Sirienův blogček: Cool souboje

Napadlo mě udělat si sbírku různých videí dobře udělaných soubojů, ze kterých se dá brát inspirace pro RPG scény a popisy. Tj. ne jen věci co jsou zábavné na koukání, ale hlavně takové, které obsahují nějaké hezké techniky, triky, dynamiku atp. Dobře udělaný souboj není nutně realistický, ale takový, co odpovídá žánrové stylizaci. Aby se to nemíchalo, tak to projistotu trochu rozsekám na kategorie - ale berte je spíš orientačně než nějak závazně.

  • "Přízemní" tu jsou ty scény, které se snaží vypadat smysluplně, používají reálné techniky a dá se od nich brát inspirace pro cool popisy v přízemnějších hrách. Jako celek můžou být pořád přestřelené, ale o to až tak moc nejde.
  • "Scénické" tu jsou ty scény, které kašlou na realističnost a jedou rule of cool, přitom ale pořád dávají tak nějak smysl a jsou "technicky funkční".
Když přihodíte něco do diskuse, rád to přiedituji. Nejspíš to tu budu průběžně aktualizovat, když si na něco dalšího zajímavého vzpomenu, najdu nebo mi bude doporučeno.


Historie a šerm

Přízemní

.

Scénické

.

Současnost a bojová umění

Přízemní

.

Scénické

.

Pistole a přestřelky

Přízemní

.

Scénické

.


Magické souboje

.



Ztracené odkazy

  • Ironclad: dobývání hradu - Realistické trebuchety. Masakr. A pár smysluplnejch nepřehnanejch trýčků od několika vytrénovanejch fighterů co se míhaj mezi tuctovejma vojákama. A nádherný naturalismus
  • The Treasure Island - trocha mušket a jedno dělo
Napsal: sirien
Autorská citace #62
21.6.2012 22:07 - sirien
Jo, Last Airbender má pár hezkejch - hodlám to zkouknout znovu, tak je sem pak naházim všechny.

Mimochodem druhá série (Legend of Korra) je dobrá, ale je tam hrozně vidět, jak technickej pokrok bendery strašně změkčil - samý vzducholodě a motorky a nadšení z metalbendingu a podobný vychytávky, ale výměnou za to úplně ztratili ten správnej spirit bojovýho bendingu.

Když tam dostávaj od antagonistickejch anti-benderů na budku, tak se vždycky usmívám, jak by záporáci, který nakopávaj do zadnice partu trénovanejch bending-fighterů i s avatarem, dostali strašlivě přes hubu, kdyby místo těch novodobejch změkčilců potkali Zuka (ten princ z Quentinova videa) kterej to standardně bral všestranejma area attackama (aniž by ty ztratily nějak moc intenzitu), kromě čehož když se mu zrovna nechtělo bendovat byl i docela stealth/sword master.

Ani nemluvě o tom, jaký karbanátky by z nich nadělala Toph, zejména v některém ze svých záchvatů fakt dopálené nálady.
Autorská citace #63
21.6.2012 22:51 - Dukolm
Když už avatar tak White Lotus
http://www.youtube.com/watch?v=wNxN88kH0fA
5 mistrů dobývá město
Autorská citace #71
22.6.2012 00:15 - Quentin
Autorská citace #72
22.6.2012 00:17 - sirien
EDIT. EDIT není sprosté slovo. A EDIT není ani žádná hnusná funkce které by ses nesměl dotknout... :)
Autorská citace #74
22.6.2012 00:45 - sirien
Jeckie je nejlepší - sem dlouho přemejšlel odkud ta štaflová bitka je :) Hlavně se mi líbí ten konec. A kdysi sem někde viděl zkažený záběry, jak si při proskakování těma štaflema rozbíjí asi padesátkrát hubu, pokaždý nějak jinak :)

Legolasovo poskakování by mohlo bejt docela Exaltí, ale málo u toho svítí.

Mimochodem, jediná část novýho Conana, která za něco stála


EDIT: Wanted je děsivá vykrádačka Equilibria, mimochodem.
Autorská citace #75
11.8.2012 23:39 - Vojtěch
Také by se asi hodilo zaparkovat sem The Hunted. Jinak variace na téma souboj učitele s žákem.

