadly:

s02e21 - 1969: SG-1 projde bránou a objeví se zpátky v Cheyenne Mountain, ale o 30 let dříve.
s04e17 - Absolute Power: Daniel získá znalosti o technologii, která dokáže ubránit zemi před Goau'ldy.
S05e13 - Proving Grounds: Během výcviku nových SG týmů dojde k obsazení SGC a je na rekrutech s O'Neillem, aby situaci zachránili.

Pak mi přišel fajn ještě s03e20 - Maternal Instincts. Ale ten díl je asi moc závislej na znalosti linky okolo Harcesis (dítě dvou Goaul'dů).
Autorská citace #20
12.8.2020 21:41 - sirien
Takže, z mého dosavadního průchodu Star trekem:

Deep Space Nine bohužel žádné podobné díly neobsahuje. Má pár skutečně dobrých dílů, ty ale nesplňují podmínku, protože jsou vázané minimálně na znalost ST jako takového - nebo, přesněji, o nějaký už existující zájem o něj. Nicméně alespoň:

DS9 s03e03: The House of Quark - podvodnej šmelinář se omylem stane hlavou Klingonského rodu, který zrovna vede existenční střet s jiným rodem.

DS9 s05e05: Další trable s Tribbly - humorný díl v němž posádka DS9 odcestuje zpět v časem do už tak humorného dílu TOS - kromě zábavy suprové prolnutí starých a nových scén.


Nicméně, TOS s01 má poměrně zajímavější nabídku:


TOS s01eXX: What are little girls made of? Velmi zajímavé a i hluboké (i když ne doočíbijící - čehož si cenim) zkoumání transhumanistické otázky hranice mezi člověkem a strojem. (Námět byl zpracován i v DS9 a stál tam totálně za tužku.)

TOS s01eYY: A taste of Armageddon AFAIK velmi originální zápletka zkoumající podstatu a způsob vedení války - a dvousečnost toho, když se stane příliš civilizovanou.

...těch dobrých dílů tam je hodně, problém je, že ne všechny má smysl doporučit jen tak. TOS je extrémně epizodní a dost... star-trekish. Pokud o to stojíte, vyplatí se prostě zkouknout seriál. Pokud ne, tak by šly doporučit i jiné díly samostatně, ale už by bylo potřeba dát nějakou výseč.

Např. díly s cestováním v čase jsou zpracované velmi dobře - popravdě mám pochybnost, že budoucí zpracování kdy přinesly něco výrazného navíc; pokud vás zajímá zrovna to, tak návštěva Enterprise nad Oblastí 51 v díle Tomorrow is Yesterday je lehčí a dobrá, zatímco City on the Edge of Forever je... zajímavě temné zpracování snahy napravit narušenou kontinuitu v Americe v době Deprese - jak osobně time travel epizody obecně nemám rád, tak tyhle sou dobrý a byly zjevně předlohou většiny těch budoucích i jinde, takže...

Co do akce a napětí stojí za vidění The Corbomite Maneuver, který je o střetu s výrazně silnějším protivníkem, a Balance of Terror, která nabízí hezky udělanou lodní bitvu (ve v ST oblíbené obdobě ponorkové bitvy). Jako tribut klasickému SF nechcete minout Operation: Anihilate, která je variací pro Vládce loutek.

Fanoušci detektivek mohou ocenit The Conscience of the King, kde Kirk řeší nějaké staré zločiny, Court Martial, kde je hezký retro-archaický pohled na počítače a techno-důkazy u soudu, popř. Dagger of the Mind je v detektivní zápletce dodaná futuristická vize vězení a nápravného systému s relevancí k dnešním diskusím na toto téma (zejména v USA, ale bohužel co občas pozoruju tak i u nás). (Příběh je... slušný.) The Return of Archons zase skrývá velmi dobrý díl prozkoumávající otázku individuality a společného dobra (a můj malý osobní jízlivý úsměv Jersonovým směrem).

Pokud jste trekies ale neznáte TOS, ve Squire of Gothos najdete původní zárodek myšlenky Q (v takové... odlehčené a slušné epizodě, co ale nekončí ne zcela dramaticky "správně").

...atd.

(Samozřejmě, v s01 najdete i legendární epizody Arena kde se Kirk bije s ještěrem - kterej FAKT nechcete vidět, je to jedinej díl s01 kterej je fakt špatnej jak námětem tak zpracovánim a kterej si ten meme-mocking fakt zaslouží - naštěstí není vůbec TOS reprezentativní; nebo Space Seed, kde se objeví legendární Khán (teda, pardon, Kha!n, krátce indicky...) - bohužel, ač je námět super, provedení které celé stojí na Khanově super-sex-super-feromonech a jedný holce co se u nich neovládá t odost shazuje...)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.097001791000366 secREMOTE_IP: 44.220.131.93