Omlouvám se za trochu nekromancie.
Autorská citace #76
29.12.2013 22:59 - sirien
Různí odkazové byli opraveni

Protože stále existují tupci co si myslí, že sdílení obsahu snižuje prodejnost a jsou důslední ve své blbosti, tak to co nešlo dohledat nechávám bez aktivního odkazu (pro dohledání obecně nebo pro pozdější doplnění)
Autorská citace #77
25.5.2015 20:02 - Gurney
Problémy dnešních akčňáků (dokonce i s českými titulky to máte) aneb týpek fakt pěkně shrnuje co zoufale chybí dnešním akčním filmům. A mimochodem některé z ětch postřehů jsou velmi užitečné i pro popisy akce při vyprávění, ať už pro GMy nebo pro hráče.
Autorská citace #78
25.5.2015 22:22 - sirien
Trochu ironické jak na začátku vyzdvihuje příběh a pak tam chváli John Wick jako správný příklad, to tam rovnou mohl dát Shoot 'em up :D (i když to je možná ukázka toho, že porušovat pravidla smí jen mistři...)

btw. jsem sám komu se u té pasáže kde kritizuje Lucy (kterou jsem btw. neviděl) vybavila River z Firefly? Ta to tam místy masakruje dost obdobným způsobem, ale "správně" :)
Autorská citace #79
25.5.2015 23:50 - Quentin
Autor tohodle videa doporučuje jako ideální příklad správně udělaného akčňáku Mad Max: Fury Road. Tak na to jděte, ať se dočkáme dalších takových :)
Autorská citace #80
26.5.2015 00:29 - sirien
Byl sem na tom a za zázrak to nepovažuju. Jako dobrý ve smyslu "šel sem tam na 2h akční scénu přestřelky v cool autech" a toho se mi dostalo, ale příběh nic moc, postavy snad lehce vyjma Furiosy ale včetně Maxe povrchní... (u Maxe mi to prohlubování přišlo dost šroubovaný).

Jako jo, ale co do filmu s definicí "konstantní akce" bych to s John Wickem nebo Shoot 'em up nesrovnával :)
Autorská citace #81
26.5.2015 00:51 - Gurney
sirien píše:
u Maxe mi to prohlubování přišlo dost šroubovaný

Neříkej že z Maxe Rockatanskyho udělali klišoidního heroic-PTSD hrdinu, kterýmu zlí zlí záporáci zabili rodinu, to by byl vzhledem k originálnímu Mad Maxovi fakt paradoxní (a naprosto zbytečný) fail...
Autorská citace #82
26.5.2015 01:19 - sirien
Myslím, že níže by nemělo být nic závadného, ale tak projistotu...

MED-MAX FURY ROAD MINOR SPOILERS FOLLOW:

- Ten film neni vůbec o Maxovi, je o Furiose. Což není negativní hodnocení, Furiosa se mi naopak líbila, relativně cool stylizace, dobře napsaná, slušně zahraná a ten JEJÍ příběh dává smysl a tak vůbec.

- "Maxe" lze (minimálně v duchu) zaměnit za random týpka (co se náhodou jmenuje Maxmilian nebo Maximus nebo whatever), vyjde to nastejno (či líp vůči odkazu původních filmů, asi). První třetinu nedělá nic, druhou třetinu něco, ale děj (a v power-play mezihrách i Maxe) pořád řídí Furiosa, ve třetí třetině přinese jeden nápad a stručnou a věcnou motivační řeč a vrátí se k tomu hrát tytéž housle co 1-2 další postavy.

- Ty 1-2 vedlejší postavy mě ve filmu zajímaly o hodně víc. A byly i líp vykreslený... bez Maxe by to teda byla... počkej, počítám... Furiosa+5 half naked hot chicks road show with guns, ALE tak 3 z těch half naked hot chicks byly relativně svému screen time vykreslené osobnostně i vztahově značně víc, než Max. A byly zajímavjší. A vůbec mám dojem, že kdyby tam Maxe pojali jak Vin Diesela ve Fast&Furious 3, tak zbyde víc místa pro Furiosu, 5 chicks a... toho druhýho týpka. O kterém platí vše co jsem výše uvedl pro těch 5 half naked chicks.

- A vůbec ty 5 half naked chicks byly napínavější a jejich scény mě bavily víc, protože třeba u nich sem věřil, že můžou v klidu zařvat (stejně jako Furiosa), zatimco u Maxe bylo jasné (resp. s každou další scénou pořád jasnější), že musí nakonec odejít jako Big Hero a Furiosa i těch 5 hot chicks (a vlastně i ten druhej týpek) mělo mnohem zajímavější agendu a sázky v příběhu než Max, kterej prostě... zdrhal o život, jako každej v tom světě, hm, whatever.

- Oh, a ano, je to bejvalej hero-policajt co byl hrozně něco a měl rodinu a tu rodinu mu zabili a je tím hrozně hounted protože je zradil nebo co... ale vůbec na tom nesejde a je to totálně ukradený, což Tě můžu DOKONALE ujistit, protože jsem do kina přišel 5 minut po začátku (reklamy byly tentokrát zrádně krátké) takže mě tohle všechno co bylo v nějakém tom úvodním trapném monologu úplně minulo (ve filmu jsou z toho tři creapy vize holčičky natahující k Maxovi ruku, občas ho to vyděsí tak moc že uskočí což mu omylem zachrání život, takže sem věděl že tam nějaká taková trapárna na pozadí v úvodu byla, ale...) - je to tak irelevantní, že i když jsem viděl 98% filmu (vyjma prvních 5 minut), tak sem si to právě teď musel dohledat na The Movie Spoilers .com protože bych to jinak vůbec netušil.



/SPOILERS


stačí Ti to takhle? :)
Autorská citace #83
26.5.2015 09:08 - Jerson
Teď koukám na ten výběr - Siriene, to myslíš vážně, že do kategorie "Realistické - současnost. střelné" dáš tyhle dvě debilní střílečky na krátkou vzdálenost? A pokud někdo někdy reálně zkusí převrátit stůl a krýt se za ním proti střelbě ze samopalu, bude zřejmě velmi zklamaný a rychle mrtvý. Kromě toho vstupovat do místnosti s pistolí nebo puškou nataženou před sebou je první věc, kterou tě na CQB odnaučí. Nemluvě o tom, že trefit tři lidi zbraní, kterou drží v ruce člověk, se kterým bojuju, je totální hovadina. A nakonec každý zasažený (jednou střelou) má zhruba 50% šanci, že ho to od dalšího útoku neodradí, nikoliv 100% šanci, že bude na místě vyřazen / mrtvý.

Přeřaď tyhle dvě scény do scénických bojů. A pokud jde o scénické boje, tak ten debilní Equilibrium už prosím konečně vyřaď z kolonky "boj" a zařaď ho do kolonky "balet fráji s pistolemi proti bandě statistů".
A fakt nevím, která část má být zajímavá na finále se štěnětem.
Autorská citace #84
26.5.2015 09:51 - Vojtěch
Je tam stěňátko! A Sexy týpek určitě taky. To musí zabrat :o)
Autorská citace #85
26.5.2015 11:16 - Blaine
//toto nejsou spoilery, toto vse bylo v traileru

sirien: Ne, neni tam zadna scena o tom, jak mu zabiji rodinu a neco takovyho. Prakticky tam jsou jenom ty vize co jsi videl. Zacatek je jenom ta cast v traileru jak Max stoji na utesu a pak sezere dvouhlavou jesterku. A pak ho chyti, pak ho tahnou a pak ho tetuji, on se jim vytrhne zacne zdrhat a v te zbesile honicce v chodbach se mu ukazuji vize lidi, ktere asi nezachranil. A to je UPLNE vse, co vime. Vime, ze se nevratil, ze rikal, ze nekde bude a ze to koupila nejaka holcicka, nejaka zenska a nejaky stary chlap. Ale kdo to byl? Protoze ta holcicka mu rikala Maxi a ne tato, tak to vubec nevim.
Autorská citace #86
26.5.2015 16:12 - sirien
Blaine: Aha. To nic nemění na tom, že Max v tom filmu ani nemusel být... v úvodu mohla být nějaká pasáž o tom co dělala Furiosa předtim, než ten den sedla za volant toho trucku a ten plánovací/motivační proslov ve dvou třetinách mohla mít jedna z těch 5 half naked hot chicks (tak dvě by se na to i povahově hodily).
V ten moment by jediná zbejvající role kterou Max v tom filmu měl byla ta power-play mezihra mezi Furiosou a Maxem cca od momentu kdy proletí bouří do momentu kdy vjedou do skal - a tam mohl být za tímto účelem random týpek kterého by pak někdo odstřelil a fungovalo by to dokonale stejně.

A byl by to myslím i dost lepší film :D


Jerson: už zase Equilibrium? :) Vrať se k #7 a navazující.

A ohledně těch dvou - četl jsi ten popisek co jsem k tomu dal? A těma stolama narážíš na co - na to jak v tom videu asi tak tři lidi zastřelí SKRZ stůl? Ukázané to tam je hezky, že? Nebo na to jak převrhne stůl aby nebyl vidět a uskočí stranou, aby se pak díval na ty velké prostřílené díry v tom stole v místě, kde předtím stál?

Tu přestřelku z collateral tam taky mám z důvodu co je u ní napsanej (mimochodem tahle scéna / film skončil hned v několika výběrech top akčních scén / filmů nebo "jak se to má dělat", mimo jiné i v tom co nedávno postoval Gurney do Zajímavostí)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089892864227295 secREMOTE_IP: 44.200.74.73